Ääninäyttelijöiden liitto haastaa Epic Gamesin: tekoälyllä tuotettu James Earl Jonesin ääni kyseenalaistetaan Kommentit pois päältä artikkelissa Ääninäyttelijöiden liitto haastaa Epic Gamesin: tekoälyllä tuotettu James Earl Jonesin ääni kyseenalaistetaan

Fortnitessa debytoinut tekoälyllä äänitetty Darth Vader aiheutti myrskyn työmarkkinoilla. syyttää Epic Gamesia laittomasta toiminnasta.

Ääninäyttelijöiden ammattiliitto SAG-AFTRA on jättänyt epäreilun työkäytännön valituksen Epic Gamesin omistamaa Llama Productionsia vastaan, liittyen Fortnitessa julkaistuun tekoälypohjaiseen Darth Vader -hahmoon. Liiton mukaan tekoälyn käyttö ääniroolissa rikkoo neuvotteluoikeuksia ja syrjäyttää ihmisesiintyjien työn.

Tekoäly-Vader rikkoo rajoja – ja sopimuksia

Fortnitessa nähty uusi Darth Vader -NPC osaa keskustella pelaajien kanssa, ja jopa tarjota tukea mielenterveyteen liittyvissä tilanteissa. Hahmo käyttää James Earl Jonesin ikonista ääntä, jota on tuotettu tekoälyllä näyttelijän perikunnan suostumuksella. Jones, joka kuoli vuonna 2024, oli pitkään pitänyt Vaderin ääntä olennaisena osana -tarinaa.

Vaikka perikunta hyväksyi yhteistyön, SAG-AFTRA kokee, että Epic käytti tekoälyä ilman asianmukaisia neuvotteluja, rikkoen näin liiton kanssa sovittuja käytäntöjä. Liiton mukaan olisi pitänyt neuvotella mahdollisuudesta käyttää ihmisesiintyjiä, jotka ovat aiemmin tulkinneet Vaderin ääntä videopeleissä.

Pitkittynyt lakko ja kiistellyt AI-pykälät

Ääninäyttelijöiden edustajat ovat olleet lakossa jo 10 kuukautta, juuri tekoälyyn liittyvien ehtojen takia. Vaikka suurin osa muista sopimuskohdista on hyväksytty, AI:n käyttö äänirooleissa on jäänyt kiistanalaiseksi. Liitto korostaa, että se ei vastusta teknologiaa sinänsä, vaan vaatii oikeutta neuvotella sen käytöstä.

Valitus on nyt Yhdysvaltain kansallisen työelämälautakunnan (NLRB) käsissä. Jos lautakunta katsoo, että Epic on toiminut lainvastaisesti, se voi määrätä erilaisia seuraamuksia, kuten vaatia hahmon poistamista pelistä, uuden ääninäyttelijän palkkaamista tai muita hyvitystoimia. Prosessi voi kestää kuukausia tai jopa vuosia, mutta osapuolet voivat myös päätyä sovintoon ennen sitä.

Tapaus heijastaa laajempaa jännitettä peliteollisuudessa: voiko tekoäly korvata ihmistaiteilijoita, ja kenellä on valta päättää siitä? Fortniten Darth Vader saattaa jäädä historiaan – ei pelkästään pelihahmona, vaan rajapyykkinä pelialan työehdoissa.

Vanhaa uutta pelikansalle – miksi remasterit valtaavat pelikaupat yhä uudelleen? Kommentit pois päältä artikkelissa Vanhaa uutta pelikansalle – miksi remasterit valtaavat pelikaupat yhä uudelleen?

Pelimaailmassa käydään paraikaa kuumaa keskustelua, kun huhut :n uusintaversiosta nostavat vanhan kysymyksen pintaan: miksi pelaajat saavat yhä uudelleen samoja pelejä uusilla kuorilla? Remasterit eli vanhojen pelien uudelleenjulkaisut ovat vallanneet uusien konsoleiden julkaisukalenterit, eikä suunta näytä muuttuvan.

Pelaajat kyllä valittavat uusien ideoiden puutteesta, mutta samaan aikaan ja The Elder Scrolls: myyvät miljoonia uusina versioina. Ristiriita on ilmeinen, monella meistä on näppäimistö toisessa ja lompakko toisessa kädessä. Kritisoimme, mutta ostamme silti.

Kaikki remasterit eivät ole kuitenkaan samanarvoisia. Oblivion sai kunnollisen graafisen kasvojenkohotuksen ja säilytti silti alkuperäisen kömpelyytensä, joka teki siitä hurmaavan. GTA V taas on julkaistu jo kolmelle konsolisukupolvelle lähinnä pienin viilauksin, uusi versio näyttää lähinnä siltä, miltä vanha muistoissa näytti.

Remasterit ratkaisevat kyllä yhden ongelman: vanhoja pelejä on vaikea pelata ilman vanhaa konsolia tai epäluotettavaa emulaattoria. Mutta samalla pelaaja maksaa usein uudelleen pelistä, jonka jo kerran osti. Esimerkiksi Oblivionin ostaminen kolmatta kertaa voi kirpaista, vaikka sydän sanoo kyllä, järki saattaa huutaa ei.

Peliala vertautuu usein Hollywoodiin, jossa supersankarit palaavat valkokankaalle yhä uusissa versioissa. Mutta siellä tarina muuttuu, ohjaaja vaihtuu, ja vanhat leffat löytyvät hyllystä tai suoratoistosta. Peleissä taas uusintajulkaisut ovat usein teknisesti välttämättömiä, vanha peli ei yksinkertaisesti enää toimi uudella raudalla.

Ehkä pelialan tulevaisuus löytyy Fortniten kaltaisista elävistä peleistä, jotka päivittyvät ajan myötä sen sijaan, että ne julkaistaan uudelleen. Mutta niin kauan kuin sama peli tuo uutta rahaa vanhalla sisällöllä, uusintajulkaisut tulevat jatkumaan ja me pelaajat todennäköisesti ostamme ne taas kerran.

Videopelien ääninäyttelijät palaavat töihin – lakko keskeytetty sopimuksen myötä Kommentit pois päältä artikkelissa Videopelien ääninäyttelijät palaavat töihin – lakko keskeytetty sopimuksen myötä

Lähes vuoden kestänyt videopelien ääninäyttelijöiden lakko on saatu tauolle: -ammattiliitto ilmoitti ääninäyttelijöilleen, että he voivat palata töihin välittömästi. Päätös tuli vain päivä sen jälkeen, kun liitto saavutti alustavan sopimuksen suurten peliyritysten, kuten :n, Warner Brosin ja Epicin kanssa – erityisesti tekoälyn käyttöä koskevista suojaustoimista.

Tärkeää on huomata, että lakko on keskeytetty, ei vielä lopullisesti päättynyt. Sopimus vaatii vielä SAG-AFTRAn jäsenistön hyväksynnän ennen voimaantuloaan. Liiton kansallinen hallitus käsittelee sopimusta erikoiskokouksessaan 12. kesäkuuta 2025. Jos sopimus hyväksytään, se etenee jäsenäänestykseen, jonka jälkeen kaikki yksityiskohdat julkaistaan.

Lakko alkoi 26. heinäkuuta 2024 ja sen ytimessä olivat vaatimukset reilusta korvauksesta sekä tietoisen suostumuksen oikeudesta, kun tekoälyä käytetään näyttelijöiden äänien, kasvojen ja kehojen jäljentämiseen. Peliyhtiöt korostivat jo aiemmin tarjonneensa merkittäviä AI-suojauksia, mutta pettyivät lakon alkamiseen kesken neuvottelujen.

Uusi alustava sopimus sisältää tietojen mukaan yli 24 %:n palkankorotukset, paremmat terveys- ja turvallisuussuojat sekä ”alan johtavat” tekoälyyn liittyvät ehdot. Näihin kuuluu muun muassa vaatimus läpinäkyvyydestä, suostumuksesta ja korvauksesta digitaalisia kaksoisolentoja käytettäessä.

SAG-AFTRA ja pelialan toimijat ovat tehneet yhteistyötä jo yli 30 vuotta. Tämä sopimus voi muodostua merkittäväksi virstanpylvääksi koko luovan työn ja tekoälyn rajapinnassa – ja samalla avata uuden luvun pelaajien rakastamien ääninäyttelijöiden oikeuksien historiassa.