Control on leppoisaa toimintaa Kommentit pois päältä artikkelissa Control on leppoisaa toimintaa 155

7.5 / 10
Hyvää Virastossa seikkailu ja sen tutkiminen on mukavaa ajanvietettä. Juoni on mielenkiintoinen. Huonoa Lopulta itse pelaaminen toistaa lähes kaikin tavoin itseään ja huono tekoäly on rimanalitus nykypäivänä. Peli kannattaa kuitenkin hommata, sillä Sen pariin on helppo liimautua pidemmäksi aikaa ja suhteellisen yksinkertaisena pelinä se on nopea ottaa haltuun. Virastossa seikkailu kaikista vioista huolimatta on oikeastaan tosi hauskaa ja mielenkiintoista!

Arvostelua varten peliä on pelattu Xbox Onella.

Jesse on kulkenut pitkän tien selvittääkseen mitä hänen kadonneelle veljelleen on tapahtunut. Kun he löysivät oudon esineen, Viraston väki vei hänen veljensä pois kun Jesse onnistui pakenemaan. Nyt vuosien päästä Jesse saapuu virastolle uunituoreena pomona. Mutta hänen ensimmäinen työpäivänsä ei alakaan ihan normaalisti – kaikki on ihan mullin mallin!

”Sihinäksi” nimetty voima on tullut toisesta ulottuvuudesta ja sekoittanut Viraston. Suuri osa henkilöstöstä on otettu mielenhallintaan ja ne ovatkin agressiivisia ulkopuolisen voiman kätyreitä. ”Sihinä” on myös muokannut Viraston ulkonäköä. Sen lisäksi, että Jesse olisi vain etsinyt veljensä hän joutuu myös siivoamaan Viraston ”Sihinän” vaikutuksesta!

Virastossa on tunnelmaa, mutta ei ehkä sellaista mitä työntekijät arvostavat.

on toimintapeli, missä pääosana on eri paikkoihin juoksentelu tehtävien perässä ja vihollisten kurmottaminen. Aivopähkinöitä on harvassa ja ne ovat pääosin hyvin helppoja. Juoni kulkee tehtävien mukana, mutta pelissä on myös tolkuton määrä pientä keräiltävää, mitkä avaavat pelimaailmaa siinä sivussa. Juoneen en sen enempää tartu, sillä pelissä on paljon mysteereitä ja juonen koukeroita, mitkä luovat sen sisällön hieman kevyeen pelimekaniikkaan.

Juoni kulkee ihan mukavasti eteenpäin alkaen ilman minkäänlaista taustaa, mutta rakentuen sopivalla tahdilla niin, että ainakin minua askarruttavat asiat saivat lisää sisältöä tarpeeksi usein, ettei hämmennystä ollut liiaksi. Kerättävät muistiinpanot ja muu täytemateriaali esimerkiksi syventää Viraston tapahtumia, mutta tarjoaa myös huumoria ja pieniä juoneen liittymättömiä yksityiskohtia. Aluksi pidin näitä vitsejä melko huonoina ja täysin peliin sopimattomina, mutta jossain vaiheessa ymmärsin niiden vain lisäävät pelin outoa tunnelmaa omalla omituisella tavallaan.

Graafisesti peli on hieman ristiriitainen. Teknisesti se käyttää myös ”real-time ray tracing” teknologiaa, mitä en itse ainakaan sinäänsä huomannut mitenkään erityisen kirkkaasti. Pääosa Jessen kasvot ovat vallan mainiosti animoitu, mutta muut hahmot ovat korkeintaan keskinkertaisia. Vaikka Virasto on täynnä pieniä yksityiskohtia, sen harmaat käytävät ovat aika tylsät. Lisäksi pelissä on graafisiä outouksia ja bugeja, kuten oudon kiiltäviä pintoja. Myös jos ruudulla tapahtuu paljon alkaa ruudunpäivitys takkuilemaan. Pieniä tyhmiä huolimattomalta vaikuttavia asioita on myös lukuisia, mitkä luulisi olevan nykyajan peleissä jo ohitettu. Esimerkkinä puuttuva ovenavausanimaatio; kun Jesse lähestyy ovea, se vain lennähtää auki. Tokihan Jessellä on psyykkisiä kykyjä, mutta jotain rajaa animoinnin laiskuudessa. Toinen ongelma on tavaran paljous, ja niiden painottomuus. Juoksennellessasi esimerkiksi työpöytien ohi parhaimmillaan tuntuu, että pelkkä ilmavirta Jessen liikkeestä heittelee tietokoneita, toimistotuoleja ja vesiautomaatteja ympäriinsä.

Graafisiin pulmiin kuuluu myös viholliset, jotka suurin osa muistuttavat enemmän tai vähemmän toisiaan ja varsinkin pidemmiltä etäisyyksiltä on välillä hankala hahmottaa mikä siellä heiluu kun sen on jo ehtinyt päästää päiviltä. Suuri osa vihollisista on ”Sihinän” korruptoimia viraston vartijoita, ja niiden suurin ero on lähinnä minkälaista asetta ne pitävät. Poikkeuksia on kuitenkin esimerkiksi lentävät ja suojalla varustetut. Erilaisia hirviöitäkin löytyy, mutta nekin ovat suunnittelulta melko samankaltaisia keskenään. Välipomojakin on tietysti. Nämä tulevat hieman yllättäin eikä niitä sinäänsä osaa odottaa, mikä on hyvä yllätyksellisyyden takia, mutta huono, koska ne eivät ole kovinkaan jännittäviä.

Vihollisissa on myös toinen suuri ongelma. Umpityhmä tekoäly. Aluksi taistelut ovat mukavia. Väistelet vihollsiia, viskot niitä päin romua ja ammuskelet. Toiminta on nopeaa, mutta käy muutaman tunnin jälkeen hyvin yksitoikkoiseksi. Toistat samaa kaavaa uudelleen ja uudelleen. Viholliset on helppo harhauttaa ja ohittaa. Niitä on helppo vältellä. Suurin vaikeus on lähinnä paljonko ne tekevät yhdellä onnistuneella osumalla vahinkoa. Tekoälyn tyhmyyden takia taisteluita ei jossain vaiheessa edes jaksa käydä vaan mieluummin juoksee niiden läpi. Ehkä tämä on tarkoituskin, mutta se tuntuu jotenkin äärettömän tyhmältä.

Jessen itsensä ohjastaminen on mukavaa. Kontrollit vastaavat hyvin painalluksia ja ovat nopeat. Jesse liikkuu ketterästi ja tarkasti. Jesse osaa hypätä hieman, mutta sitä ei kauheasti tarvita. Pääaseita on käytännössä kolme; ampuminen, telekineettinen roinan viskely ja meleeisku. Jesse osaa myös syöksähtää vauhdilla eteenpäin niin juostessa kuin hypätessä ja saa myös suojakentän.

Ampuminen on hahmon monipuolisin piirre. Aseita on muutama erilainen ja niillä omat tarkoituksensa. Yksi ampuu nopeasti, yksi on haulikon tyylinen, yksi lataa ammuksen ja tekee räjähdyksen… noita normaaleja. Lisäksi seikkaillessa löytää, tai niitä voi tehdä, erilaisia palikoita millä saa boostattua aseiden ja Jessen kykyjen eri osa-alueita. Esimerkiksi aseen latausnopeutta tai Jessen paranemisvauhtia.

Toimintakohtaukset ovat nopeita ja kontrollit tiukkoja, mutta tekoälyn takia ne ovat myös pidemmän päälle tympeitä.

Jesse saa tietysti myös tehtävien suorittamisesta pisteitä minkä avulla hän oppii uusia kykyjä tai voimistaa jo opittuja. Kerättävää ei kauheasti pelissä ole. Palikoita löytyy tapetuilta vihollisilta ja arkuista. Lisäksi löytyy osasia mistä voi rakentaa eri palikoita ja uusia aseita. Tietysti tarinaa sisältyvien lippulappusten lisäksi löytyy myös audiologeja ja videopätkiä. Jopa musiikkia

Vaikka pelissä onkin kohtuullisen iso määrä ongelmia, se sai minut liimaantumaan televisioruudun eteen. Tylsät käytävät, umpityhmät viholliset ja graafiset ongelmat eivät varjostaneet sitä, että peliä on hauska pelata. Käytäviä on mukava remuta ja jos jalkatyö kyllästyttää, pikamatkustuspisteitä saa avattua. Vihollisia on hauska vetää turpiin ja rankaista vaikka ne on helppo myös ohittaa. Tarinanpätkät ovat kiinnostavia, sillä ne soljuvat mukana pelaamisen ohessa keskeyttämättä tai pitkästyttämättä. Ja tekemistä on kohtuullisen paljon. Pääjuonen lisäksi sivutehtäviä on useita, mikä tekee viraston tutkimisesta oikeastaan tosi mielenkiintoista ja mukavaa. Vielä kun juonen edetessä jo tutkituista paikoista aukeaa uusia paikkoja, tekemistä on tosi paljon. Toivottavasti siihen kaikkeen ei vain pitkästy ennen pitkään…

Ja hei! Martti Suosalon hahmo pelissä on vallan upea!

Arvostelijan vastuuvapautus: En ole vielä pelannut peliä läpi, joten loppupään toiminnasta en tiedä sen enempää. En myöskään halunnut paljastaa pelistä liikaa, sillä helpon ja yksinkertaisen toiminnan lisäksi siinä on hirveä määrä mysteerejä pohdittavana.

Pahoittelen myös suuresti jos kirjoitusasu on kömpelö ja takkuileva – kirjoitusvirheet mukaanlukien.

PS: Takaisin pelaamaan tätä!

Monessa lammessa samanaikaisesti uiskenteleva pelialan hörhö.

Striimailen satunnaisesti: mixer.com/Thaumiel_Nerub

Kommentoi

Control saa neljä lisäosaa – mukana myös yhteys Alan Wake -peliin? Kommentit pois päältä artikkelissa Control saa neljä lisäosaa – mukana myös yhteys Alan Wake -peliin? 38

Control

Kotimainen on paljastanut neljä tulevaa lisäosaa -peliin. Lisäosat tuovat mukanaan uusia pelitiloja sekä jatkoa tarinaan.

Ensimmäinen päivityksistä saapuu jo tänä syksynä ja se tuo peliin kovasti odotetun Photo Moden, jossa nimensä mukaan pelaaja voi ottaa kuvia päähahmosta Oldest Housen tiloissa.

Joulukuussa saapuu ilmainen ja hieman haastavempi Expeditions -lisäosa, jossa pelaaja auttaa turvallisuuspäällikkö Arishia tutkimaan mysteeristä Formationia ja sen ympäristöä.

Control -peliin tulevat lisäosat aikajanalla. Viimeisessä AWE -lisäosassa vihjaillaan linkistä Alan Wake -peliin.
Control -peliin tulevat lisäosat aikajanalla. Viimeisessä AWE -lisäosassa vihjaillaan linkistä Alan Wake -peliin.

Ensi vuoden puolella saapuu kaksi maksullista lisäosaa The Foundation sekä AWE. Molemmat tuovat mukanaan uusia tarinatehtäviä, vihollisia sekä uutta pelimekaniikkaa. Lisäosa avaa myös uusia paikkoja Oldest Housessa.

The Foundation -lisäosassa pelin päähahmo Jesse joutuu perehtymään Oldest Housen historiaan ja siihen mitä outouksia rakennuksen alla tapahtuu.

AWE eli Altered World Events puolestaan vie Jessen Oldest Housen uuteen osaan eli Investigations Sectoriin. Kuvan perusteella tämä lisäosa saattaisi tuoda linkin toiseen Remedyn peliin eli Alan Wakeen.

Control on parhaillaan saatavilla Playstation 4 ja Xbox One -konsoleille sekä PC:lle.

Sivuston perustaja ja päätoimittaja.

Kommentoi

Control päivittyy muunmuassa uusiin grafiikkaoptioihin PC:llä Kommentit pois päältä artikkelissa Control päivittyy muunmuassa uusiin grafiikkaoptioihin PC:llä 61

Controlia on jo ehditty kehumaan maailmalla parhaaksi ”raytracingin” näyttäjäksi, mutta se voi saada myös uudemmatkin pelit nikottelemaan valoleikeillään ja heijastusherkuillaan. informoi seuraavaa:

  • RTX ongelmiin auttaa, jos Windows 10 päivitetään uusimpaan versioon (1903).
  • Seuraavassa päivityksessä motion blurin ja film grainin voi kytkeä päälle ja pois.
  • Yleisistä suorituskyvyn päivityksistä on kuulemma puhe, mutta tarkempaa tietoa ei ole, miten ne täytetään.
  • HDR jäi pois tuotantoresurssien takia, eikä sitä aiota peliin tuoda. 505 toivoo, että pelin muut ominaisuudet korvaavat sen puutteen.

505 Games lupaa, että tämä on vain alkua ja peliin tulee huimasti uudistuksia. Saa nähdä missä vaiheessa konsolit saavat optimointia, sillä peli takkuilee välillä aika ikävästi varsinkin kun ruudulla tapahtuu paljon, mutta välillä myös uusille alueille siirryttäessä.

Koko päivityksen pääset lukemaan täältä

Monessa lammessa samanaikaisesti uiskenteleva pelialan hörhö.

Striimailen satunnaisesti: mixer.com/Thaumiel_Nerub

Kommentoi

Pelialan järjestöpomo tiukkana – “Tarvitsemme 500 pelialan asiantuntijaa viikon sisällä Suomeen!” Kommentit pois päältä artikkelissa Pelialan järjestöpomo tiukkana – “Tarvitsemme 500 pelialan asiantuntijaa viikon sisällä Suomeen!” 80

Suomalaisen pelialan etujärjestö Neogames Finland ry:n johtaja KooPee Hiltunen on Seriouslyn Playtika -kaupan ja Remedy Entertainmentin Control -pelin julkaisun ryydittämän peliviikon jälkimainingeissa myös huolissaan alan tulevaisuudesta.

Osaajapula on vaivannut pelialaa jo pitkään, mutta työlupaprosessien hidastuminen on entisestään vaikeuttanut tilannetta. Pelialan näkemyksen mukaan Suomeen on kiireesti saatava 500 uutta peliasiantuntijaa, jotta myönteinen kehitys on turvattu tulevina vuosina.

“Suomen on luotava selkeä ja jouheva prosessi ulkomaisille asiantuntijoille, jotta kykenemme saamaan 500 pelialan asiantuntijaa vaikka viikon sisällä Suomeen sitten, kun yritykset heidät maailmalta löytävät”, vaatii Neogames Finland ry:n johtaja KooPee Hiltunen. “Saimme prosessien sujuvoittamisen hyvään alkuun edellisen hallituksen kanssa ja olosuhteisiin nähden olisi suotavaa, ettei tuore hallitus pudottaisi palloa. Rinteen hallituksen aikana jonot myös asiantuntijoiden kohdalla ovat kuitenkin kasvaneet kasvamistaan.”

Tuoreelta hallitukselta odotettiin kuluvalla hallituskaudella kaikkiaan 100 miljoonan euron panostuksia työperäisen maahanmuuton pullonkaulojen helpottamiseen. Lopulta hallitukselta heltyi 35 miljoonaa. Neogames on aiemmin julkaissut omat teesinsä vuosille 2019-2024 ja pelialan näkemyksen mukaan pelialan yhtenä tärkeimmistä haasteista on tehdä Suomesta maailman halutuin paikka asiantuntijatyöskentelyyn. Ilman ulkomaalaisia huippuosaajia Suomi ei pysty säilyttämään asemaansa yhtenä peliteollisuuden kärkimaista. Kilpailukyvyn ylläpito vaatii ennen kaikkea maahanmuuttoprosessin byrokratian sujuvoittamista.

Elokuun lopulla ilmestynyt on Remedyn viimeisin virstanpylväs.

Neogames toivookin tuoreelta hallitukselta kunnianhimoa. Tavoitteena tulisi olla koko oleskelulupaprosessiin kuluvan ajan lyhentäminen useista kuukausista vain seitsemään päivään. Nyt hallitus tähtää kuukauteen, mutta lupauksista huolimatta suomalaisten pelistudioiden palkkaamien ulkomaisten asiantuntijoiden saaminen töihin Suomeen kestää kokonaisuudessaan lähemmäs puoli vuotta. Myös pelialalla, jonka asiantuntijoihin saatavuusharkintaa ei sovelleta, jonot ovat kasvaneet koko ajan valtionhallinnon resurssipulan takia.

“Olemme joutuneet rekrytoinnissa hylkäämään joitakin kandidaatteja, koska emme olisi saaneet heitä Suomeen töihin riittävän ajoissa,” sanoo Suomen vanhimman pelistudio Housemarque Oy:n henkilöstöjohtaja Anu Tukeva. “Olisi todella hyödyllistä Suomelle, jos hallitus pystyisi pikaisesti nopeuttamaan maahanmuuttoprosessia. Näin saisimme Suomeen enemmän koulutettuja, hyvin palkattuja asiantuntijoita veronmaksajiksi. Näihin työtehtäviin ei löydy tarpeeksi työvoimaa Suomesta. Yritykset käyttävät paljon resursseja saadakseen näitä veronmaksajia perheineen Suomeen. He myös varmistavat, että työntekijät ovat täällä oloonsa tyytyväisiä ja jäävät Suomeen.”

Suomen peliala on vakaa, mutta sen suurin kasvun haaste on jatkuva pula osaavasta työvoimasta. Suomen pelialalla on nyt noin 3 200 työntekijää ja näistä peräti 27 prosenttia on ulkomaalaisia. Työntekijöiden kokonaismäärä on kasvanut kahdessa vuodessa noin 16 prosenttia ja ulkomaalaisten määrä peräti 75 prosenttia. Suomessa tapahtuva koulutus tuottaa osaavaa työvoimaa, mutta juuri nyt pula on kokeneesta työvoimasta. Sitä löytyy riittävästi vain ulkomailta ja siksi maahanmuuttoprosessin haasteet iskevät kipeästi suomalaisiin peliyrityksiin.

Sivuston perustaja ja päätoimittaja.

Kommentoi