Arviossa heinäkuussa Suomeen saapuvan Ed Sheeranin uusi elämäkerta Kommentit pois päältä artikkelissa Arviossa heinäkuussa Suomeen saapuvan Ed Sheeranin uusi elämäkerta

Ed Sheeran elämänkerta

4 / 10
Hyvää Kertoi elämäntarinan kattavasti. Huonoa Liian vähän sitaatteja, jäi pitkälti kertojan kertomaksi tarinaksi, ja sitä kautta aika latteaksi. Lyhyesti Kokonaisuutena ihan mukiin menevä, mutta jätti vielä parannettavan varaa.

Huippusuosion saavuttaneesta laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranista on kirjoitettu nuoresta iästään huolimatta jo useampikin elämäkertateos. Hiljattain ilmestynyt Sean Smithin kirjoittama, ja Elina Lustigin suomentama on kuitenkin vasta ensimmäinen suomenkielelle käännetty elämäkerta Sheeranista.

Tarina siitä, kuinka Ed Sheeranista on tullut se megasuosittu artisti-, joka hän nykyisin on, oli tarinana mielenkiintoinen, ja kerrottu hyvin perusteellisesti. Alussa käytiin lyhyesti läpi hänen vanhempiensa, ja jopa isovanhempiensakin historiaa, sitä millaisesta suvusta ja ympäristöstä hän on lähtöisin.

Edetessäni kirjassa pidemmälle lukukokemusta alkoi kuitenkin vaivata pienehkö luettelomaisuus, ja siitä seurannut lukumielenkiinnon laskeminen. Kirja tuntui myös vähän etäiseltä, huolimatta siitä kuinka perusteellisesti se asioita kertoi.

Olen itse viime aikoina lukenut runsaasti elämäkertoja, jotka on kirjoitettu siihen muotoon, jossa artisti, muusikko, tai kenen kirja nyt kulloinkin on kyseessä, on itse kertojana. Osassa läpi kirjan kokonaan, osassa erillinen kirjailija-kertoja kertoo osan. Vaikka teksti silloinkin on kirjailijan tuottamaa, luo se illuusion siitä, että kyseinen henkilö kertoo omaa tarinaansa suoraan sinulle, kirjan lukijalle. Kirjailijan rooli ei ole näkyvä juuri lainkaan. Omasta mielestäni tämän illuusion kautta kerrotut tapahtumat tuntuvat henkilökohtaisemmilta ja kiinnostavammilta, sillä silloin lukijalla on suorempi yhteys kirjan päähenkilöön.

Koska tämä kirja poikkeaa paljolti edellä mainitusta kerrontatyylistä, olisin kaivannut tähän tekstin elävöittämiseksi sitaatteja runsaasti enemmän ja pidempinä pätkinä, jotta tämä olisi toiminut paremmin valitulla kerrontatyylillään. Kirjassa kerrotaan kaikkien tapahtumien kulut asialliseen tyyliin ja tarkasti, mutta sitaatteja eli suoria kommentteja päähenkilö Sheeranilta oli verrattain vähän. Niin sanotun välikäden, eli kirjailijan rooli oli tarinan kerronnassa hyvin näkyvä, ja se mielestäni loi etäisyysvaikutelmaa.

Kirja on kokonaisuutena ihan mukiin menevä, mutta jätti vielä parannettavan varaa. Oli mielenkiintoista saada kuulla Sheeranin tarina juuri nyt kun hänen suosionsa on todella ajankohtaista. Ehkä mahdollisimman hyvän kirjan ulos saattamiseksi sitä olisi kuitenkin pitänyt vielä vähän hioa.

Tarina kerrottiin kattavasti, mutta se ei niin sanotusti imaissut mukaansa, kuten parhaimpien kirjojen kohdalla usein käy. Vaikka mukana oli hauskoja ja kiinnostavia tarinoita yksittäisistä tapahtumista ja
sattumuksista, jäi kokonaisuus silti aika latteaksi.

Sheeran ansaitsisi muusikkona paljon enemmän, mutta tämä kirja ansaitsee arvosanan vain alle puolesta välistä asteikkoa