DJI julkaisee kuvauskopterin elokuvamaiseen ilmakuvaukseen Kommentit pois päältä artikkelissa DJI julkaisee kuvauskopterin elokuvamaiseen ilmakuvaukseen

on :n uusi ammattimainen drone elokuva-alan ammattilaisille, joka voi tallentaa CinemaDNG- ja ProRes RAW -muotoista 8K-videota.

DJI valmistaa paljon erilaisia droneja, joista monet ovat täynnä ominaisuuksia, helppokäyttöisiä ja hinnoiteltu yleensä harrastajille tai harrastusmielessä ostaville. Tällä kertaa yhtiön äskettäin julkaistu drone, DJI Inspire 3, ei ole suunnattu ihan kelle tahansa tavan tallaajalle, sen sijaan kyseessä on kaupallinen 8K-elokuvien tekoon tarkoitettu megadrone, joka sisältää kasan lisävarusteita ja maksaa jopa 15 499 euroa.

Inspire 3 on seuraaja DJI:n pitkäikäiselle suurelle ja ammattimaiselle Inspire 2 -dronelle, joka julkaistiin jo vuonna 2016. Uusi Inspire 3 on 20 prosenttia aerodynaamisempi ja sen pitäisi pystyä lentämään 28 minuuttia, DJI:n mukaan. Tämä on verrattuna Inspire 2:n 25 minuutin lentoaikaan. Molemmilla droneilla on hämähäkkimäinen muotoilu maassa ollessaan, mutta nostaessaan ilmaan, laskutelineen lisäksi sen neljä propellia kääntyvät ylöspäin ja antavat kameran ja gimbaalin roikkua vapaasti.

Kuvauskopterissa on kaikkien aikojen kevyin täyden kennokoon Zenmuse X9-8K Air -kamera. DJI:n uusin CineCore 3.0 -kuvankäsittelyjärjestelmä tukee jopa 8K-videotarkkuutta 25 kuvan sekuntinopeudella CinemaDNG-tallennuksella tai 8K-tarkkuutta 75 kuvan sekuntinopeudella Apple ProRes RAW -tallennuksella. Kamera tukee myös 4K-tarkkuutta 120 kuvan sekuntinopeudella ilman rajausta Apple ProRes RAW -tallennuksella. Näin kamera täyttää jopa huippuluokan elokuva- ja televisiotuotantojen tarpeet.

DJI FlyCart 30 -kuljetuskopteri mullistaa pientavaroiden lyhyiden matkojen toimitukset Kommentit pois päältä artikkelissa DJI FlyCart 30 -kuljetuskopteri mullistaa pientavaroiden lyhyiden matkojen toimitukset

tuo myyntiin ammattikäyttöön tarkoitetun FlyCart 30 -kuljetuskopterin, joka kykenee jopa kymmenien kilogrammojen painoisten kuormien nopeaan siirtämiseen ilmateitse.

Maailman johtava siviilikäyttöisten pienkoptereiden eli droonien ja luovan kamerateknologian valmistaja DJI on julkistanut DJI FlyCart 30 -kuljetuskopterin. Sen suorituskykyinen moottori ja tehokkaat akut mahdollistavat painavienkin hyötykuormien kuljettamisen pitkällä toimintasäteellä luotettavasti ja älykkäitä toimintoja hyödyntäen. Monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta kuljetuskopteri soveltuu vaikeakulkuisten alueiden väliseen tavarankuljetukseen. Suomessa tällaisia ovat erityisesti rannikoiden saaristoalueet sekä muut huonokuntoisten teiden tai venematkojen takaiset alueet. Kopteria voidaan hyödyntää monipuolisesti myös pelastustehtävissä sekä suljettujen maa- ja merialueiden kuljetuksissa.

Myös lyhyemmällä FC30-nimellä kulkeva kuljetuskopteri käyttää liikkumiseen neliakselista ja kahdeksansiipistä moniroottorijärjestelmää. Sen hiilikuitupropellit kykenevät siivittämään kopterin peräti 20 metrin sekuntinopeuteen eli noin 72 kilometriin tunnissa. Kahden akun varustuksella kopteri voi kuljettaa enintään 30 kilogramman kuorman jopa 16 kilometrin matkan. Vaihtoehtoisesti kopteria voidaan lennättää yhdellä akulla ja enintään 40 kilogramman kuormalla jopa kahdeksan kilometrin matkan. Kuljetuksia varten FC30-kopterin kuorma pakataan 70 litran kuljetuslaatikkoon, jossa on tasapainoanturit turvallisuuden takaamiseksi.

Kopteri on suorituskykyinen myös hyvin vaihtelevissa sääolosuhteissa. IP55-standardin tasoisesti suojattu kopteri kykenee toimimaan jopa -20 celcius-asteen pakkasessa ja enintään 45 celsius-asteen helteessä. Kopterien akut ovat itselämpiäviä, joten kopteri sopii erinomaisesti myös Suomen talvisiin oloihin. Kopteria voidaan käyttää myös tuulisessa ympäristössä, sillä kopteri kestää jopa 12 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Kopterin lentokorkeus on enimmillään 3 000 metriä 30 kilogramman kuormalla. Kopterin mukautuvuus tekee siitä ensiluokkaisen vaihtoehdon yksilöllisiin tarpeisiin tilanteen mukaan.

DJI O3 -yhteysjärjestelmä huolehtii kopterin ja sen ohjaimen välisestä yhteydestä jopa kahdeksan kilometrin etäisyydeltä. Dual Operator -hallintatilassa kopterin hallinta voidaan siirtää ohjaajalta toiselle vain yhdellä painalluksella.

DJI DeliveryHub -hallinta-alusta helpottaa lentoreittien tekemistä ja seuraa lentoja analysoiden tietoja reaaliaikaisesti. Kopterin lentoa voi myös seurata reaaliaikaisesti laadukkaan kameran avulla. DJI DeliveryHub ja FC30 tukevat ulkoisten pilvialustojen tai hyötykuormien integraatiota, mikä mahdollistaa mukauttamisen monenlaisiin toimialakohtaisiin sovelluksiin. DJI Pilot 2 -sovellus puolestaan ohjaa manuaalista lentoa ja näyttää reaaliaikaisen lennon tilan, lastin tilan ja paljon muuta turvallisen ja tehokkaan toiminnan takaamiseksi.

Kopteri käyttää lennätyksessä älykkäitä lentojärjestelmiä, kuten reittianalyysiä sekä nousu- ja laskuvaiheen turvatoimia. Nämä yhdessä kehittyneen tutka- ja kamerajärjestelmän kanssa tekevät kopterista tarkasti ympäristöään havainnoivan lentolaitteen vuorokauden ajasta riippumatta. Kuljetuskopterin sisäinen ADS-B-vastaanotin varoittaa lennättäjiä ympärillä toimivista miehitetyistä lentokoneista ja helikoptereista. Hätätilassa kopteri voi laskeutua turvallisesti kuormansa kanssa yhdysrakenteisen laskuvarjon avulla.

Kopteri voidaan helposti pakata mukaan esimerkiksi tavalliseen henkilöautoon. Sen mitat pakattuna ovat 112 x 76 x 103 senttimetriä. Lentovalmiina kopterin mitat ovat 280 x 309 x 95 senttimetriä. Kopterin oma paino kahdella akulla on 65 kilogrammaa.

Lisävarusteena hankittava vinssijärjestelmä mahdollistaa kuljetusten tekemisen ilman tasaista laskeutumisalustaa. Vinssin mukana tulee 20 metrin kuljetuskaapeli, joka on kelattavissa sekä automaattisesti että manuaalisesti. Sen kanssa enimmäispaino on 40 kilogrammaa. Kopterin lisätyn todellisuuden projektioavustaja auttaa kuljetuksissa ja ehkäisee vinssikuorman heilumista.

Vinssijärjestelmän ohella muita lisävarusteita kopterille ovat esimerkiksi tehokas pikalatausasema, 4G-lähetinmoduuli ja liikuteltava D-RTK 2 -satelliittivastaanotin.

Hinta ja saatavuus

DJI FlyCart 30 -kopterin perusmallin ja ohjaimen suositushinta on 21 000 euroa. Kopterin, ohjaimen, kahden akun ja pikalatausaseman sisältävän kokonaisuuden suositushinta on 28 900 euroa. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Ammattilaisille suunnattu DJI-kopterikamera parantaa 3D-tiedonkeruun tarkkuutta, tehokkuutta ja luotettavuutta Kommentit pois päältä artikkelissa Ammattilaisille suunnattu DJI-kopterikamera parantaa 3D-tiedonkeruun tarkkuutta, tehokkuutta ja luotettavuutta

DJI Matrice 350 RTK

tuo myyntiin ammattilaisille tehdyn Zenmuse L2 -kopterikameran, joka sopii DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopterialustaan.

DJI Zenmuse L2 on monipuolisesti integroitu LiDAR-kamerajärjestelmä, joka perustuu DJI:n menestyksekkääseen Zenmuse L1 -malliin. Parannetun RGB-kameran, päivitetyn LiDAR-moduulin ja entistä paremman tarkkuuden ansiosta jokainen ammattimainen DJI Matrice 300 RTK- tai DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopterialustaa käyttävä voi hyötyä tarkemmasta, tehokkaammasta ja luotettavammasta 3D-tiedonkeruusta.

LiDAR-ilmakuvausteknologian avulla maanmittauksen, kartoituksen, sähkölinjatarkastuksen, metsätalouden ja infrastruktuurin hallinnan ammattilaiset voivat saada laajan mittakaavan kolmiulotteista paikkatietoa nopeasti. Perinteiseen manuaaliseen mittaustekniikkaan verrattuna se voi vähentää huomattavasti työmäärää, lyhentää kenttämittausaikaa ja parantaa havaitsemistehokkuutta.

Kameran erittäin tarkkaa itse kehitettyä inertiajärjestelmää on paranneltu merkittävästi ja se on käyttövalmis heti, kun se käynnistetään. Yhdessä kuvauskopterin RTK-paikannusjärjestelmän kanssa tietojen yhdistäminen jälkikäsittelyssä on erittäin tarkkaa perustuen absoluuttiseen sijaintiin, nopeuteen ja asentoihin.

DJI Zenmuse L2

DJI Zenmuse L2 -kameran tunnistusalue on 30 prosenttia aiempaa suurempi. Se havaitsee esineet 250 metrin etäisyydeltä 10 prosentin heijastavuudella ja jopa 450 metrin etäisyydeltä 50 prosentin heijastavuudella. Tyypillinen käyttökorkeus ulottuu nyt 150 metriin, mikä parantaa merkittävästi käyttöturvallisuutta ja tehokkuutta. Tyypillisellä 150 metrin työkorkeudella kameran 3D-pistepilvimallin korkeustarkkuus on neljä senttimetriä ja tasotarkkuus viisi senttimetriä. Nämä täyttävät 1:500 suhteen korkean tarkkuuden maastomittauksen vaatimukset.

Pienennetty 4 x 12 senttimetrin pistekoko 100 metrin korkeudelta on vain viidesosa aiemman sukupolven kamerasta. Näin DJI Zenmuse L2 havaitsee pienempiä kohteita ja enemmän yksityiskohtia luoden tarkempia DEM-korkeusmalleja. Lisäksi se tukee viittä heijastuspistettä, jolloin se pystyy tunkeutumaan tiheämpään kasvillisuuteen ja tallentamaan lisää maanpinnan tietoja lehtien alta. Sekä yhden että usean heijastuspisteen tilassa kamera voi saavuttaa jopa 240 000 mittauspisteen sekuntinopeuden.

RGB-kartoituskamerassa on 4/3 CMOS -anturi, jossa on mekaaninen suljin ja parannettu 3,3 mikrometrin pikselikoko. Kameran tarkkuus on nyt 20 megapikseliä, mikä parantaa merkittävästi yleistä kuvantamista sekä rikastaa pistepilven väritystä. Pienin valokuvausväli on lyhennetty 0,7 sekuntiin ja karttakameran suljinluku on jopa 200 000 kertaa, mikä vähentää käyttökustannuksia entisestään. Jos pistepilven mittausta ei tarvita, RGB-kamera voi silti ottaa valokuvia ja videoita tai kerätä kuvia näkyvän valon kartoittamista varten.

Kun kamera liitetään DJI Matrice 350 RTK -lippulaivakopteriin, toimintatehokkuus paranee ja yhdellä lennolla voidaan kerätä LiDAR-pistepilven ja RGB-kameran tietoja jopa 2,5 neliökilometrin alueelta.

DJI Terra

DJI Terra -ohjelmiston avulla Zenmuse L2 mahdollistaa tehokkaan ja luotettavan pistepilven jälkikäsittelyn. Kun pistepilven liikerata on ratkaistu ja pistepilven tarkkuus on optimoitu, voidaan yhdellä napsautuksella luoda 3D-pistepilvi vakiomuodossa. Tämän jälkeen maapiste luokitellaan, ja DJI Terra luo DEM-korkeusmallin. Tarkkuusvalvonta- ja tarkastustoimintoja voidaan tämän jälkeen käyttää tuloksen analysointiin.

Yhdessä DJI Matrice -kuvauskopterialustan ja DJI Terran kanssa Zenmuse L2 on ihanteellinen maanmittaukseen, metsätalouteen, omaisuuden seurantaan ja moniin muihin käyttökohteisiin. Topografiseen kartoitukseen käytettynä kamera voi kartoittaa nopeasti suuren alueen, mikä auttaa suorittamaan topografiset tutkimukset nopeasti ja tarkasti. Metsäalan ammattilaisille LiDAR-kamera voi tunkeutua latvuston läpi. Puuston ominaisuudet, kuten latvusleveys ja puun korkeus, voidaan analysoida kasvun seuraamiseksi. Sähkölinjojen tarkastuksessa on aina ollut vaikeaa käyttää fotogrammetriaa linjojen ja komponenttien rekonstruoinnissa. Nyt Zenmuse L2 -kameralla pistepilvitietoja voidaan kerätä tehokkaasti. Tarkastajat voivat nyt myös mitata kasvillisuuden ja voimalinjojen välistä etäisyyttä havaitakseen mahdolliset riskit tai suunnitella automaattisia tarkastusmatkoja pistepilvitietojen perusteella.

DJI Matrice 350 RTK

DJI Matrice 350 RTK

Vaativaan ammattikäyttöön tehty DJI Matrice 350 RTK on kuvauskopterialusta, jota voidaan hyödyntää monenlaisissa lennätys- ja kuvaustehtävissä useiden erilaisten hyötykuormien kanssa. Kopteri sopii erinomaisesti monipuoliseen kartoitukseen, suojelutyöhön, valvontatehtäviin ja tarkastuslentoihin niin viranomaisten kuin yritystenkin käyttöön. Kuvauskopterien hyödyllisyys nousee uudelle tasolle käytettiinpä sitä yritysten työkaluna tai ihmishenkien pelastamiseen.

Kopterilla suoritettavat pelastustehtävät ja moni muu ammattikäyttö eivät voi odottaa hyviä sääolosuhteita. Siksi DJI Matrice 350 RTK -kopterin suojaluokitusta on nostettu IP45-tasosta IP55-tasoon. Lisäksi kopterin FPV-kameraa on parannettu turvallisempia hämärälentoja varten. Kopterissa on myös entistä parempi kuusisuuntainen havainnointi-, paikannus- ja esteentunnistustekniikka infrapunatunnistimen kanssa. Kopteriin voi erikseen hankkia CSM-tutkan, joka voidaan asentaa kopterin päälle. Kopteri on lentokykyinen jopa -20 asteen pakkasessa tai 50 asteen kuumuudessa.

Kopterin 55 minuutin enimmäislentoajan ja 2,7 kilogramman enimmäiskuorman ansiosta lennättäjät voivat valita monipuolisesti hyötykuormia tehtäviensä hoitamiseen. Kuvauskopterissa on neljä paikkaa hyötykuormalle, kuten erikoiskameroille. Näiden enimmäiskuorma voi olla jopa 2,7 kilogrammaa. Kopteri voidaan varustaa monipuolisella kameravalikoimalla, joihin kuuluvat DJI Zenmuse -kamerat.

Kehittyneen älykkyytensä ansiosta DJI Matrice 350 RTK voi paikallistaa, merkitä ja seurata sekä paikallaan pysyviä että liikkuvia kohteita tehokkaasti. Näitä kohdetietoja voidaan helposti jakaa myös muille käyttäjille toimenpiteitä varten. Älykäs seuranta- ja vertailujärjestelmä mahdollistaa myös kaasuputkien, rautateiden ja voimalinjojen seurannan sekä näissä esiintyvien muutosten automatisoidun vertailun. Kuvamateriaalia on vaivaton kerätä valvontalentojen yhteydessä.

Hinta ja saatavuus

DJI Zenmuse L2 -kopterikamera tulee myyntiin 14 990 euron hintaan. DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopteri on myynnissä yhdessä kahden TB65-akun ja BS65-latausaseman kanssa 13 990 euron hintaan.