Asus ROG Ally haastamassa Steam Deckiä? Kommentit pois päältä artikkelissa Asus ROG Ally haastamassa Steam Deckiä?

Asus ROG Ally

paljasti hiljattain uusimman kannettavan PC:nsä, nimeltään Asus , joka on suunnattu kilpailemaan Valven suositun Steam Deckin kanssa. Laitteessa on 120 Hz:n virkistystaajuudella toimiva 7-tuumainen Full HD -näyttö. Laitteessa on AMD:n kanssa yhteistyössä toteutettu Zen 4 järjestelmäpiiri yhdistettynä rdna3 pohjaiseen integroituun näytönohjaimeen ja mahdollisuus käyttää ulkoista näytönohjainta ROG XG Mobilen kautta, joka on Asuksen oma ratkaisu ulkoisen näytönohjaimen liittämiseen. Laitteessa on Windows 11 käyttöjärjestelmä, joten tavanomaiset ohjelmistot ja pelit toimisivat, kuten tyypillisessä tietokoneessa. Täten laitteella voitaisiin pelata myös moninpelejä, jotka vaativat huijauksenesto ohjelmiston. Pelaamista varten laitteeseen on integroitu ohjain Xbox asettelulla. Laitteen painoksi ilmoitettiin 608g. Tarkempia tietoja, kuten hintaa, akunkestoa, akustisia ominaisuuksia ja todellisia suorituskyky lukemia Asus ROG Allystä saadaan myöhemmin.

Youtube-kanavilta Dave2D ja LinusTechTips voidaan katsoa heidän kokemuksensa laitteen prototyypistä. Heidän mukaansa Asus sanoo ROG Allyn olevan nopeampi kuin kilpailijansa pysyen huomattavasti hiljaisempana. Heidän mukaansa akunkesto vastaa Steam Deckiä. Laitteessa on kuulokeliitäntä, MicroSD korttipaikka, sormenjälkilukija ja USB-C portti. Jäämme siis odottamaan, kuinka hyvin ROG Ally pystyy kilpailemaan Valven Steam Deckin kanssa. Liikkuvalle pelaajalle näyttääkin tulevan mukavat ajat ja valinnanvaraa.

Vuoto: Asus ROG Ally saamassa leikatun mallin Kommentit pois päältä artikkelissa Vuoto: Asus ROG Ally saamassa leikatun mallin

Asus ROG Ally

Asuksen tuleva käsikonsoli ja/tai tietokone, , näyttää vuotojen mukaan saavan kaksi versiota, kahdella erilaisella APU-järjestelmäpiirillä. Vuotojen kohteena on halvempi Z1 malli, jonka suorittimessa on 6 ydintä ja 12 säiettä, verrattuna tehokkaampaan 8:ksan ytimen ja 16:sta säikeen 'Extreme' malliin. Molemmat mallit perustuvat samaan arkkitehtuuriin. Näiden lisäksi mallien suorittimien välillä on pieni kellotaajuus ero; 100-200 MHz Extreme mallin hyväksi.

Sen sijaan mallien integroidun näytönohjaimen välillä on huomattavampia eroja, GeekBench vuodon mukaan Z1:ssa olisi selkeästi heikompi näytönohjain. Z1-mallin näytönohjain sisältäisi 2 laskentayksikköä (eng. Compute Unit, CU), ei 6 kuten Ryzen Z1 Extreme (huomaa, että Geekbench näyttää CU-yksiköiden määrän jaettuna kahdella). Odotettavissa oli, että 6-ytimisessä Ryzen 7040U -sarjassa olisi vähintään 3 Compute Unitia (6 CU RDNA3), jotka nousevat 384 Stream-prosessoriin (786 FP32-ydintä) tai 256 SP-ydintä (512 FP32), kuten tämä vuoto antaa ymmärtää. Ryzen Z1 Extreme -mallin on jo vahvistettu sisältävän 6 Compute Unit -yksikköä (12 RDNA3 CU), jolloin kokonaismääräksi tulee 768 Stream-prosessoria tai 1536 FP32-ydintä.

Tästä huolimatta Ryzen Z1:ssä olisi kolme kertaa vähemmän GPU-ytimiä, millä pitäisi olla huomattava vaikutus suorituskykyyn. On kuitenkin mahdollista, että listaus näyttää virheellistä tietoa. ROG Ally Ryzen Z1:llä olisi lähes varmasti se konsoli, jonka huhuttiin maksavan 650 dollaria, Extreme-vaihtoehdon ollessa korkeammalla hinnalla. Kannattaa vain muistaa, että hinnoitteluhuhut pitävät harvoin täysin paikkansa. Joka tapauksessa kiinnostuneen ostajan kannattaa julkaisun yhteydessä pitää silmällä rautasivustojen arvosteluja.

Lähde: videocardz.com

Parhaat kannettavat pelaamiseen Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat kannettavat pelaamiseen

Pelikannettavat

Parhaita kannettavia pelaamiseen tutkaillessa useimmille tulee vastaan liian monta vaihtoehtoa, joiden välillä voi olla vaikea tehdä valintaa. Lopulta päätös onkin ostajan itsensä ja tällöin tulee arvottaa itse muutamia seikkoja, joihin kuuluvat tietenkin kannettavan tehot, hinta mutta myös monia muita seikkoja. Valmistajat ja jälleenmyyjät kehuskelevat kannettavia usein testitulosten perusteella, mutta niihinkään ei kannata sokeasti luottaa.

Yksinkertaisesti paras pelikannettava on sellainen, joka pyörittää pelaajan laatutasoa ajatellen sopivan jouhevasti niitä pelejä, joita kannettavan ostaja haluaa pelata. On toki totta, että erilaiset komponentit tulevat olla laadukkaita sekä kestäviä, sekä mahdollisimman tehokkaita. Eri komponenteille tehdyt testit eivät kuitenkaan kerro sitä, että toimivatko ne toisten komponenttien kanssa hyvin yhteen.

Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko kannettavan tehoa johonkin muuhunkin harrastukseen, kuten vaikkapa kryptovaluuttojen louhintaan ja moneen muuhun laskennallista tehoa vaativaan tekemiseen.

Arvosteluita seuraamaan

Parhaiten saakin selville kannettavan laadun arvosteluilla, joissa niitä on “rääkätty” uusimmilla peleillä, jotka vaativat esimerkiksi grafiikalta paljon. Toisaalta toiset haluavat pelata pelejä, joissa visuaalisuus ja graafinen tehokkuus ei ole kaikki kaikessa. Tällaisia voivat olla vaikkapa vanhatkin strategiapelit, jotka ovat muuten monimutkaisia ja laajoja.

Kuten tämänkin artikkelin kohdalla on käynyt, on tähän asti puhuttu vain graafisesta tehosta ja muuten tehokkaasta koneesta. Pelaamisen tunnelmaan vaikuttaa myös monet muut asiat. Niitä ovat näytön laadun (joka ei välttämättä tarkoita esim. pikselimäärää ja resoluutiota, vaan kuvan tasaisuutta ja värien erottelua) ohella myös äänentoisto eli kannettavan sisältämä äänikortti ja kaiuttimet (joskin useimmat pelaavat kuulokkeilla) ja vaikkapa näppäimistön tuntuma.

Joillekin voi olla tärkeää myös kannettavan muotoilu eli se, miltä laite näyttää. Tämä on ihan aiheellinen seikka, sillä pelikannettavasta tulee joka tapauksessa maksaa useita satoja euroja, jos haluaa saada laatua eikä muovista markettikannettavaa.

Kun kaikki yllä mainitut seikat ovat kannettavassa niin sanotusti kohdallaan tarkoittaa se sitä, että kovin vikaan ei valinnassa mennä. Mutta edelleen tärkeintä on se, mitä kannettavalla aikoo pelata ja valita kone sen mukaan.

Emolevy ja näytönohjain tärkeimpiä

Tärkeimmät komponentit tehokannettaviin ja pelikannettaviin ovat RAM-muistin lisäksi emolevy ja näytönohjain. Todella tehokkailla emolevyillä voi harrastaa myös jotain muuta, joka vaatii runsaasti laskentatehoa. Esimerkiksi monet pelaajat harrastavat kryptovaluuttoja (kuten Ethereum) ja niiden louhintaa. Louhinta vaatii tehoa emolevyltä enemmän kuin useat pelit ja tämän ovat haistaneet myös komponentteja ja tietokoneita valmistavat yritykset.

Esimerkiksi tietokonevalmistaja on suunnitellut ja valmistanut emolevyn nimeltä ASUS B250 Mining Expert. Se on siis nimeään myöten valmistettu louhimista varten. Muut tehokkaat emolevyt tulee käyttäjien itse optimoida, jotta ne soveltuvat louhintaan, mutta tätä emolevyä ei. ASUS B250 Mining Expert on siitäkin mielenkiintoinen emolevy, että sen tuen piirissä on jopa 19 eri näytönohjainta – tällaista ei heti tule vastaan missään. ASUS tunnetaan myös korkeasta laadusta muidenkin komponenttien ja tietokoneiden parissa, joten kyseessä on varma laatuostos kryptovaluutta -friikeille, jotka seuraavat Ethereum -kurssituloksia silmä kovana, mutta miksei myös pelaajille.

Näytönohjaimista kannattaa edelleen vuonna 2021 luottaa GeForce-näytönohjaimiin, jotka ovat hallinneet pelikannettavien ja -tietokoneiden näytönohjainten kärkisijoja jo vuosikymmeniä. Esimerkiksi GeForce RTX 3060 – 3080 on erinomainen komponentti näytönohjaimien parista tehokannettavalle. Nämä näytönohjaimet ovat tunnettuja ultratehokkaasta suorituskyvystä. Ne ovat syöneet sisäänsä Ampere – NVIDIAN toisen sukupolven RTX-arkkitehtuurin, joissa niiden RT- ja Tensor-ytimet, SM-monisuorittimet ja kehuttu, erityisen nopea G6X-muisti varmistaa pelaajille kunnon sessiot vaativinkienkin pelien parissa.