Janne Puhakka ja EA Sports edesauttavat kulttuurinmuutosta jääkiekkopiireissä Kommentit pois päältä artikkelissa Janne Puhakka ja EA Sports edesauttavat kulttuurinmuutosta jääkiekkopiireissä

Janne Puhakka EA Sports

Janne Puhakka uskoo jääkiekkomaailman olevan aiempaa valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille – “Jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa”

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhuva entinen ammattilaisjääkiekkoilija Janne Puhakka uskoo, että lajikulttuuri Suomessa ja ulkomailla on muuttunut, eikä rasismia tai homofobiaa enää hyväksytä kopissa ja kaukalossa. EA SPORTSin kanssa tehdyn yhteistyön myötä Puhakka haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta jääkiekkopiireissä ja kannustaa nuoria lajin pariin omina itsenään.

TPS:n ja Tapparan välisen neljännen liigafinaalin yhteydessä eilen sai ensinäytöksensä Janne Puhakan, Liigan ja EA SPORTSin yhteistyössä tuottama, inkluusiota ja diversiteettiä kiekkomaailmassa juhlistava videoesitys.

Suomen juniorimaajoukkueita vuosina 2010–2015 edustanut ja yli 100 ammattilaisottelua Mestiksessä, Liigassa ja Ranskan Ligue Magnusissa vuosien 2015–2018 aikana pelannut Puhakka kertoi ensimmäisenä suomalaisena miesjääkiekkoilijana julkisesti homoseksuaalisuudestaan lokakuussa 2019. -jääkiekkoliigassa vastaava historiallinen hetki koettiin vuonna 2021, kun Luke Prokop kertoi avoimesti homoseksuaalisuudestaan ensimmäisenä NHL-sopimuksen tehneenä aktiivipelaajana.

“Olin onnellinen kun luin kyseisen uutisen. Kuulin edellisenä päivänä, että seuraavana päivänä eräs pelaaja tulisi ulos kaapista. Ajattelin aluksi, että se on vain huhu, mutta kun se tapahtui, olin iloinen. Hän on varmasti hyvä tienraivaaja.”

Puhakka kommentoi Prokopin ulostuloa

Pelko esti ulostulon uran aikana

Jääkiekkomaailmassa homoseksuaalisuutta pidettiin pitkään tabuna. Avoimen keskustelukulttuurin edistämiseksi Puhakka on tehnyt kuluvana kautena yhteistyötä urheilupelibrändi EA SPORTSin kanssa. Videolla Puhakka kertoo, ettei uransa aikana uskaltanut tulla homoutensa kanssa julkisesti ulos, koska asiaan liittyi erilaisia pelkoja koskien niin joukkuekavereiden ja muiden ihmisten suhtautumista kuin myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia uraan, perheeseen ja parisuhteeseen.

“Tavallaan olen aina ollut onnellinen siitä, kuka olen, mutta jääkiekkomaailmassa on ollut myös paljon turhautuneisuutta, ettei ole voinut olla oma itsensä. Toivoisin, että etenkään nuorien ei tarvitsisi kokea niitä samoja pelkotiloja, joita minulla on joskus ollut, ja että ulostuloni myötä uusia ihmisiä löytäisi tämän lajin pariin”, Puhakka kertoo videolla.

Jääkiekkopiireissä esiintyneeseen homofobiseen nimittelyyn hän ei alkujaan puuttunut aktiivisesti, vanhempana kylläkin.

“Nuorempana siihen jopa lähti mukaan. Ei oikein osannut määritellä omia arvoja saatikka seistä niiden takana. Oli helpompaa mennä massan mukana, vaikka se tuntui pahalta ja väärältä. Myöhemmin vanhempana en lähtenyt siihen mukaan ja saatoin jopa uskaltaa kyseenalaistaa kyseiset nimittelyt.”

Puhakan oman kokemuksen mukaan nuorempi sukupolvi ei juurikaan enää käytä homo-sanaa haukkumismielessä. Hän on myös optimistinen sen suhteen, että jääkiekkomaailma on nykyisin valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaapissa olevia urheilijoita hän haluaa kannustaa kuuntelemaan itseään ja puhumaan aiheesta rohkeasti läheisille tai kenelle tahansa turvalliselle ihmiselle.

“Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa, jos siltä tuntuu.”

Puhakka toteaa

Syrjintä kitketään keskustelulla ja seuraamuksilla

Tärkeimpänä konkreettisena tekona syrjinnän kitkemiseksi jääkiekkopiireistä Puhakka näkee avoimen keskustelukulttuurin sekä oikeanlaiset seuraamukset homofobisista kommenteista.

“Minusta on hienoa, että haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta ja sen edistämistä. EA SPORTSilla on iso näkyvyys monissa lajeissa ja varmasti tälläkin projektilla saadaan lisää hyvää tehtyä. Monesti minulta kysytään, mitkä ovat konkreettisia asioita, joilla asioita voidaan viedä eteenpäin ja tämä on hyvä esimerkki siitä.”

Puhakka sanoo

EA SPORTSin ja Liigan kanssa yhteistyössä toteutetulla videolla esiintyy Puhakan lisäksi muita urheilumaailmasta tuttuja henkilöitä, kuten Siim Liivik, Elina Gustafsson, Camilo Miettinen, Annina Rajahuhta, Emmi Rakkolainen ja Rami Ruohonen.

“Jos ajatellaan urheilua, jossa tähdätään huipulle ja haetaan maksimisuoritusta, pitäisi siellä olla mahdollisimman vähän taakkaa harteilla. Se, että joutuu piilottelemaan itseään, on kauhea taakka. Ymmärrän, että se voi varmasti tuntua todella pelottavalta tulla ulos kaapista tai kopista, mutta et voi tehdä mitään parempaa, kuin olla itsellesi rehellinen ja sitä kautta myös muille. Kannustan siihen täydellä sydämellä.”

Gustafsson sanoo videolla.

Osana yhteistyötä Janne Puhakka suunnitteli lisäksi videolla näkyvän ’ x Janne Puhakka’ -pride-teemaisen peliasun.

Kommentoi

F1 22 -formulapelin radat päivittyvät uusilla ohitusmahdollisuuksilla Kommentit pois päältä artikkelissa F1 22 -formulapelin radat päivittyvät uusilla ohitusmahdollisuuksilla

F1 22

EA Sportsin ja Codemastersin julkaiseman 22 -formulapelin Espanjan, Australian sekä Abu Dhabin -radat ovat saamassa päivityksiä, jotka ovat peräisin tosielämän muutoksista.

Ratoja on muokattu niin että ohituspaikkoja on enemmän ja kisoista saadaan jännittävempiä. Espanjassa radan 10-14 käännöksien ulkopuolisia alueita ja reunuksia on päivitetty.

Australiassa puolestaan koko rata on uudelleen mallinnettu LIDAR-datan pohjalta. Korkeuserot ovat nyt entistä tarkempia. Myös useampaan mutkaan on tehty muutoksia.

Abu Dhabissa Yas Marinas käännös on muokattu ja siitä on poistettu sikaani. Myös useampaan muuhun käännökseen on tehty muutoksia.

2022 -pelissä on kaikki uuden 2022 FIA Formula One World Championship -kilpailun autot ja radat, kuten uusi Miamin kilparata.

Myös fysiikanmallinnusta on paranneltu ja Race Day -pelitila tarjoilee kaksi eri vaihtoehtoa; rennompi Broadcast sekä Immersive, jossa pelaaja pääsee tekemään isoja valintoja. Pelissä on myös odotettu -tila, joka tukee Oculus Rift ja Vive -laitteita.

22 ilmestyy heinäkuun 1. päivä 5, PlayStation 4, ja S sekä One -konsoleille, että :lle. Champions Editionin ennakkoon tilaavat pääsevät ajelemaan kolme päivää ennakkoon eli kesäkuun 28. päivä.

Kommentoi

Kisahuuma tiivistyy – NHL 22 -peli sai MM-kisojen aidot pelaajarosterit Kommentit pois päältä artikkelissa Kisahuuma tiivistyy – NHL 22 -peli sai MM-kisojen aidot pelaajarosterit

NHL 22

EA SPORTS on julkistanut, että 22 -pelissä voi nyt pelata IIHF:n aidoilla MM-kisajoukkueilla. Pelin hiljattaisen päivityksen myötä lätkäfanit ympäri maailman voivat nyt ensimmäistä kertaa koskaan uppoutua MM-kisahuumaan pelaamalla NHL 22:ssa autenttisella turnausrakenteella ja ajantasaisilla MM-kisajoukkueilla.

Suomessa tänä vuonna pelattavat jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut käynnistyvät huomenna perjantaina 13. toukokuuta. Kisojen kunniaksi NHL 22 -peliin tuotu pelaajarosteripäivitys kattaa kaikki MM-kisoihin osallistuvat maajoukkueet. Jo aiemmin tänä vuonna EA SPORTS lisäsi NHL 22 -peliin MM-kisojen aidon turnausrakenteen.

NHL 22 on lisäksi tullut saataville EA Play -palveluun. Uusimman EA SPORTS NHL -pelin ja aidot jääkiekon MM-kisat voi nyt kokea Playstation- ja Xbox -konsoleilla hintaan 3,99 €/kuukausi (tai 24,99 €/vuosi).

NHL 22 on saatavilla PlayStation 5, PlayStation 4, Series X ja S sekä Xbox One -konsoleille.

Kommentoi