Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint (PC/Uplay)
Ubisoftin julkaisut ovat yleensä joko hittejä tai pettymyksiä. Arvostelujen ja reaktioiden perusteella Ghost Recon Breakpoint kuuluisi jälkimmäiseen. Haluan kuitenkin etsiä pelistä jotain hyvää, koska sitä on kuitenkin melkoisella joukolla työstetty ja siihen on laitettu paljon hyvin lahjakkaiden ihmisten aikaa. Se, mihin sitä on aikaa on kohdistettu ja se mihin sitä olisi pitänyt kohdistaa on se, mihin tässä tullaan keskittymään. Ja, koska nyt on joulun aika, aion kertoa sen Charles Dickensin joulutarinan formaatissa.
Ghost Recon -sarjaa, joka saa Ebenezer Scroogen roolin, on syytetty siitä, että se ei arvosta liioin pelaajakuntaansa saati sitä taiteellista tavoitetta joka senkaltaiselle avoimen maailman pelille on asetettu. Pelaajat ovat usein varsin paljon päänvaivaa kehittäjille aiheuttava, hyvin voimakkaasti tunteidensa ohjaama ryhmä. Voisi melkein sanoa, että he ovat sekä hankala renki että hankala isäntä. Mutta heiltä se raha kuitenkin tulee. Ylenkatsotun ja hyväksikäytetyn Ebenezerin työntekijän roolin saa tässä kuitenkin taide, koska tiettävästi pelin tehnyt yhtiö Ubisoft kohtelee työntekijöitään hyvin.
Pelikriitikon rooli on suurten pelien ja pelintekijöiden kohdalla varoittaa laihoista satokausista ja kylmistä talvista, joten vainaja Marleyn roolin otan kriitikkona itse. Breakpointia tulee tapaamaan kolme henkeä ja Ghost Recon -sarjan täytyy tehdä mitä henget sanovat tai muuten pelisarjasta tulee kuin Marleysta ja kriitikosta kirjoittamassa tätä tekstiä – varoitus muille, oppimiskokemus.
Yöllä Ghost Reconia tulee tapaamaan menneiden Ubipelien haamu, Vaas Montenegro. Red Storm Entertainment, joka kehitti alkuperäisen Ghost Reconin oli mukana tekemässä klassikoksi noussutta Far Cry -sarjan vuonna 2012 ilmestynyttä kolmatta osaa, jonka pahiksista ikimuistoisin, Michael Mandon esittämä Vaas Montenegro on vieläkin pelaajakunnan kollektiivisessa muistissa. Se oli hetki, jolloin moderni avoimen maailman Ubisoft-räiskintä muodostui. Muistettavat hahmot, koukuttava tarina, intensiivinen maastossa pelaaminen, ajoneuvojen käyttö. Se oli alkupiste sille, mikä synnyttäisi myös Ghost Recon Breakpointin.
Pahis tarvitsee karismaa ja Vaas oli karismaattisin kaikista. Niin on myös Cole Walker, jota esittää itse Tuomari, Jon Bernthal. Kuten olemme elokuvista oppineet, paraskaan näyttelijä ei pelasta huonoa käsikirjoitusta ja voi veljet miten huono se onkaan Breakpointissa. Far Cry 3:n avoimen maailman malli toistuu myös Breakpointissa, mutta se tuntuu tylsältä ja peli-assetien kopioimiselta toistoon ja edestakaisin sahaamiseen perustuvan tehtäväsuunnittelun ansiosta. Far Cry 3:n viehätys ei ollut se, että se oli jotain uutta vaan se, että siinä oli tehty asiat kunnolla. Tehtäväsuunnitteluun oli laitettu ajatusta ja hahmot olivat muistettavia.
Seuraava haamu on tutumpi, nykyisten ubipelien haamu, eli itse Nomad, joka on myös Breakpointissa. Nomad ilmestyy Ghost Recon Wildlands -asussaan ja muistuttaa pelaajakunnasta, eli siitä joka haikailee Wildlands-lisäsisällön perään uuden, mikromaksuilla tukitun, köykäisemmän pelin sijaan. He eivät halua Destinyä, mitä Breakpoint osaltaan yrittää olla, vaan he haluavat Wildlandsin kaltaisen oikein kelvollisen avoimen maailman kokemuksen. Wildlands tarjosi paljon uutta, mutta tällä hetkellä se toimii muistutuksena siitä, että ei pidä korjata asiaa mikä ei ole rikki.
Tulevien ubipelien haamu on Cole Walker, eli Jon Bernthalin hahmo naamari päässä. Peliä pelaavat huomaavat kuitenkin että se peittävin naamio ei ole se metallinen vaan se käsikirjoituksen riveissä piilevä. Pelin takana oleva teksti olisi tarvinnut enemmän ajatusta, luonnollisempaa virtausta ja vähemmän pakotettuja armeijasanontoja. Se myös muistuttaa naamiosta jonka taakse ihan jokainen näkee. Sen, että peli on hyvin keskinkertainen, ontto ja ahne mikromaksujen ja kustomisaation perään. Se muistuttaa siitä, että tämä ei riitä. Tämä syö kassaa ja tämä voi kaataa pelisarjan ja pahimmassa tapauksessa studion. Let's Dance ei välttämättä paikkaa sitä miten saatiin Breakpointista turpaan. Tulevien Ubipelien haamun vihje on se, että Ghost Recon voi tämän jälkeen olla yhtä kuollut kuin Tom Clancy.
Mutta, tarkoitus oli etsiä jotain hyvää. Kyseessä on kolmen A:n peli jonka parissa voi mainiosti haaskata muutaman päivän jahka löytää tämän tarpeeksi isolla alennuksella. Pelattavuus on edelleen oikein hyvää kuten studiolta saattaa myös odottaa.