Suurin osa nykyään myytävistä televisioista on niin sanottuja älytelevisioita. Tämä tarkoittaa eri merkeillä erilaisia asioita, mutta yleisimmin älytelevisiolla tarkoitetaan lähiverkkoyhteyttä ja internet-palveluja hyödyntäviä näyttölaitteita. Älytelevisiolla voi siis katsoa vaikkapa Netflixin, YouTuben ja YLE Areenan kaltaisia videopalveluja ilman lisälaitteita. Myös omien älypuhelimella kuvattujen kuva- ja videomateriaalien katsominen onnistuu useimmiten pienellä vaivalla.
Älytelevision käyttöönotto on kohtuullisen helppoa, koska fyysinen asennus vaatii yleensä vain virta- ja verkkokaapelin liittämisen tai langattomaan verkkoon liittymisen eikä verkkopalvelujen käyttäminenkään vaadi juuri muuta kuin käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämisen.
Älytelevisio kuulostaakin täydelliseltä ratkaisulta kodin mediatarpeisiin, mutta näin ei välttämättä aina ole. Useiden älytelevisioiden ohjelmistot ovat melko rajalliset. Ne myös vanhenevat nopeasti eikä niitä päivitetä kovin pitkään. Älytoiminnot ovat televisioissa aina toissijaisia ominaisuuksia, koska televisiovalmistajat keskittyvät ensisijaisesti itse tv-ruudun kehittämiseen.
Onkin perusteltua hankkia erillinen mediatoistin, jos haluaa aiempaa monipuolisemman televisiokokemuksen ja varmuuden älytoimintojen toimivuudesta myös jatkossa. Mediatoistin on erittäin edullinen älypäivitys vanhempaan älytelevisioon tai tavalliseen televisioon, jos se on muuten yhä käyttökelpoinen.
Android TV
Googlen julkaisema Android TV on matkapuhelimista tutun käyttöjärjestelmän älytelevisioille muokattu versio. Se on muita älytelevisiojärjestelmiä monipuolisempi ja päivitettävämpi käyttöjärjestelmä, joka tuo paljon lisämahdollisuuksia televisioiden maailmaan. Android TV tarjoaa esimerkiksi tuhansien tv-sovellusten valikoiman ladattavaksi Google Play -kaupan kautta useiden älytelevisioiden kymmenien sovellusten sijaan.
Pienikokoinen Android TV -pohjainen mediatoistin liitetään älytelevisioon tai tavalliseen televisioon HDMI-kaapelilla. Tämän jälkeen mediatoistimen käyttöönotto onnistuu parissa minuutissa ja sen ohjaus tapahtuu yksinkertaisen kaukosäätimen avulla. Helpon käyttöliittymän avulla on kätevä hallita kaikkia tv-sovelluksia. Näitä sovelluksia ovat esimerkiksi kaikki tunnetut kansainväliset ja suomalaiset videopalvelut, kuten Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime Video, YouTube, Google Play Elokuvat, YLE Areena, MTV, Ruutu, Elisa Viihde, C More ja Viaplay. Näistä palveluista elokuvien ja tv-sarjojen ostaminen, vuokraaminen ja tilaaminen onnistuu nappia painamalla.
Myös Googlen ChromeCast-yhteydet ovat suoraan käytettävissä mediatoistimen kautta. Näin videota ja ääntä voi siirtää langattomasti älypuhelimista, tablettilaitteista ja tietokoneista televisioon ilman erillisen ChromeCast-laitteen hankkimista. Erillisiä musiikkilaitteitakaan ei enää tarvita, sillä mediatoistin on yhteensopiva johtavien musiikkipalvelujen kanssa. Näitä ovat muun muassa Spotify, Google Play Musiikki, Deezer ja Tidal.
Video- ja musiikkipalvelujen lisäksi mediatoistin toimii myös monipuolisena Android-pelilaitteena, johon on saatavana tuhansia erilaisia pelejä. Mediatoistimeen voi liittää myös erillisen Bluetooth-yhteensopivan peliohjaimen. Osa peleistä vaatii peliohjaimen ja osa toimii mediatoistimen kaukosäätimellä.
Mediatoistimen käyttö on erittäin helppoa kätevällä kaukosäätimellä eikä älypuhelinta tarvita mediatoistimen hallintaan lainkaan. Näin se on huomattavasti pelkkiä ChromeCast-laitteita helpompi käyttää. Kaukosäätimelle voi antaa myös puhekomentoja Google Assistant -toiminnon avulla. Käyttäjä voi esimerkiksi sanoa ”avaa YLE Areena” tai pelkästään ”Star Trek Picard”, jolloin mediatoistin avaa halutun sovelluksen tai antaa aiheesta lisätietoja.
Useat televisiovalmistajat hyödyntävät omia käyttöjärjestelmiään ja Android TV on yleisimmin käytettävissä erillisissä mediatoistimissa, kuten Xiaomi Mi Box S. Lisätietoa Android TV:stä löytyy täältä.
Xiaomi Mi Box S
Xiaomi Mi Box S -mediatoistin toistaa videokuvaa 4K-tarkkuudella ja HDR-väreillä enintään 60 kuvan sekuntinopeudella. Äänentoisto on huippuluokkaa Dolby- ja DTS-tilaäänillä. Tehokas suoritin, kahden gigatavun keskusmuisti ja kahdeksan gigatavun tallennustila takaavat sulavan toiminnan kaikissa tilanteissa. Muisti ei täyty heti suosikkisovellusten asentamisen jälkeen, kuten usein käy älytelevisioissa, joissa on säästetty muistin määrässä.
Langattoman Wi-Fi-lähiverkon ja Bluetooth-yhteyksien avulla Mi Box S on helppo liittää internetiin ja lisälaitteisiin. Lisäksi USB-liitäntään voi liittää suoraan massamuisteja helppoa videoiden ja kuvien katselua varten. HDMI-liitännällä ja mukana tulevalla kaapelilla Mi Box S saadaan liitettyä televisioon ja otettua käyttöön parissa minuutissa suomenkielisen Android TV -käyttöjärjestelmän avulla. Automaattisten käyttöjärjestelmäpäivitysten avulla mediatoistimesta on iloa koko perheelle vuosiksi eteenpäin.
Hinta ja saatavuus
Xiaomi Mi Box S on saatavana 79 euron kuluttajahintaan.