Ammattina e-urheilu – kuinka työskentelet elektronisen urheilun parissa? Kommentit pois päältä artikkelissa Ammattina e-urheilu – kuinka työskentelet elektronisen urheilun parissa?

E-urheilu, englanninkieliseltä nimeltään esports, on kilpamielistä ja tavoitteellista tietokone- tai konsolipelien pelaamista. Suomituimpiin lajeihin kuuluvat , , ja , mutta turnauksia voidaan järjestään muistakin peleistä.

E-urheiluotteluihin on mahdollista osallistua yksin, mutta suurimmassa osassa tapauksista kisat käydään 4–5 hengen joukkueissa. Johdossa on kapteeni ja taustajoukoista löytyy valmentajia, varapelaajia sekä muuta tiimin toiminnasta vastaavaa henkilökuntaa. Joukkueen kaikilta jäseniltä edellytetään hyvien pelitaitojen lisäksi selkeää kommunikointia ja hyviä vuorovaikutussuhteita. Jokaisella on roolinsa, ja toisten heikkoudet ja vahvuudet on otettava kokonaisuutena huomioon. Loppujen lopuksi esports on kuitenkin joukkuelaji.

Kuva: Unsplash

E-urheilu kasvattaa suosiotaan

E-urheiluotteluiden katsojamäärät ylittävät parhaimmillaan monien miljoonien rajan ja niitä seurataan ennen kaikkea suoratoistopalvelu Twitchin kautta. Myös esports vedonlyönti käy suurimpien kisojen, kuten Dota 2 -pelin jokavuotisen The International -turnauksen, CS:GO Majoreiden ja ESL Pro Leaguen, aikana kuumana.

Suomalaisten pelaajien tuntemista vedonlyöntisivustoista esimerkiksi William Hill ottaa vastaan sekä ennakkoon että livenä tehtyjä vetoja. Vetokohteena voi olla tietyn joukkueen tai turnauksen voitto sekä muut pelin aikaiset tapahtumat. Vedot onnistuvat myös mobiilisti eli puhelimen tai tabletin kautta. Panosten asettaminen odotetulle lopputulokselle on kuitenkin täysin toista kuin ammattipelaaminen, jossa voi tapahtua aivan mitä tahansa ja koska tahansa.

Esports-ammattilaisen läpileikkaus

Suomessa on lukuisia taitavia e-urheilijoita, jotka elättävät itsenä pelien pelaamisella. Mutta kuinka he sen tekevät?

Ammattimainen pelaaminen keskittyy Fortniteen ja Dota 2:teen siitäkin huolimatta, että Twitchin tietojen perusteella League of Legends on maailmanlaajuisesti eniten katsottu e-urheilupeli. Täysipäiväsesti pelaavia suomalaisia e-urheilijoita on kymmenisen kappaletta. Huipulle on vaikea päästä ja kilpailu on kovaa. Kotimaisia työllistäjiä ei juuri ole, vaan suuri osa ammattipelaajista toimii ulkomaalaisissa yrityksissä.

Kuva: Unsplash

Toisin kuin yleisesti luullaan, peliyritykset palkkaavat muutakin henkilökuntaa kuin vikkeläsormisia pelaajia. Valmennukseen tarvitaan alaa tuntevaa henkilökuntaa, ja organisaatioihin sisällöntuottajia managereita ja teknisiä taitajia. Sopimuksia ei kuitenkaan aina tehdä vakituisina, vaan useimmiten kausiluontoisina. Työntekijä saatetaan esimerkiksi kiinnittää organisaation vuodeksi, jonka jälkeen sopimusta voidaan jatkaa.

Palkkaus ja muut pelipalkkiot

Raha on aina kiinnostava aihe. Varsinkin kun tiedetään, että e-urheilun liikevaihto oli vuonna 2019 yli miljardi Yhdysvaltojen dollaria. Ammattipelaajat tai muut tiimin jäsenet tienaavat vaihtelevasti. Pelaajan minimipalkkana pidetään 2 000 euroa, mutta muunlaisista sopimuksista voi kertyä monia kymmeniä tuhansia euroja.

Suomalaista Aleksi ”allu” Jallia pidetään aikamme eniten ansaitsevana CS-pelaajana. Uran aikana miehen tilille on kertynyt 400 000 dollaria erilaisista pelipalkkioista. Jos katse käännetään StarCraft II:seen, Joona ”Serral” Sotala johtaa tilastoja 855 000 dollarilla. Mitä suurempi peli, sen korkeammat ovat siitä maksettavat palkkiot. Jesse ”JerAx” Vainikka on kerännyt Dota 2 -turnauksista ja muista sopimuksista itselleen merkittävät 6,4 miljoonaa euroa.

Kotimaan Finnish Esports Leaguesta (FEL) tai pelitapahtumien yhteydessä järjestettävistä turnauksista ei valitettavasti voiteta muutamia tuhansia euroja enempää, vaan miljoonia tavoitellakseen pelaajien ja muiden esports-ammattilaisten on osallistuttava ulkomailla käytäviin kisoihin. Myös oman pelin suoratoistosta ja muista mainoskampanjoista on mahdollista saada lisätuloja.

Minustako e-urheilija?

E-urheiluun on tarjolla opintoja, jotka käsittelevät elektronista pelaamista kokonaisvaltaisesti. Peliliikkeiden lisäksi kursseilla opetellaan liiketoimintaa ja tapahtumajärjestämistä. Psykologiaakaan ja kasvatustieteitäkään ei unohdeta, sillä pelaajan on hyvä tuntea ja kehittää itseään ihmisinä. Valmentajilta tarvitaan teknisten tietojen taitojen ja taitojen lisäksi pedagogista otetta.

Ruokavaliosta ja unirytmistä on hyvä pitää huolta etenkin turnausten aikana. Väsynyt mieli ei tee yhtä hyviä päätöksiä, ja sekä strategia- että räiskintäpeleissä olennainen reaktioaika pitenee. Lisäksi ei voida unohtaa, että ammattilaiset ovat käyttäneet harjoitteluun tuhansia tunteja.

Jos haluat pelata kilpailumielessä, aloita pienimmistä turnauksista, seuraa alan uutisia ja pyri liittymään joukkueeseen, jonka kanssa voit kasvaa. Voit ottaa yhteyttä alan organisaatioihin, kuten Suomen elektronisen urheilun liittoon eli SEUL ry:hyn – he osaavat antaa vinkkejä jokaiselle alasta kiinnostuneelle.