FIFA 21 (Xbox One)
Lokakuun 9. päivä 2020 koitti se ristiriitainen päivä kun uusi, maailman seuratuimman urheilajin isoimpaan pelilisenssiin nojaava FIFA 21 julkaistiin. Käsillä oleva jalkapallopeli on jo sarjan 28:s osa.
Yli 30 virallista liigaa, yli 700 seuraa ja yli 17,000 pelaajaa sisältävä peli on näennäisesti todella iso kokonaisuus ymmärrettäväksi lukujen valossa ja niin ikään loppuun saakka viilattu pelimekaniikka hakee edelleen vertaistaan jalkapallopelien joukossa.
Sarjan veteraaneille FIFA 21 on vähintäänkin pettymys, sillä se käytännössä vain iso roster-päivitys, pienten pikkuviilausten jäädessä taka-alalle. Mitäänsanomaton Volta-katufutis -turnaus omalla tarinallaan on ekalla kerralla mielenkiintoinen, mutta nolojen tarinaosuuksien katsomine ja tavoitteiden saavuttaminen on kuin illanvieton epämukavan seurapelin, jota kukaan ei halua, hidastempoista vetämistä
Mitä jää käteen? Uramoodi pelaajana tai managerina ja sitten kritiikin ja lakitoimien kohteeksi joutunut FIFA ULTIMATE TEAM (FUT). FUT-osiossa rakennetaan joukkue lähes puhtaalta pöydältä ostamalla pisteillä ”paketteja”, joista saattaa tulla joukkueeseen parempia pelaajia, boosteja ja areenaan lisäpalikoita jne. Pisteitä saa pelaamalla, tavoitteita suorittamalla ja Tietenkin nopeammin: rahalla.
Online-matseja ja turnauksia voi tietenkin pelata ja järjestää tuttuun tapaan, mutta jos homma ei ole hallussa nettiyhteyttä ja osaamista myöten niin todennäköisesi vastustajasi tekee maalit tasan samalla tapaa ja samoja kikkoja käyttäen kuin joka ikinen kerta aikaisemminkin.
Uusien pelaajien houkuttaminen pelin pariin ei ole ikinä ollut ongelma FIFA-sarjalle, sillä se kiikkuu NHL- ja Call of Duty -sarjan kanssa joka joulu myydyinpien pelien TOP 10 -listalla ja vaikka EA saa jatkuvasti negatiivista uutisointia lootbox-kikkailuistaan (FUT) peleissään niin se on vain julkisuutta, jolla nostetaan tämänkin sarjan näkyvyyttä maailmalla.
Täytyy toki myös huomauttaa, että FIFA 21 on tervehenkinen ”urheilupeli” siihen saakka kunnes rahasta on kyse eli vanhemmille on syytä huomauttaa, että jos perheen jälkikasvu(t) innostuu FUT-osiosta niin siellä pääomaa vingutaan viimeistään silloin kun luokkakaverilla on maailmanluokan tähdet kentällä ja omassa tiimissä löytyy lähinnä c-luokan futareita ja ne ovat kaikki keskikenttä-pelaajia.
Jalkapallopelien kruunaamaton kuningas
Ei käy kieltäminen, että FIFA 21 on jalkapallopelien kruunaamaton kuningas, sillä kilpailua ei markkinoilla juurikaan enää ole. Peli on ehdotonta audiovisuaalista karkkia lajin ystäville, mutta vaikka luvut kertovat jättimäisestä sisällöstä niin sen ulosanti pelaajalle jää suurimmaksi osaksi joko uramoodiin, FUT-kikkailuihin tai online-matseihin. Volta-katufutis ja managerina pälyily tuskin valtaosaa pelaajia kiinnostaa, mutta tämä on vain valistunut veikkaus.
Konkreettinen kilpailija FIFA-sarjalle on ollut aina Konamin Pro Evolution Soccer (PES) -sarja. PES ei ole antanut aikoihin vastusta jalkapallopeli-jätille ns. kunnolla niin se kuitenkaan ei ole estänyt tälläkään kertaa heittämästä kapuloita rattaisiin. Online peleihin ja turnauksiin keskittyvä eFootball PES -sarja nimittäin omistaa lisenssit mm. Juventuksen ja Roman (sekä River Plate, Boca Juniors, Corinthians) joukkueisiin, joten em. joukkueet kyllä löytyvät pelistä, mutta eri nimillä. Melkoisen lisenssisopan ovat nämä kaksi kilpakumppania saaneet aikaan.
Peli siis sisältää paljon, mutta loppujen lopuksi antaa pelaajalle todella vähän. Uudet pelaajat mitä luultavammin tulevat olemaan hetken ajan aivan pähkinöinä pelin tarjonnan osalta kunnes sarjan seuraava osa julkaistaan. Tuskin menee kovin kauan kun kirpputorihyllyt täyttyvät taas kerran FIFA-pelien osalta.