Harmaa ja vähäeleinen junamatka. Arvostelussa The Final StationKommentit pois päältä artikkelissa Harmaa ja vähäeleinen junamatka. Arvostelussa The Final Station
HyvääVähäeleinen ja kaunis peli on saatu mukaansatempaavaksi ja mielenkiintoiseksi hyvinkin pienellä ja yksinkertaisella esitystavalla ja mekaniikalla.HuonoaVajaa puolet peliajasta on junalla matkustuta ja sen ylläpitoa, mikä on todella yksipuolista ja tylsää.
Unity on surullisen kuuluisa kaikesta roskasta mitä sillä on tehty ja julkaistu, mutta tämä kyseisellä moottorilla pyörivä peli on hyvinkin onnistunut. Useasti minä olen jo kyllästynyt pikselitaiteeseen ja välillä tuntuu, että pelejä tehdään ihan sen takia sillä, että taidot ei riitä muuhun grafiikkaan, eikä ainoastaan tyylivalintana. The Final Stationin pikseligrafiikka on kuitenkin loppuun viilattua. Vaikka väripaletti on harmaa ja synkeä, se on myös yksityiskohtainen ja mielenkiintoinen. Vähäeleisenä hahmoanimaatiotkin ovat hyvin ilmeikkäitä ja toimivia. Äänimaailma jää tausta-alalle, mutta sopii luomaan tunnelmaa hienosti. Kaikki on tavallaan todella rauhallista, vaikka maailma onkin tuhon partaalla ja päähenkilönkään työpäivä ei sieltä helpoimmasta päästä ole.
Ohjaat junakuski Edward Jonesia, joka vuorostaan ohjaa junaa asemalta toiselle. Ympärillä vaihtuvat maisemat kiireisistä asemista tuhoutuneisiin syrjäkyliin, joissa eloonjääneet ovat harvassa ja usein haluavat vain pois. Hirviöt ovat yksinkertaisia ihmisenkaltaisia mustia massoja, jotka ovat muuttuneet ”vierailun” jälkeen. Näistä ”ensimmäisestä” ja ”toisesta vierailusta” ei paljon ole tietoa, tai peli ei sitä jaa, mutta selvästi ne ovat maailmaa muuttaneet.
Koko maailma rakentuu hitaasti pelin edetessä. Siellä täällä on muistilappuja ja kirjeitä. Tietokoneista voit lukea käytyjä chatteja. Ihmisillä on muutama sananen vaihtaa kanssasi. Junassa voit jutella muiden kuskien kanssa. Selkeitä vastauksia ei saa mihinkään, mutta ajateltavaa senkin edestä. Mitä on tapahtunut, mitä on rakenteilla, miksi?
Itse peli on jaksotettu kahteen eri toimintaan. Junailuun ja seikkailuun. Ja seikkailu vielä periaatteessa kahteen. Rauhallisiin asutuskeskuksiin ja hylättyihin paikkoihin. Junailu on hyvin yksinkertaista, jopa tylsää resurssienhallintaa. Kuljetat seikkaillessasi löytyneitä eloonjääneitä, joiden nälkä ja joskus terveys hiipuvat. Näitä sitten paikkaat antamalla ruokaa tai ensiapupakkauksia. Molempia resursseja on rajatusti ja välillä pitää tehdä valintoja, kenet haluaa pitää hengissä. Junassa on myös kuluvia osia, mitkä ovat hädin tuskin puzzle-nimikkeen alle meneviä. Yksinkertaisesti pitää painaa ohjaimen nappia ja vähän ehkä kääntää vipua, ettei juna pysähdy. Junamatkan aikana saa kuunnella matkustajien jutustelua, rakentaa ammuksia ja ensiapupakkauksia ja satunnaisesti vaihtaa pari sanaa muiden kuskien kanssa. Juna kulkee kiskoilla eteenpäin, kuten arvata saattaa. Junailu on pelin heikoin, tylsin ja pitkäveteisin lenkki.
Seikkaileminen tapahtuu kaksiulotteisissa maisemissa sivuttain rullaten. Sinun pitää etsiä asemilta koodi, millä juna pääsee eteenpäin. Samalla tietysti kaikki kaapit ja paikat kannattaa tutkia resurssien haalimista varten. Ja voipa näiltä seikkailuilta löytyä jopa uusia selvinneitä, eli potentiaalisia matkustajia. Vaihtoehtoisia kulkureittejä on yleensä useita ja joka paikkaa ei edes tarvitse tutkia. Aina ei kannatakaan, sillä joskus vihollisten määrä palkintoon verrattuna on liian suuri, mutta toisaalta kaikkea hyvää pientä kamaa voi löytyä. Tai no, lähinnä ammuksia, ensiapupaketteja ja rahaa tai rahaan verrattavaa krääsää.
Vihollisia on muutama erilainen. Ne käyttäytyvät erilailla ja ne on helppo tunnistaa toisistaan. Pientä taktiikkaa pääsee käyttämään, ja jotkut voi jopa ohittaa suhteellisen helposti ja turvallisesti. Ammuksia on rajattu määrä ja lähitaistelu on onnetonta, joten jokaisen vihollisen kohtaaminen on harkittu. Ammutko, koitatko ohittaa, houkutteletko eteenpäin vai vaihdatko suuntaa ja jätät sen paikan tutkimatta.
Kaupungeissa seikkaileminen onkin rauhallisempaa, sillä niissä ei ole vaaroja. Ihmisten höpinöistä saa vinkkejä pelimaailmasta ja taustajuonesta, ja kaupastakin voi ostaa hieman resursseja. Enimmäkseen kaupunkikäynneissä kuitenkin jätetään eloonjääneet matkustajat kyydistä, haetaan uusi koodi ja mahdollisesti lisää matkustajia.
Pelin on rautatiellä ohjattu. Kirjaimellisesti. Juna kulkee asemalta toiselle tietyssä järjestyksessä. Asemat ovat tietyssä järjestyksessä toimien pelikenttinä. Uudelleenpeluuarvoa on, jos haluaa metsästää saavutuksia, muuten kun pelin on kerran pelannut, on sen sisältö ja juoni jo nähty. Juonesta sen verran, että pelissä on sellainen, ja se on hyvä. Hienovarainen, vähäeleinen ja päähenkilölle henkilökohtainen, vaikka aluksi saattaa tuntua, että hän on vain pikseleitä ruudulla pelaajan seikkailemisen välikappaleena.
Vaikka peli ensimmäisen kerran ilmestyi jo vuonna 2016, se on pelaamisen arvoinen. En tarkkaan tiedä kauanko pelin läpäisemisessä minulta meni, mutta se tuntui sopivan pitkältä. Vaikka sen loppumisen jälkeen jäikin hieman haikea olo. Viiden tunnin ympärille verkkosivusto ”How long does it take to beat” listaa pelin kestoksi. Onneksi peliin on myös lisäosa, joten pahimman eroahdistuksen saa kuitattua sillä.
Ubisoft on tuonut suositun Prince of Persia: The Lost Crown -toimintaseikkailun iPhone- ja Android-laitteille. Nyt voit hypätä muinaisen Persian syövereihin vaikka bussimatkalla – eikä pelituntuma kärsi tippaakaan.
Kyseessä on sivulta kuvattu metroidvania-henkinen seikkailu, jossa ketterä tasohyppely, napakat taistelut ja mystinen tarinankerronta lyövät kättä. Mukana on myös älykkäitä pulmakohtia ja eeppisiä vihollisia, kuten genressä kuuluukin. The Lost Crown tuo sarjan vanhan koulukunnan tunnelman tähän päivään ja sujahtaa sulavasti nykyaikaisiin puhelimiin.
Mobiiliversio pyörii hienosti 60 fps:n nopeudella ja ohjaus toimii joko peliohjaimella tai suoraan kosketusnäytöltä. Pelaamista on myös mukautettu mobiilikäyttöön: esimerkiksi automaattinen juomien ja torjuntojen käyttö sekä ajanhidastus helpottavat vaikeimpia kohtia.
Kaikki alkuperäisen version saavutettavuusominaisuudet ovat mukana, eikä syyttä – peli nappasi Innovation in Accessibility -palkinnon The Game Awards 2024 -gaalassa.
Voit kokeilla peliä maksutta iOS App Storessa ja Google Play Storessa. Koko pelin voi lunastaa tarjoushintaan 5. toukokuuta asti.
Huhtikuu tuo pelaajille monipuolisia pelikokemuksia, jotka kattavat laajan valikoiman eri genrejä. Toimintapainotteiset pelit tarjoavat paranneltuja visuaaleja ja uusia pelitiloja, joissa jännitys ja vauhti ovat keskiössä. Samalla pelaajat pääsevät sukeltamaan syvälle synkkiin fantasia-maailmoihin, joissa taistelut ja pulmanratkaisu vievät keskiöön. Roolipelien ystäville on luvassa klassikkojen paluuta, tuoreilla grafiikoilla ja uusilla ääniraidoilla. Huhtikuun pelitarjonta tarjoaa elämyksiä kaikille, olitpa sitten etsimässä realistisia urakokemuksia tai haluamassa uppoutua laajoihin avoimiin maailmoihin.
The Last of Us Part 2 Remastered (PC)
Julkaisu: 3. huhtikuuta
The Last of Us Part II on toimintaseikkailupeli, jossa yhdistyvät selviytymiskauhun elementit ja kolmannen persoonan näkökulma. Pelaaja kulkee post-apokalyptisessa ympäristössä, kuten rakennuksissa ja metsissä, torjuen vihamielisiä ihmisiä ja Cordyceps-sieni-infektion saaneita kannibaaleja ampuma-aseilla ja itse tehdyillä aseilla käyttäen myös hiiviskelytaktiikoita. Pelissä ohjataan vuorotellen Ellietä ja Abbytä, ja alussa on rajoitettu kontrolli Joelista. Guitar Free Play -tila antaa pelaajalle mahdollisuuden soittaa kitaralla ja muilla instrumenteilla eri hahmojen, kuten Ellien, Joelin ja Gustavin, kanssa.
Space Invaders Infinity Gene Evolve (iOS, MacOS)
Julkaisu: 3. huhtikuuta
Pelin alussa soi alkuperäinen Space Invaders -teema, joka siirtyy Charles Darwinin evoluutioteoriaan, joka määrittelee pelin etenemisen. Alussa pelaaja ohjaa alusta liikkumaan sivuttain ja ampumaan. Edetessään ja kerätessään ”geenejä” peli kehittyy, ja siihen lisätään edistyneitä ominaisuuksia, kuten täysin suuntaava liikkuminen.
Pelissä on useita pelitiloja: Normal Mode, jossa pelaajat etenevät evoluution kautta; Challenge Mode, joka koostuu 99 haasteellisesta tasosta; Bonus Mode, joka avaa tasoja evoluutioprosessin myötä; ja Music Mode, joka luo tasoja kovalevyn musiikkiraitojen mukaan.
Katamari Damacy Rolling Live (iOS, MacOS)
Julkaisu: 3. huhtikuuta
Katamari Damacy -sarja saa uuden pelin nimeltä Katamari Damacy Rolling LIVE, joka tulee Apple Arcaden tilauspalveluun. Tämä on ensimmäinen uusi Katamari Damacy -peli kahdeksaan vuoteen. Pelaajien tulee ohjata Katamaria ja täyttää sen tehtävä: pyörittää esineitä, liittää niitä yhteen ja kasvattaa Katamaria samalla, kun he saavat kaikkien maailmojen kuninkaan hyväksynnän.
South of Midnight (Xbox Series X/S, PC)
Julkaistu: 8. huhtikuu
South of Midnight yhdistää toiminta- ja seikkailupelin kolmannen persoonan näkökulmasta. Pelaajana Hazelina pelaajat oppivat muinaisen kudontavoiman ja tutustuvat syvään etelään liittyviin myytteihin kohdatessaan mystisiä olentoja.
Pelaajat käyttävät Hazelin kudontavoimia vihollisten taistelemiseen, ympäristöjen tutkimiseen ja esteiden voittamiseen arvoitusten ratkaisemisen avulla. Pelissä on pysäytysliikkeitä muistuttavaa animaatiotekniikkaa käytetty leikattujen kohtauksien luomisessa. South of Midnight yhdistää hahmonkehityksen ja tumman modernin kansantarinan, ja siinä soi musiikki, joka on saanut vaikutteita Amerikan Etelästä ja Etelän kansantarinoista.
Blue Prince (PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC)
Julkaisu: 10. huhtikuuta
Blue Prince alkaa pelaajille, jotka ovat perineet salaperäisen Mt. Holly -kartanon. Holly Manor on kartano, jonka sisäiset tilat muuttuvat joka päivä. Pelaajien on löydettävä piilotettu Huone 46 tässä jatkuvasti liikkuvassa tilassa. Kartanoa tutkiessa pelaajat kohtaavat suljettuja ovia, jotka tarjoavat kolme satunnaista huonevalintaa. Huoneen valinta avaa uusia kammiota ja määrittää tulevan strategian suuntaa.
Kartanon huoneet esittävät erityisiä haasteita ja salaisuuksia, sekä tarjoavat hyödyllisiä esineitä, jotka auttavat pelaajia tutkimaan edelleen. Kartano muuttuu aamunkoitteessa, jolloin sen pohjaratkaisu muuttuu ja pelaajat joutuvat kehittämään uusia strategioita navigointiin.
The Talos Principle: Reawakened (PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC)
Julkaisu: 10. huhtikuuta
The Talos Principle: Reawakened on tuleva definitive edition tunnetusta puzzle-pelistä, joka on kehitetty Croteamin toimesta ja julkaistu Devolver Digitalin toimesta. Remasteroitu versio tarjoaa pelaajille laajennetun seikkailun Simulaatiossa, ja se sisältää parannettuja visuaaleja. Peli on rakennettu Unreal Engine 5:llä, mikä tuo mukanaan parannetut valotukset, tekstuurit ja ympäristösuunnittelun.
Tässä versiossa on mukana alkuperäinen laajennus Road to Gehenna sekä uusi osa nimeltään In the Beginning, joka tarkastelee Simulaation alkuperää ja sen ensimmäistä koetta. Pelaajat ratkovat monimutkaisia pulmia ja filosofisia käsitteitä samalla, kun seuraavat Alexandra Drennanin matkaa, joka suorittaa Simulaation ensimmäisen tärkeän testin, joka saa pelaajat pohtimaan ihmiselämän olemusta.
Promise Mascot Agency (PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch)
Julkaisu: 10. huhtikuuta
Promise Mascot Agency on Kaizen Game Worksin kehittämä ja julkaisema avoimen maailman kertovan seikkailupelin, joka seuraa heidän menestystään Paradise Killer -pelin jälkeen. Pelaajat astuvat Michin rooliin, joka on häväisty yakuza-luutnantti ja joutunut eksilille kirotussa Kaso-Machi -kylässä.
Michin on löydettävä ja hallittava erilaisia eläviä maskotteja, joilla kaikilla on omat persoonallisuutensa, sillä hänelle on annettu tehtäväksi pelastaa konkurssiin mennyt maskottitoimisto. Pelaajat työskentelevät yhdessä Pinkyn kanssa ratkaistakseen maskottiteollisuuden haasteita ja paljastaakseen Michin karkotuksen salaisuuksia. Työn onnistunut suorittaminen vaatii, että pelaajat neuvottelevat ja rakentavat suhteita jokaiseen maskottiin, koska jokaisella on omat erityispiirteensä ja toiveensa.
Lost Records: Bloom and Rage (Tape 2) (PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC)
Julkaisu: 15. huhtikuuta
Bloom & Rage on DON'T NODin kehittämä kertova seikkailupeli yhdelle pelaajalle, joka koostuu kahdesta aikajanasta ja seuraa neljää lukiolaistyttöä, jotka kehittävät syviä ystävyyksiä elämää muuttavan kesän aikana, kunnes he kohtaavat outon tapahtuman, joka muuttaa heidän polkunsa. Peli tutkii identiteetin kehittymisen, kapinallisten tekojen ja ystävyyssuhteiden sidoksien yhteen kietoutuneita käsitteitä.
Lunar Remastered Collection (PlayStation 4 & 5, Nintendo Switch, Xbox Series X/S & One, PC)
Julkaisu: 18. huhtikuuta
Lunar Remastered Collection sisältää päivitetyt versiot Lunar: Silver Star Story Complete (1996) ja Lunar 2: Eternal Blue Complete (1998), jotka alun perin julkaistiin Sega Saturnilla ja PlayStationilla. Näissä peleissä pelaajat kulkevat fantasia-maailmassa yksinpelihahmoina ja kohtaavat vihollisia vuoropohjaisissa taisteluissa.
Pelaajat kokevat parannettuja kahdella ulottuvuudella piirrettyjä grafiikoita ja hahmoanimaatioita sekä laajakuvanäyttötuen remasteroiduissa versioissa. Pelaajilla on mahdollisuus valita joko päivitetyt ”Remastered”-grafiikat tai alkuperäinen ”Classic”-version täysruutukokoisena. Pelit sisältävät uudelleen nauhoitetut englanninkieliset dubit sekä alkuperäisen japanilaisen ääniraidan.
Clair Obscur: Expedition 33 (PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC)
Julkaisu: 4. huhtikuuta
Clair Obscur: Expedition 33 vie pelaajat reaaliaikaisiin elementteihin, joissa nopean aikarajan tapahtumat ja ajoitukseen perustuvat toiminnot ovat keskiössä. Taistelutilanteissa pelaajat voivat hyökätä, puolustautua, väistää tai torjua vastustajan hyökkäykset. Peli sijoittuu synkkään fantasia-maailmaan, joka on saanut vaikutteita Belle Époque -ajasta.
Pelaajat liittyvät Gustaven (Charlie Cox), Maellen (Jennifer English), Lunen (Kirsty Rider), Scielin (Shala Nyx), Renoirin (Andy Serkis), Verson (Ben Starr), Monocon (Rich Keeble) ja Esquien (Maxence Cazorla) ryhmään taistellakseen Paintressiä vastaan, joka omaa jumalallisia kykyjä tappaa tietyn ikäisiä ihmisiä piirroksillaan jättimäiselle monoliitille.
Fatal Fury: City of the Wolves (PlayStation 4 & 5, Xbox Series X/S, PC)
Julkaisu: 24. huhtikuuta
City of the Wolves käyttää samanlaista pelityyliä kuin edeltäjänsä, jossa taistelut käydään kahden ulottuvuuden liikkumisalueella. Peli säilyttää useita mekaniikkoja Mark of the Wolves -pelistä, mukaan lukien T.O.P.-järjestelmän, joka on nimetty uudelleen ”Selective Potential Gear” (S.P.G.) -järjestelmäksi. ”Just Defense” -mekaniikkaan on lisätty laajennettu ”Hyper Defense” -vaihtoehto monen iskun torjumiseksi. Pelaajat avaavat ”Gear” -superhyökkäyksiä aktivoimalla näytön alareunassa näkyvät kaksi mittaripalkkia.
Ignition Gear -hyökkäys vaatii yhden mittarin, mutta Redline Gear -hyökkäys tarvitsee molemmat mittarit vahvemman voiman saamiseksi. Hidden Gear on ultimaattinen superliike, joka vaatii molempien palkkien käytön S.P.G.:n aktiivisessa tilassa. Perinteisen arkaditilan lisäksi pelissä on yksinpelitila nimeltä ”Episodes of South Town”. Tässä tilassa on roolipelimekaniikkoja, joissa pelaajat valitsevat haastekenttiä South Town -kartalta ansaitakseen kokemuspisteitä ja lisää taitoja valitsemalleen hahmolle.
Days Gone Remastered (PlayStation 5)
Julkaisu: 25. huhtikuuta
Days Gone Remastered parantaa visuaalisia elementtejä ja teknistä suorituskykyä, tuoden samalla uutta sisältöä pelikokemukseen. Pelaajat kohtaavat intensiivisiä Freaker-aaltoja Horde Assault Mode -pelitilassa, joka tuo arcade-tyylisen haasteen. Permadeath Mode -tilassa kuolema on pysyvä, mikä nostaa vaikeustasoa, kun taas Speedrun Mode mahdollistaa pelin nopean läpäisyn ja lopputilastojen jakamisen sosiaalisessa mediassa.
Peli sisältää parannellun Photo Mode -tilan, jossa on edistyksellisiä valaistusvaihtoehtoja ja mukautustyökaluja. Peli tarjoaa myös parempaa esteettömyyttä High Contrast -tilan, käyttöliittymän narratiivivaihtoehtojen, nopeuden säätämisen, ohjaimen mukautuksen ja kenttäkuvakulman liukusäätimen avulla. Näiden vaihtoehtojen myötä laajempi pelaajakunta voi nauttia pelistä.
Forza Horizon 5 (PlayStation 5)
Julkaisu: 29. huhtikuuta
Forza Horizon 5 saapuu PlayStation 5:lle 29. huhtikuuta 2025, viisi vuotta sen alkuperäisestä julkaisusta vuonna 2021. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Forza -peli on pelattavissa PlayStation-laitteilla. PlayStation 5:n versio sisältää kaiken sisällön, joka löytyy Xboxin ja PC:n versioista, mukaan lukien lähes 900 autoa ja yli 40 teemapäivitystä.
Pelaajat voivat ostaa laajennuksia, kuten Hot Wheels ja Rally Adventure. Lisäksi he saavat ilmaiseksi Horizon Realms -sisällöpäivityksen, joka tarjoaa pääsyn valikoituun joukkoon kehittyviä maailmoja, jotka ovat yhteisön suosikkeja. Pelin moninpelimoodien käyttö PS5:llä edellyttää aktiivista PlayStation Plus -tilausta. Pelaajien on yhdistettävä Microsoft-tilinsä PlayStation Network -tiliin ensimmäisellä pelin käynnistyksellä, eikä tätä yhteyttä voi peruuttaa.
MotoGP 25 (PlayStation 4 & 5, Xbox Series X/S & One, Nintendo Switch, PC)
Julkaisu: 30. huhtikuuta
MotoGP 25 tuo pelaajille mahdollisuuden luoda kilpa-ajouransa kautta pyörien kehityksen ja tärkeiden uravalintojen, yhdistettynä sosiaalisten suhteiden rakentamiseen, jotka vaikuttavat viikonlopun kilpailuihin. Riders Market -dynaamiikka rikastuttaa uratilaa luomalla uniikkeja kokemuksia jokaiselle matkalle. Pelaajat voivat harjoitella uusia Race Off -lajeja, kuten Motard, Flat Track ja Minibikes, uramoodissa ja Quick Modessa neljällä omistautuneella radalla kahdessa alkuperäisessä ympäristössä.
Eliminaatio- ja viestikilpailut toimivat harjoittelutyökaluina ajajan kunnon parantamiseen ja tarjoavat pääsyn erityisvarusteisiin ja radan hallintataitoihin. Peli tarjoaa kaksi erilaista kokemusta: Arcade-kokemus, joka on suunniteltu nopeaan jännitykseen, ja Pro-kokemus, joka tuo todellisen MotoGP-realistisuuden yksityiskohtaisilla radoilla ja pyörän hallintajärjestelmillä. Adaptive Difficulty Mode päivittyy Neural Aid Systemin kanssa, ja uudet tutoriaalit auttavat pelaajia saamaan täyden hallinnan moottoripyöristään.