Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen upgrade kotiäänityksiin – arvostelussa Bluen Blackout Spark SL -kondensaattorimikrofoni Kommentit pois päältä artikkelissa Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen upgrade kotiäänityksiin – arvostelussa Bluen Blackout Spark SL -kondensaattorimikrofoni

Blue Blackout Spark SL -kondensaattorimikrofoni

7.5 / 10
Hyvää Elegantti ja sulava muotoilu, jonka silkkinen mattamusta metallirunko ja kiiltävä kromi viimeistelevät. Selkeä ja pehmeä äänenlaatu, josta löytyy hyvin alapäätä ja muovattavuutta. Soveltuu erinomaisesti striimien, podcastien ja videoiden nauhoittamiseen. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde, johon sisältyy vankkarakenteisen mikrofonin ja kirkkaan äänen lisäksi myös vakaa kehto ja suojaava puukotelo. Huonoa Mikrofoni keinuu hieman kehdossaan, josta voi seuranta pientä kolinaa. Instrumenttien ja vahvistimien äänittämiseen ei ensisijaisen suositeltava vaihtoehto. Paikoitellen vähän liian rapsakka yläpää. Yleisesti Suosittelen Blackout Sparkin hankkimista sille, joka haluaa nostattaa äänityskalustonsa tasoa esimerkiksi Bluen USB-mikrofoneista, tai kaipaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaista kondensaattorimikrofonia kotikäyttöön. Studio-olosuhteisiin musiikkialalla tai pro-tason audiohommiin en välttämättä mikrofonia suosittelisi, sillä Bluelta löytyy tähän tarkoitukseen korkealuokkaisia mikrofoneja. Blue on kuitenkin Blackout Sparkin kohdalla onnistunut yhdistämään laadukkaan muotoilun ja selkeän äänenlaadun hyvän hintaiseen pakettiin. 

on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle Blue saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, Twitch-videoiden puheosuuksiin sekä YouTube-videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.

Vaikka Blue on valmistanut lukuisia huippulaatuisia USB-mikrofoneja, löytyy heiltä myös joukko maailmanluokan XLR-mikrofoneja. Hyvänä esimerkkinä käsin tehty Blueberry, jonka elegantti design ja vintage-tyyli ihastuttavat käyttäjiä ympäri maailman, tai kenties Bluen lippulaivana toimivat Kiwi ja Bottle, jotka ovat keränneet ylistäviä arvosteluja alan ammattilaisilta ja medialta.

Luonnollisesti Bluelta löytyy myös kattava valikoima budjettiluokan mikrofoneja. Yhtenä esimerkkinä ovat Spark SL sekä SL, jonka toimituksemme sai Bluelta arvostelua varten. Vaikka mikrofoni onkin saatu arviota varten, ei Bluella ole mitään vaatimuksia sen sisällöstä – he ovat ymmärrettävästi vakuuttuneita mikrofoninsa laadusta.

Blackout Spark SL on kiinassa valmistettu herttakuvioinen kondensaattorimikrofoni, jonka taajuusvaste on 20 Hz – 20 kHz. Mikrofonista löytyy ylipäästösuodatin, jonka lisäksi -20dB:n vaimennustyyny auttaa hillitsemään audion klippaamista esimerkiksi intensiivisemmän juonnon tai kovaa laulavan solistin takia. Kyseessä ei ole Yetin ja Snowballin tavoin USB-mikrofoni, vaan sen käyttäminen vaatii XLR-johtoa, sekä esimerkiksi äänikorttia, joka tarjoaa +48v phantom-virtaa.

Mikrofoni saapuu tyylikkäässä mustassa paketissa. Kun sen avaa, käyttäjä saa käsiinsä tukevan punertavan puulaatikon, joka avataan vetämällä kansi pois paikaltaan. Laatikko on helppo avata tarkoituksenmukaisesti, eikä kansi ei vaikuta luisuvan pois paikaltaan vahingossa esimerkiksi kuljetuksen aikana. Vaikka mikrofoni itsessään ei olekaan niin kallis, että sitä kannattaisi jatkuvasti suojalaatikossa säilyttää, on se hieno lisä ja enemmän vastinetta rahalle.

Mukana tulee lisäksi kehto eli shock mount, joka auttaa kitkemään erilaisten resonanssien ja häiriöäänien tarttumista mikrofoniin. Kehto itsessään on jykevän oloinen, ja sen kiinnittäminen puomiin käy helposti. Mikki liikkuu kuitenkin hieman kehdossa, eli kiinnitys ei ole niin jykevä kuin toivoisi. Omassa käytössäni ei tästä kuitenkaan koitunut mitään ongelmia ainakaan audion itsensä puolesta.

Kun mikrofonin nostaa ensimmäistä kertaa käteensä, tuntuu sen varsi kevyeltä, mutta kapselissa puolestaan on hieman painoa. Paino jakautuu mikrofonin muodon takia ehkä hieman epätasaisesti, mutta kehtoon ja jykevään puomiin kiinnitettynä se ei osoita minkäänlaista haittaa äänitykselle. Painoa mikrofonilta löytyy kokonaisuudessaan 336 grammaa. Toinen omistamani suunnilleen saman hintaluokan kondensaattorimikrofoni, MXL 990 painaa 544.3 grammaa, ja on ehkä muodoltaan hieman kömpelömpi kuin Blackout Spark.

Vaikka Blackout Spark ei luonnollisesti ole samaa tasoa kuin Bluen lippulaivana toimivat, käsin tehdyt huippumikrofonit, on työnjälki vakaata, siloteltua ja laadukasta. Mikrofoni tuntuu todella jykevältä, ja varmasti selviäisi pudotuksesta (mitä ei kuitenkaan missään nimessä kannata kokeilla). Runko sekä kapseli ovat metallia, joka on omiaan lisäämään Blackout Sparkin vankkaa vaikutelmaa. -20dB:n pad-nappi sekä ylipäästösuodattimen valitsemiseen käytettävä nappi ovat ehkä hieman löysiä niin, että niiden asetusta saattaa vahingossa muuttaa, mutta paikoilleen asetettuna minkään ei pitäisi niihin osua niin, että jokin asetuksista muuttuu.

Herttakuvioinen Blackout Spark poimii ääniä hyvin edestä sekä myös hieman sivuilta nollakohtaa eli etuosaa hiljempaa. Kun mikrofonia käyttää edessään esimerkiksi podcastia tai striimia varten, ei se juuri poimi esimerkiksi tietokoneen hurinaa. Hieman äänekkäämmän näppäimistön äänet se kyllä poimii, mutta ei erityisen ärsyttävällä tavalla, ja paljossa on myös kyse mikrofonin asettelusta.

Oma signaaliketjuni arviota tehdessä ja eri käyttötarkoituksia kokeillessa oli hyvin yksinkertainen: Blackout Spark kiinni Focusriten Scarlett Solo -äänikorttiin ja siitä koneelle. Äänitysalustana käytin sekä Reaperia että Audacitya tarkoituksesta riippuen. Mikrofonin käyttöön otto on simppeliä ja nopeaa.

Testasin mikrofonia erilaisiin tarkoituksiin. Käytin sitä haastatteluosuuksien nauhoittamiseen tehdessäni Kaaoszinelle haastatteluja Zoomin välityksellä tallentaen oman ääneni Blackout Sparkilla. Sen lisäksi nauhoitin sillä podcastia ja hieman myös laulua kotistudio-olosuhteissa. Lisäksi nauhoitin muutamaa akustista instrumenttia, kuten kontrabassoa sekä kitaraa.

Puhetta mikrofoni tallentaa kirkkaalla äänenlaadulla. High pass filterin eli ylipäästösuodattimen ollessa poissa päältä on äänenlaatu yllättävän pehmeä ja artikuloitu. Kun suodattimen laittaa päälle, muuttuu ääni odotetusti melko ohueksi – ehkä hieman liian ohueksi omaan makuuni, sillä erityisesti suhinaäänteet särähtävät vähän liian selvästi. Suodatin poissa päältä yhdessä puhkusuojan eli pop filterin kanssa saavat kuitenkin taltioitua pehmeää, syvää ja miellyttävää puheääntä. Luonnollisesti riippuu myös omasta puheäänestä, millainen kuulokuva mikrofonin kanssa lopulta on.

Vertasin äänenlaatua puhetilanteissa kuten podcastissa, striimissä ja haastattelussa muihin käyttämiini mikrofoneihin, jotka ovat MXL 990 sekä Roden Reporter. Blackout Sparkin ulostulo on yllättävän suuri – silloinkin, kun -20dB:n pad on päällä. Esimerkiksi Roden Reporterin kanssa saa koko ajan olla säätämässä input-asetuksia hieman kovemmalle. MXL 990 on äänenväriltään hieman samanlainen kuin Blackout Sparkissa, mutta hieman ohuempana. Näin ollen valitsisin äänenlaatunsa puolesta Blackout Sparkin niihin tilanteisiin, kun pitää nauhoittaa pelkkää puhetta.

Kotistudio-olosuhteissa lauludemojen äänittäminen Blackout Sparkilla onnistui hyvin, ja äänestä löytyy hyvin responssia, syvyyttä sekä selkeyttä yläpäässä. Lauludemojen ja miksei myös budjettitilanteissa levyottojenkin äänitys siis onnistuu mikrofonilta hyvin – jälleen kerran mielestäni paremmin kuin esimerkiksi MXL 990:lla. Sen sijaan instrumentteja en itse lähtisi juuri äänittämään Blackout Sparkilla.

Kuva: Blue Microphones

Akustinen kitara kuulostaa mikrofonin läpi vähän liian pistävältä, ja sen ylätaajuudet kihisevät omaan korvaani liikaa. Kitara jää siis hieman ohueksi ja onton kuuloiseksi. Vahvistimen kanssa en mikrofonia itse päässyt kokeilemaan, joten en voi sanoa, miltä se kuulostaisi. Tietynlaisen estetiikan ja musiikkityylin kanssa voin kuitenkin kuvitella, että Blackout Spark toisi jotain tiettyä karaktääriä mukaan. Kontrabasso ei kuulostanut hassummalta, mutta valitsisin mieluummin hieman nyanssipitoisemman mikrofonin Bluen arsenaalista siihen tai esimerkiksi rumpujen, kitaroiden ja vahvistimien äänittämiseen.

Suosittelen mikrofonin kanssa ehdottomasti jonkinlaisen puomin – mielellään esimerkiksi pöytään kiinnitettävän – käyttämistä, sillä käsissä mikrofonin käyttäminen on hieman kömpelöä verrattuna esimerkiksi Roden Reporteriin tai perus SM57-mikrofoniin, jotka ovat muotoiltu käteen sopivaksi. On toki olemassa myös pieniä kolmijalkoja ja mikrofonitelineitä, jotka voi asettaa pöydälle eteensä, mutta koen, että kapselin muodon ja koon vuoksi mikrofoni on hyvä saada osoittamaan alhaalta suoraan kohti puhujaa. En ole varma, kuinka hyvin Blackout Spark voisi toimia esimerkiksi omassa toimittajan työssäni lokaatiossa tehdyn haastattelun työkaluna, mutta silloinkin uskon mikrofonipuomin ratkaisevan kyseisen ongelman.

Blackout Spark on esteettinen ja lähes seksikäskin mikrofoni sillä sekunnilla, kun se paljastuu puisen laatikkonsa suojista. Tyylikäs muotoilu ja yhteen sointuvat mattamustan ja tumman kromin värit elävät sulassa sovussa keskenään. Työnjälki on laadukasta ja kestävän tuntuista, ja painoa ei ole liikaa eikä liian vähän.

Äänenlaatu mikrofonissa on kirkas ja pehmeä, ja puheäänestä löytyy ylipäästösuodattimen ollessa poissa päältä riittävästi alapäätä. Vaikka en itse suosittele mikrofonia soittimien äänityksiin (pois lukien laulu), löytyy sille ehdottomasti suositeltavia ja toimivia käyttötarkoituksia. Blackout Spark soveltuu mainiosti podcastin, pelistriimin tai muun puheäänen tallentamiseen kuin myös videoiden päällekkäisäänityksiin. Ulostulosta löytyy tehoa, ja jälkieditointi ja EQ saavat mikrofonin heräämään eloon tavalla, joka varmasti tyydyttää käyttäjänsä tarpeet.

Suosittelen Blackout Sparkin hankkimista sille, joka haluaa nostattaa äänityskalustonsa tasoa esimerkiksi Bluen USB-mikrofoneista, tai kaipaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaista kondensaattorimikrofonia kotikäyttöön. Studio-olosuhteisiin musiikkialalla tai pro-tason audiohommiin en välttämättä mikrofonia suosittelisi, sillä Bluelta löytyy tähän tarkoitukseen korkealuokkaisia mikrofoneja. Blue on kuitenkin Blackout Sparkin kohdalla onnistunut yhdistämään laadukkaan muotoilun ja selkeän äänenlaadun hyvän hintaiseen pakettiin.

Lisää tietoa mikrofonista täältä.