Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

8.5 / 10
Hyvää Laadukas kokonaisuus, mukava kirjoitustuntuma, retroileva tyylikkyys, erillinen säätöpainike, muokattavuus ja ohjelmoitavuus Huonoa Hidas langaton yhteys, paino saattaa olla joillekkin kynnyskysymys, näppäinhatut eivät läpäise valoa, jyrkkä ja korkea kirjoituskulma ei ole kaikkien makuun Laadukas kokonaisuus muokattavuutta arvostaville.

Android-puhelimistaan tunnettu kiinalainen yllätti aiemmin tänä vuonna hyppäämällä -oheislaitteiden markkinoille julkaisemalla mekaanisen Keyboard 81 Pro -näppäimistön.

Varsin hintava näppäimistö perustuu vahvasti suosittujen kustomoitavien näppäimistöjen valmistajan Keychronin Q1 Pro -malliin. Mutta mitä tuohon yli 250 euron hintalapulle saa vastineeksi ja miten se eroaa Keychronin versiosta? Tutustutaampa laitteeseen tarkemmin.

OnePlus Keyboard 81 Pro
OnePlus Keyboard 81 Pro on järkelemäinen ilmestys. Painoakin kertyy lähes 2 kiloa.

Ensimmäinen huomio näppäimistössä on sen massiivinen koko. 75% näppäinasettelua raamittaa jyhkeä metallinen reunus. Korkeutta on lähes 4 sentin verran jalustan ollessa alhaalla ja lähes 5 senttiä sen ollessa yläasennossa. Tuo metallinen jalusta onkin yksi ominaisuuksista, joka erottaa 81 Pron Keychronin vastaavasta. Painoa tälle järkälemäiselle tekeleelle kertyy lähes kaksi kiloa, joten laneille se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Toinen erottava tekijä on näppäinhatut, jotka ovat klassisen sylinterinmalliset, kun taas Q1 Prossa ne ovat varustettu pallomaisella KSA-profiililla. Väriltään ne ovat tyylillään retroilevat valko-harmaa-punaisen sävyiset. Malliltaan hatut ovat “double-shot” tyyppiä, eli niisä on käytetty kahta eri muovikerrosta. Toista näppäimen pohjalle ja toista näppäimen tekstille. Tietylle käyttäjäkunnalle harmillisesti valaistus ei näy näppäinten läpi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Kokoero korostuu kun näppäimistö asetetaan Keychronin matalaprofiilisen K7 -näppäimistön vierelle.

81 Pro on erityisen mukava käyttää ja näppäintuntuma on sopivan napakka, mutta ei kuitenkaan liian mekaaninen. Tämä johtuu sen erityisestä tuplatiivisterakenteesta, jossa kytkimet on eroteltu metallisesta rakenteesta silikonilevyllä. Näppäimistön oikeaa ylänurkkaa hallitsee pyörivä säätönappi, jonka voi ohjemoida haluamaansa toimintoon, kuten vaikkapa äänentason säätöön tai zoomausta varten.

Säätönapin lisäksi kaikki näppäimistön painikkeet ovat ohjelmoitavissa ja QMK-firmwaren ja VIA-ominaisuuden avulla. VIA mahdollistaa näppäimistön näppäinten komentojen vaihdon ilman firmwaren päivitystä.

Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkinvaihtoehdolla ja kaikkien näppäimien kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Kytkimet ovat kehitetty yhteistyössä Keychronin kanssa. Punaiset Winter Bonfire kytkimet tarjoavat palautteen keskivaimealla äänellä ja 0,5 mm aktivointipisteellä. Summer Breeze kytkimet ovat puolestaan kalliimman version täysin lineaariset kytkimet.

Yhteys näppäimistöön onnistuu langattomasti Bluetooth yhteyden avulla tai USB-C -kaapelin avulla. Langaton yhteys on rajoitettu valitettavasti 90 hz:n, joten ainakaan langattomana näppäimistö ei ihan nopeimpaan pelaamiseen välttämättä sovellu. Näppäimistön takaa löytyy USB-C -liittiminen lisäksi kytkin, josta voi vaihtaa Windows ja Mac käyttöjärjestelmän välillä sekä virtakytkin, jonka avulla valitaan myös yhteyden tyyppi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Näppäimistö on RGB-taustavalaistu ja erilaisia dynaamisia valaistuvaihtoehtoja on lukuisia. Tässä näppäimistön Errorin värimaailmassa.

Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kolmen eri laitteen välillä ja vaihtaminen onnistuu kätevästi näppäinyhdistelmien avulla. Näppäimistöstä löytyy RGB-taustavalaistus, johon on ennalta ohjelmoitu lukuisia eri liikkeitä. Akun kestoksi luvataan 100 tuntia valaistuksen alhaisinta tasoa käytettäessä. Luonnollisesti tämä pitenee huomattavasti, jos valoja ei pidetä päällä.

OnePlus Keyboard 81 Pro tarjoaa laadukkaan ja näyttävän kokonaisuuden koti- ja työkäyttöön sekä kevyeen pelaamiseen. Hintaluokka saattaa olla monille liian korkea, mutta jos tarve on vahvasti muokattavalle mekaaniselle näppäimistölle, on Keyboard 81 Pro siihen oiva valinta.

OnePlus Nord CE5 -puhelimen tekniset tiedot lipsahtivat verkkoon Kommentit pois päältä artikkelissa OnePlus Nord CE5 -puhelimen tekniset tiedot lipsahtivat verkkoon

OnePlusin tuleva Nord CE5 on jälleen vuotanut verkkoon – tällä kertaa koko tekninen paketti on paljastettu. Laitteen odotetaan saapuvan virallisesti markkinoille toukokuussa, ja sen hinta asettunee lähelle edeltäjämallien tasoa.

Tässä tärkeimmät ominaisuudet:

  • Akun kapasiteetti: 7 100 mAh – huomattavasti suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa
  • Lataus: 80 W pikalataus
  • Näyttö: 6,7″ tasainen OLED, 120 Hz virkistystaajuus
  • Suoritin: MediaTek Dimensity 8350
  • Muisti: 8 GB RAM + 256 GB tallennustilaa
  • Pääkamera: 50 MP (Sony Lytia LYT-600, f/1.8)
  • Ultralaajakulma: 8 MP (Sony IMX355, f/2.2)
  • Etukamera: 16 MP (f/2.4)
  • Ääni: Yksittäinen kaiutin
  • Korttipaikka: Hybrid SIM

Nord CE5 vaikuttaa paperilla erittäin kilpailukykyiseltä keskihintaluokan vaihtoehdolta erityisesti niille, jotka arvostavat suurta akkua, laadukasta näyttöä ja nopeaa latausta.

Testi: OnePlus Watch 3 on lukenut läksynsä hyvin Kommentit pois päältä artikkelissa Testi: OnePlus Watch 3 on lukenut läksynsä hyvin

ei tunnetusti hypi kello kaulassa uusille markkinoille ilman pientä venyttelyä, ja kolmannen kellonsa kohdalla valmistaja tuntuu vihdoin saaneen oikean rytmin. Vuoden 2024 oli jo käytettävä ja lupaava urheilukello erinomaisella akkukestolla, mutta vuosi lisäkehitystä on vienyt kokonaisuutta juuri oikeaan suuntaan. Nyt niskalenkki ei pelkästään osu kohdilleen, vaan lukittuu ja sehän on silloin menoa!

on edelleen jykevä tapaus, joten pieniin ranteisiin se ei välttämättä ole kaikista istuvin tapaus. Safiirilasi ja ruostumaton teräs huokuvat laatua, ja IP68 + 5ATM -kestävyys tarkoittaa sitä, että kellon kanssa voi turvallisesti pulahtaa vaikka avantoon tai kaatua vaikkapa keväisen loskan keskelle. 1,43-tuumainen AMOLED-näyttö on edelleen kirkas ja reagoiva, ja kellon yleinen laatuvaikutelma on edelleenkin premium tasoa. 2200 nitin kirkkaustasolla näyttö erottuu edukseen keväisessä auringonpaisteessakin. Mukana tulleessa silikonirannekkeessa ei ole valittamista, ja koko tuntuu istuvan omaan ranteeseeni yhtä hyvin, kuin edellisvuodenkin malli tuppasi tekemään.

Watch 3 toimii samaan tapaan kuin edeltäjänsä kahden järjestelmän yhdistelmällä: virtaa säästävä RTOS hoitaa peruskäytön ja Google Wear vastaa raskaammista ominaisuuksista, kuten sovelluksista ja monipuolisemmasta kellotaulujen hallinnasta. Käytössä tämä tarkoittaa sulavaa siirtymää kahden tilan välillä, sekä edelleen erittäin kovaa akkukestoa.

Akku kestää kovallakin menemisellä helposti 3–4 päivää, ja jos jaksat vähänkään rauhoittaa käyttöä RTOS:n puolelle, voi laturin unohtua viikonlopuksi toimiston pöydälle ja vetää virransäästön puolelta vielä useita vuorokausia itsellesi. Kellon lataaminen hoituu edelleen ripeästi noin tunnissa, joten kiireiseen tarpeeseen kellon saa kyllä kymmenessäkin minuutissa palvelemaan pitemmäksi aikaa.

OnePlus Watch 3:n käyttöliittymä jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä: se on selkeä, looginen ja toimii saumattomasti niin kellossa kuin puhelimen OHealth-sovelluksessakin. Toiminnot löytyvät nopeasti ja animaatiot liikkuvat sulavasti. Ja nyt vihdoin viime vuonna käyttöönotetulle pyörivälle nupille (digital crown) on löytynyt ihan oikeaa käyttöäkin. Sillä voi esimerkiksi selata kellon näkymiä ja valikoita sujuvasti, mikä tekee käyttöfiiliksestä entistä sulavamman. Tämä ei ehkä kuulosta mullistavalta, mutta arjessa se tuo juuri sen verran lisää ergonomiaa, että sitä alkaa oikeasti arvostamaan.

Terveysominaisuuksissa on tällä kertaa oikeasti lihaa luiden ympärillä. Unen seuranta, syke, stressitaso (HRV), hengitystiheys ja veren happisaturaatio hoituvat vakaalla tarkkuudella. Mutta nyt mukana on myös EKG, joka tuo Watch 3:n tähän hintaluokkaan rehdisti terveysseurannan älylaitteiden väkevään ykkösdivariin. Se mahdollistaa sydämen rytmin tarkemman seurannan ja epäsäännöllisyyksien havaitsemisen. Tämä on erityisen tervetullut lisä, sillä edellisessä OnePlus Watch 2 -mallissa ominaisuus loisti vielä poissaolollaan.

Olen vertaillut OnePlus Watch 3:a aktiivisesti käytössä olevaan Garminin Venu -sarjan älykelloon, joka tunnetaan hyvinkin tarkasta mittausteknologiastaan ja on ollut uskollinen palvelijani jo pitkään. Yllättävää kyllä – tai ehkä ei, ottaen huomioon OnePlussan kehitysvauhdin – mittaustulokset esimerkiksi EKG:n, sykkeen ja unenseurannan osalta ovat olleet erittäin lähellä toisiaan. Tämä on vaikuttavaa, etenkin kun huomioidaan, että OnePlus on vielä suhteellisen tuore nimi älykellojen terveysseurannan kentässä. Myös valtimoiden jäykkyyttä mittaava ominaisuus on erikoinen mutta kiinnostava lisä, joka tuo lisäarvoa niille, jotka haluavat sukeltaa terveystietoihinsa normaalia syvemmältä.

Tosielämän esimerkkinä: vaikka yökohtaiset ranteen lämpötilalukemat tuntuvat ensiajatuksena vähän mehuttomilta, huomasin itse oman käden alkavan yöllä hiljalleen lämmetä tasaiseen tahtiin juuri ennen flunssan iskemistä. Vaikka ranteen lämpötila ei olekkaan luotettava sairauden diagnosointiväline, osasi se ainakin vihjailla etukäteen jotain olevan pielessä kuten esimerkiksi Ouran sormuksetkin toisinaan ovat osanneet tehdä.


OnePlus Watch 3 tarjoaa myös uudenlaisen pikaterveystarkastuksen, joka kuulostaa melkein scifi-elokuvan ominaisuudelta, mutta toimii yllättävän hyvin arjessa. 60s Health Check -toiminto tekee nimensä mukaisesti minuutin kestävän analyysin, jossa mitataan sydämen syke, EKG, veren happisaturaatio, stressitaso sekä hengitystiheys – kaikki yhdellä napinpainalluksella. Kyseinen ominaisuus ei toimi kellossa suoraan, vaan käyttäjän täytyy laittaa sovelluksen kautta ensin esitiedot kuntoon. Vaikka kyseessä ei tietenkään ole mikään lääkärin virallinen arvio, toimii tämä pikaskannaus ihan kätevänä päivittäisen tilannekuvan työkaluna.

Entä urheilu ja sen seuranta?

Yli 100 urheilulajin tuki ja kaksoistaajuus-GPS tekevät paluun. GPS on tarkka, paikannus on nopeaa, ja erityisesti maastopyöräilyn ja juoksun kaltaiset lajit toimivat loistavasti. Seuranta on pikkutarkkaa, ja OHealth-sovellus esittelee tulokset selkeästi. Myös automaattinen treenin tunnistus toimii nyt paremmin kuin edellisvuonna, vaikkei vielä ihan Garminen tai Polarin tasolla olekaan.

Kenelle kelloa suosittelen?

OnePlus Watch 3 on kaikkea sitä, mikä Watch 2:n olisi pitänyt olla. Se ei yritä olla vuosia piireissä mukana ollut hirmu, vaan oma itsensä: pitkää akkukestoa arvostavan aktiivisen ihmisen premium-työkalu. Uudet terveysominaisuudet, hiottu ulkoasu ja järkevä hinta tekevät siitä harkinnan arvoisen vaihtoehdon kaikille, jotka haluavat älykellon, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita näin monipuolisesti.

Ja se alkuperäinen kysymys? Se niskalenkki, siitähän me puhuttiin. Nyt se ei pelkästään lukitu, vaan vastustaja on jo tiukasti kiinni, ja tuomari aloittaa laskennan. Voiko OnePlus Watch 3 olla vuoden 2025 loppupäässä vuoden kuluttajaystävällisten älykellojen raskaansarjan mestari?

Se selviää tuolloin!

OnePlus Watch 3

8.5 / 10
Hyvää +Järjettömän hyvä akunkesto +Nopea lataus +Dual-Engine-arkkitehtuuri +Kirkas ja tarkka AMOLED-näyttö +Terveysseuranta mukana + Fyysinen pyörivä kruunu +Premium-tuntuma ja hillitty muotoilu +Käyttöliittymä kellossa ja puhelimessa + IP68 + 5ATM -kestävyys (lenkille, salille, suihkuun ja takaisin) Huonoa -Ei virallisesti yhteensopiva iOS:n kanssa -Osa terveysmittauksista jää silti suppeaksi (energiamittaukset) -lyhyehkö ohjelmistotuki Yhteenveto OnePlus Watch 3 on kaikkea sitä, mikä Watch 2:n olisi pitänyt olla. Se ei yritä olla vuosia piireissä mukana ollut hirmu, vaan oma itsensä: pitkää akkukestoa arvostavan aktiivisen ihmisen premium-työkalu. Uudet terveysominaisuudet, hiottu ulkoasu ja järkevä hinta tekevät siitä harkinnan arvoisen vaihtoehdon kaikille, jotka haluavat älykellon, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita näin monipuolisesti. Ja se alkuperäinen kysymys? Se niskalenkki, siitähän me puhuttiin. Nyt se ei pelkästään lukitu, vaan vastustaja on jo tiukasti kiinni, ja tuomari aloittaa laskennan. Voiko OnePlus Watch 3 olla vuoden 2025 loppupäässä vuoden kuluttajaystävällisten älykellojen raskaansarjan mestari? Se selviää tuolloin.