Ei ehkä klassikko, mutta viihdyttävä toimintaroolipeli – arvostelussa Tales of Arise Kommentit pois päältä artikkelissa Ei ehkä klassikko, mutta viihdyttävä toimintaroolipeli – arvostelussa Tales of Arise

Tales of Arise

Tales of Arise (PS4)

7 / 10
Hyvää Ulkoisesti kaunis ja toimiva toimintaroolipeli. Huonoa Hieman avoimempi maailma olisi plussaa. Yleisesti Tales of Arisen fantasiamaailmassa viihtyy mainiosti 50-60 tuntia paikkoja koluten ja hahmoja kehittäen. Ei ehkä klassikko, mutta muuten mainio peli.

Viime vuonna 25-vuotisjuhliaan viettäneen Tales of -sarjan uusin osa vie pelaajan maailmaan, jossa paha Renan kansa on orjuuttanut dahnalaiset. Kolme vuosisataa orjuudessa ja kurjuudessa kärsineiden dahnalaisten keskuudessa elää kapinan henki ja sen takana on muistinsa menettänyt rautanaamioinen nuorukainen nimeltä Alphe. JRPG-peleistä tuttuun tapaan sankarin mukaan tarttuu sekalainen seurakunta erilaisia hahmoja, joilla on yhteinen päämäärä, mutta ehkä hieman eri motiivit. Tässä tapauksessa se on viiden renalordin kukistaminen ja rauhan palauttaminen maailmaan.

Jokaisella hahmolla on oma tarinansa kerrottavanaan, eikä keskeisiltä kahnauksiltakaan vältytä. Paikoitellen hahmojen väliset kinastelut ovat vaivaannuttavia ja muistuttavat lähinnä teini-ikäisten riitelyä. Tarinan edetessä draaman kaareen mahtuu niin iloa kuin suruakin. Hahmoihin saa lisää syvyyttää, kunhan jaksaa katsella vapaaehtoisia klippejä pelin edetessä. Nämä klipit ovat toteutettu hauskasti sarjakuvatyyliä käyttäen, kun taas videoklipit päätarinassa ovat animevideoita. Dialogia on pelissä ihan riittävästi, eikä se onneksi pääse kyllästyttämään. Itse pelin tarinaa vaivaa lähinnä juonen käänteiden ennalta-arvattavuus, mutta juoni jaksaa kyllä kannatella mukanaan.

on itsessään kaunista ja kivannäköistä katseltavaa. Paria aikaisempaa osaa pelanneena, pidän tästä uudesta ulkonäöstä enemmän, joka on hieman kypsemmän oloista kuin aikaisemmissa osissa. Taisteluja värittää räiskyvät taiat ja hyökkäykset. Etenkin boost attack -taitoja käytettäessä. Pelin ehdottomia plussia onkin sen kaunis ja toimiva ulkoasu.

Taistelut ovatkin melkoista räiskintää. Reaaliaikaisessa taistelusysteemissä eri napeille asetetaan Arte-taitoja, joita voi hankkia lisää skill listiltä. Hahmot kerryttävät myös boost attack -mittaria, joiden täyttyessä pelaaja voi käyttää erikoisiskuja, kuten vaikkapa Alphen tulimiekkaa, joka lyö vihollisen hetkeksi maahan. Uusien taitojen oppimiseksi täytyy taistella tai tehdä sivutehtäviä, joista saa palkkioksi skill pointseja, joita käytetään taitojen aktivoimiseen. Taitojen oma taso nousee sen mukaisesti, miten paljon niitä käytetään taisteluissa. Taisteleminen sekä hahmojen ja taitojen kehittäminen on ihan hauskaa puuhaa, mutta saattaa käydä paikoitellen myös hieman puuduttavaksi, koska taisteluista saatavat skill pointsit eivät aina määrällisesti päätä huimaa.

Pelin heikoin lenkki on sen lineaarisuus. Alueet ovat sopivan kokoisia ja koluttavaa löytyy, mutta vapaasti eri alueilla juokseminen ei onnistu. Uudet alueet aukeavat ainoastaan, kun etenet pelin tarinan mukaisesti. Toisaalta aikaisemmin pelaamani Tales of -sarjan pelit ovat perustuneet hyvin pitkälti tarinankerrontaan, niin kysymys kuuluukin, tarvitseeko Tales of Arisen olla avoimen maailman roolipeli? Ei tarvitse, mutta jäin silti kaipaamaan pientä vapauden tunnetta.

Arvostelija: Tomi Mäenpää

Kommentoi

FIFA 22 -pelin vuoden 2021 joukkue on valittu Kommentit pois päältä artikkelissa FIFA 22 -pelin vuoden 2021 joukkue on valittu

David Beckham TOTY / FIFA 22

EA Sports on julkaissut 22 -jalkapallopelin of The Year -joukkueen pelaajat. Voit katsoa David Beckhamin esittelyvideon alta.

Hyökkääjät

 • Kylian Mbappé (FRA) – Paris Saint Germain
 • Robert Lewandowski (POL) – Bayern München
 • Lionel Messi (ARG) – Paris Saint Germain

Keskikenttä

 • Kevin De Bruyne (BEL) – Manchester City
 • Jorginho (ITA) – Chelsea
 • N’Golo Kanté (FRA) – Chelsea

Puolustajat

 • João Cancelo (POR) – Manchester City
 • Rúben Dias (POR) – Manchester City
 • Marquinhos (BRA) – Paris Saint Germain
 • Achraf Hakimi (MAR) – Paris Saint Germain

Maalivahti

 • Gianluigi Donnarumma (ITA) – Paris Saint Germain

of the Year on miljoonien fanien valitsema yli 80 pelaajaehdokkaasta. Valitut pelaajat ovat saatavilla Ultimate Team -pelimuodossa ensi viikolla.

22 on saatavilla 5, PlayStation 4, Series X ja S sekä Xbox One -konsoleille, :lle että Stadia -pelipalvelun kautta.

Kommentoi

GRID Legends -ajopelin uudella trailerilla nähdään uunituore hyperauto Kommentit pois päältä artikkelissa GRID Legends -ajopelin uudella trailerilla nähdään uunituore hyperauto

GRID Legends

Codemasters on julkaisemassa uutta GRID Legends -ajopeliään helmikuun 25. päivä. Nyt pelistä on saatu uusi traileri, jolla nähdään itävaltalais-slovenialaisen Tushek -autovalmistajan uunituore hyperauto ensimmäistä kertaa videopelissä. Voit katsoa videon alta.

Videolla nähtävä Tushekin TS 900 Racer Pro -autoa on tehty elävässä elämässä ainoastaan 12 kappaletta. Hybridiauto on parhaillaan maailman kevyin hyperauto ja sen huippunopeus on 380 km/h.

on toiminnantäyteinen ajopeli, jossa on paljon tuttuja sekä myös paljon uusia pelimekaniikkoja. Mukana on mm. Race Creator, jonka avulla pelaajat voivat luoda omanlaisia kisoja sekoittamalla ajoneuvoluokkia, vaihtamalla sääolosuhteita sekä lisäämällä ramppeja ja boostereita.

Race Creatorin lisäksi peliin saadaan fanien paljon toivomat aiemmat pelitilat Drift ja Elimination. Lisäksi uutena pelitilana pelistä löytyy Electric Boost.

Autoja pelistä löytyy julkaisun yhteydessä yli 100 kappaletta. Ratoja löytyy ympäri maapalloa aina klassisista radoista ikonisiin kaupunkeihin.

Pelata voi joko yksin tai kavereiden kanssa. Peli tukee alustojen välistä ristiinpelaamista ja uusi hop-in toiminto nopeuttaa kaverin sessioon littymistä.

ilmestyy helmikuun 25. päivä PlayStation 5, PlayStation 4, X ja S sekä Xbox One -konsoleille, että PC:lle ja Steam -palveluiden kautta.

Kommentoi