OnePlus Keyboard 81 Pro
Android-puhelimistaan tunnettu kiinalainen OnePlus yllätti aiemmin tänä vuonna hyppäämällä PC-oheislaitteiden markkinoille julkaisemalla mekaanisen Keyboard 81 Pro -näppäimistön.
Varsin hintava näppäimistö perustuu vahvasti suosittujen kustomoitavien näppäimistöjen valmistajan Keychronin Q1 Pro -malliin. Mutta mitä tuohon yli 250 euron hintalapulle saa vastineeksi ja miten se eroaa Keychronin versiosta? Tutustutaampa laitteeseen tarkemmin.
Ensimmäinen huomio näppäimistössä on sen massiivinen koko. 75% näppäinasettelua raamittaa jyhkeä metallinen reunus. Korkeutta on lähes 4 sentin verran jalustan ollessa alhaalla ja lähes 5 senttiä sen ollessa yläasennossa. Tuo metallinen jalusta onkin yksi ominaisuuksista, joka erottaa 81 Pron Keychronin vastaavasta. Painoa tälle järkälemäiselle tekeleelle kertyy lähes kaksi kiloa, joten laneille se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.
Toinen erottava tekijä on näppäinhatut, jotka ovat klassisen sylinterinmalliset, kun taas Q1 Prossa ne ovat varustettu pallomaisella KSA-profiililla. Väriltään ne ovat tyylillään retroilevat valko-harmaa-punaisen sävyiset. Malliltaan hatut ovat “double-shot” tyyppiä, eli niisä on käytetty kahta eri muovikerrosta. Toista näppäimen pohjalle ja toista näppäimen tekstille. Tietylle käyttäjäkunnalle harmillisesti valaistus ei näy näppäinten läpi.
81 Pro on erityisen mukava käyttää ja näppäintuntuma on sopivan napakka, mutta ei kuitenkaan liian mekaaninen. Tämä johtuu sen erityisestä tuplatiivisterakenteesta, jossa kytkimet on eroteltu metallisesta rakenteesta silikonilevyllä. Näppäimistön oikeaa ylänurkkaa hallitsee pyörivä säätönappi, jonka voi ohjemoida haluamaansa toimintoon, kuten vaikkapa äänentason säätöön tai zoomausta varten.
Säätönapin lisäksi kaikki näppäimistön painikkeet ovat ohjelmoitavissa ja QMK-firmwaren ja VIA-ominaisuuden avulla. VIA mahdollistaa näppäimistön näppäinten komentojen vaihdon ilman firmwaren päivitystä.
Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkinvaihtoehdolla ja kaikkien näppäimien kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Kytkimet ovat kehitetty yhteistyössä Keychronin kanssa. Punaiset Winter Bonfire kytkimet tarjoavat palautteen keskivaimealla äänellä ja 0,5 mm aktivointipisteellä. Summer Breeze kytkimet ovat puolestaan kalliimman version täysin lineaariset kytkimet.
Yhteys näppäimistöön onnistuu langattomasti Bluetooth yhteyden avulla tai USB-C -kaapelin avulla. Langaton yhteys on rajoitettu valitettavasti 90 hz:n, joten ainakaan langattomana näppäimistö ei ihan nopeimpaan pelaamiseen välttämättä sovellu. Näppäimistön takaa löytyy USB-C -liittiminen lisäksi kytkin, josta voi vaihtaa Windows ja Mac käyttöjärjestelmän välillä sekä virtakytkin, jonka avulla valitaan myös yhteyden tyyppi.
Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kolmen eri laitteen välillä ja vaihtaminen onnistuu kätevästi näppäinyhdistelmien avulla. Näppäimistöstä löytyy RGB-taustavalaistus, johon on ennalta ohjelmoitu lukuisia eri liikkeitä. Akun kestoksi luvataan 100 tuntia valaistuksen alhaisinta tasoa käytettäessä. Luonnollisesti tämä pitenee huomattavasti, jos valoja ei pidetä päällä.
OnePlus Keyboard 81 Pro tarjoaa laadukkaan ja näyttävän kokonaisuuden koti- ja työkäyttöön sekä kevyeen pelaamiseen. Hintaluokka saattaa olla monille liian korkea, mutta jos tarve on vahvasti muokattavalle mekaaniselle näppäimistölle, on Keyboard 81 Pro siihen oiva valinta.