Eurheilu eli esports ei olekaan sellainen rahasampo kuin organisaatiot luulivat – katso tästä mitä maailmalla tapahtuu Kommentit pois päältä artikkelissa Eurheilu eli esports ei olekaan sellainen rahasampo kuin organisaatiot luulivat – katso tästä mitä maailmalla tapahtuu

Gaming

Vaikka esports on kasvava ja suosittu ala, se ei välttämättä ole automaattinen rahasampo organisaatioille tai yksittäisille pelaajille. Osa pelaajista on hyväonnisia ja pääsevät sellaiseen organisaation mukaan, joka on alusta alkaen osannut ajatella liiketoiminalähtöisesti ja opettanut myös pelaajat tähän ajatteluun. Online casino pelaaminenkin on vähän sellaista, että monet toivovat siitä rahasammon, vaikka se kuitenkin pääosalle pelaajia on viihdettä ja ajanvietettä, jossa voi

Kilpailulla alalla ei ole helppo toimia voitollisesti

Esports-alalla on erittäin kova kilpailu. Pelaajien määrä on valtava, ja kaikki eivät pääse huipulle. Kilpailu voittojen ja palkintojenjakojen suhteen voi olla äärimmäisen kovaa, ja vain harvat pelaajat tai joukkueet saavuttavat taloudellista menestystä.

Tämän havaitsi tällä viikolla myös tanskalainen Copenhage Flames. Huolimatta pyrkimyksistä saada rahoitusta viimeisten kuuden kuukauden aikana, Copenhagen Flames mainitsee myös jääneensä ilman paikkaa viimeisimmissä kahdessa CS:GO Majors -tapahtumassa syynä sille, miksi se ei onnistunut saamaan varoja. Organisaatio kilpaili aiemmin Majors-tapahtumissa vuosina 2021 ja 2022. Vuonna 2016 perustettu Copenhagen Flames kilpaili useissa eri peleissä, mukaan lukien Fortnite, FIFA, ja erityisesti CS:GO, jossa se saavutti kahdeksan parhaan sijoituksen vuoden 2022 Antwerpen Major -tapahtumassa. Kustannusten vähentämiseksi organisaatio lopetti Fortnite-joukkueensa tammikuussa 2023, mutta ei onnistunut pitämään organisaatiota toiminnassa. Copenhagen Flamesin konkurssihakemus merkitsee toisen tanskalaisen organisaation sulkemista viimeisten viikkojen aikana. Huhtikuussa Tricked Esport ilmoitti lopettavansa toimintansa vedoten markkinaolosuhteiden aiheuttamaan operatiivisten kustannusten nousuun, samalla kun TENSTAR ja X7 Esports ovat myös lopettaneet toimintansa viime kuukausina.

Suomessa tämän koki KOVA esports. Päätös konkurssista tehtiin, kun organisaatio ei kyennyt selviytymään taloudellisista haasteistaan. KOVA Esports oli tunnettu suomalainen esports-organisaatio, joka kilpaili useissa eri peleissä, kuten CS:GO, Fortnite ja Valorant. KOVA Esportsin konkurssin syitä ei ole tarkemmin tiedotettu julkisesti. Konkurssin seurauksena organisaatio joutui lopettamaan toimintansa ja pelaajat jäivät ilman organisaatiota. Tämä tarkoitti myös sitä, että joukkueet eivät enää voineet osallistua kilpailuihin ja turnauksiin KOVA Esportsin nimissä. KOVA Esportsin konkurssi oli valitettava tapahtuma suomalaisessa esports-yhteisössä. Organisaation loppuminen osoittaa, että esports-ala voi olla haastava ja epävakaa toimintaympäristö, jossa menestys ei ole taattua ja taloudelliset vaikeudet voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

Kustannukset ovat yllättäneet monet organisaatiot

Esportsin menestykseen tarvitaan merkittäviä investointeja laitteistoihin, ohjelmistoihin, valmennukseen ja markkinointiin. Näihin kustannuksiin sisältyy myös matkustaminen turnauksiin ja osallistuminen erilaisiin tapahtumiin. Nämä kustannukset voivat olla liian korkeita monille organisaatioille tai yksittäisille pelaajille.

Epävarmuus tuloksista näkyy tulorahoituksessa

Esportsissa menestys ei ole taattua, ja tulokset vaihtelevat turnauksittain. Vaikka joukkue tai pelaaja voi menestyä yhdessä turnauksessa, se ei välttämättä tarkoita pysyvää menestystä tai jatkuvaa taloudellista voittoa. Voittojen ja tappioiden vaihtelu voi olla suurta, mikä luo epävarmuutta ja riskiä taloudelliselle menestykselle.

Kansainväliset tapahtumat vaikuttavat myös omalla tavallaan rahoitukseen ja tulevaisuuteen. Esimerkiksi amerikkalaisen FTX.n ongelmat.  Pohjois-Amerikan suurin League of Legends -liiga, LCS, solmi sopimuksen FTX:n kanssa sen johtavana kryptosponsorina vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun TSM:n sopimus yrityksen kanssa astui voimaan. Pohjoisamerikkalaiset League-fanit huomasivat välittömästi FTX:n vaikutuksen katsojakokemukseen, kun ”FTX gold advantage” ilmestyi jokaisen LCS-pelin tulostauluun. Vaikka sopimuksen taloudelliset yksityiskohdat pysyvät salassa, LCS:n kumppanuus FTX:n kanssa oli ilmoitettu kestävän aina vuoden 2028 League of Legends -kauden loppuun asti.

Sponsorit ja tukijat ovat vähentyneet menneiden parin vuoden aikana

Esportsin rahoitus perustuu suurelta osin sponsorien ja tukijoiden panostuksiin. Sponsorien hankkiminen voi olla haastavaa, etenkin pienemmille organisaatioille tai vähemmän tunnetuille pelaajille. Lisäksi sponsorointisopimukset ja rahoitus voivat olla epävakaita ja riippuvaisia suoritustason ja näkyvyyden muutoksista.

Tästä suurin esimerkki lienee amerikkalainen FaZe Clan, joka isosti kertoi olevansa miljardin arvoinen liiketoiminta. FaZe meni pörssiin, ja kuinka kävi?

Forbes-lehden mukaan pohjoisamerikkalainen esports-organisaatio FaZe Clan kamppailee suurten taloudellisten ongelmien kanssa, mikä saattaa jättää sen elinkeinottomaksi jo vuonna 2023. Ongelmien ratkaisemiseksi seura tarvitsee suuria sijoituksia, kun nykyiset säästöt riittävät vain seuraavaksi vuodeksi. Mikäli näitä sijoituksia ei saada, organisaatio voi ilmoittaa sulkemisestaan jo ensi vuoden marraskuuhun mennessä.

 Saadakseen oikeuden käyttää Snoop Dogg -brändiä, FaZe Clan suostui antamaan hänelle Forbesin saamien tietojen mukaan 1 900 000 dollarin arvosta osakkeita ja paikan hallituksen jäsenenä. Lisäksi he antoivat 248 000 dollarin arvosta osakkeita jokaiselle hänen pojistaan sekä hänen vaimonsa ja managerinsa hallinnoimille yrityksille. Tämä päätös herätti suurta huomiota yleisön keskuudessa ja sen odotettiin lisäävän brändin näkyvyyttä ennen listautumista pörssiin. Kuitenkin taloudelliset kustannukset olivat liian korkeat perustelemaan sijoitusta brändin arvoon. Sittemmin Snoop Dogg on kuulemma ollut kiinnostunut ostamaan NHL seura Ottawa Senatorsin.

Kuten muillekin esports-organisaatioille, laillisen liiketoiminnan harjoittamisen löytäminen on ollut suuri haaste FaZe Clanille, joka ansaitsee rahaa palkintorahoista, tulonjakona sisällöntuottajiensa kanssa sekä yhteistyöllä vakiintuneiden yritysten kanssa.

Yhteenveto tilanteesta

On tärkeää huomata, että vaikka esports ei välttämättä ole automaattinen rahasampo, se voi tarjota muita etuja, kuten intohimon ja kilpailun, yhteisön ja fanien tuen, sekä mahdollisuuden kehittyä ja rakentaa uraa videopelien parissa. Taloudellisen menestyksen saavuttaminen vaatii kuitenkin sitoutumista, kovaa työtä ja onnea. Se, että muutamat suomalaiset DOTA2 pelaajat pääsivät pelaamaan sen hetken parhaimpiin kansainvälisiin joukkueisiin ja voittivat miljoonia euroja, ei tule kovin helpolla tapahtumaan uudelleen, eikä edes kovin monessa lajissa. Kylläkin parhaat CS:GO ja Valorant ammattilaiset ansaitsevat kärkijoukkueissa yli 10 000 euron kuukausiansioita.

Miten luoda vahva taloudellinen pohja esport organisaation toiminnalle?

Esports-organisaation taloudellinen vahvuus voi perustua useisiin tekijöihin.  Esports-organisaatiot voivat solmia sponsorisopimuksia ja tehdä yhteistyötä yritysten kanssa. Tämä voi sisältää mainostamista, brändiyhteistyötä tai jopa nimikkojoukkueiden perustamista. Sponsorit ja yhteistyökumppanit voivat tarjota taloudellista tukea, varusteita ja muita resursseja organisaatiolle. Tätä varten pitää olla selkeä toimintasuunnitelma, mistä käy ilmi, miten organisaatio on esillä, ja esimerkiksi mitä pelejä se pelaa, ja millaiset sen turnaustavoitteet ovat tuleville vuosille.

Esports-joukkueet kilpailevat erilaisissa turnauksissa, joissa on suuria rahapalkintoja. Menestyneet joukkueet voivat ansaita merkittäviä summia näistä palkinnoista. Kyky menestyä ja kilpailla kansainvälisesti on tärkeä taloudellisen vahvuuden lähde. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan isoihin turnauksiin pääseminen alussa vaatii monen monta pienempää turnausta ja niistä voitot. Vähitellen joukkue ja organisaatio saa sitten tunnettavuutta ja pääsee jo turnauksiin kutsujen kautta, mutta tämä vaatii tasaista ja hyvää suorittamista turnauksissa.

Monet esports-organisaatiot luovat omaa sisältöä, kuten livestriimejä, YouTube-videoita tai sosiaalisen median sisältöä. Tämä sisältö voi houkutella suurta seuraajakuntaa ja luoda taloudellisia mahdollisuuksia mainostulojen, sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden kautta. Jotkut pelinkehittäjät ja julkaisijat voivat tarjota taloudellista tukea esports-organisaatioille. Tämä voi tapahtua esimerkiksi franchising-mallin kautta, jossa organisaatiot saavat osan pelin tai liigan tuloista.

Esports-organisaatiot voivat myydä fanituotteita, kuten vaatteita, huppareita tai muita tuotteita, joissa on organisaation logo tai pelaajien nimikirjoituksia. Lisäksi lipunmyynti live-tapahtumiin voi tuoda lisätuloja. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että joukkue on jo menestynyt, ja faneilla on syitä seurata joukkuetta. Tämä myös tarkoittaa sitä, että alussa kilpajoukkue aivan varmasti tuottaa tappiota, ennen kuin se alkaa saada voittoja – tämä siis vaatii taustalle kunnon valmennuksen, analyytikot ja kokonaisuuden.

On tärkeää huomata, että taloudellinen vahvuus vaatii huolellista liiketoiminnan suunnittelua, hallintaa ja monipuolisia tulovirtoja. Organisaation on myös kyettävä houkuttelemaan lahjakkaita pelaajia ja valmentajia sekä luomaan vahva ja sitoutunut fanikunta.