Janne Puhakka ja EA Sports edesauttavat kulttuurinmuutosta jääkiekkopiireissä Kommentit pois päältä artikkelissa Janne Puhakka ja EA Sports edesauttavat kulttuurinmuutosta jääkiekkopiireissä

Janne Puhakka EA Sports

Janne Puhakka uskoo jääkiekkomaailman olevan aiempaa valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille – “Jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa”

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhuva entinen ammattilaisjääkiekkoilija Janne Puhakka uskoo, että lajikulttuuri Suomessa ja ulkomailla on muuttunut, eikä rasismia tai homofobiaa enää hyväksytä kopissa ja kaukalossa. EA SPORTSin kanssa tehdyn yhteistyön myötä Puhakka haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta jääkiekkopiireissä ja kannustaa nuoria lajin pariin omina itsenään.

TPS:n ja Tapparan välisen neljännen liigafinaalin yhteydessä eilen sai ensinäytöksensä Janne Puhakan, Liigan ja EA SPORTSin yhteistyössä tuottama, inkluusiota ja diversiteettiä kiekkomaailmassa juhlistava videoesitys.

Suomen juniorimaajoukkueita vuosina 2010–2015 edustanut ja yli 100 ammattilaisottelua Mestiksessä, Liigassa ja Ranskan Ligue Magnusissa vuosien 2015–2018 aikana pelannut Puhakka kertoi ensimmäisenä suomalaisena miesjääkiekkoilijana julkisesti homoseksuaalisuudestaan lokakuussa 2019. -jääkiekkoliigassa vastaava historiallinen hetki koettiin vuonna 2021, kun Luke Prokop kertoi avoimesti homoseksuaalisuudestaan ensimmäisenä NHL-sopimuksen tehneenä aktiivipelaajana.

“Olin onnellinen kun luin kyseisen uutisen. Kuulin edellisenä päivänä, että seuraavana päivänä eräs pelaaja tulisi ulos kaapista. Ajattelin aluksi, että se on vain huhu, mutta kun se tapahtui, olin iloinen. Hän on varmasti hyvä tienraivaaja.”

Puhakka kommentoi Prokopin ulostuloa

Pelko esti ulostulon uran aikana

Jääkiekkomaailmassa homoseksuaalisuutta pidettiin pitkään tabuna. Avoimen keskustelukulttuurin edistämiseksi Puhakka on tehnyt kuluvana kautena yhteistyötä urheilupelibrändi EA SPORTSin kanssa. Videolla Puhakka kertoo, ettei uransa aikana uskaltanut tulla homoutensa kanssa julkisesti ulos, koska asiaan liittyi erilaisia pelkoja koskien niin joukkuekavereiden ja muiden ihmisten suhtautumista kuin myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia uraan, perheeseen ja parisuhteeseen.

“Tavallaan olen aina ollut onnellinen siitä, kuka olen, mutta jääkiekkomaailmassa on ollut myös paljon turhautuneisuutta, ettei ole voinut olla oma itsensä. Toivoisin, että etenkään nuorien ei tarvitsisi kokea niitä samoja pelkotiloja, joita minulla on joskus ollut, ja että ulostuloni myötä uusia ihmisiä löytäisi tämän lajin pariin”, Puhakka kertoo videolla.

Jääkiekkopiireissä esiintyneeseen homofobiseen nimittelyyn hän ei alkujaan puuttunut aktiivisesti, vanhempana kylläkin.

“Nuorempana siihen jopa lähti mukaan. Ei oikein osannut määritellä omia arvoja saatikka seistä niiden takana. Oli helpompaa mennä massan mukana, vaikka se tuntui pahalta ja väärältä. Myöhemmin vanhempana en lähtenyt siihen mukaan ja saatoin jopa uskaltaa kyseenalaistaa kyseiset nimittelyt.”

Puhakan oman kokemuksen mukaan nuorempi sukupolvi ei juurikaan enää käytä homo-sanaa haukkumismielessä. Hän on myös optimistinen sen suhteen, että jääkiekkomaailma on nykyisin valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaapissa olevia urheilijoita hän haluaa kannustaa kuuntelemaan itseään ja puhumaan aiheesta rohkeasti läheisille tai kenelle tahansa turvalliselle ihmiselle.

“Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa, jos siltä tuntuu.”

Puhakka toteaa

Syrjintä kitketään keskustelulla ja seuraamuksilla

Tärkeimpänä konkreettisena tekona syrjinnän kitkemiseksi jääkiekkopiireistä Puhakka näkee avoimen keskustelukulttuurin sekä oikeanlaiset seuraamukset homofobisista kommenteista.

“Minusta on hienoa, että haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta ja sen edistämistä. EA SPORTSilla on iso näkyvyys monissa lajeissa ja varmasti tälläkin projektilla saadaan lisää hyvää tehtyä. Monesti minulta kysytään, mitkä ovat konkreettisia asioita, joilla asioita voidaan viedä eteenpäin ja tämä on hyvä esimerkki siitä.”

Puhakka sanoo

EA SPORTSin ja Liigan kanssa yhteistyössä toteutetulla videolla esiintyy Puhakan lisäksi muita urheilumaailmasta tuttuja henkilöitä, kuten Siim Liivik, Elina Gustafsson, Camilo Miettinen, Annina Rajahuhta, Emmi Rakkolainen ja Rami Ruohonen.

“Jos ajatellaan urheilua, jossa tähdätään huipulle ja haetaan maksimisuoritusta, pitäisi siellä olla mahdollisimman vähän taakkaa harteilla. Se, että joutuu piilottelemaan itseään, on kauhea taakka. Ymmärrän, että se voi varmasti tuntua todella pelottavalta tulla ulos kaapista tai kopista, mutta et voi tehdä mitään parempaa, kuin olla itsellesi rehellinen ja sitä kautta myös muille. Kannustan siihen täydellä sydämellä.”

Gustafsson sanoo videolla.

Osana yhteistyötä Janne Puhakka suunnitteli lisäksi videolla näkyvän 'EA SPORTS x Janne Puhakka' -pride-teemaisen peliasun.

UEFA EURO 2024 -turnaus saapuu EA Sports FC 24 -peliin Kommentit pois päältä artikkelissa UEFA EURO 2024 -turnaus saapuu EA Sports FC 24 -peliin

EA SPORTS FC 24

Electronic Arts Inc. on paljastanut suunnitelmansa tuoda UEFA EURO 2024 osaksi FC 24 -peliä. Pelaajat voivat kokea Euroopan kärkiturnauksen ilmaisena pelipäivityksenä, joka saapuu kesällä 2024.

Ennen 16. tammikuuta 2024 peliin osallistuvat fanit saavat yhden Euroopan suurimmista tähtipelaajista ilmaisena Ultimate Team -pelaajaesineenä 18. joulukuuta alkavasta. Mobiiilipelaajat iOS- ja Android-laitteilla voivat jo nyt hankkia UEFA EURO 2024 -pelaajansa.

UEFA EURO 2024 Ultimate Team -pelaajiin kuuluvat kuusi eurooppalaista tähteä:

 • Jack Grealish – Englanti
 • Ousmane Dembélé – Ranska
 • Federico Chiesa – Italia
 • Florian Wirtz – Saksa
 • Virgil Van Djik – Alankomaat
 • Alvaro Morata – Espanja

EA SPORTS toimii myös virallisena alustana UEFA:n eEURO esports -ohjelmalle, joka esittelee Euroopan parhaita EA SPORTS FC -pelaajia edustaen UEFA:n kansallisia jalkapallotiimejä. eEURO on vuosittainen turnausohjelma, johon kuuluu karsintavaiheita ja loppuotteluita, ja ensimmäinen turnaus käynnistyy tämän kesän aikana; lisätietoja turnauksen rakenteesta julkaistaan pian.

Ennen UEFA EURO 2024:n saapumista peliin EA SPORTS tarjoaa jopa 50 % alennuksia Black Friday -tarjouksina Standardi- ja Ultimate Editioneista kaikille pelialustoille digitaalisissa kaupoissa.

julkaistaan 29. syyskuuta 2023 , , ja S, sekä Nintendo -konsoleille sekä :lle. Ultimate Editionin ostajat pääsevät kokemaan pelin jo 22. syyskuuta 2023 alkaen.

EA Sports FC 24 -pelin parhaimpia pelaajia paljastettiin – mukana Valioliiga sekä naisten FA Super League Kommentit pois päältä artikkelissa EA Sports FC 24 -pelin parhaimpia pelaajia paljastettiin – mukana Valioliiga sekä naisten FA Super League

EA SPORTS FC 24

valmistautuu uuden -jalkapallopelin julkaisuun paljastamalla pelin parhaimpia pelaajia. Nyt luvassa on Valioliigan sekä naisten superliigan parhaimmat 24 pelaajaa.

Valioliigan listalla on tunnettuja jalkapallolegendoja, kuten Erling Haaland, Kevin De Bruyne ja Mohammed Salah, sekä Pohjoismaiden paikallisia tähtiä, kuten Martin Ødegaard ja Pierre Emile Højbjerg.

Naisten superliigan kolmen parhaan pelaajan joukossa ovat mm. Samm Kerr, Guro Reiten ja Beth Mead. Pohjoismaisista tähdistä listan kärjessä ovat Amanda Ilestedt ja Frida Maanum.

Valioliigan parhaat pelaajat

 1. Erling Haaland – 91
 2. Kevin De Bruyne – 91
 3. Mohamed Salah – 89
 4. Virgil van Dijk – 89
 5. Alisson – 89
 6. Rodri – 89
 7. Rúben Dias – 89
 8. Casemiro – 89
 9. Bruno Fernandes – 88
 10. Bernardo Silva – 88
 11. Ederson – 88
 12. Martin Ødegaard – 87
 13. Son Heung-min – 87
 14. Bukayo Saka – 86
 15. Sandro Tonali – 86
 16. Andrew Robertson – 86
 17. Christopher Nkunku – 86
 18. Trent Alexander-Arnold – 86
 19. Jack Grealish – 85
 20. Diogo Jota – 85
 21. André Onana – 85
 22. John Stones – 85
 23. Kieran Trippier – 85
 24. Declan Rice – 85

Naisten superliiga

 1. Sam Kerr – 90
 2. Guro Reiten – 88
 3. Beth Mead – 87
 4. Mary Earps – 86
 5. Lauren Hemp – 86
 6. Jill Roord – 86
 7. Vivianne Miedema – 86
 8. Kim Little – 86
 9. Ashley Lawrence – 86
 10. Millie Bright – 85
 11. Kadeisha Buchanan – 85
 12. Rachel Daly – 85
 13. Katie McCabe – 85
 14. Khadija Shaw – 85
 15. Leah Williamson – 85
 16. Manuela Zinsberger – 85
 17. Ann-Katrin Berger – 84
 18. Catarina Cantanhede Macario – 84
 19. Caitlin Foord – 84
 20. Amanda Ilestedt – 84
 21. Chloe Kelly – 84
 22. Fran Kirby – 84
 23. Ashleigh Neville – 84
 24. Alessia Russo – 84

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun miesten ja naisten pelaajia voi peluuttaa samoissa otteluissa. EA SPORTS FC 24:ssä on yli 19 000 täysin lisensoitua pelaajaa, yli 700 joukkuetta, yli 100 stadionia ja yli 30 liigaa ympäri maailman.

EA Sports FC 24 julkaistaan 29. syyskuuta 2023 , , ja S, sekä Nintendo -konsoleille sekä :lle. Ultimate Editionin ostajat pääsevät kokemaan pelin jo 22. syyskuuta 2023 alkaen.