Steamissa on monta peliä, joista ei oikein ensi katsomalta osaa sanoa mitä ne ovat ja mitä ne tarjoavat. Tavallaan niissä on jotain kiinnostavaa, mutta ne tuntuvat silti hypyltä tuntemattomaan. Gates of Horn and Ivory on hyppy tuntemattomaan myös pelin juonen puolesta. Peli menee metafysiikan puolelle pohtivalla, kysymyksiä esittävällä tavalla, joka jää kummittelemaan pitkälti senkin jälkeen kun on laskenut ohjaimen kädestään. Kyseessä on vähintään yhtä mieleenpainuva kokemus kuin Pony Island, mutta eri tavalla. Super Metroidin tyylinen, iso kartta virittää aivot samalla tavalla kuin Tetris, jonka putoavat palikat menevät uniin asti ja se lisää Please Be Patient Labsin debyyttipelin kykyä vallata tietoisuus pelihetkien ulkopuolellakin.
Päähenkilö Jack ajaa kolarin matkalla sairaalaan, joutuu koomaan ja havahtuu paksureitisen siittiön näköisenä entiteettinä luolasta. Luolassa juoksenteleva otus oppii uusia taitoja riimuin koristelluista tableteista jos kaikki tabletin osoittaman värin pallot on kerätty. Pallojen keräämistä varten joutuu ratkaisemaan puzzleja tuon tuosta ja pelissä on myös useampi erilainen loppu, riippuen siitä mistä portista pelaaja astuu ja missä vaiheessa pelin läpäisemistä hän tämän tekee. Pelin konsepti syntyi pelisuunnittelija Jeri Haapavuon mukaan kaksi vuotta sitten elämän tarkoituksen ja maailmankaikkeuden synnyn pohtimisesta. Gates of Horn and Ivoryn taustalla on ajatus äärettömästä määrästä ulottuvuuksia, niiden vaikutuksesta todellisuuteen sekä kuoleman ja olemassaolon pohtimisesta.
Haapavuon lisäksi tiimissä on mukana graafikko ja pari freelanceria tekemässä äänisuunnittelua. Peli on juonellinen, kaksiulotteinen tasoloikka, jossa on mukana myös varsinkin pelaajayhteisössä vahvasti esillä oleva speedrun-painotus jossa pelaajat pyrkivät läpäisemään pelin mahdollisimman nopeasti. Gates of Horn and Ivory on ottanut vaikutteita muun muassa saman genren Braid ja Limbo -peleistä.