Hedelmällinen elokuvavuosi 1970: Kolme parasta filmiä 50 vuoden takaa Kommentit pois päältä artikkelissa Hedelmällinen elokuvavuosi 1970: Kolme parasta filmiä 50 vuoden takaa

1960-1970-luvun taitteessa elokuvamaailmassa puhalsivat uudet tuulet. Monet suuremmatkin studiot yhdistyivät entistä suuremmiksi, mikä merkitsi perinteisen Hollywoodin studiokeskeisen estetiikan, ja samalla erään aikakauden loppua. Tekijäkeskeisen estiikan myötä nuoret ohjaajat, kuten Martin Scorsese, Francis Ford Coppola ja Steven Spielberg nousivat vanhemman polven ohjaajien rinnalle. Tosin vanhat tekijät, kuten Don Siegel, Andrew V. McLaglan ja John Sturges olivat vielä voimissaan. Lisäksi 1960-luvulla alkanut television kiihtyvä yleistyminen nosti sen elokuvan keskeisimmäksi kilpailijaksi 1970-luvulle tultaessa. Tämä vuoksi vuosittain tehtiin yhä vähemmän elokuvia.

1970-luvulla suosituimpia genrejä olivat kauhu ja tieteiselokuvat, joihin vaikutti entistä kehittyneemmän teknologian ansiosta mahdolliset erikoistehosteet. Suosittu oli myös lännenelokuva-genre, mikä erityisesti Italiassa kulta-aikansa viimeisiä vuosia. Vuosikymmenen alun elokuvien entistä synkempään ja raadollisempaan sävyyn vaikutti erityisesti Vietnamin sota, minkä kauhut vällityyivät tiedotusvälineiden kautta koteihin. Erityisesti 1970 oli kaiken kaikkiaan hieno elokuvavuosi, jonka kolme parasta elokuvaa olen rankannut oheiseen listaan.

3. Verinen Mamma Barker (Bloody Mama, ohj. Roger Corman)

“Pop-elokuvien paavina” tunnetun ohjaaja-tuottaja Roger Cormanin viimeisiä ohjauksia oli tosielämän 1930-luvun Barkerin pankkirosvojengin vaiheisiin perustuva Verinen Mamma Barker. Barkerin veljeksistä koostuvan jengin aivoina toimi itse Kate “Mamma” Barker, jota arvokkaasti ikääntyvä Hollywood-legenda Shelley Winters esittää antaumuksella ja tyylillä. Lisäksi elokuva on yksi lukuisista Bonnie ja Clyde -elokuvan (1968) vanavedessä tehdyistä  30-luvun laman ajan gangstereista kertovista leffoista, jotka sisältävät runsaasti toimintaa, ja salamannopean banjonäppäilyn säestämiä kaahailukohtauksia Amerikan takamailla.

Leffassa Verinen Mamma Barker Cormanin b-elokuvatyylinen estetiikka räkeisine  kuvanlaatuineen luo omaa viehätystä. Elokuvan parasta antia ovat armottomat toimintakohtaukset sekä voimakkaat roolisuoritukset nousevilta tähdiltä, kuten Bruce Dern ja Robert De Niro. Erityisesti De Niron esityksessä on samaa hyytävyyttä kuin esimerkiksi Taksikuskissa (Taxi Driver, ohj. Martin Scorsese, 1974) muutamaa vuotta myöhemmin. Cormanin leffaa kuvatessa hän oli esimerkiksi syömättä muutaman vuorokauden, näyttääkseen uskottavalta narkomaanilta. Elokuvan siekailematon väkivalta ja seksuaalinen sisältö aiheuttivat ilmestymisen aikoihin pahennusta, jonka vuoksi se kiellettiin Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa. Verinen Mamma Barker lukeutuu Cormanin parhaimmistoon, jonka paikoin synkeää sävyä pehmentää veijarimainen huumori.

2. Kellyn sankarit (Kelly’s Heroes, ohj. Brian G. Hutton)

Aikoinaan vaatimattomasti menestynyt komediallinen sotaelokuva Kellyn sankarit nauttii nykyään kulttimainetta. Kroatiassa kuvattu elokuva kertoo joukosta amerikkalaisia sotilaita Toisessa maailmansodan ratkaisun hetkinä. Sekalainen seurakunta päättää takavarikoida 16 miljoonan arvosta natsien kultaharkkoja Ranskalaisesta pankissa. Clint Eastwoodin tunnistettavalla vähäeleisellä, karskilla tyylillään esittämä sotamies Kelly ja hippimäinen panssarijoukkojen kersantti Oddball (Donald Sutherland) johtavat joukot kauas vihollislinjojen taakse. Elokuvan sotilaallisesta alkuperäismusiikista vastaa Lalo Schifirin, jonka teemaa Tiger Tank Quentin Tarantino käytti elokuvassa Kunniattomat paskiaiset (2009).

Kellyn sankarit on oivallinen parodia aikakauden isänmaallisista sotaelokuvissa, jossa amerikkalaiset sotilaat esitetään epätavallisesti omaa etuaan tavoittelevina antisankareina. Värikkäässä hahmogalleriassa loistaa ennen kaikkea Sutherland Oddballina. Tämä veijarimainen komentaja muun muassa kompensoi amerikkalaisen kevyen panssarivaunun tehottomuutta toistamalla kovaäänisestä isomman tykin ääntä. Taistelun tuoksinassa myös kovaääninen musiikki kylvää kauhua vihollisten riveissä. Elokuvassa on lukuisia ikimuistoisia kohtauksia, kuten seesteisen kappaleen Burning Bridgesin säestämä alkutekstijakso, missä Kelly ajaa jeepillä läpi rankan tykkitulen. Elokuva tekee kunniaa myös italowesternien loppukaksintaisteluille kohtauksessa, jossa Kelly, Oddball ja Big Joe (Telly Savalas) kohtaavat saksalaisen Tiger-panssarivaunun. Kohtaus on, Lalo Schrifrinin hiljalleen jännitystä nostattavan western-säveliä, dramaattisia lähikuvia ja hidasta runollista kerrontaa myöten kuin suoraan Leonen länkkäreistä. Kellyn sankarit on viihdyttävä katselukokemus sekä hyvän komedian että erilaisten sotaelokuvien ystäville.

1. Paluu apinoiden planeetalle (Beneath the Planet of the Apes, ohj. Ted Post)

Elokuva Paluu apinoiden planeetalle on suoraa jatkoa klassiselle, ranskalaisen Pierre Boulletin romaaniin (1963) perustuvalle tieteisseikkailulle Apinoiden planeetta (The Planet of the Apes, ohj. Franklin J. Schaffner, 1968). Alkuperäinen elokuva kertoo “vieraalle planeetalle” syöksyneen avaruusaluksen komentaja George Taylorin (Charlton Heston) ja hänen miehistönsä seikkailuista, yrittäessään selvitä ihmisapinoiden hallitsemassa maailmassa, jossa elossa olevat ihmiset ovat taantuneet mykkien eläimien tasolle. Taas jatko-osassa seurataan kadonnutta miehistöä etsimään lähtenyttä astronautti Brentiä (James Franciscus). Brent kohtaa sattumalta Taylorin rakastetun Novan, jonka avulla Brent pääsee Taylorin jäljille, ja seuraa häntä “kielletylle alueelle”. Siellä he kohtaavat syvällä maan uumenissa asuvia mutatoituneita, huippuälykkäitä  ihmisiä, joille on telepaattisia voimia. Lisäksi tämä pieni yhteisö palvoo suurta atomipommia, jolla on elokuvan kannalta keskeinen rooli leffan loppumetreillä.

Alkuperäisen Apinoiden planeetta -elokuvasarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat käytännössä ainoat oikeasti hyvät osat, sillä loput kolme osaa (Pako apinoiden planeetalta, Apinoiden planeetan valloitus, Taistelu apinoiden planeetasta) lähentelevät jopa campiä. Toisaalta ne ovat tahattomassa komiikassaan viihdyttäviä. Pako apinoiden planeetalta on jopa seikkailullisempi ja toiminnallisempi kuin edeltäjänsä, jonka lisäksi se paneutuu syvällisemmin tieteis-näkökulmaan. James Franciscus tekee mallikasta työtä Brentinä, mutta hänen karismansa ei yllä sivuroolia esittävän Charlton Hestonin tasolle. Ensimmäisestä elokuvasta tutut näyttelijät Maurice Evans, Kim Hunter ja muut uusivat roolinsa tyylikkäästi, ja kumiset apinamaskeeraukset näyttävät nykyäänkin kohtalaisen uskottavilta kuin 50 vuotta sitten. Useiden tasoltaan vaihtelevien jatko-osien lisäksi ensimmäinen elokuva sai televisiosarjan, animaatiosarjan, uudelleenfilmatisoinnin ja reboot-elokuvasarjan.

Dana Carvey julkaisi nostalgisen Wayne’s World -kuvan SNL50-poissaolonsa jälkeen Kommentit pois päältä artikkelissa Dana Carvey julkaisi nostalgisen Wayne’s World -kuvan SNL50-poissaolonsa jälkeen

Saturday Night Live -legenda Dana Carvey on jakanut vanhan valokuvan Wayne’s World -ajoiltaan sen jälkeen, kun hän joutui jäämään pois ohjelman 50-vuotisjuhlasta viime sunnuntaina.

69-vuotiaan Carveyn poissaolon viralliseksi syyksi kerrottiin vaikea flunssa, josta hän ei toipunut ajoissa juhlallisuuksiin. Selitys vaikuttaa uskottavalta, sillä Yhdysvallat kärsii tällä hetkellä yhdestä pahimmista flunssaepidemioistaan vuosikymmeniin.

Carveyn jakamassa nostalgisessa kuvassa esiintyvät hänen itsensä lisäksi Mike Myers, Lorne Michaels, Tom Hanks ja Bruce Springsteen SNL:n kulissien takaa ajalta, jolloin Wayne’s World oli ohjelman suosituimpia sketsejä.

Fanit ovat kuitenkin edelleen huolissaan Carveyn poissaolosta, eikä vanhan kuvan jakaminen ole hillinnyt spekulaatioita. Sosiaalisen median kommenteissa kysellään toistuvasti todellista syytä sille, miksi yksi ohjelman suosituimmista esiintyjistä ei osallistunut merkittävään juhlalähetykseen.

Carvey tunnetaan parhaiten Garth Algarin roolistaan Wayne’s World -sketseissä ja -elokuvissa, joissa hän näytteli Mike Myersin Wayne Campbellin hermostunutta ystävää. Hän on yksi SNL:n historian menestyneimmistä esiintyjistä.

Amazon MGM saa täyden luovan kontrollin James Bond -hahmosta Kommentit pois päältä artikkelissa Amazon MGM saa täyden luovan kontrollin James Bond -hahmosta

-elokuvasarjan oikeudet pitkään omistanut perhe on ilmoittanut luovuttavansa hahmon luovan kontrollin Amazon MGM Studiosille. Kyseessä on merkittävä muutos brittiagentin tulevaisuuden kannalta.

Michael Wilson ja Barbara Broccoli säilyvät Bond-oikeuksien yhteisomistajina, mutta uuden sopimuksen myötä Amazon MGM saa vapaat kädet hahmon luovaan kehittämiseen. Wilson, jonka Bond-ura on kestänyt lähes 60 vuotta, kertoo siirtyvänsä keskittymään taide- ja hyväntekeväisyysprojekteihin.

Bond-oikeudet ovat olleet saman perheen hallussa vuosikymmeniä. Alun perin niitä hallinnoi Eon Productions, jonka perustivat Harry Saltzman ja Albert ”Cubby” Broccoli vuonna 1961. Cubby siirsi oikeudet poikapuolelleen Wilsonille ja tyttärelleen Barbara Broccolille 90-luvulla.

Amazon hankki Bondin jakeluoikeudet ostaessaan MGM Studiosin miljardikaupoissa vuonna 2022. Sen jälkeen hahmon tulevaisuus on ollut epävarma, sillä Wilsonin ja Broccolin kerrotaan olleen erimielisiä Amazonin kanssa Bondin luovasta suunnasta.

Viimeisin Bond-elokuva oli vuoden 2021 No Time to Die, jossa Daniel Craigin esittämä Bond kuolee. Uutta Bond-näyttelijää ei ole vielä valittu, vaikka huhuissa ovat esiintyneet muun muassa Tom Hardy, Henry Cavill ja Idris Elba.

Bill Douglas Cinema Museumin kuraattori Phil Wickham pohtii, että muutos voi merkitä irrottautumista hahmon brittiläisistä juurista ja Eonin tuotantoperinteestä.

”Kyseessä on vaikuttava perintö, ja jää nähtäväksi, pystyykö Amazon yltämään Eonin saavutuksiin”, hän toteaa.

Sopimuksen taloudelliset yksityiskohdat eivät ole julkisia. Kaupan odotetaan toteutuvan tämän vuoden aikana.