Elon Musk uskoo tekoälyn vievän meiltä työt Kommentit pois päältä artikkelissa Elon Musk uskoo tekoälyn vievän meiltä työt

Elon Musk ennustaa tekoälyn (AI) vievän lopulta kaikki työmme, mutta herra itse ei näe tätä välttämättä huonona asiana. ”Todennäköisesti kukaan meistä ei tule olemaan töissä”, Musk sanoi tekoälystä teknologia konferenssissa Pariisissa. Hän visioi puheessaan tulevaisuutta, jossa työskentely olisi vapaaehtoista. ”Jos haluat tehdä työtä harrastusmielessä, voit toki tehdä sitä”, Musk sanoi. ”Mutta muuten tekoäly ja robotit tarjoavat meille kaikki haluamamme tavarat ja palvelut.”

Tämän skenaarion toteutuakseen tarvitsisi hänen mukaansa ”universaalin perustulon”, jota ei tule sekoittaa perustuloon, vaikka hän ei tarkemmin avannut mitä tämä tarkoittaisi. (Perustulolla tarkoitetaan hallituksen maksamaa toimeentulotukea kaikille kansalaisille ansioista riippumatta.) ”Hyödykkeistä tai palveluista ei olisi pulaa”, hän sanoi.

Tekoälyn kyvykkyydet ovat räjähdysmäisesti kasvaneet viime vuosina, niin nopeasti, että sääntelyelimet, yritykset ja kuluttajat vasta opettelevat käyttämään teknologiaa vastuullisesti. Huoli eri alojen ja työpaikkojen muutoksesta tekoälyn yleistyessä on myös kasvanut. Tammikuussa Massachusettsin Teknillisen korkeakoulun tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että työpaikat ottavat tekoälyn käyttöön paljon hitaammin kuin jotkut olivat odottaneet tai pelänneet. Raportti myös totesi, että useimmat aiemmin tekoälyn haavoittuvaisiksi tunnistetut työpaikat eivät olleet työnantajille taloudellisesti kannattavia automatisoida sillä hetkellä.

Asiantuntijat uskovat myös laajalti, että monet tehtävät, jotka vaativat korkeaa tunneälyä ja ihmiskontakteja, kuten mielenterveysalan ammattilaiset, luovan työn tekijät ja opettajat, eivät tule korvattaviksi.

Musk on ollut avoin tekoälyä koskevien huoliensa suhteen. Hän kutsui avauspuheessaan teknologiaa suurimmaksi pelokseen. Hän mainitsi Ian Banksin ”Culture”-kirjasarjan, joka on utopistinen tieteiskuvauksemme yhteiskunnasta, jota johtaa edistyksellinen teknologia, realistisena ja ”parhaimpana visiona tekoälyn tulevaisuudesta”.

Työttömässä tulevaisuudessa Musk kuitenkin pohti, tuntisivatko ihmiset itsensä henkisesti toteutuneiksi. ”Kysymys on todella merkityksestä – jos tietokoneet ja robotit voivat tehdä kaiken paremmin kuin sinä, onko elämälläsi merkitystä?” hän sanoi. ”Uskon silti, että ihmisillä on ehkä edelleen roolinsa tässä – sillä saatamme antaa tekoälylle merkityksen.” Hän käytti myös puheenvuoronsa vanhempien kehottamiseen rajoittamaan lasten näkemää somea, koska ”heille ohjelmoidaan dopamiinin maksimointia tavoittelevaa tekoälyä”.

Lähde: CNN

Meta kehittelee uusia huippuunsa viritettyjä VR-laseja? Kommentit pois päältä artikkelissa Meta kehittelee uusia huippuunsa viritettyjä VR-laseja?

on huhun mukaan aloittanut kehitystyön korkean suorituskyvyn VR-laseihin, joka tunnetaan koodinimellä La Jolla. Tämä tieto tuli julki samaan aikaan uutisten kanssa, joiden mukaan Apple on tauottanut oman huippukypäränsä kehitystyön voidakseen keskittyä edullisempaan malliin.

Vaikka yksityiskohtia on vähän, La Jolla huhutun mukaan on kunnianhimoisempi projekti kuin aiemmin peruttu Quest Pro 2. Vuodettu Meta-tuotetiekartta vuodelta 2023 vihjaili, että La Jolla tarjoaisi ominaisuuksia kuten:

  • Korkeamman resoluution näyttö: Parempi tarkkuus työsovelluksiin, joissa tarvitaan tekstin ja muiden yksityiskohtien lukemista.
  • Codec Avatars: Metan pitkäaikaisin projekti, jonka tavoitteena on luoda fotorealistisia avatareita VR-viestintään.
  • Quest Pron takaosan akun muotoilun säilyttäminen: Mukava painonjakoratkaisu.

La Jollan virallista julkaisupäivämäärää ei tiedetä, mutta vuodot viittaavat siihen, että julkaisua on odotettava vielä pitkään. Metan seuraavan VR-julkaisun odotetaan olevan Quest 3S, joka on edullisempi versio Quest 3:sta.

Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta

Startup-yritys Luman kehittämä uusi tekoälyvideo työkalu Dream Machine on herättänyt polemiikkaa kopioidulla sisällöllään.

Dream Machine mahdollistaa videoiden luomisen kirjoittamalla yksinkertaisesti haluamansa kuvauksen. Kuitenkin fiktioelokuvan ”Monster Camp” luotu traileri sisältää hahmon, joka muistuttaa erehdyttävästi Disneyn Monsters Inc. -elokuvan Mike Wazowskia. Lisäksi elokuvan yleisilme muistuttaa vahvasti Disneyn animaatioita.

Tämä herättää huolta siitä, millä datalla Dream Machine on koulutettu. Vastaavanlaista kritiikkiä ovat saaneet myös muut tekoälyvideotyökalut, kuten OpenAI:n Sora ja Googlen VideoPoet.

mainostaa Dream Machineä elokuvanteon tulevaisuutena, mutta kriitikot osoittavat huolensa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Yhtiö tarjoaa ilmaisen peruskäyttötason, maksulliset vaihtoehdot tuovat enemmän ominaisuuksia.

Vaikka Disney ei ole vielä kommentoinut asiaa, ”Monster Camp” -tapaus korostaa plagiaatin mahdollisuutta tekoälyvideoiden luomisessa. Huoli näitä työkaluja pyörittävistä dataosista korostaa tarvetta suuremmalle läpinäkyvyydelle oikeudellisten ongelmien ja eettisten harmaiden alueiden välttämiseksi.