”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin Kommentit pois päältä artikkelissa ”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin

Suoratoistojätti Spotifyn raportoitiin hetki sitten suunnittelevan muutoksia rojaltijärjestelmäänsä. Yhtiön tavoitteena on taistella systeemiä hyväksikäyttäviä tahoja vastaan, mutta samalla muutokset vaikuttavat myös kaikkiin muihin.

on saanut vuosien saatossa rutkasti kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Sen sijaan, että rojaltien määrää olisi nostettu, on Spotify nostanut premium-palvelunsa hintoja.

Nyt Spotify kertoo virallisesti muutoksista, joita rojaltisysteemiin on tulossa. Spotify on ottamassa käyttöön maksukynnyksen, jonka mukaan kappaleiden on saavutettava vähintään 1000 suoratoistoa, ennen kuin niistä voidaan maksaa rojalteja. Spotifyn tietojen mukaan alustan 100 miljoonasta kappaleesta vain noin 37,5 miljoonalla kappaleella on yli 1 000 suoratoistoa, mikä tarkoittaa, että yli 60 prosenttia kaikista Spotifyn kappaleista ei saavuta tätä rajaa.

”Koska Spotifyn maksamat rojaltit musiikkiteollisuudelle kasvavat jatkuvasti – jo yli 40 miljardia dollaria – haluamme varmistaa, että rahat menevät niille ihmisille, joita alustamme on suunniteltu auttamaan: nouseville ja ammattimaisille artisteille. Spotifyn rojaltireservin ja katalogin kasvaessa kolme tiettyä rojaltireserviä tyhjentävää tekijää ovat nyt kuitenkin saavuttaneet käännekohdan. Työskentelemme tiiviisti alan kumppaneiden – jakelijoiden, riippumattomien levy-yhtiöiden, suurten levy-yhtiöiden, levy-yhtiöiden jakelijoiden sekä taiteilijoiden ja heidän tiimiensä – kanssa ottaaksemme käyttöön uusia toimintatapoja, joilla (1) estetään keinotekoista suoratoistoa entisestään, (2) jaetaan paremmin pieniä maksuja, jotka eivät saavuta artisteja, ja (3) hillitään niitä, jotka pyrkivät huijaamaan järjestelmää pelkällä melulla”, Spotify kertoo.

Spotify ilmoitti myös, että se ryhtyy perimään levy-yhtiöiltä ja musiikin jakelijoilta maksuja ”räikeästä keinotekoisesta suoratoistosta” ja määrää rangaistuksen jokaisesta havaitusta vilpillisestä kappaleesta. Spotify kertoi myös nostavansa ”toiminnallisen” musiikin, kuten valkoisen kohinan kuuntelun vähimmäispituutta kahdella minuutilla, jotta raidat olisivat oikeutettuja rojaltimaksuihin, ja pyrkii näin poistamaan ”houkutuksen leikata kappaleiden pituus lyhyeksi ilman taiteellista syytä”.

Spotify suunnittelee hinnankorotuksia – taustalla äänikirjojen tuomat lisäkustannukset Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify suunnittelee hinnankorotuksia – taustalla äänikirjojen tuomat lisäkustannukset

Suoratoistopalvelu on ilmoittanut hinnankorotuksista viidellä markkina-alueellaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Hintoja nostetaan muun muassa Iso-Britanniassa, Pakistanissa ja Australiassa. Yhdysvalloissa hintojen odotetaan nousevan myöhemmin tänä vuonna.

Uudet hinnat tulevat voimaan vaiheittain, ja korotus on 1-2 dollaria kuukaudessa. Tämä on jo toinen hinnankorotus Spotifylle vuoden sisällä. Edellinen korotus ei vaikuttanut negatiivisesti asiakasmääriin, ja palvelu kasvoi merkittävästi viime vuonna.

Hinnankorotuksen taustalla ovat äänikirjojen tuomat lisäkustannukset. Spotify tarjoaa osassa markkinoitaan kuukaudessa 15 tuntia äänikirjoja. Vaikka äänikirjat eivät ole tuoneet lisää liikevaihtoa käyttäjiltä, hinnankorotusten myötä tilanne muuttuu.

Lisäksi Spotify suunnittelee uusia tilausmalleja. Yksi näistä malleista on edullisempi tilaus ilman äänikirjoja, jotka ovat saatavilla lisämaksulla. Toinen vaihtoehto on korkeampaa äänenlaatua tarjoava kalliimpi kuukausitilaus.

Spotify kokeilee musiikkivideoita, mutta Suomi jää (toistaiseksi) ulkopuolelle Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify kokeilee musiikkivideoita, mutta Suomi jää (toistaiseksi) ulkopuolelle

on ottamassa käyttöön uuden beta-ominaisuuden, joka mahdollistaa käyttäjien katsella musiikkivideoita suosikkikappaleidensa kanssa. Mutta tässä on pieni mutta meille pohjoisen tallaajille: toistaiseksi ominaisuus on saatavilla vain valituilla markkinoilla, eikä Suomi ole niiden joukossa.

Ominaisuus on tällä hetkellä rajoitettu Spotifyn Premium-tilaajille 11 maassa, mukaan lukien Iso-Britannia, Saksa ja Brasilia. Käyttäjät voivat päästä käsiksi musiikkivideoihin ”Vaihda videoon” -painikkeen avulla ”Nyt soitetaan” -näytöllä tuetuille kappaleille.

Vaikka Suomi ei ole mukana alustavassa käyttöönotossa, Spotify kertoo suunnitelmistaan laajentaa ominaisuus ”tuhansiin” kappaleisiin ja useampiin maihin tulevaisuudessa.