3 tapaa nopeuttaa vanhaa pelikannettavaa Kommentit pois päältä artikkelissa 3 tapaa nopeuttaa vanhaa pelikannettavaa

Unevn Base

Tänä päivänä pelejä voi pelata monilla eri laitteilla, mutta tietokoneella pelaaminen pitää silti pintansa eikä suosio ole juurikaan hiipunut. Kannettavia tietokoneita on monilla eri ominaisuuksilla riippuen siitä millaiseen käyttöön sen tarvitsee ja pelaamiseen kannattaakin hommata pelikannettava. Mutta mitä tehdä, kun kannettavan tietokoneen toiminnot alkavat hidastua?

Pelaaminen on ollut suosittu harrastus monille jo useiden vuosien ajan. Se on mukava tapa rentoutua pitkän työpäivän tai kiireisen viikon jälkeen. Yksi syy pelaamisen suosiolle on varmasti se, että sitä voi harrastaa kuka tahansa. Pelejä on monenlaisia, jolloin jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa.

Erilaisia laitteita pelaamiseen on tänä päivänä monipuolisesti ja ne ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Oma lajinsa on myös verkossa pelaaminen, sillä monet eri pelit löytyvät verkosta. Moni casino tarjoaa valtavan määrän perinteisiä hedelmä- ja kolikkopelejä sekä paljon muuta, joita voi pelata laitteella kuin laitteella.

Pelaamiseen sopii loistavasti myös kannettava tietokone ja niitä löytyy erilaisia. Ne ovat perusläppäriin verrattuna hieman toisenlaisia ominaisuuksiltaan, sillä pelaaminen vaatii huomattavasti enemmän tehoja, muistia ja paljon muuta. Moni muistaa sen tilanteen, kun nappaa uuden läppärin laatikosta ja käynnistyminen sekä muut toiminnot onnistuvat salamannopeasti.

Alkuhuuman jälkeen kannettavat tietokoneet kuitenkin saattavat hidastua merkittävästi. Tähän voi olla monia syitä, kuten esimerkiksi hajoaminen luonnostaan tai liikakäyttö. Läppärin hidastuminen ei ole koskaan mukavaa, mutta erityisesti pelaajalle se voi aiheuttaa entistä enemmän harmaita hiuksia, kun pelit eivät toimi sujuvasti. Hidastumiseen voi kuitenkin yrittää itse vaikuttaa, sillä monesti muutamat konstit nopeuttavat tietokoneen toimintaa sujuvammaksi.

Puhdista kannettava tietokone kaikesta turhasta

Tietokoneelle voi jäädä helposti kaikkea sellaista, mille ei enää myöhemmin ole välttämättä käyttöä ollenkaan. On hyvä tehdä silloin tällöin kunnon puhdistus ja käydä läpi kaikki tiedostot ja ohjelmat samalla miettien mille oikeasti on tarvetta. Läppärille kun helposti voi jäädä ohjelmia, joita ei ole pariin vuoteen käyttänyt. Vaihtoehtoisesti siellä voi olla käyttöjärjestelmän asennuksen yhteydessä tulleita ohjelmia, joita ei ole enää saatavilla ollenkaan.

Välimuistin puhdistaminen on myös hyvä tehdä samalla, sillä monesti sieltäkin löytyy paljon turhaa. Välimuistiin tallentuu kaikenlaista, kuten väliaikaisia internet-tiedostoja, lokitiedostoja, esikatselukuvia ja paljon muuta. Kaikki turha välimuistiin tallennettu vie vain turhaa tilaa koneella. Samalla voi kätevästi tyhjentää myös roskakorin.

Kiintolevyn eheyttäminen kannattaa, sillä se vapauttaa parhaimmillaan lisätilaa koneelle ja nopeuttaa sen toimintoja. Kiintolevy on yleensä alkuun tyhjä, mutta kun koneelle tallennetaan tiedostoja, pelejä ja paljon muuta sekä myöhemmin poistetaan niitä, syntyy niin sanotusti roskaa. Tämä on jäljelle jääneitä palasia tiedostoista. Kiintolevyn eheytyksen tarkoituksena on järjestää kaikki tiedot siististi niin, ettei niiden väliin jää ylijäämiä tai aukkoja.

Virustorjuntaohjelman päivittäminen

Oma kannettava tietokone on hyvä suojata erilaisilta haittaohjelmilta, mutta toisinaan juuri nämä ohjelmat voivat olla syy läppärin hidastumiseen. Jos on useita eri ohjelmia, kannattaa tarkistaa ettei käytössä ole kuin yksi virustorjuntaohjelma kerrallaan. Lisäksi on hyvä olla tietoinen miten suuria määriä nämä ohjelmat tarvitsevat taustaprosesseja. Moni tällaisen ohjelman valmistaja myös tarjoaa paljon tarjouksia, mutta suorituskyky kärsii heti, jos koneella on liian vanha versio. Mikäli virustorjuntaohjelmaa ei ole aikoihin päivitetty, se kannattaa tehdä.

Puhdista tietokoneesi myös ulkopuolelta

Monet ajattelevat helposti, että kannettavan tietokoneen sisäinen puhdistaminen on todella tärkeää, ja toki onkin. Mutta helposti unohdetaan, että läppäristä on hyvä huolehtia myös ulkoisesti. Pidä siis huoli, ettei läppärin tuulettimissa tai tuuletusaukoissa ole pölyhiukkasia. Kannettavan näytönohjaimet tuottavat lämpöä kun konetta käytetään, ja pahimmillaan pöly voi estää tietokoneen jäähtymistä.

Muutamilla perusasioilla vanha läppäri jaksaa pidempään

Kun vanha hyvä kannettava alkaa hidastumaan, ei ensimmäisenä kannata heti suunnata tietokonekauppaan hakemaan uutta. Muutamille perusasioilla läppäristä voi saada yhtä tehokkaan ja nopean kuin silloin, kun se oli vasta hankittu.