Hiirenhiljainen työmyyrä – arvostelussa Logitech MX Master 3S Kommentit pois päältä artikkelissa Hiirenhiljainen työmyyrä – arvostelussa Logitech MX Master 3S

Logitech MX Master 3S

Logitech MX Master 3S

9 / 10
Hyvää Laadukas, kaksi vieritysrullaa, tarkkuus, useamman laitteen väliset yhteydet, akunkesto, hiljaiset näppäimet. Huonoa Ei välttämättä tarpeeksi uutta päivittämiseen MX Master 3 -mallista. Yleisesti Yksi parhaimmista työkäyttöön suunnatuista hiiristä.

on uudistanut erityisesti työkäyttöön suunnatun MX-sarjan lippulaivahiiren Master 3S-malliin. Parannellussa mallissa on tarkempi Darkfield-sensori sekä hiirenhiljaiset painikkeet.

Ulkoisesti 3S-malli ei eroa edellisestä 3-mallista, mutta kursorin liikkeistä vastaa paranneltu Darkfield-sensori, joka tarjoaa aiemman 4 000 DPI:n tarkkuuden sijaan 8 000 DPI:n tarkkuuden. Hiirtä voi käyttää jopa lasipinnalla, mikäli sen paksuus ylittää 4 mm.

Hiiren päänäppäimet vasen ja oikea ovat vaihtuneet uusiin hiljaisiin Quiet Click -kytkimiin, jotka ovat jopa 90 % hiljaisemmat kuin edeltäjässä. Yhteensä painikkeita hiiressä on 7. Mukana on perinteisten lisäksi mm. edellinen ja seuraava, sovelluksen vaihto sekä vieritysrullan vaihtonäppäin.

Yhteydet hoituvat edelleen Bluetoothin avulla, mutta Unifying USB-vastaanotin on vaihtunut Logitechin uuteen Bolt -vastaanottimeen.

Siihen uudistetut ominaisuudet jäävätkin, sillä kaikki muut ominaisuudet ovat täysin samaa. Vieritysrulla on tuttu sähkömagneettinen MagSpeed Smartshift, joka kykenee vierittämään jopa 1 000 riviä sekunnissa. Mukana on myös aiemmasta mallista tuttu kätevä peukalovieritysrulla, jolla hoituu esimerkiksi zoomaus tai vaakavieritys.

500 mAh:n litiumpolymeeriakun kesto on myös samainen 70 tuntia täyteen ladattuna ja minuutin pikalatauksella 3 tuntia. Lataus tapahtuu USB-C kaapelin avulla. Hiiren pohjassa on myös tuttu kolmen laitteen kytkin, jolla eri laitteilla työskentely onnistuu helposti ja vaivattomasti.

Laite toimii moitteettomasti sekä PC, Linux, Mac, Android sekä iPad -laitteilla, mutta hiirestä on saatavilla myös “For Mac” -versio, joka toimitetaan ilman Bolt -vastaanotinta.

Laitteen hallinta tapahtuu Options+ -sovelluksen avulla ja myös aiemmasta tuttu Flow -sovellus on edelleen käytössä. Sen avulla voi hallita ja siirtää tiedostoja eri laitteiden välillä.

Arvostelun kirjoitushetkellä n. 100 euron hintaluokassa pyörivä MX 3S on yksinkertaisesti yksi parhaimmista työskentelyyn suunnatuista hiiristä markkinoilla. Se on laadukkaasti rakennettu ja ergonominen. MX Master 3S on saatavilla tumman harmaana sekä vaalean värisenä.

MX Master 3SMX Master 3
Tarkkuus8 000 DPI4 000 DPI
NäppäimetQuiet Click
YhteysBluetooth & BoltBluetooth & Unifying
Pituus124,9 mm124,9 mm
Leveys84,3 mm84,3 mm
Korkeus51 mm51 mm
Paino141 g141 g
Hintan. 100 €n. 80 €

Kommentoi

Kotimainen hatunnosto LucasArtsin klassisille point & click -seikkailuille – arvostelussa Dreams in the Witch House Kommentit pois päältä artikkelissa Kotimainen hatunnosto LucasArtsin klassisille point & click -seikkailuille – arvostelussa Dreams in the Witch House

Dreams In The Witch House (PC)

8 / 10
Hyvää Estetiikka. Vapaa eteneminen. Onnistunut hatunnosto klassisille LucasArtsin point & click -seikkailuille Huonoa Puuduttavat rutiinit. Voisi olla laajempi.

Mikäli kauhu ja okkultin katkuiset mysteerit kiinnostaa, saattaa H.P. olla tuttu nimi. Oli hänen mustaksi kullaksi vuosisadan mittaan muuttuneista tarinoista ja mythoksesta mitä mieltä tahansa, ovat ne jättäneet jälkensä kauhistelukulttuurin tuottajiin laidasta laitaan, aina kirjallisuudesta elokuviin ja peleihin. Ilmeisen kiinnostuneelta vaikuttaa myös Antti Laakso, joka tutustui seitsemisen vuotta sitten ohjelmaan Adventure Game Studio, harrastelun myötä hiljalleen upottautui sen syövereihin, perusti Atom Brain Gamesin ja on nyt taikonut ihmeteltäväksi Unet noitatalossa-novelliin perustuvan pelin Dreams in the Witch House

On maaliskuu 1929 ja tapahtumapaikkana Miskatonicjoen etelärannalla sijaitseva Arkhamin kaupunki. Päähenkilönä ja pelihahmona toimii okkulttiteoreeman kirjoittamisesta haaveileva Walter Gilman, joka on juuri aloittamassa matematiikan- ja folkloristiikan opinnot Miskatonicin yliopistossa. Heti alkajaisiksi vuokrakämpästä löytyy rotankolo ja korviin kantautuu huhuja, miten samaisessa ullakkohuoneessa vanha noita kummittelee ja entinen asukas on kadonnut jäljettömiin. Öisin seinän takaa kuuluu ilmeisesti rottien aiheuttamaa melua, mikä haittaa nukkumista ja mielenterveyttä. Ei aikaakaan, kun painajaiset rupeavat vaivaamaan ja ainakin selviytymiskamppailusta tulee todellista.

Ensivilkaisulla peli palauttaa varmasti monia klikkailuveteraaneja ajassa taakse päin, sillä selkeät ja huolitellut pikseligrafiikat ja käyttöliittymä ovat kuin suoraan LucasArtsin klassisesta point & click -seikkailuista. Sieltä ja täältä löytyykin enemmän tai vähemmän suoria referenssejä asiaan liittyen. Yhdistelmä harmaata arkea ja hillittyjä värivalintoja vangitsevat hyvin 1920-luvun meiningin, kun taas vibrantit väritykset korostavat väistämätöntä mystiikkaa. Animaatiot tuovat elämää maisemiin, hahmoihin ja tapahtumiin pysytellen tiukasti tyylissä kiinni. Musiikkina löytyy FM-synteettiseltä vaikuttavaa versiointia Troy Sterling Niesin säveltämistä, -elokuvistakin löytyvistä orkestraaleista. Yleisestä äänimaailmasta on pidetty huolta ja kaikenlaiset asiat sateen ropinasta, takkatulen loimusta askelmiin ja kuppilan radiopauhaukseen maalaa tunnelmaa sopivaksi. Esteettisesti kaikki on siis kunnossa, mikäli moniulotteinen throwback maistuu.

Uutta peliä aloittaessa avautuu esille kolme vaikeusastetta helposta vaikeaan. Nämä vaikuttavat pelin survival-elementteihin. Valinnasta riippumattoman point & click -pulmanratkonnan ja inventaariotetriksen lisäksi on siis pidettävä huolta siitä, että Walter pysyy terveenä ja hengissä läpi kylmän ja sateisen Arkhamin kevään. Opiskelijabudjetti on niukka ja kulujen hallinnassa on hommansa. Tiedossa on stressiä ja hankalia valintoja. Mikäli itsevarmuutta kuitenkin löytyy, on tarjolla myös ironman-mode, mikä vähentää manuaalitallennuksien määrän rajattomasta yhteen. Peli kuitenkin tallentuu automaattisesti joka päivä Walterin ollessa ensi kertaa huoneessaan.

Gameplay loop keskittyy Walterin hengissä pitämiseen ja tiedon leveloimiseen. Selviytymisen osa-alueista löytyy mittarit nälälle, väsymykselle, sairastelulle, kylmyydelle, kosteudelle ja haavereille. Näiden muuttuessa ja erikseen vaihtelee myös 0-10 numeroidut hiparit ja mielenterveys. Tekemisistä riippuen kaikki vaikuttaa melko loogisesti kaikkeen. Pitääkseen Walterin pystyssä kannattaa kuitenkin mittarit keskittää nollille ja arvosanat mahdollisimman lähellä kymppiä. Numeroituna on myös staattiseksi leveloituvat arvot matematiikasta ja rajatiedosta. Koulumenestystä edustaa kokeita boostaava kerroin, joka resetoituu uuden kurssin tieltä. Rahaa saa mm. viikoittain tädiltä kirjeitse, tekemällä hanttihommia, menestymällä kokeissa, julkaisemalla teoreemaa tai myymällä omituista tavaraa koululle.

Kaikki tekeminen vie jonkin verran aikaa päivästä, nälkä tulee ja nukkuakin pitäisi. Walterin viisastuessa ja päivien edetessä alkavat tapahtumat ja mahdollisuudet kuitenkin avautumaan. Mikäli kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja kykenee suunnittelemaan kuvioita, saa asiat taatusti rullaamaan sutjakkaasti. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi yllättävä sadepäivä tai valvominen pilaa suunnitelmat ja joutuu miettimään kuviot uusiksi tai ottamaan riskejä. Vilustuminen johtaa aikaa vievään lepäämiseen, jos siitä ylipäätään mitään tulee. Yöllisillä kaduilla taas voi tulla ryöstetyksi ja mukiloiduksi. Erilaisia variantteja on moneen junaan eikä aina voi olla ihan varma, mitä huominen tuo tullessaan.

Vaikka tarinan pohjana toimii Lovecraftin novelli, pelin tapahtumat eivät tiukasti sen ehdoilla kulje. Pelaaja saa itse päättää keskittyykö varsinaiseen koulunkäyntiin, omituisten tapahtumien tutkimiseen vai okkulttiteoreeman kirjoittamiseen ja tarina kehittyy sen mukaan. Tietysti kaiken voi tehdä kerralla, mutta yksinkertaista se ei tule olemaan. Kokeisiin on etsittävä lähdemateriaali, luettava ja valittava koepäivänä oikeat vastaukset itse. Okkultismia tutkiessa ja omituisuuksien lisääntyessä mielenterveys ottaa takapakkia ja Walteria rupeaa kiinnostamaan nopein uloskäynti. Joskus asioita tuppaa oppimaan kantapään kautta ja save scummaus saattaa hyvinkin houkuttaa testaamaan voisiko kaikki olla toisin. Pelille löytyykin useampi loppuratkaisu ja Walterin tekemisten ympärille rakentuva epilogi.

Keskeinen pelialue on aika rajallinen ja onkin helppoa kyseenalaistaa, missä on point & click -genrelle tyypillinen ”seikkailu”-puoli. Kaupungin kartalla seikkailtavaksi löytyy lähinnä koti, koulu, kauppakatu ja puisto, jotka tulee rutiinien yhteydessä koluttua puhki. Muitakin alueita löytyy jonkin verran, mutta niillä vierailu on aika vähäistä ja ensikertalaisellekin muutamalla käynnillä ratkaistu. Survival-elementit, sattuman kauppa ja lore auttavat kuitenkin pitämään mielenkiintoa yllä loppuun saakka. Mikäli pelin joutuu aloittamaan uudelleen alusta, jotkin ongelmat saattavat vaatia hieman erilaisia ratkaisuja sekä esineiden sijainnit ja kaikenlaiset kuviot muuttua.

Dreams in the Witch House ei ehkä ole puhdasoppinen point & click -seikkailu tai managerointi/survival-simulaattori, mutta hybridinä se on niiden oikein hyvin toimiva summa. Peli viihdyttää muutaman kierroksen, ennen kuin muuttuu liian puuduttavaksi. Huomioon kannattaa ottaa kuitenkin se, ettei Antilla ei tunnu olevan ainakaan vielä intressejä siirtyä uuden projektin pariin, vaan aikoo jatkaa pelin kehittämistä jättäen vielä tilaa kaikenlaisille mahdollisuuksille. Tältä erää Arkhamissa tallustelua on joka tapauksessa helppo suositella ainakin Lovecraftista, klikkailuista ja psykologisesta kauhistelusta kiinnostuneille.

In The Witch House on saatavilla Steamista 16.2.2023 alkaen.

Kommentoi

Yhdet kuulokkeet kaikkeen – arviossa Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX Kommentit pois päältä artikkelissa Yhdet kuulokkeet kaikkeen – arviossa Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX

Turtle Beach 700 MAX

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX

7.5 / 10
Hyvää Yhteensopivuus yli laitevalmistajien rajojen
, akun kesto (keskimäärin 40 tuntia)
 sekä mikrofonin äänenlaatu (langattomaksi laitteeksi) yllättävän hyvä
. Huonoa 2.4Ghz yhteyden kantama on surkea
, ääni vuotaa melko pahasti
 sekä ei sovellu ihan kaikille "pääkopille". Isopäisimmille kavereille sopivuus voi olla todella tiukka.


Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX -kuulokkeet tulivat markkinoille alkukesästä 2022. Suomessa niiden hinnat liikkuvat, tätä kirjoittaessa, keskimäärin parissa sadassa eurossa. Mitä ihmettä siihen hintaan sitten saa?

Xboxille brändätyt kuulokkeet toimivat viimeisimpien boksi-sukupolvien lisäksi myös Playstationilla, Switchillä, Playstationeilla (4 ja 5) ja mobiilipuolen (iOS, Android) lisäksi myös tietokoneella (PC, Mac). Sen massiiviset 50mm elementit sisältävät 7.1 surround äänen ja tietenkin myös näkymättömiin taittuva mikrofonin.

On selvää, että kuulokkeiden premium-hintaa perustellaan sillä, että ne käyvät useamman valmistajan laitteille ja ne ovat niin ikään päivitys Turtle Beachin aikaisemmille tuotteille. Yhdet kuulokkeet hallitsemaan kaikkea! Luvattu, yli 40 tunnin akunkesto, on vaikuttava ja keskimäärin pitää myös paikkansa, joten laitetta ei tarvitse jatkuvasti pitää latauksessa.

Katso Stealth 700 Gen 2 MAX -unboxaus video

Äänenlaatu on konsolikäytössä ongelmatonta ja hyvää, mutta :n kanssa voi törmätä ongelmiin esimerkiksi volyymitasojen kanssa. Positiivista on ollut huomata, että mikrofonin äänenlaatu verkkopelien parissa on yksi langattomien laitteiden parhaimmistoa. Musiikkia kuunnellessa laitteen äänenlaatu ei mitenkään erikoinen tai massasta erottuva ole.

Noin 400 grammaiset kuulokkeet eivät päässä tunnu painavilta, mutta aluksi ne tuntuvat jopa epämukavan tiukoilta. Memory foam -pehmustetut kuulokkeet tosin mukautuvat melko nopeasti pelaajan päähän. Kuulokkeiden isoin ongelma on kuitenkin se, että ne eivät Välttämättä kaikkein isopäisimmille kavereille sovellu.

Toisena ongelmana on pakko mainita, että kuulokkeet vuotavat todella paljon jos pelaajalla on mikrofoni käytössä ja volyymi suhteellisen kovalla kuulokkeissa niin pelikaveri saattaa kuulla oman äänensä kaikuna.

Turtle Beachin omalla Audio Hub -mobiilisovelluksella voi kuulokkeita säätää lennosta ja säätää haluamansa toiminnon kuulokkeiden mode-nappulalle ja ylimääräiselle rullalle. Hieman oudosti Audio Hub -softan tietokoneversiolla ei voi muuta kuin päivittää kuulokkeiden ja langattomaan yhdistämiseen käytettävän donglen firmware-laiteohjelmiston.

Jokaisesta kuulokemikrofonista mitä markkinoilla löytyy aina ne hyvät ja huonot puolensa. Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX -kuulokkeet varmasti saavat kritiikkiä hintansa puolesta, sillä halvemmalla saa parempaa äänenlaatua, mutta ei laitesoveltuvuutta. Täysin langattomaksi ratkaisuksi pelaajalle, joka haluaa yhdistää laitteen nopeasti konsolista toiseen Turtle Beachit ovat mainio valinta.

Kommentoi