Entisen PlayStation-toimitusjohtajan vetoomus: ”Peliteollisuuden on mietittävä tulevaisuuttaan ja vähennettävä kustannuksiaan”Kommentit pois päältä artikkelissa Entisen PlayStation-toimitusjohtajan vetoomus: ”Peliteollisuuden on mietittävä tulevaisuuttaan ja vähennettävä kustannuksiaan”
Entinen Sony Computer Entertainment American toimitusjohtaja, Shawn Layden, joka erosi PlayStationista neljä vuotta sitten, on esittänyt huoliaan peliteollisuuden suunnasta. Hänen mukaansa pelien kasvavat kehitysbudjetit, pelistudioiden yhdistyminen ja pelien säilyttämisen tila ovat suuria huolenaiheita alalle.
Layden puhui näistä huolistaan viime kuussa GamesIndustry.biz Investment Summitissa. Hän korosti, että suuret pelijulkaisijat hankkivat pienempiä studioita, mikä voi tukahduttaa luovuuden. Lisäksi hän mainitsi huolensa siitä, miten suuryritykset kuten Google, Netflix, Apple ja Amazon astuvat pelimarkkinoille.
Layden on ollut kriittinen suuntausta kohtaan, jossa kehitetään 40-60 tunnin pelijulkaisuja, jotka vaativat useita vuosia ja satoja miljoonia kehittää. Hänen mukaansa peliyritysten tulee harkita kustannustehokkaampia projekteja ja pyrkiä uudistamaan liiketoimintamallejaan.
Hän on myös huolissaan siitä, miten studioiden yhdistyminen vaikuttaa pelien luovuuteen. Layden totesi, että kun pienet ja riippumattomat studiot sulautuvat suurempiin yrityksiin, niiden innovatiivisuus voi kärsiä.
Lisäksi Layden kritisoi peliteollisuuden lähestymistapaa pelien säilyttämiseen. Vaikka taaksepäin yhteensopivuus on saatavilla uusimmissa konsoleissa, monet vanhat pelit ovat edelleen vaikeasti saatavilla. Laydenin mukaan pelien säilyttäminen on tärkeää, ja toivoo suurempien pelitoimijoiden ymmärtävän velvollisuutensa säilyttää pelien historiaa tuleville sukupolville.
Lyhyesti, Layden korostaa, että peliteollisuuden tulee uudistua, säilyttää peliensä historia ja edistää luovuutta sekä innovaatiota.
Hei kaikki lukijat! Täällä kirjoittaa tällä kertaa Mallu, 28-vuotias Errorin toimittajaharjoittelija, joka on pelannut ihan lapsuuden alkujuurista lähtien. Pelien kiehtova maailma on ollut aina lähellä sydäntäni ja tahtoisin jakaa teille pienen pintaraapaisun mistä kaikki alkoi.
Olen ollut kiinnostunut pelaamisesta niin pitkään kuin muistan. Ensimmäiset muistoni liittyvät PlayStation 1 -konsoliin ja PC-peleihin. Aloittaessani pelimatkani vietin usein aikaa ilmaispelien parissa, mutta kun PlayStation 2 julkaistiin, oli meidän saatava se kotiin. Pelaamisen maailmaan minut johdatti vanhempi serkkuni, jonka kautta tutustuin moniin PlayStation-klassikoihin, joista tulikin lapsuuteni merkittäviä pelielämyksiä. Tässä haluan jakaa kanssanne muutamia minulle tärkeitä pelejä, jotka tekivät minusta pelaajan.
Micro Maniacs (PS1, Gameboy Color)
Micro Maniacs on Codemastersin kehittämä värikäs ja vauhdikas ajopeli, jossa pienet hahmot kilpailevat juosten ja toisiaan vastaan taistelemalla. Pelissä on 41 erilaista ympäristöä ja kahdeksan hahmoa, joilla kaikilla on omat erityistaitonsa. Tämä oli ehdoton suosikkini serkkuvierailuilla, sillä sen luovat kentät ja hauskat ääniefektit vetivät aina mukaansa.
Spyro: Year of the Dragon (PS1)
Spyro: Year of the Dragon oli aikoinaan aivan omaa luokkaansa. Insomniac Gamesin kehittämä seikkailu vei minut lohikäärmeiden maailmaan, ja siinä yhdistyi unelmoijan mielikuvitus sekä kiinnostavat hahmot. Spyron maailma oli visuaalisesti upea ja täynnä seikkailuja, jotka saivat aina palaamaan pelin pariin.
Nintendogs (Nintendo DS)
Eläinrakkaana ihmisenä Nintendogs oli lapsuudessa minulle aivan erityinen peli. Tässä simulaatiossa sai hoitaa omaa virtuaalikoiraa DS:n kosketusnäytön ja mikrofonin avulla. Vaikka pelissä ei ollut suuria haasteita tai tavoitteita, oli se silti ihana kokemus – täysi kymppi yksinkertaisuudessaan!
Sly 2: Konnakopla (PS2)
Sly Cooper 2 on edelleen yksi ikonisimmista peleistä, joita pelasin lapsena, eikä sen viehätys ole kadonnut aikuisenakaan. Sucker Punch Productionsin kehittämässä pelissä seurattiin Slyn ja hänen rikoskumppaniensa seikkailuja ympäri maailmaa. Seikkailun täyteiset kentät, hahmojen väliset kemiat ja varastelun jännitys tekivät tästä pelistä unohtumattoman.
Pokémon Emerald (Game Boy Advance)
Alun perin veljelleni kuulunut Pokémon Emerald oli myös minulle merkittävä peli, jonka parissa vietin lukemattomia tunteja. Tavoitteeni oli saada kaikki pelin Pokémonit, vaikka tajusinkin pian tarvitsevani myös toisen peliversion saadakseni kaiken. Vaikka tämä takaisku olikin harmillinen, nautin silti jokaisesta hetkestä – ja pelaan Pokémonia vielä tänäkin päivänä.
Dog's Life (PS2)
Dog's Life on yksi niistä vähemmän tunnetuista peleistä, mutta minulle se oli täynnä hauskuutta. Tässä Frontier Developmentsin luomassa pelissä sain elää koiran elämää ja tehdä kaikkea hauskaa, mitä koirat tekevät – haukkua, kaivaa kuoppia ja jopa pissiä ”kilpaillen” muiden koirien kanssa. Peli oli täynnä huumoria, ja se jäi elävästi mieleen lapsuuteni leikkisänä kohokohtana.
Ōkami (PS2)
Ōkami, jonka kauniiseen maailmaan minut tutustutti ystäväni, oli visuaalisesti ja tarinallisesti ainutlaatuinen. Clover Studion ja Capcomin kehittämä peli yhdisti taidetta ja seikkailua, ja sen japanilaistyylinen grafiikka sai minut uppoutumaan tarinaan täysin. Vaikka en lapsena vielä ymmärtänyt peliä syvällisesti, sen tunnelma teki suuren vaikutuksen.
Näiden pelien kautta löysin paikkani pelien maailmasta ja olen kiitollinen, että sain kokea nämä seikkailut osana kasvutarinaani. Nämä pelit eivät olleet vain viihdettä – ne olivat matkoja eri maailmoihin ja antoivat unohtumattomia hetkiä, jotka vieläkin inspiroivat minua pelaajana.
Sir Demis Hassabis on saanut Nobelin kemianpalkinnon yhdessä muiden kanssa, ja hänen nimensä saattaa kuulostaa tutulta, sillä hän työskenteli nuoruudessaan videopelien parissa.
Opiskeltuaan koodausta ZX Spectrumilla Hassabis liittyi Peter Molyneuxin Bullfrog Productions -yhtiöön, jossa hän avusti Amiga-klassikon Syndicate -pelin tasosuunnittelussa. Vasta 17-vuotiaana hän suunnitteli yhdessä Molyneuxin kanssa Theme Park -yrityssimulaation, joka myi miljoonia kappaleita.
Hassabis siirtyi sitten pois peleistä opiskelemaan Queens' Collegeen Cambridgessa, jossa hän sai kaksoisluokan ensimmäisen luokan Computer Science Tripos -tutkinnon vuonna 1997. Hän palasi lyhyesti Molyneuxin kanssa Lionheadiin työskentelemään Black & White -pelin parissa ennen kuin lähti perustamaan omaa yhtiötään Elixir Studios, joka tuotti kunnianhimoisen Republic: The Revolution – ja Evil Genius -pelin ennen sulkemistaan vuonna 2005.
Hän palasi tiedemaailmaan ja perusti myöhemmin yhdessä AI-startup DeepMindin, joka myytiin Googlelle 400 miljoonalla punnalla vuonna 2014. Hassabis, joka on nyt 48-vuotias, ritaroitiin AI-palvelujen ansiosta aiemmin tänä vuonna.