Harmaa ja vähäeleinen junamatka. Arvostelussa The Final Station Kommentit pois päältä artikkelissa Harmaa ja vähäeleinen junamatka. Arvostelussa The Final Station

8.5 / 10
Hyvää Vähäeleinen ja kaunis peli on saatu mukaansatempaavaksi ja mielenkiintoiseksi hyvinkin pienellä ja yksinkertaisella esitystavalla ja mekaniikalla. Huonoa Vajaa puolet peliajasta on junalla matkustuta ja sen ylläpitoa, mikä on todella yksipuolista ja tylsää.

Unity on surullisen kuuluisa kaikesta roskasta mitä sillä on tehty ja julkaistu, mutta tämä kyseisellä moottorilla pyörivä peli on hyvinkin onnistunut. Useasti minä olen jo kyllästynyt pikselitaiteeseen ja välillä tuntuu, että pelejä tehdään ihan sen takia sillä, että taidot ei riitä muuhun grafiikkaan, eikä ainoastaan tyylivalintana. The Final Stationin pikseligrafiikka on kuitenkin loppuun viilattua. Vaikka väripaletti on harmaa ja synkeä, se on myös yksityiskohtainen ja mielenkiintoinen. Vähäeleisenä hahmoanimaatiotkin ovat hyvin ilmeikkäitä ja toimivia. Äänimaailma jää tausta-alalle, mutta sopii luomaan tunnelmaa hienosti. Kaikki on tavallaan todella rauhallista, vaikka maailma onkin tuhon partaalla ja päähenkilönkään työpäivä ei sieltä helpoimmasta päästä ole.

Ohjaat junakuski Edward Jonesia, joka vuorostaan ohjaa junaa asemalta toiselle. Ympärillä vaihtuvat maisemat kiireisistä asemista tuhoutuneisiin syrjäkyliin, joissa eloonjääneet ovat harvassa ja usein haluavat vain pois. Hirviöt ovat yksinkertaisia ihmisenkaltaisia mustia massoja, jotka ovat muuttuneet ”vierailun” jälkeen. Näistä ”ensimmäisestä” ja ”toisesta vierailusta” ei paljon ole tietoa, tai peli ei sitä jaa, mutta selvästi ne ovat maailmaa muuttaneet.

Koko maailma rakentuu hitaasti pelin edetessä. Siellä täällä on muistilappuja ja kirjeitä. Tietokoneista voit lukea käytyjä chatteja. Ihmisillä on muutama sananen vaihtaa kanssasi. Junassa voit jutella muiden kuskien kanssa. Selkeitä vastauksia ei saa mihinkään, mutta ajateltavaa senkin edestä. Mitä on tapahtunut, mitä on rakenteilla, miksi?

Itse peli on jaksotettu kahteen eri toimintaan. Junailuun ja seikkailuun. Ja seikkailu vielä periaatteessa kahteen. Rauhallisiin asutuskeskuksiin ja hylättyihin paikkoihin. Junailu on hyvin yksinkertaista, jopa tylsää resurssienhallintaa. Kuljetat seikkaillessasi löytyneitä eloonjääneitä, joiden nälkä ja joskus terveys hiipuvat. Näitä sitten paikkaat antamalla ruokaa tai ensiapupakkauksia. Molempia resursseja on rajatusti ja välillä pitää tehdä valintoja, kenet haluaa pitää hengissä. Junassa on myös kuluvia osia, mitkä ovat hädin tuskin puzzle-nimikkeen alle meneviä. Yksinkertaisesti pitää painaa ohjaimen nappia ja vähän ehkä kääntää vipua, ettei juna pysähdy. Junamatkan aikana saa kuunnella matkustajien jutustelua, rakentaa ammuksia ja ensiapupakkauksia ja satunnaisesti vaihtaa pari sanaa muiden kuskien kanssa. Juna kulkee kiskoilla eteenpäin, kuten arvata saattaa. Junailu on pelin heikoin, tylsin ja pitkäveteisin lenkki.

Seikkaileminen tapahtuu kaksiulotteisissa maisemissa sivuttain rullaten. Sinun pitää etsiä asemilta koodi, millä juna pääsee eteenpäin. Samalla tietysti kaikki kaapit ja paikat kannattaa tutkia resurssien haalimista varten. Ja voipa näiltä seikkailuilta löytyä jopa uusia selvinneitä, eli potentiaalisia matkustajia. Vaihtoehtoisia kulkureittejä on yleensä useita ja joka paikkaa ei edes tarvitse tutkia. Aina ei kannatakaan, sillä joskus vihollisten määrä palkintoon verrattuna on liian suuri, mutta toisaalta kaikkea hyvää pientä kamaa voi löytyä. Tai no, lähinnä ammuksia, ensiapupaketteja ja rahaa tai rahaan verrattavaa krääsää.

Vihollisia on muutama erilainen. Ne käyttäytyvät erilailla ja ne on helppo tunnistaa toisistaan. Pientä taktiikkaa pääsee käyttämään, ja jotkut voi jopa ohittaa suhteellisen helposti ja turvallisesti. Ammuksia on rajattu määrä ja lähitaistelu on onnetonta, joten jokaisen vihollisen kohtaaminen on harkittu. Ammutko, koitatko ohittaa, houkutteletko eteenpäin vai vaihdatko suuntaa ja jätät sen paikan tutkimatta.

Kaupungeissa seikkaileminen onkin rauhallisempaa, sillä niissä ei ole vaaroja. Ihmisten höpinöistä saa vinkkejä pelimaailmasta ja taustajuonesta, ja kaupastakin voi ostaa hieman resursseja. Enimmäkseen kaupunkikäynneissä kuitenkin jätetään eloonjääneet matkustajat kyydistä, haetaan uusi koodi ja mahdollisesti lisää matkustajia.

Pelin on rautatiellä ohjattu. Kirjaimellisesti. Juna kulkee asemalta toiselle tietyssä järjestyksessä. Asemat ovat tietyssä järjestyksessä toimien pelikenttinä. Uudelleenpeluuarvoa on, jos haluaa metsästää saavutuksia, muuten kun pelin on kerran pelannut, on sen sisältö ja juoni jo nähty. Juonesta sen verran, että pelissä on sellainen, ja se on hyvä. Hienovarainen, vähäeleinen ja päähenkilölle henkilökohtainen, vaikka aluksi saattaa tuntua, että hän on vain pikseleitä ruudulla pelaajan seikkailemisen välikappaleena.

Vaikka peli ensimmäisen kerran ilmestyi jo vuonna 2016, se on pelaamisen arvoinen. En tarkkaan tiedä kauanko pelin läpäisemisessä minulta meni, mutta se tuntui sopivan pitkältä. Vaikka sen loppumisen jälkeen jäikin hieman haikea olo. Viiden tunnin ympärille verkkosivusto ”How long does it take to beat” listaa pelin kestoksi. Onneksi peliin on myös lisäosa, joten pahimman eroahdistuksen saa kuitattua sillä.

Peli on arvosteltua varten pelattu Xbox Onella.

Vuokrakämpät saapuvat The Sims 4 -peliin Kommentit pois päältä artikkelissa Vuokrakämpät saapuvat The Sims 4 -peliin

The Sims 4

For Rent -laajennuspaketti tarjoaa pelaajille mahdollisuuden tulla menestyksekkääksi kiinteistönomistajaksi ja sukeltaa yhteisön sekä draaman maailmaan. Katso lisäosan traileri alta.

Valmistaudu astumaan Tomarangin vilkkaaseen maailmaan ja aloittamaan uusi luku naapuruston elämässä tulevan The Sims 4 For Rent Expansion Packin myötä. Tämä laajennuspaketti tuo The Sims 4:ään uuden ulottuvuuden, jonka avulla voit rakentaa ja hallita usean perheen asuntoja, kokea tiiviiden yhteisöjen dynamiikan ja löytää kiehtovia tarinoita, jotka kehittyvät näissä yhteisissä asuintiloissa.

Uppoudu Tomarangiin, Kaakkois-Aasian inspiroimaan maailmaan.

Aseta katseesi Tomarangin viehättävään kaupunkiin, jossa perinteiden ja nykyaikaisuuden ainutlaatuinen sekoitus kietoutuu yhteen. Pakene kaupunkielämän hälinää rentoutumalla vehreässä kasvitieteellisessä puutarhassa, vierailemalla eläinsuojelualueella tai osoittamalla kunnioitusta Spirit Housessa. Lapset voivat pitää hauskaa puistossa hyppely- ja marmoripelin parissa.

Koe läheisen elämän draama

Kun simit muuttavat näihin yhteisiin tiloihin, draama on väistämätöntä. Kellarisviiteistä paritaloihin simit löytävät runsaasti tilaisuuksia paljastaa toistensa salaisuuksia, mikä johtaa jännittäviin ja arvaamattomiin tarinoihin. Salakuuntelusta, nuuskimisesta ja jopa murtautumisesta tulee kutkuttavia mahdollisuuksia.

Sukella yömarkkinoille ja tutustu eläviin kulttuuriherkkuihin.

Lähde kaupungin ikonisille yömarkkinoille, jotka loistavat lyhtyjen loisteessa ja vilisevät myyjiä, jotka tarjoavat houkuttelevia ruokia ja ainutlaatuisia esineitä. Simit voivat maistella herkullisia Kaakkois-Aasian keittiön inspiroimia ruokia, kuten Khao Niao Mamuangia, Tofu Pad Thain, Pancit Bihonin, burmalaisen Samosa-keiton ja Banh Cuonin. Kun olet herkutellut näillä kulinaarisilla herkuilla, sammuta janosi virkistävällä Halo Halolla tai thaimaalaisella jäämaitoteellä.

Tutustu uusiin asunnon vuokrausvaihtoehtoihin

The Sims 4 For Rent Expansion Pack esittelee uraauurtavan ominaisuuden – täysin muokattavissa olevat usean asunnon asunnot, joissa useampi sim-perhe voi asua samalla tontilla. Tämä innovatiivinen lisäys parantaa tarinankerronnan mahdollisuuksia ja mahdollistaa syvemmät yhteydet simien välillä.

Lähde kiinteistönhoitoseikkailuun

Simit voivat nyt muuttua älykkäiksi kiinteistönomistajiksi, jotka hallinnoivat asuinhuoneistojaan ja tuottavat tuloja näistä sijoituksista. Kiinteistöjen hallinnointiin liittyy kuitenkin omat haasteensa, kuten vuokralaiskapinat, hyönteisten aiheuttamat tartunnat ja homeongelmat. Pidä huolta kunnossapidosta ja vuokralaisten tyytyväisyydestä varmistaaksesi, että kiinteistösi menestyvät.

Avaa uusia pyrkimyksiä, piirteitä ja pelkoja.

Omaksu Tomarangin henki neljällä uudella Aspiraatiolla: Salaisuuksien etsijä, Viiden tähden kiinteistönomistaja, Tomarangin tiedon lähde ja Tarkkaava asukas. Lisäksi viisi uutta ominaisuutta – utelias, antelias, kyrpiintynyt, kylän lapsi ja viisas – rikastuttavat entisestään pelattavuutta ja lisäävät simisi persoonallisuutta.

Eksklusiivista Street Eats -digitaalista sisältöä

Ennakkotilaa For Rent Expansion Pack marraskuun 2. päivän ja tammikuun 18. päivän välisenä aikana ja saat yksinoikeudella Street Eats -digitaalisen sisällön, joka sisältää grillikärryn, kadunvarjon ja hedelmäkorin, joilla voit tuoda yömarkkinoiden eloisat maut simiesi koteihin.

The Sims 4 For Rent -lisäosa on parhaillaan tarjolla , , ja S sekä -konsoleille sekä :lle.

Festivaalinkatkuinen kisakausi alkaa The Crew Motorfest -ajopelissä Kommentit pois päältä artikkelissa Festivaalinkatkuinen kisakausi alkaa The Crew Motorfest -ajopelissä

The Crew Motorfest

tuo uudenlaista kisattavaa ja lisää ajoneuvoja avoimen maailman -ajopeliin. Katso uusi traileri alta.

Oahun saari Havaijilla on kaunis, vehreä ja eksoottinen ympäristö monenlaiseen ajanviettoon. Avoimen pelimaailman The Crew Motorfest -ajokokemuksessa Oahu muuntuu kuljettajien paratiisiksi, sillä saari tarjoaa mitä hulppeimmat puitteet vauhdikkaisiin kisoihin ja erilaisiin ajohaasteisiin.

Toisen pelikautensa myötä The Crew Motorfestin ajoteiden leikkikenttä laajentuu uudella tavalla, kun mukaan astuvat tuunauksesta tunnetut HOONIGANS-autoharrastajat karismaattisen Brian Scotton johtamana. Siinä missä pelin ensimmäisellä kaudella keskityttiin autoilukulttuurin juhlistamiseen ja vauhdikkaisiin kisoihin, seuraavat kolme kuukautta kattava toinen kausi perehtyy läheisesti taitojen testaamiseen asfaltilla. Lisäksi kauden mukana tulevat ainutlaatuiset Gymkhanakisat!

Nämä tarkoittavat kumin polttamista, autojen luisuttamista, kiikkeriä käännöksiä ja jopa peruuttamista! Enää ei pelkkä nopeus ja vauhdin uhmaaminen riitä, sillä nyt haetaan yksityiskohtaisia taitoja ja kykyä käsitellä autoa uudenlaisella tavalla. Nämä kisat eivät ole heikkohermoisille, vaan heille, jotka haluavat haastaa itsensä uudenlaisella tavalla.

Näitä taitoja myös testataan eri tavalla, sillä tammikuussa peli laajenee viikkoteemoilla, kuten Drift Performance ja Under Pressure. Nimensä mukaisesti näissä testataan kuljettajan driftaustaitoa ja paineensietokykyä. Pelaaja pääseekin löytämään oman sisäisen HOONIGAN-henkensä ajamisen keskellä. Lisäksi mukana on rajoitetun ajan kisatapahtumia, kuten 6.-12. joulukuuta kisattavat Street Custom HOONIGAN -ajot.

Eikä ajaminen tuntuisi mitään ilman uusia pelialueita tai ajoneuvoja. Uutena ajoympäristönä tarjolle tulee keinotekoinen kisasaari, jossa kaaroista otetaan suorituskyky irti ja samalla mitataan kuljettajien taitotaso. Tämä HOONIGAN-yhteistyönä syntynyt kisaympäristö onkin mitä mainioin tapa testata ajokykyjä.

Uutena ajoneuvona tarjolle joulukuussa tulee voimaa uhkuva Chevrolet 3100 Big-Block Edition (1951). Gymkhana-palkintona saavutettavaksi kaaraksi on mukana niin ikään mustasävyinen HOONIGAN Mitsubishi Lancer Evo IX (2006).

Tekemistä ja haasteita siis riittää, ja uudet autot tuovat näyttävyyttä jokaisen virtuaalikuljettajan valikoimiin. Toinen pelikausi alkaa heti huomenna, Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta.

The Crew Motorfest on saatavilla , , ja -konsoleille sekä :lle. PC-versio on saatavana myös Ubisoft+ -pelipalvelussa. Pelin ikäraja on PEGI 12.