Elon Musk ennustaa tekoälyn (AI) vievän lopulta kaikki työmme, mutta herra itse ei näe tätä välttämättä huonona asiana. ”Todennäköisesti kukaan meistä ei tule olemaan töissä”, Musk sanoi tekoälystä teknologia konferenssissa Pariisissa. Hän visioi puheessaan tulevaisuutta, jossa työskentely olisi vapaaehtoista. ”Jos haluat tehdä työtä harrastusmielessä, voit toki tehdä sitä”, Musk sanoi. ”Mutta muuten tekoäly ja robotit tarjoavat meille kaikki haluamamme tavarat ja palvelut.”
Tämän skenaarion toteutuakseen tarvitsisi hänen mukaansa ”universaalin perustulon”, jota ei tule sekoittaa perustuloon, vaikka hän ei tarkemmin avannut mitä tämä tarkoittaisi. (Perustulolla tarkoitetaan hallituksen maksamaa toimeentulotukea kaikille kansalaisille ansioista riippumatta.) ”Hyödykkeistä tai palveluista ei olisi pulaa”, hän sanoi.
Tekoälyn kyvykkyydet ovat räjähdysmäisesti kasvaneet viime vuosina, niin nopeasti, että sääntelyelimet, yritykset ja kuluttajat vasta opettelevat käyttämään teknologiaa vastuullisesti. Huoli eri alojen ja työpaikkojen muutoksesta tekoälyn yleistyessä on myös kasvanut. Tammikuussa Massachusettsin Teknillisen korkeakoulun tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että työpaikat ottavat tekoälyn käyttöön paljon hitaammin kuin jotkut olivat odottaneet tai pelänneet. Raportti myös totesi, että useimmat aiemmin tekoälyn haavoittuvaisiksi tunnistetut työpaikat eivät olleet työnantajille taloudellisesti kannattavia automatisoida sillä hetkellä.
Asiantuntijat uskovat myös laajalti, että monet tehtävät, jotka vaativat korkeaa tunneälyä ja ihmiskontakteja, kuten mielenterveysalan ammattilaiset, luovan työn tekijät ja opettajat, eivät tule korvattaviksi.
Musk on ollut avoin tekoälyä koskevien huoliensa suhteen. Hän kutsui avauspuheessaan teknologiaa suurimmaksi pelokseen. Hän mainitsi Ian Banksin ”Culture”-kirjasarjan, joka on utopistinen tieteiskuvauksemme yhteiskunnasta, jota johtaa edistyksellinen teknologia, realistisena ja ”parhaimpana visiona tekoälyn tulevaisuudesta”.
Työttömässä tulevaisuudessa Musk kuitenkin pohti, tuntisivatko ihmiset itsensä henkisesti toteutuneiksi. ”Kysymys on todella merkityksestä – jos tietokoneet ja robotit voivat tehdä kaiken paremmin kuin sinä, onko elämälläsi merkitystä?” hän sanoi. ”Uskon silti, että ihmisillä on ehkä edelleen roolinsa tässä – sillä saatamme antaa tekoälylle merkityksen.” Hän käytti myös puheenvuoronsa vanhempien kehottamiseen rajoittamaan lasten näkemää somea, koska ”heille ohjelmoidaan dopamiinin maksimointia tavoittelevaa tekoälyä”.
Lähde: CNN