Epic Games Store jakaa joulun ajan ilmaiseksi pelejä päivittäin. Seuraavana vuorossa on Hideo Kojiman mestariteos Death Stranding.
Death Stranding on alunperin vuonna 2019 PlayStation -konsoleille ilmestynyt genrerajoja rikkova peli, jossa Sam Bridges (Norman Reedus) lähtee kokoamaan sirpaloitunutta maailmaa ja uhmaamaan Death Strandingiä.
Pelit ovat ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Epic Games Storesta joulukuun 26. päivä klo 18.00 asti.
Napoleonin ajan Eurooppaan sijoittuva Hunger on tulossa PC:lle vuoden 2025 aikana, ja sen ensimmäinen pelitraileri on juuri julkaistu.
Good Fun Corporationin kehittämä peli yhdistää PvPvE-toimintaa, selviytymiskauhua ja roolipelaamista. Pelaajat astuvat ruton runtelemaan maailmaan, jossa heidän on taisteltava sekä toisia pelaajia että karmivia vihollisia vastaan. Tunnelma on synkkä ja painostava, juuri niin kuin kauhupelin kuuluukin olla.
Pelistä löytyy paljon samaa tunnelmaa kuin Hunt: Showdown -pelissä. Molemmissa peleissä yhdistyy hitaasti hiipivä jännitys, uhkaavat hirviöt ja pelaajien välinen kilpajuoksu tavoitteiden saavuttamiseksi – ja hengissä säilymiseksi. Äänimaailma, ympäristöjen yksityiskohdat ja jatkuva vaaran tunne pitävät pelaajan jatkuvasti varpaillaan. Jos Hunt tuntui liian yksinäiseltä, Hunger lisää siihen entistä rikkaamman maailman ja roolipelimäisen syvyyden.
Hungerissa pelaajat voivat rakentaa oman hahmonsa syvällisen kehitysjärjestelmän avulla, valita eri ammatteja ja rakentaa varusteita käsityömekaniikan kautta. Moninpelikeskuksena toimii Chateau, joka toimii turvasatamana ja valmistelupaikkana seuraavia koitoksia varten. Siellä voi myös kohdata muita pelaajia ja vaihtaa tietoja – tai huhuja.
Peli julkaistaan ensin Early Access -versiona Steamissa vuoden 2025 aikana. Kehittäjät lupaavat, että pelaajien eteneminen ei nollaudu päivitysten yhteydessä, mikä on monille suuri plussa. Täysi julkaisu on suunnitteilla kahden vuoden päähän, joten sisältöä ja päivityksiä on luvassa pitkäksi aikaa.
Hunger vaikuttaa olevan sekoitus taktikointia, selviytymistä ja hiipivää kauhua – sopivasti lihaa luiden päällä niille, jotka kaipaavat vähän enemmän painoa pelikokemukseensa.
Suomen pelialan juhlahetki koettiin jälleen The Finnish Game Awards -gaalassa, jossa jaettiin palkintoja vuoden 2024 kovimmille pelijulkaisuille ja ansioituneille tekijöille. Tällä kertaa lavalla nähtiin tavallista enemmän yllätyksiä, juhlapuheita ja jopa historiallisia käänteitä.
Illan pääpalkinnon nappasi kunnianhimoinen hiekkalaatikkoseikkailu Pax Dei, jonka takana on Mainframe Industries. Kyseessä on massiivinen nettipeli, jossa pelaaja valitsee roolinsa keskiaikaisessa fantasiamaailmassa – rakentaa, tutkii, taikoo ja elää tarinaansa tuhansien muiden kanssa. Pelin maailma on avoin, myyttinen ja armottoman kiehtova, eikä mikään ole valmiiksi kirjoitettu. Pax Dei onnistui vangitsemaan pelaajat ja tuomariston, ja vei ansaitusti vuoden parhaan suomalaisen pelin tittelin.
Uudistus toi tänä vuonna mukanaan myös kolmen parhaan pelin palkitsemisen. Kakkossijan vei Makea Gamesin energinen Supermoves. Kolmossijasta käytiin niin tiukka kisa, että se jaettiin kolmeen osaan: Fingersoftin Lego Hill Climb Adventures, Supercellin Squad Busters sekä Ranela Gamesin sympaattinen mökkeilysimulaattori Finnish Cottage Simulator jakoivat pronssin.
Finnish Cottage Simulator ei jäänyt pelkästään jaetulle kolmannelle sijalle – peli nappasi myös parhaan indiepelin palkinnon. Pienen jyväskyläläistiimin luomus jatkaa komeasti suomalaisen simulaattoriperinteen jalanjäljissä My Summer Car ja Pro Pilkki -pelien rinnalla. Suomeen on selvästi muotoutumassa oma, omaperäinen simupelien genre.
Palkintoja jaettiin yhteensä yhdeksässä kategoriassa. Vuoden tulokkaana palkittiin Hanki Games moottorikelkkapelillään Sledders. Luovimman saavutuksen kunnian vei tunnelmallinen allaspeli Pools, jonka kehitti studio nimeltä Tensor.
Elämäntyöpelialalla huomioitiin myös. Supercellin perustaja Ilkka Paananen palkittiin Vuoden vaikuttajana, ja IGDA:n elämäntyöpalkinnon sai Christopher Hamilton. IGDA Finland palkitsi Daria Bokovayan vuoden vapaaehtoisena, ja Vuoden Jampion -tittelin nappasi Ali İrdiren. Opiskelijapalkinto meni Team Scavengerille, jonka peli Spaceship Scavenger vei voiton Bit1 Student Game Competition 2025 -kisassa.
Gaalassa muistettiin myös pelialan pitkää historiaa. Suomen peliala täytti 30 vuotta, ja Housemarquen Ilari Kuittinen piti juhlapuheen – ei mikään sattuma, sillä Housemarque on maan vanhin yhä toimiva pelistudio ja myös gaalan pääsponsori.
”Vuonna 2024 julkaistiin vain kourallinen mobiilipelejä, ja kaikki palkitut pelit ovat PC:lle tai konsoleille. Se kertoo alan muutoksesta. Vaikka kilpailu on kovaa – kuten Makea Gamesin esimerkki osoittaa – Suomessa tehdään silti kunnianhimoisia ja laadukkaita pelejä, joista voi olla ylpeä.”
Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja Joni Lappalainen kommentoi gaalan poikkeuksellista luonnetta.
Voittajat valittiin Suomen Pelinkehittäjät ry:n jäsenäänestyksellä, johon osallistui yli 70 kaupallista, vuonna 2024 julkaistua peliä.
Gaalan tukijoina toimivat mm. Housemarque, Small Giant Games, Supercell ja Ubisoft RedLynx. Lisää tietoa pelialan tilasta on luvassa syksyllä, kun Neogames julkaisee Finnish Game Industry 2024 -raportin. Alustavien tietojen mukaan vuosi 2024 sujui selvästi vuotta 2023 paremmin – ja se näkyi myös gaalan lavalla.
Voittajat
Vuoden 2024 IGDA-vapaaehtoinen (IGDA Volunteer of the Year 2024) Daria Bokovaya
Vuoden 2025 IGDA-elämäntyöpalkinto (IGDA Lifetime Achievement 2025) Christopher Hamilton
Vuoden 2024 Jampion (Finnish Game Jam – Jampion of the Year 2024) Ali İrdiren
W Love Games Excellence Award 2024 Finnish Cottage Simulator (Ranela Games)
Bit1 Game Competition 2025 Spaceship Scavenger (Team Scavenger)
Vuoden 2024 tulokas (Rookie of the Year 2024) Hanki Games
Vuoden 2024 luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year 2024) Pools (Tensori)
Vuoden 2024 vaikuttaja (Power Player of the Year 2024) Ilkka Paananen
Vuoden 2024 paras suomalainen peli (Finnish Game of the Year 2024) Pax Dei (Mainframe Industries)