Edullisempaa ergonomiaa – arvostelussa Logitechin Lift -pystyhiiri Kommentit pois päältä artikkelissa Edullisempaa ergonomiaa – arvostelussa Logitechin Lift -pystyhiiri

Logitech Lift Vertical Ergonomic Mouse

Logitech Lift

8.5 / 10
Hyvää Hintaansa nähden laadukas ergonominen hiiri. Hiiren mukana kulkeva Bolt -dongle on kätevä. Huonoa Toimii pattereilla, ladattavan akun sijaan. Horisontaalinen vieritysrulla olisi plussaa.

Ergonomisten hiirten historia kantautuu aina 90-luvun alusta ja ulkoisesti ne ei ole muuttunut kovinkaan paljon. on tarjonnut ergonomisia tuotteita jo pitkään ja nykyisestä mallistosta löytyy useampaa erilaista ergonomista hiirtä pystymalleista aina pallohiiriin.

Tällä kertaa arvostelemme Logitechin uutukaisen Lift -hiiren, joka on MX Verticalin pienikokoisempi ja edullisempi versio.

Lift on suunnattu erityisesti pienille ja keskikokoisille käsille, pitkiin sessioihin sekä helpottamaan ranteeseen kohdistuvaa painetta. Hiiren kerrotaan myös parantavan yläkropan asentoa.

Kuten MX Vertical, myös Lift on kuin perinteinen hiiri, joka on käännetty 57° kulmaan. Ranne asettuu normaalimpaan pystyasentoon ja peukalo lepää sille tarkoitetulla pedillä.

Lift käyttää Logitechin Advaned Optical Tracking -sensoria, jonka tarkkuus on enimmillään 4000 dpi:tä. Painikkeita hiirestä löytyy yhteensä 6 kappaletta. Perinteisten näppäimien ja rullan lisäksi hiiressä on eteen ja taaksepäin napit sekä kaksi keskinäppäintä.

Yhteys onnistuu joko Bluetoothin tai Logi Bolt USB-vastaanottimen avulla, joka kulkee kätevästi mukana paristokotelon sisällä. Kantamaksi luvataan 10 metriä. Hiiren virta saadaan yhdestä AA-paristosta, jonka kestoksi luvataan 24 kuukautta.

Logi Options -sovelluksen avulla käyttäjät voivat kustomoida hiiren painikkeita eri sovelluksille sopiviksi. Hiiren alta löytyy myös näppäin, jonka avulla voi vaihtaa käytevästi yhteyttä kolmen eri laitteen välillä.

Logitech Lift & MX Master 3
Tältä Lift näyttää rinnallaan Logitechin MX Master 3 -hiiren kanssa.

Lift tuntuu kädessä luonnolliselta ja siirtyminen perinteisemmästä hiirestä ottaa muutaman päivän. Varsinkin käden siirtäminen näppäimistöltä hiirelle ja toisinpäin saattaa alussa kaataa korkeamman hiiren kumoon.

Peukalonäppäinten ohessa voisi olla toinen horisontaalinen vieritysrulla, mutta tätä ei löydy edes arvokkaammasta MX Vertical -mallista.

Hinnaltaan Lift on noin 40 euroa edullisempi kuin MX Vertical, joka nousee samaan hintaluokkaan Logitechin lippulaivamallin MX Master 3 -hiiren kanssa.

Tekniset tiedot

LiftMX VerticalMX Master 3
Pituus71 mm78,5 mm124,9 mm
Leveys70 mm79 mm84,3 mm
Korkeus108 mm120 mm51 mm
Paino125 g135 g141 g
Hinta (ovh)79,99 €129,99 €139,99 €

Kommentoi

Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni Kommentit pois päältä artikkelissa Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni

Blue Yeti X -mikrofoni

9 / 10
Hyvää Mainio äänenlaatu. Naurettavan helppo käyttöönotto. Suuntakuvioiden ja äänitasojen helppo säätäminen suoraan mikrofonista. Hinta-laatu kohtaa Huonoa Myyntipakkaukseen olisi kaivannut mukaan ehkä filterin, ellei kaksikin. Mikrofonin ohjelmistojen asentaminen G Hubin kautta osoittautui hankalaksi ohjelman omien teknisten ongelmien vuoksi.

Blue on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle Blue saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, Twitch-videoiden puheosuuksiin sekä -videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.

Blue Yeti X on ensiluokkainen USB-lippulaivamikrofoni ammattilaistason pelaamiseen, suoratoistoon ja podcast-lähetyksiin. Yeti X:ssä on upouusi nelikapselinen kondensaattori: sen neljän monipuolisen suuntakuvion tuottama Bluen legendaarinen lähetysääni on tarkempi ja selkeämpi kuin koskaan ennen. Valaistulla, monitoimisella älysäätimellä ja korkearesoluutioisella, 11-lohkoisella LED-mittaroinnilla voit tarkkailla ja säätää äänenvoimakkuutta joten äänilähetys on aina tarkkaan hallittu. Yeti X:n tuottamasta äänestä saa itselleen mieluisen Blue VO!CE -tekniikalla (vaatii Logitech G HUB -ohjelmiston). Yeti X on tämän päivän luovien tekijöiden mikrofoni.

Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.

Tyylikkyydestä tinkimättä

Laatikosta paljastui vaikuttavan oloinen mikrofoni ja mikä tärkeintä, myös vankkaa tekoa oleva sellainen. Kokoa ja painoa Yeti X:ltä löytyy, joten se seisoo tukevasti jaloillaan eikä täten horjahda kovinkaan helposti sijoiltaan. Mittaa mikforonilta löytyy 110 x 122 x 289 mm ja painoa ilman ylimääräisiä härpäkkeitä 0,519 kg.

Yeti X:n yläpaneeli on peitetty verkkometallisäleiköllä, jonka alapuolella on säädin, jolla säädetään vahvistusta ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Yeti X:n LED-valot näyttävät reaaliajassa kummankin säädön tasot. Säätönupikkaa voi käyttää myös sekoittamaan esimerkiksi kuulokkeissa kuuluvan äänen ja mikrofonin äänen tasoa. Säätimen painaminen mykistää tai poistaa mikrofonin mykistyksen ja täten LED: toimivat tasojen mittarina äänittäessäsi materiaalia tai suoratoistaessasi, mikä taasen auttaa välttämään mikrofonin turhaa ylikuormittamista.

Takapaneelissa on painike eri suuntakuviolle, joita ovat hertta, stereo, kahdeksikko ja pallo. Näitä vaihtamalla voidaan taata paras äänitysvaihtoehto eri käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi podcastin tekoon, jossa ympärillä on useampikin puhuja. Asetuksilla, sekä mikrofonin oikealla sijoituksella on käyttötarkoituksissaan väliä, sillä tarpeettoman taustahälyn riisuminen on useinkin tarpeellista. Streamaamisessa etenkin näppäimistöjen äänet- sekä hiirien klikkaukset saattavat vuotaa tarpeettomankin hyvin lävitse kanssapelaajillesi.

Kuva: Digiosaamiesella työelämään -hanke

Miellyttävää äänenlaatua

Blue Yeti X:n äänenlaatu on yllättävänkin tasokasta. Yeti X voi tallentaa jopa 48 kHz/24-bittistä ääntä taajuusalueella 20 Hz – 20 kHz – tämä taajuusalue koskee myös sisäistä kuulokevahvistinta. Tämän lisäksi mikrofonin käyttöönotto on naurettavan helppoa, etenkin Logitechin omaa G Hub-ohjelmistoa käyttäen (Jos G Hub vain toimisi aina kun pitäisi), joten mikään miksauskopin äänimestari sinulla ei tarvitse olla, jotta pääset Yetillä heti tositoimiin. Äänenlaatu on valmiiksi jo tasokasta käyttötarkoitukseensa, mutta sitä voi toki parantaa jälkikäsittelyllä joko edellä mainitulla Logitechin ohjelmistolla, tai muulla äänityöskentelyyn tarkoitetulla ohjelmistolla. Testikäytössämme kyseisen ohjelman kunnian sai lopulta Adoben Audition, jolla lopullinen ”miksaaminen” sujui kuin rasvattu.

Vaikkakin Yeti X on pääsääntöisesti luotu ajamaan asiansa streamauksessa, podcastauksessa ja pelaamisessa, on siinä yllättävänkin hyvin potkua myös laajempaankin käyttöön. Hyvin eristetyssä tilassa sillä äänittää esimerkiksi videospiikkauksia, johon X:n ei kuitenkaan varsinaisesti mainosteta olevan ”se tuote”.

Yeti X kävi testauksessa läpi myös etäkokouksien ja webinaarien pitämisen, jonka jälkeen ”vanhaan normaaliin” käytössä olevaan tekniikkaan palaaminen tuntui lattealta. Kuten edelläkin mainittiin, Yeti X poimii tarkasti kaiken taustahälyn, joten suuntakuvioiden ja sijoittelun merkitys on kaikki kaikessa. Siksi mikrofonin näppärä pikainen asetuksien muokattavuus onkin kaikki kaikessa, ja saa täten suuren ylistyksen nopeasta ja kätevästä asetuksien muutoksesta.

Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Rahalle vastinetta

Kuten useimmat aikaisemmat Blue- sarjan mikrofonit, Yeti X on DSP-vapaa mikrofoni, joten puhtaan signaalin saa ilman EQ:ta tai kompressiota. Helppoa ja vaivatonta, eikös vain? Näin on Yeti X:n kohdalla monenkin tekijän kohdalla ja siksi sitä uskaltaakin suositella heittämällä aiemmin mainittuihin käyttötarkoituksiin. Arvosteluhetkellä Yeti X maksoi eräässäkin verkkokaupassa vaivattomat 133€, joka on jo naurettavan halpa hinta kokonaisuudesta, mitä se tarjoaa. Yleinen hintataso taitaa kuitenkin olla lähemmäs 170€, mutta täytyy kyllä kehaista, että eipäs se juurikaan kirpaise tällaisesta kokonaisuudesta moistakaan hintaa juuri maksella.

Kommentoi

Kestävän kehityksen periaatteita noudattaen – arvostelussa Logitechin G435-pelikuulokkeet Kommentit pois päältä artikkelissa Kestävän kehityksen periaatteita noudattaen – arvostelussa Logitechin G435-pelikuulokkeet

Logitech G435-pelikuulokkeet

7.2 / 10
Hyvää Kevyet ja miellyttävät päässä. Törröttävän mikrofonin puute helpottaa kuulokkeiden käyttöä muussakin, kuin pelikäytössä. Äänenlaatu yllättää hintatasoon nähden. Ekologinen valmistustapa. Langaton tuki myös mobiililaitteille. Huonoa Keilainmuodostustekniikalla toteutettu mikrofoni ei ole äänenlaadultaan kovinkaan mahtava. Heppoisen oloinen käsissä. Ulkonäkö hieman lelumainen. Ei erillistä sovellusta

Logitechin -pelikuulokemikrofoni on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Yhtiö itse kertoo, että kuulokkeiden tuotannossa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmuovia, jonka lisäksi myös niiden pakkaus on suunniteltu ympäristöystävälliseksi. Näin ollen G435:lle on saatu myös virallinen CarbonNeutral®-sertifiointi. :set on suunniteltu erityisesti silmälläpitäen pitkiä pelisessioita, joten kuulokkeiden muotoilun, sekä keveyden ei pitäisi aiheuttaa käytäjälleen suurempia ”rasitusvammoja” pään seudulle.

:set odottamassa myyntipakkauksessaan unboxauksen alkamista. kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Pelikuulokkeiden langattomassa tekniikassa yhdistyvät sekä LIGHTSPEED-teknologia että alhaisen viiveen Bluetooth-teknologia. Näin kuulokkeet voidaan liittää langattomasti PC:seen, PlayStation 4 tai 5 -konsoliin tai mobiililaitteeseen. Tietokoneeseen tai konsoliin kuulokkeet liitetään langattomasti kuulokkeiden mukana tulevalla USB-A-vastaanottimella, joka toimii huippunopeasti 2,4 gigahertsin taajuudella pelaajien tarpeita palvellen. Bluetooth-yhteyttä hyödynnetään älypuhelimeen liitettäessä, esimerkiksi mobiilipelien kanssa ja musiikkia kuunneltaessa.

Unboxasimme laatikon. Mitä sisältä paljastuikaan?

Erittäin miellyttävät käytössä, mutta keveydellä on hintansa

Päässä kuulokkeet tosiaankin tuntuvat varsin miellyttäviltä keveytensä puolesta. Mainittakoon myös, että kuulokkeiden mikrofoni on sijoitettu korvakuppien sisään, joten siitä plussat etenkin muotoilun ja monipuolisemman käytettävyyden puolesta, sillä mikseipä näiden kanssa tekisi vaikkapa kevyttä lenkkiä ulkoilmassakin. Mikrofonin toteutuksessa on käytetty keilainmuodostustekniikkaa, joka vähentää taustaääniä ja vahvistaa samalla puhujan puheääntä. Kuulokkeiden korvaosat ovat verhoiltu tyylikkäällä lilanvärisellä kankaalla, joka myöskin on varsin miellyttävän tuntoinen korvaa vasten.

Tyylikkäällä muotoilulla ja kierrätysmateriaalilla on kuitenkin kevyet varjopuolensa, sillä käsien hyppysissä kuulokkeet tuntuvat juurikin siltä, että pienelläkin ylitaivuttamisella koko muovipaletti sirpaloituu hetkenä minä hyvänsä käyttäjän käsiin. Keveällä käytettävyydellä on siis hintansa, mikä näkyy itse materiaalin vankkuudessa.

:set ovat erittäin miellyttävän tuntoiset päässä Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Äänenlaatu yllättää, mutta liikoja ei kannata kuitenkaan odottaa

Kuulokkeiden 40 millimetrin elementit toistavat ääntä vaikuttavan tarkasti, kirkkaasti ja jämerästi. Kuulokkeet ovat -sertifioidut sekä Dolby Atmos- ja Windows Sonic -yhteensopivat. Jos halvan oloinen ulkomuoto pettää, antaa :set käyttäjälleen hieman takaisin tarjoamalla yllättävänkin hyvää äänenlaatua. Tummanpuhuva äänimaisema hallitsee enempi bassolla, eikä mitään maailman erottelevimpaa pakettia ole tarjolla. Se kuitenkin annettakoon anteeksi kuulokkeiden hintatasoon nähden. Ehkäpä myös muovisen ja kevyen rungon vuoksi, äänieristys ei pääse sille tasolle, mitä ehkä pelikuulokkeilta näinä päivinä vaaditaan.

Keilainmuodostustekniikalla toteutettu, ja upotettu mikrofoni ehkä tekee pientä häviötä äänenlaadussa nimenomaan toteutetun tekniikan vuoksi. Bassot ainakin jäävät ainakin puheessa piiloon, jonka lisäksi ylimääräistä herkkyyttä on myöskin havaittavissa.

Vakavasti otettava vaihtoehto hintatasossaan

Logitech G435 –pelikuulokkeet ovat saatavana kolmena eri väriyhdistelmänä. Näitä ovat mustan ja neonkeltaisen yhdistelmä, sinisen ja vadelmanpunaisen sekoitus sekä luonnonvalkoista ja syreeninliilaa yhdistävä vaihtoehto. Värien leikkisyys tuo pirteyttä pelikuulokkeisiin ja antaa käyttäjälleen mahdollisuuden heijastaa omia mieltymyksiään näyttävällä tavalla. Kuulokekupeissa on myös sokeainkirjoitusta näkövammaisia varten, jotta kuulokkeet on helpompi ottaa käyttöön oikein päin.

Vaikkakin -Lightspeed kuulokkeet saattavatkin tuntua halvoilta ja heppoisilta, ovat sen vahvuudet kuitenkin sitä luokkaa, että kuulokkeita tohtii helpostikin suositella eteenpäin hintatasonsa vuoksi. Ja tokikin aiemmin mainittu ekologinen valmistustapa täytyy nostaa palkintopallille. Jos sinulla on hintahaarukkana noin 80€ tuleville pelikuulokkeillesi, on Logitechin G435-malli varteenotettava vaihtoehto kauppojen hyllyillä.

Teksti: Digiosaamisella työelämään -hanke

Kommentoi