Brand New Animal (Netflix)
Japanilainen animestudio studio trigger on tunnettu monista menestyksekkäistä sarjoistaan, joihin lukeutuvat esimerkiksi Kill La Kill, Darling In The Franxx sekä Little Witch Academia. Myös muun muassa Steven Universelle ja OK K.O! Let's Be Heroesille animaatiotyötä tehneen studion uusi sarja Brand New Animal on juuri niin eloisa, kiehtova ja omaperäinen kuin Triggerilta on totuttu odottamaan.
Japanin Netflixissa jo maaliskuussa käynnistynyt sarja sisältää tällä hetkellä 12 jaksoa. Ohjelmassa seurataan Michiru Kagemoria, joka oli aluksi täysin tavallinen teini, mutta kuitenkin muuttui yllättäen tanukiksi. Michiru pakenee ihmisten keskuudesta kohti Anima Citya, jossa petoihmiset saavat elää rauhassa vihamielisiltä ihmisiltä. Anima City ei kuitenkaan ole niin rauhallinen paratiisi kuin Michiru oletti, ja katsoja sukeltaa keskelle salaliittoa ja poliittista kamppailua. Kehenkään ei voi luottaa, eikä kukaan ole sitä, miltä päältä katsoen näyttää – edes Michiru itse.
Vaikka BNA näyttää ja kuulostaa Zootopian anime-versiolta (jos unohtaa esimerkiksi Beastarsin olemassaolon), lähestytään siinä hieman samanlaisia teemoja eri näkökulmista ja rikkaammin. Zootopian ja Beastarsin tavoin keskeisinä teemoina ovat rasismi ja ennakkoluulot, mutta mukaan on kiedottu myös teemoja fasismista, eugeniikasta ja uskonnosta. Tämän kaiken keskiössä on kuitenkin nuoren teinitytön kasvutarina ja itsenäistyminen, jossa Michiru koittaa sopeutua elämään kahden eri maailman jäsenenä.
Kuten animessa yleensä, jotkin seikat sarjassa ovat kliseisiä ja toiset taas oivaltavia ja kiehtovia. Sarjasta löytyy ennalta arvattavia trooppeja, joista ilmeisimpinä ovat esimerkiksi protagonisti Shirou Ogami ja monet sivuhahmot kuten karhupedot. Juonen kulku on paikoitellen myös hivenen liian ennalta arvattava, mutta BNA onnistuu onneksi heittämään mukaan myös hieman omia koukkujaan ja juonenkäänteitään. 12 jaksoa sai tarinan välitettyä tiiviisti, mutta kenties vaikka kymmenen lisäjaksoa olisi saanut kaiken kulkemaan sulavammin ja katsojan kiintymään hahmoihin ja maailmaan hieman syvällisemmin.
Studio Trigger on jälleen tehnyt fantastista työtä animaationsa ja hahmojen ulkonäön suhteen. Erityisesti Michiru ja Marie Itami näyttävät hyvältä ja persoonallisilta. Jotkin sivuhahmot olisivat vaatineet kenties hieman enemmän työskentelyä, mutta ne ovatkin sivuhahmoja syystä. Olisin myös toivonut, että BNA rikkoisi hieman antrohahmojen perinnettä rinnastaa luonteenpiirteet suoraan hahmojen eläinrotuun. Siis niin, että kettu on viekas, susi on uhkaava ja leijona on vahva johtaja. BNA välttelee kliseitä muutamien hahmojen kohdalla, mutta nojaa edelleen turvallisesti universaaleihin rinnastuksiin.
Katsoin sarjan alun perin japaniksi tekstityksillä, mutta katsoin sen läpi vielä Netflixin dubbauksella. Se on ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan odotetustikaan ole yhtä elävä kuin alkuperäisversiossa. Suosittelen sarjaa katsottavaksi sen alkuperäiskielellä, mutta en myöskään tuomitse sitä, joka päätyy dubin pariin. Animen tunnuskappale on mukiinmenevä, mutta sarjassa useaan otteeseen esiintyvä kappale ”Night Running” on puolestaan ehdoton helmi. Hieman hämmentävää kuitenkin oli, että kappale on soundtrackin lisäksi myös diegeettista musiikkia, jota sarjan hahmot myös kuuntelevat.
brand new animal on suositeltavaa katsottavaa kaikille, jotka rakastavat anthrohahmoja, värikästä maailmaa ja salaliittohenkistä poliittista jännitystä. Vaikka kaikki ratkaisut, kuten esimerkiksi sarjassa esiintyvä kultti eivät aina toimikaan, on BNA loppujen lopuksi laadukas Netflix -anime. Sarjan ahmaisi hetkessä ja hyvällä ruokahalulla, ja itselleni jäi ainakin halu nähdä mahdollisesti vielä toinenkin kausi Michirun seikkailuja petoihmisten maailmassa.