Game Music Collective esiintyy Helsingin juhlaviikoilla – pelimusiikkialbumi tuloillaan Kommentit pois päältä artikkelissa Game Music Collective esiintyy Helsingin juhlaviikoilla – pelimusiikkialbumi tuloillaan

Game Music Collective

Helsinkiläinen pelimusiikkiorkesteri on aloittamassa suomalaisen pelimusiikkialbumin äänityksiä ja orkesteri esiintyy elokuussa Helsingin juhlaviikoilla.

on rakettimaisessa nosteessa ja sitä kuultiin laajasti esimerkiksi olympialaisten avajaisissa”, kommentoi Game Music Collectiven perustaja ja sellisti Lukas Stasevskij. ”Olemme koronasta huolimatta pitkään valmistelleet massiivista kulttuurihanketta, jonka keskiössä on suomalainen pelimusiikki. Alkuvalmistelujen jälkeen pääsemme vihdoin studioon ja konserttilavalle Helsingin musiikkitaloon.”

sai viime vuonna Kordelinin säätiöltä yhden suurille kulttuurihankkeille tarkoitetuista kaksivuotisista apurahoista. Sen avulla syntyy suomalaisen pelimusiikin parhaimmistoa esittelevä äänite, julkaisukonsertti ja musiikkivideoita kaikkiaan jopa 50 muusikon voimin. Koronarajoitusten takia äänityksiä on jouduttu siirtämään useita kertoja, mutta nyt ne vihdoin alkavat 9. elokuuta.

Äänitteelle ja konserttien settilistalle päätyy kattava valikoima suomalaista pelimusiikkia mm. Supercelliltä, Remedyltä, Roviolta, Housemarquelta, Fingersoftilta ja monilta muilta merkittäviltä pelistudioilta. Musiikkia tullaan kuulemaan useista hittipeleistä, kuten Alan Wake, Angry Birds, Clash of Clans, Hill Climb Racing, ja Trine 2. Hankkeen musiikki on tunnettujen suomalaisten pelimusiikin säveltäjien käsialaa. Heitä ovat mm. Petri Alanko, Ari Pulkkinen, Toni Sarell ja Ilmari Hakkola.

Lopullinen kappalelista tullaan vahvistamaan myöhemmin ja tavoitteena on, että äänite tullaan julkaisemaan syksyllä 2021.

esiintyy osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa 23. elokuuta Helsingin Musiikkitalossa. Konsertti on tulevan albumin lähtölaukaus ja ennakkoesitys. Se ei jätä ketään kylmäksi olipa kyseessä suomalaista pelialaa arvostava pelaaja tai upeasta live-musiikista nauttiva kuulija. Kansainvälisiä pelimusiikin klassikoita ei myöskään konsertissa unohdeta. Lisätietoja tapahtumasta ja lipunmyynti löytyy täältä.

Kommentoi

Huippusellisteiltä tulossa pelimusiikkia, ABBAa, Black Sabbathia ja Terminatoria sisältävä albumi Kommentit pois päältä artikkelissa Huippusellisteiltä tulossa pelimusiikkia, ABBAa, Black Sabbathia ja Terminatoria sisältävä albumi

Cellomania

Cellomania on suomalaisten ammattisellistien Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskijn perustama yhtye, joka soittaa coverversioita pop- ja rock-kappaleista sekä peli- ja elokuvamusiikista. Albumilla on myös yksi Helanderin sävellys, ja yhtye aikookin jatkossa panostaa lisää omiin sävellyksiinsä.

Cellomanian virallinen ensiesiintyminen oli Helsingissä Allas Sea Poolin lavalla heinäkuussa 2020. Vuonna 2021 duo on keskittynyt Mania Unleashed -esikoisalbumin tekemiseen. Se julkaistaan 15.10.2021 Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa.

Cellomania

Jaani Helander ja Lukas Stasevskij olivat opiskelukavereita Sibelius-Akatemiassa 2010-luvun taitteessa. Vuonna 2019 Helander kysyi Stasevskijlta, kiinnostaisiko tätä kahden sellon kokoonpanon ammattimainen kehittäminen. Yhteinen visio yhtyeen mahdollisuuksista sekä kunnianhimoinen työtapa löytyivät heti. Ensimmäinen keikka oli Helsingissä Eerikinkadun Minibarissa lokakuussa 2019. Cellomania oli syntynyt.

Huomattavasti aiemmin, vuonna 2011 Jaani Helander alkoi tehdä keikkoja kahden sellon kokoonpanolla. Idea syntyi Helsingin yliopistolla opiskelleen sellistikaverin kanssa, jota oli pyydetty esiintymään yliopiston tapahtumaan. He sovittivat tilaisuuteen sopivia pop- ja rock-kappaleita kahdelle sellolle, ja vastaanotto oli menestys. Vuosien varrella Helander keikkaili kahden sellon kokoonpanolla häissä, yritystilaisuuksissa sekä yksityisissä juhlissa. Myös katusoittaminen tällä kokoonpanolla esimerkiksi Saksassa ja Italiassa herätti huomiota. Kahden sellon kokoonpano osoittautui varsin toimivaksi sellon laajan äänialan ja monipuolisten teknisten mahdollisuuksien ansiosta.

Cellomania jatkaa uusien covereiden ja sävellysten tekemistä ja suunnittelee paluuta konserttilavoille pandemiatilanteen helpottaessa. Seuraavaksi he aikovat tutkia myös kahden sellon ja elektronisen musiikin yhdistelmää ja keskittyvät yhä enemmän oman alkuperäisen materiaalin tuottamiseen.

Jaani Helander on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti, Sibelius-Akatemian opettaja sekä Helsinki Chamber Music Festivalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän voitti toisen palkinnon vuoden 2010 Turun sellokilpailussa ja on esiintynyt solistina, kamarimuusikkona ja orkesterimuusikkona 20 maassa.

Lukas Stasevskij voitti neljännen palkinnon kansainvälisessä Witold Lutoslawski -kilpailussa Puolassa 2011 ja on konsertoinut ympäri maailmaa New Yorkin Lincoln Center -kvintetin kanssa. Hän on myös perustamansa pelimusiikkiorkesteri Game Music Collectiven taiteellinen johtaja.

Mania Unleashed -kappalelista

 1. Misirlou
  Lukas Stasevskij: ”Albumin avauskappale Misirlou on itäisen Välimeren alueelta peräisin oleva perinnemelodia, jolla ei ole tunnettua säveltäjää. Länsimaissa Misirlousta tuli tunnettu amerikkalaisen kitaristin Dick Dalen versiosta Quentin Tarantinon elokuvan Pulp Fiction tunnusmusiikkina. Sellosta saa Dalen kitaraa muistuttavia sähäköitä efektejä, joten tämä energinen kappale istuu yhtyeellemme loistavasti. Sävelsin siihen lisäksi hitaan ja mystisen intron, joka tuo mieleen Välimeren maisemat.”
 2. Money Money Money
  Jaani Helander: “Minua pyydettiin kerran esiintymään eräille syntymäpäiväjuhlille. Toiveissa oli ABBAa, koska se oli syntymäpäiväsankarin lempiyhtye. Etsin sitten ABBAn Money Money Moneyn nuotin, koska pidin siitä erityisesti, ja sovitin sen soolosellolle. Levyä varten sovitin sen kahdelle sellolle ja kappaleesta tulikin varsinainen taidonnäytteemme.”
 3. Moves Like Jagger
  Jaani Helander: ”Kuuntelin Maroon5:n Moves Like Jaggeria paljon sen ilmestyttyä vuonna 2011 ja halusin ehdottomasti soittaa sitä itse. Kappale on edelleen yksi suosikeistani popin saralla, ja sen tunnistettava laulumelodia taipuu hyvin sellolle.”
 4. Megalovania
  Lukas Stasevskij: ”Megalovania on pelintekijä ja säveltäjä Toby Foxin suuri hitti, josta on tehty läjäpäin covereita. Olen tutustunut kappaleeseen johtamani pelimusiikkiorkesteri Game Music Collectiven kautta. Tämä biisi on vaativan rytmiikan takia haastava, mutta svengaa samalla loistavasti.”
 5. Terminator
  Jaani Helander: ”Olen ollut lapsesta asti elokuvamusiikin fani, ja Terminator-elokuvien Brad Fiedelin säveltämä tunnusmusiikki teki minuun lähtemättömän vaikutuksen jo kauan sitten. Ensimmäisen sovitukseni siitä tein teininä kosketinsoittimella, jolla pystyin äänittämään erilaisia soitinefektejä. Sovitin sen alun perin kahdelle sellolle erään yrityksen tekoälyseminaariin. Myöhemmin täydensin sovitusta levyämme varten.”
 6. Nocturne Op. 1
  Jaani Helander: ”Aloin säveltää keväällä 2020 uudelleen vuosikausien tauon jälkeen. Koronan vietyä kaikki konsertit minulla oli pelkkää vapaa-aikaa, ja luovat prosessit alkoivat tämän ansiosta käynnistyä. Makasin eräänä yönä sängyssä ja yritin saada unta, kun eräs sointukulku alkoi soida päässäni. Minun oli noustava sängystä ja kirjoitettava nuo soinnut nuoteiksi. Näin syntyi ensimmäinen virallinen sävellykseni, Nocturne Op. 1 kahdelle sellolle.”
 7. Libertango
  Jaani Helander: ”Astor Piazzollan hittikappaletta Libertangoa olen soittanut monta kertaa vuosien varrella useilla keikoilla. Sovitukset siitä eivät kuitenkaan olleet koskaan kovin järjestelmällisiä. Tapasin pianisti ja sovittaja Jarkko Riihimäen vuosia sitten eräällä festivaalilla. Jo silloin syntyi idea, että Jarkko sovittaisi jotain selloyhtyeelle. Idea konkretisoitui vasta kesän kynnyksellä 2020 päättäessämme, että Jarkko sovittaisi juuri Libertangon Cellomanialle. Työstimme sovitusta myös jonkin verran yhdessä Jarkon kanssa ja siitä tuli raikas ja aivan erinomainen.”
 8. Ballad of the Wind Fish
  Lukas Stasevskij: ”Ballad of the Wind Fish on pelimusiikkia ja valitsimme kappaleen levylle, koska sen kaunis ja surumielinen melodia tarjoaa sopivan hengähdystauon vauhdikkaiden kappaleiden seassa.”
 9. Algorithm
  Jaani Helander: ”Brittiläinen Muse on aina kuulunut suosikkiyhtyeisiini. Yhtye julkaisi vuonna 2018 albumin Simulation Theory. Kuuntelin sen ensimmäistä kappaletta Algorithm uudestaan ja uudestaan. Mietin, miten sen voisi sovittaa kahdelle sellolle ja keksin, että toinen sello soittaisi koko ajan täyteläistä sointukuviota toisen soittaessa melodiaa. Algorithm on mielestämme yksi levyn kohokohtia.”
 10. Paranoid
  Jaani Helander: ”Black Sabbathin Paranoid oli mukana jo ensimmäisellä keikallamme vuonna 2011. Kappale on hyödyllinen keikoilla vakiintuneen Soittakaa Paranoid! -huudon takia. Se saakin aina suuren suosion yleisön yllättyessä siitä, että todella soitamme sen. Kappale toimii albumillamme ikään kuin encorena ja hatunnostona tuolle huudolle.”

Kommentoi

Alan Wake -uusinnon PC -vaatimukset julkaistiin – tällaisen koneen peli vaatii Kommentit pois päältä artikkelissa Alan Wake -uusinnon PC -vaatimukset julkaistiin – tällaisen koneen peli vaatii

Alan Wake Remastered

Entertainment on julkaisemassa Remastered -uusintoa lokakuun 5. päivä. Nyt pelin PC-vaatimukset on julkaistu ja voit katsoa ne alta.

Vähimmäisvaatimukset:

Prosessori: i5-3340 tai Ryzen 3 1200
Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 960 tai RX470, 4GB VRAM
Muisti: 8GB tai enemmän
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit

Suositellut vaatimukset:

Prosessori: i7-3770 tai Ryzen 5 1400
Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1060 tai 5600XT, 6GB VRAM
Muisti: 16GB
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit

Uusinto tukee ultra-wide näyttöjä sekä vapaata kuvataajuutta. Lisäksi pelin PC-versiossa on useita säätömahdollisuuksia, millä pelin grafiikoita voi muokata.

Remastered ilmestyy lokakuun 5. päivä 5, PlayStation 4, Xbox Series X ja S sekä Xbox One -konsoleille että PC:lle Epic Games Storen kautta.

Kommentoi