Astro Botin kehityksestä paljastui villiä leikattua sisältöä Kommentit pois päältä artikkelissa Astro Botin kehityksestä paljastui villiä leikattua sisältöä

PlayStationin rakastettu maskotti on tunnettu kekseliäästä pelimekaniikastaan, mutta nyt GDC 2025 -tapahtumassa paljastettiin, että paljon jännittävää sisältöä jäi lopulta pelistä pois.

Team Asobin studiopäällikkö Nicolas Doucet esitteli pelin kehitystä otsikolla ”The Making of ASTRO BOT”. Puheessaan hän avasi, kuinka peliä rakennettiin ideasta valmiiksi tuotteeksi – ja kuinka paljon kokeiltiin, ennen kuin päätökset tehtiin. Doucet kertoi, että pelin alkuperäinen konsepti esiteltiin sarjakuvana, ja sen kehityksessä käytiin läpi 23 eri versiota ennen hyväksyntää.

Merkittävä osa kehityksestä oli prototyyppien tekeminen – ideoita testattiin rohkeasti ja poikkitaiteellisesti. Tiimit koostuivat eri osa-alueiden ammattilaisista, jotka keksivät ideoita vaikkapa tarralappujen avulla. Vain noin 10 % ideoista pääsi prototyyppivaiheeseen, mutta mukana oli villejä konsepteja: esimerkiksi kahvimyllyvoima, onnenpyörä, ja jopa päätön Astro Bot.

Yksi leikatuista kentistä oli linnun lentoa hyödyntävä taso, joka jouduttiin hylkäämään, koska se käytti apinavoimaa liian samankaltaisesti kuin muut kentät.

Päätimme, ettei toisto edistänyt pelin monipuolisuutta, ja käytimme aikamme mieluummin muuhun. – Doucet kertoi.

Myös pelin loppukohtaus oli alun perin suunniteltu hurjemmaksi: pelaajalle annettiin aluksi pelkkä robottivartalo ilman päätä tai raajoja. Se herätti testiryhmissä epämukavia tunteita, joten se muutettiin hieman inhimillisemmäksi versioksi.

Astro Bot sai arviossa huippuarvosanan 9/10, ja peliä kehuttiin erityisesti sen luovuudesta. Nyt paljastuneet leikattu sisältö ja kehityksen kulissit osoittavat, kuinka omistautuneesti lähestyi projektia – ja kuinka paljon pelin ulkopuolelle jäi luovaa hulluutta.

PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti

Konsolisodat saivat hiljattain uuden, koomisen käänteen, kun yksi PlayStationin ikonisimmista peleistä, futuristinen kaahailupeli , ilmestyi täysin yllättäen myyntiin Microsoftin Xbox-kauppapaikalle. Moni hieraisi silmiään ihmetyksestä: olivatko vanhat kilpakumppanit ja Microsoft tehneet salaa sovinnon? Todellisuus oli kuitenkin paljon yksinkertaisempi ja samalla häpeämättömämpi.

Kyseessä ei suinkaan ollut virallinen julkaisu, vaan peli oli naamioitu nimellä ”Anti-Gravity Racing WipEout”. Todellisuudessa paketti sisälsi heikosti emuloidut versiot alkuperäisestä -pelistä Wipeout sekä sen jatko-osasta. Tämän luvattoman käännöksen takana oli tuntematon pelitalo LLS Games, joka oli paitsi käyttänyt luvatta Sonyn omistamaa peliä, myös ”lainannut” YouTubesta fanin tekemän modernisoidun intro-videon ja liittänyt sen osaksi peliään.

Huijaus ei kuitenkaan kestänyt kauan. Pelialan teknisiin analyyseihin keskittyvä Digital Foundry -kanava julkaisi videon, jossa se paljasti karun totuuden pelin surkeasta teknisestä toteutuksesta. Peli pyöri heikosti, kärsi graafisista ongelmista ja oli kaikin puolin huonompi versio rakastetusta klassikosta. Videon myötä tieto laittomasta porttauksesta levisi kulovalkean tavoin pelaajien keskuudessa.

Kun asia nousi julkisuuteen, reaktio oli nopea. Microsoft poisti pelin ripeästi kauppapaikaltaan, ja Sonyn tavaramerkkiä rikkonut peli katosi yhtä äkkiä kuin oli ilmestynytkin. Vaikka monet fanit ovat vuosien varrella haaveilleet Wipeoutin saapumisesta muillekin alustoille, tämä röyhkeä yritys rahastaa klassikolla ei ollut se tapa, jolla sen toivottiin tapahtuvan. Tapaus jää historiankirjoihin huvittavana esimerkkinä siitä, kuinka digitaalisilla kauppapaikoilla voi joskus nähdä mitä kummallisimpia yllätyksiä.

PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista

Sony

Muistatko ajan, jolloin tuntui puskevan uutta peliä joka kuukausi? No, ne ajat ovat rakkaat kansalaiset nyt takanapäin. Uusi analyysi paljastaa, että Sonyn omien studioiden tekemien ensimmäisen osapuolen (first-party) pelien määrä on laskenut yli 70 % :n kulta-ajoista.

:n aikana (2006–2013) julkaisi peräti 91 omaa peliä, mukana oli jättihittejä kuten , ja , mutta myös kokeellisia pieniä helmiä, joita harva enää muistaa. Verrattuna siihen :llä julkaistiin enää 34 ensipeliä, ja :llä tähän mennessä vain 18. Tahti on kuin hidastetusta videosta.

Mutta mistä oikein on kyse? Ei huonosta menestyksestä tai laiskuudesta, päinvastoin. Jokainen uusi peli on nykyisin jättihanke, jonka tekemiseen saattaa kulua jopa seitsemän vuotta ja yli 270 miljoonaa euroa, kuten Spider-Man 2:n tapauksessa. Sony on siirtynyt vähemmän, isompia, parempia -strategiaan, panostetaan jättipeleihin, jotka viedään myös :lle ja ehkä valkokankaalle.

Tämä muutos ei ole pelkästään numeroita, se vaikuttaa siihen, miltä PlayStation tuntuu. Ennen tarjolla oli yllätyksiä, outouksia ja pientä hulluutta. Nyt painopiste on elokuvamaisissa jättiseikkailuissa. Laatu on yhä huipussaan, mutta vaihtelu, luovuus ja yllättävyys ovat kutistuneet.