Kansantaruja, tunteita ja turhautumista – arvostelussa South of Midnight Kommentit pois päältä artikkelissa Kansantaruja, tunteita ja turhautumista – arvostelussa South of Midnight

on Compulsion Gamesin uusi toimintaseikkailu, joka julkaistaan 8. huhtikuuta. Tutki myyttejä ja kohtaa syvän etelän salaperäiset olennot tässä modernissa kansantarinassa samalla kun opit muinaisen voiman, jolla voit voittaa esteitä ja paljastaa perheesi piilotetun menneisyyden.

South of Midnight on yksi niistä peleistä, jotka vetävät mukaansa heti visuaalisella tyylillään ja tunnelmallaan – ja sitten muistuttavat sinua, että upea pinta ei aina tarkoita sulavaa pelikokemusta. Mutta aloitetaan siitä, mikä toimii.

Tunnelmaa kuin lauantai-aamun piirretyissä

Pelimaailma on suoraan sanottuna upea. Visuaalinen tyyli, joka ammentaa stop motion -animaatioista, tuo välittömästi mieleen nostalgiset lastenohjelmat, joita katsottiin pyjamassa vanhempien vielä nukkuessa. Tämä ei ole mikään geneerinen fantasia, vaan on luonut syvän etelän myyteistä ja kansantaruista oman maagisen versionsa – ja se toimii. Jokainen esine, rakennus ja olento tuntuu osalta tätä maailmaa.

Tarina, joka kantaa – vaikka Hazel välillä jää jälkeen

South of Midnightin sydän on tarinassa. Hazel, pelin päähenkilö, joutuu äitinsä katoamisen myötä seikkailuun, joka pureutuu paitsi hänen perheensä menneisyyteen myös syvemmälle ihmisten tunteisiin ja haavoihin – kirjaimellisesti. Pelaaja kohtaa olentoja, jotka ovat syntyneet tunteista, kuten surusta ja traumasta, ja auttaa heitä ”weaver”-taidoilla. Tarina tempaa mukaansa ja onnistuu tuomaan esiin oikeita tunteita – vaikka juonenkäänteet ovatkin usein melko ennalta-arvattavia. Tämä ei kuitenkaan vienyt pois sitä tunnetta, että halusin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Osittain kohdissa tarina sai tunteet nousemaan pintaan.

Taistelua enemmän tahdosta kuin taidosta

Ja sitten se taistelusysteemi… Jos tykkäät monipuolisesta, haastavasta ja dynaamisesta taistelusta, joudut pettymään. Yhden “combat abuse” -taktiikan löytäminen (hyppy-isku, pari lyöntiä, väistö, toista) riitti viemään läpi valtaosan taisteluista. Eikä siinä vielä kaikki – kameran hitaus, herkkä mutta silti jotenkin kankea ohjaus ja näppäinkomentojen viive tekivät taisteluista välillä turhauttavan kokemuksen. Pahinta oli se, kun viholliset hyökkäävät samaan aikaan useasta suunnasta ja kamera ei vaan pysy mukana – vaikka pelissä onkin hyökkäyksiä varoittavia nuolia.

Onneksi peli tarjoaa mahdollisuuden skipata taistelut, jos ne käyvät liian raskaiksi – mutta minä en suostunut antamaan periksi, vaikka välillä teki mieli.

Äänimaailma: Toisinaan taianomaista, toisinaan tylsää

Pelin musiikki jakautuu kahteen kastiin. Toisaalta taisteluiden taustamusiikit alkavat puuduttaa nopeasti – ne toistuvat ja jäävät junnaamaan päähän (eikä hyvällä tavalla). Mutta tarinakohtauksissa musiikki loistaa. Se luo juuri oikeanlaisen maagisen tunnelman, ja erityisesti myyttisille olennoille sävelletyt laulut ovat vaikuttavia ja teemaan täydellisesti sopivia. Ääninäyttely on kautta linjan laadukasta, eikä kenenkään suorituksesta jäänyt paha maku suuhun. Myös taistelujen äänitehosteet ovat yllättävän ”inhottavia” – hyvässä mielessä. Vihollisten iskut kuulostavat limaisilta ja repiviltä, mikä tekee vahingosta todella konkreettisen tuntuisen.

Tekninen toteutus: Luvassa turhaa säätöä

Teknisesti peli pyörii hyvin, eikä bugeihin juuri törmännyt – mikä on harvinaista nykyään. Toisella testikoneella kuitenkin peli kaatui itsestään ilman mitään syytä. Kontrollit olivat kuitenkin ristiriitaiset: liikkuminen ja tutkiminen tuntuivat sulavilta, mutta taisteluissa nappien painaminen ei aina rekisteröitynyt heti. Kamera aiheutti ongelmia sekä vapaassa liikkeessä että tarinanohjatuissa kohtauksissa. Esimerkiksi kun tutkin maailmaa ja kamera pakotti katseen tarinalliseen elementtiin, se ei aina palannut hallintaan helposti – se turhautti, varsinkin jos oli juuri keräämässä päivitysmateriaalia tai ihastelemassa maailmaa ja ympäristöä.

Pelin kielivalinnat ja käyttöliittymä

Iso plussa siitä, että peli tarjoaa suomenkieliset tekstitykset. Itse pelasin englanniksi, koska puhe ja teksti eri kielillä vei omalla kohdalla liikaa fokusta, mutta lokalisaatio on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan sekä aina mahtavaa löytää peleistä oma äidinkieli. Käyttöliittymä on muutenkin selkeä ja pelin opetusosiot johdattavat hyvin sisään pelimaailmaan – vaikka osa niistä vetää liikaa kädestä.

Yhteenveto – Taikaa, tunnetta ja vähän taisteluväsymystä

Yhteenvetona South of Midnight on peli, joka on täynnä sydäntä ja tunnelmaa, mutta kompastelee pelimekaniikassa. Se tarjoaa vaikuttavan tarinan, upean visuaalisen maailman ja unohtumattoman tyylin, mutta taistelut ovat toistavia, ja ohjaus kaipaisi vielä säätöä. Jos etsit narratiivivetoista seikkailua, jossa tunteet ovat tärkeämpiä kuin tehokas miekanheilutus, tämä peli kannattaa kokea.

: Nova Kallio

South of Midnight

8 / 10
Plussat + Stop motion animaatiotyyli + Myyttisten olentojen omat sanoitetut kappaleet + Ääniefektit + Upea visuaalinen tyyli ja maailma + Tunnelmallinen, syvällinen tarina + Hahmojen tunteisiin pureutuva juoni + Laadukas ääni- ja ääninäyttely + Suomenkieliset tekstitykset Miinukset – Toistava ja epätasapainoinen taistelusysteemi – Kameran hallinta ongelmallinen – Näppäinkomentojen ottamisen turhauttavuus – Taistelumusiikki puuduttava

Rakennussimulaatio RoadCraft on nyt ulkona – julkaisuvideo näyttää millaista konekarnevaalia on luvassa Kommentit pois päältä artikkelissa Rakennussimulaatio RoadCraft on nyt ulkona – julkaisuvideo näyttää millaista konekarnevaalia on luvassa

RoadCraft

Rakennussimulaatio on virallisesti julkaistu, ja nyt pääsee vihdoin iskemään lapionsa maahan – tai oikeammin, hyppäämään jättikaivurin kyytiin. Pelin julkaisuvideokin on katsottavissa alta, joten jos haluat nähdä, miltä tulvatuhojen siivoaminen ja romurautojen roudaaminen oikeasti näyttää.

RoadCraftissa hoidetaan hommia isoilla koneilla isoissa ongelmissa. Tulvat, myrskyt ja muut luonnonkatastrofit ovat sotkeneet paikat, ja pelaajan tehtävä on korjata, rakentaa ja siivota – kone kerrallaan. Ajettavana on yli 40 erilaista työkonetta kuorma-autoista kaivinkoneisiin, ja erilaisia työtehtäviä piisaa niin siltojen rakentamisesta tehtaiden kunnostamiseen kuin jätevuorten siivoamiseen.

Peli ei kuitenkaan ole pelkkää yksin puurtamista – mukana on yhteistyötila jopa neljälle pelaajalle. Karttoja on kahdeksan, ympäristöjä kolme, ja pelattavaa yhteensä 28 neliökilometrin alueella. Käytännössä tekemistä riittää kevyesti yli 80 tunniksi, eikä maailma rajoita: avoin hiekkalaatikkotyyli tarjoaa vapaat kädet lähestyä tehtäviä omalla tavallaan.

Lisämausteen tuo realistinen fysiikanmallinnus, joka saa raskaan kaluston tuntumaan raskaalta – ja palkitsevalta. Oli kone sitten pieni puskutraktori tai massiivinen nosturi, hommat hoituvat sulavasti ja fiilis on kohdillaan.

Pelin kehittäjä tunnetaan erityisesti teknisesti kunnianhimoisista ja raskaalla kalustolla kyllästetyistä peleistään, kuten ja . Näissäkin on päästy kyntämään mutaan ja kaaokseen joko yksin tai porukalla, joten RoadCraft jatkaa tuttua linjaa, mutta vie työmaahenkisen simulaation aivan uudelle tasolle. Saberilla on kokemusta siitä, miten raskaat ajoneuvot saadaan tuntumaan oikeasti painavilta ja ympäristö aidosti elävältä – ja se näkyy tässäkin.

RoadCraft on nyt saatavilla :lle, /S:lle ja :lle. Ikäraja on PEGI 3, eli hommiin pääsee myös perheen nuoremmat rakennusmestarit.

Kortit kädessä sydämen asioissa – arvostelussa Pivot of Hearts Kommentit pois päältä artikkelissa Kortit kädessä sydämen asioissa – arvostelussa Pivot of Hearts

on Dragonroll Studion kehittämä deittailupeli, joka julkaistiin :lle (). Kyseessä on visuaalinen novelli, jossa pelaaja pääsee tutustumaan useisiin romanttisiin hahmoihin keskustelun ja valintojen kautta. Erikoisuutena peli tuo mukaan korttipakan, jonka avulla pelaaja valitsee erilaisia dialogivaihtoehtoja. Kortteja saa lisää etenemällä pelissä, ja ne vaikuttavat siihen, millaisia suhteita pelaaja voi kehittää.

Ensituntuma pelistä on positiivinen, se toimii moitteettomasti ja vastaa hyvin deittailupelien perusodotuksia. Hiirellä naputtelu on yksinkertaista, mutta korttijärjestelmä tuo peliin hieman syvyyttä ja taktikointia. Toisaalta, kun kortit loppuvat kriittisellä hetkellä, se voi estää halutun valinnan tekemisen, mikä tuntuu turhauttavalta ja jopa estää etenemisen toivotulla tavalla.

Pelin musiikki ansaitsee erityismaininnan, se on iloista, energistä ja tukee loistavasti pelin kepeää ja romanttista tunnelmaa. Myös visuaalinen ilme on miellyttävä: hahmodesignit ovat selkeitä ja taustakuvat tukevat pelin maailmaa onnistuneesti.

Pivot of Hearts koostuu pitkälti dialogista ja valinnoista. Pelaaja pääsee rakentamaan suhteita eri hahmojen kanssa, mutta hahmoista saisi irti vielä enemmän, jos mukana olisi esimerkiksi tietopaneeli, joka näyttäisi aiemmat kohtaamiset ja suhdetason. Kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset: kaikki tapahtuu hiirellä, eikä varsinaista haastetta ole. Tämä sopii genreen, mutta pelin syvyyttä voisi kasvattaa esimerkiksi lisäämällä vaihtoehtoisia reittejä tai taitojen avaamista.

Pivot of Hearts on charmikas ja tunnelmallinen deittailupeli, joka tarjoaa mukavaa viihdettä genrestä kiinnostuneille. Korttijärjestelmä tuo mukavaa vaihtelua, vaikka sen toteutuksessa on vielä parannettavaa. Musiikki ja visuaalinen tyyli ovat pelin vahvimpia puolia, ja kokonaisuutena se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen peli kevyttä tarinavetoista kokemusta hakeville.

: Mallu Millie

8 / 10
Hyvää: + Upea äänimaailma + Korttijärjestelmä tuo vaihtelua +Tyylikkäät grafiikat ja tunnelma +Mukaansa tempaava tarina +DND (Dungeons & Dragons) viittaukset Huonoa: – Korttien loppuminen estää valintojen tekemistä – Hahmotiedot ja suhdetasot puuttuvat vielä toistaiseksi Yhteenveto: Ehdottomasti lämmin suositus visual novelleja rakastaville!