AI tarjoaa uusia työkaluja pelien tekemiseen – kehittäjät ovat huolissaan työpaikoistaan Kommentit pois päältä artikkelissa AI tarjoaa uusia työkaluja pelien tekemiseen – kehittäjät ovat huolissaan työpaikoistaan

Siitä lähtien kun ChatGPT saavutti otsikot viime vuonna, työntekijät ovat käyttäneet anonyymiä verkostoitumissivustoa Blindia kyseenalaistaakseen, tekeekö heidän työnsä tarpeettomaksi. Sivustolla, joka edellyttää käyttäjien vahvistavan työsähköpostiosoitteensa, ohjelmistotekniikan insinöörit ovat kirjoittaneet kymmeniä viestejä aiheesta – äänestyksiä siitä, milloin tekoäly korvaa heidät, tunnustuksia siitä, että ”kultainen aika” on ohi.

Pääosin tekoäly on poikkeuksellisen huono kuvittelemaan käsiä. Ne tulevat esiin kuusisormisina tai nelisormisina tai vielä pahempaa, vain joidenkin häipyvien päiden kanssa, jotka häviävät taustaan. AI on ohjelmoinut suuria länsimaisia 1940-luvun hymyjä eri kulttuureiden ihmisten kasvoille. Se on muokannut kuvia, jotka tunnemme ja sovittanut ne uudelleen ohjeiden mukaisesti. Riippuen siitä, mitä tietoja sille syötetään, joskus AI:lla on ratkaisuja ja joskus ei.

Videopelien kehittäjät ja AI-yhtiöt haluavat käyttää näitä AI-työkaluja virtaviivaistamaan pelien kehitystä ja nopeuttamaan sitä. He väittävät, että se voisi auttaa ratkaisemaan videopelien työntekijöiden ylikuormitukseen liittyviä ongelmia ja automatisoida osan pelin kehityksen tylsimmistä osista. Samalla varovaiset kehittäjät varoittavat, että uusi teknologia kehittyy niin nopeasti, että se voisi tehdä pelialalle pääsyn entistä vaikeammaksi.

Microsoftin työntekijöiält, jotka työskentelevät tekoälyn parissa, kysyttiin Game Developers Conference -tapahtuman paneelissa maaliskuussa, voisiko tekoäly ottaa quality assurance -testaajien työpaikat. Esimerkiksi Activision Blizzardin suoritusparannusohjelman piirissä olevia laadunvarmistustyöntekijöitä pyydetään etsimään virheitä ja täyttämään tavoitteet. Jos tekoälytyökaluja voidaan käyttää kaikkien pelin virheiden löytämiseen, eikö se vie QA-työpaikkoja?

The Coalitionin Kate Rayner kertoi The Vergelle, että Microsoftilla ei ole virheiden määrätavoitteita ja että peleissä on niin monta miljoonaa virhettä, että kehittäjät eivät yleensä löydä niitä kaikkia ennen pelin julkaisua yleisölle.

”Hasta la vista, baby” – tutkijat tekivät onnistuneen ihosolukon humanoidirobotin kasvopinnalle Kommentit pois päältä artikkelissa ”Hasta la vista, baby” – tutkijat tekivät onnistuneen ihosolukon humanoidirobotin kasvopinnalle

Tokion yliopiston tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen, jossa on onnistuttu kiinnittämään laboratorio-olosuhteissa kasvatettua ihosolukkoa humanoidirobotin kasvopinnoille. Tutkimus edustaa merkittävää edistystä realistisen ja itsekorjaavan keinotekoisen ihon kehitystyössä, joka mahdollistaisi roboteille parempaa ympäristön havaitsemista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin uutta menetelmää, jossa robotin kasvopintaan luodaan mikroskooppisia V-muotoisia perforaatioita. Näihin perforaatioihin solukko kiinnitetään kollageenigeelin avulla plasmakäsittelyn tuella. Jos haluat nähdä järkyttävää kuvamateriaalia niin kurkkaa lyhyt video tästä ja kuva täältä.

Vaikka menetelmä osoittautui teknisesti toimivaksi, aiheuttivat alustavat testikappaleet kuitenkin esteettisiä haasteita. Elävän ihosolukon ja robotin elottomien silmien yhdistelmää on kuvailtu jopa ”painajaismaiseksi”. Tutkijaryhmä on tietoinen tästä haasteesta ja uskoo tulevaisuuden iteraatioiden, joihin integroidaan esimerkiksi ihohuokosia ja hermojen kaltaisia rakenteita, parantavan robotin ulkonäöllistä toteutusta.

Kuva lähde: ©2024 Takeuchi et al. CC-BY-ND

Tutkimuksella on sovellusmahdollisuuksia myös robotiikan ulkopuolella. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden simuloinnissa, kosmetiikkatuotteiden testauksessa sekä materiaalitieteen tutkimuksessa

Lähde: IGN Nordic

Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta

Startup-yritys Luman kehittämä uusi tekoälyvideo työkalu Dream Machine on herättänyt polemiikkaa kopioidulla sisällöllään.

Dream Machine mahdollistaa videoiden luomisen kirjoittamalla yksinkertaisesti haluamansa kuvauksen. Kuitenkin fiktioelokuvan ”Monster Camp” luotu traileri sisältää hahmon, joka muistuttaa erehdyttävästi Disneyn Monsters Inc. -elokuvan Mike Wazowskia. Lisäksi elokuvan yleisilme muistuttaa vahvasti Disneyn animaatioita.

Tämä herättää huolta siitä, millä datalla Dream Machine on koulutettu. Vastaavanlaista kritiikkiä ovat saaneet myös muut tekoälyvideotyökalut, kuten OpenAI:n Sora ja Googlen VideoPoet.

mainostaa Dream Machineä elokuvanteon tulevaisuutena, mutta kriitikot osoittavat huolensa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Yhtiö tarjoaa ilmaisen peruskäyttötason, maksulliset vaihtoehdot tuovat enemmän ominaisuuksia.

Vaikka Disney ei ole vielä kommentoinut asiaa, ”Monster Camp” -tapaus korostaa plagiaatin mahdollisuutta tekoälyvideoiden luomisessa. Huoli näitä työkaluja pyörittävistä dataosista korostaa tarvetta suuremmalle läpinäkyvyydelle oikeudellisten ongelmien ja eettisten harmaiden alueiden välttämiseksi.