Erinomaisuutta hipova ulkoinen äänikortti – arvostelussa Creativen Sound Blaster X4 Kommentit pois päältä artikkelissa Erinomaisuutta hipova ulkoinen äänikortti – arvostelussa Creativen Sound Blaster X4

Creative Sound Blaster X4

9.5 / 10
Hyvää Äänenlaatu on huippulaatua useassakin eri käytössä. Yksinkertainen, mutta siltikin niin monipuolinen paketti. Usean eri alustan tuki (PC, MAC, PS4, PS5 & Nintendo Switch). Helppo siirrettävyys alustasta toiseen. Super X-Fi on parhaimmillaan vaikuttava ominaisuus. Huonoa Softat eivät olleet yhtä terävässä kunnossa kuin itse laite. Muovinen runko voi osoittautua helposti vaurioituvaksi, tai ainakin naarmuuntuvaksi.

on Creativen viimeisin lisäys viime kesältä yhtiön Sound Blaster X-sarjaan. X3:sen kaksoissisareksi ristitty X4 on kuitenkin sisäisesti kaikkea muuta kuin yhtiön aikaisempi tekele, sillä se sisältää suuren määrän säätömahdollisuuksia ja softaa. Tämän lisäksi sillä on myös tuki useaan eri päätelaitteeseen (tietokoneet ja konsolit). Eikä kyse ole pelkästään -maailmasta, sillä se on myös täysin -yhteensopiva. X4 on samalla myös DAC-muunnin, mutta myöskin oman vahvistimen sisältävä ulkoinen äänikortti.

Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.

unboxattuna

Äänenlaadusta tinkimättä

lupaa mainoslauseissaan kiitettävää äänenlaatua, mikä kyllä pitää :sen kanssa kutinsa. Äänikortissa on 114 desibelin äänenkirkkaus ja korkean resoluution 193 kHZ / 24-bittinen toisto erittäinkin yksityiskohtaiselle äänelle. Se tuottaa tasapainoista ja tarkkaa äänimaisemaa kuuntelijalleen. Testikäytössämme nämä tekijät korostuivat lähinnä musiikinkuuntelussa, -pelailussa, videoiden editoinnissa, mutta myöskin pelkän äänityöskentelyn apurina, sillä nauhoitimme Sound Blasteria apua käyttäen myös kevyttä podcast-materiaaliakin. Vaikkei X4 varsinaisesti olekaan tarkoitettu äänituotantoon käytettäväksi, ajoi se kuitenkin asiansa tällaiseen kevyeen äänityöhön ihan mukavasti myöskin.

Creativen :sen tukema 7.1 diskreetti ja virtuaaliset äänikanavat mahdollistavat kultakorville hunajaa, mitä tulee äänentoistoon. Yksityiskohtia ja syvyyttä äänikortti nimittäin tarjoaa koko rahan edestä. Kehunsa saa myös äänikortin Audio balance-ominaisuus, jolla voi säätää äänenvoimakkuutta kahden eri laitteen välillä.

:sta löytyy mm. linjatulo ja linjalähtö, optinen ulostulo- sekä optinen sisääntulo. USB-C virralle ja äänelle, mikrofonitulo ja kuulokkeiden tuloliitäntä. kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Ulkoinen käytettävyys loistavaa, mutta softapuolella löytyy parannettavaa

X4:ssä on 7 I/O-liitintä. Käytännön tekemisessä tämä tarkoittaa, että useiden äänilaitteiden liittäminen on varsin vaivatonta. Ulkoisista mikrofoneista (kuten vaikkapa meidän testikäytössä samaan aikaan ollut Podcast-mikrofoni) ja kuulokkeista eri päätelaitteisiin kuten tietokoneisiin, konsoleihin ja jopa monikanavaisiin kaiutinjärjestelmiin. Pienellä X4:lla tavallinen toimistopöytä muuttuu todella sutjakkaasti kevyeksi äänityöpisteeksi.

Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Vaikkakin laite itsessään on käytettävyydeltään todella yksinkertainen, lähestulkoon ainoana miinuksena tulee kuitenkin Sound Blasterin varsin sekavat sovellukset. -käytössä käytettäväksi tulee kaksi eri ohjelmaa joista toinen ladataan suoraan valmistajan sivuilta, toinen eli SXFI App taasen Microsoftin omasta kaupasta. Toki positiivistakin mainittavaakin löytyy, nimittäin sovelluksiin voi tallentaa eri ääniprofiilit käytöstä riippuen valmiiksi. Tämä on hyväksi etenkin kun äänikorttia käytetään useammassa laitteessa eri käyttötarkoituksissaan.

maksaa tällä hetkellä noin 150€ ja täytyy sanoa, että tarjolla on monipuolinen ulkoinen äänikortti, joka on lähes jokaisen sentin arvoinen. Se tarjoaa joustavia käyttömahdollisuuksia, laadukasta äänenlaatua- sekä laajan skaalan ominaisuuksia niinkin pieneen pakettiin, mitä se todellisuudessa on.

Arvio: Digiosaamisella työelämään -hanke

Kommentoi