”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin Kommentit pois päältä artikkelissa ”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin

Suoratoistojätti Spotifyn raportoitiin hetki sitten suunnittelevan muutoksia rojaltijärjestelmäänsä. Yhtiön tavoitteena on taistella systeemiä hyväksikäyttäviä tahoja vastaan, mutta samalla muutokset vaikuttavat myös kaikkiin muihin.

on saanut vuosien saatossa rutkasti kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Sen sijaan, että rojaltien määrää olisi nostettu, on Spotify nostanut premium-palvelunsa hintoja.

Nyt Spotify kertoo virallisesti muutoksista, joita rojaltisysteemiin on tulossa. Spotify on ottamassa käyttöön maksukynnyksen, jonka mukaan kappaleiden on saavutettava vähintään 1000 suoratoistoa, ennen kuin niistä voidaan maksaa rojalteja. Spotifyn tietojen mukaan alustan 100 miljoonasta kappaleesta vain noin 37,5 miljoonalla kappaleella on yli 1 000 suoratoistoa, mikä tarkoittaa, että yli 60 prosenttia kaikista Spotifyn kappaleista ei saavuta tätä rajaa.

”Koska Spotifyn maksamat rojaltit musiikkiteollisuudelle kasvavat jatkuvasti – jo yli 40 miljardia dollaria – haluamme varmistaa, että rahat menevät niille ihmisille, joita alustamme on suunniteltu auttamaan: nouseville ja ammattimaisille artisteille. Spotifyn rojaltireservin ja katalogin kasvaessa kolme tiettyä rojaltireserviä tyhjentävää tekijää ovat nyt kuitenkin saavuttaneet käännekohdan. Työskentelemme tiiviisti alan kumppaneiden – jakelijoiden, riippumattomien levy-yhtiöiden, suurten levy-yhtiöiden, levy-yhtiöiden jakelijoiden sekä taiteilijoiden ja heidän tiimiensä – kanssa ottaaksemme käyttöön uusia toimintatapoja, joilla (1) estetään keinotekoista suoratoistoa entisestään, (2) jaetaan paremmin pieniä maksuja, jotka eivät saavuta artisteja, ja (3) hillitään niitä, jotka pyrkivät huijaamaan järjestelmää pelkällä melulla”, Spotify kertoo.

Spotify ilmoitti myös, että se ryhtyy perimään levy-yhtiöiltä ja musiikin jakelijoilta maksuja ”räikeästä keinotekoisesta suoratoistosta” ja määrää rangaistuksen jokaisesta havaitusta vilpillisestä kappaleesta. Spotify kertoi myös nostavansa ”toiminnallisen” musiikin, kuten valkoisen kohinan kuuntelun vähimmäispituutta kahdella minuutilla, jotta raidat olisivat oikeutettuja rojaltimaksuihin, ja pyrkii näin poistamaan ”houkutuksen leikata kappaleiden pituus lyhyeksi ilman taiteellista syytä”.

Korva tarkkana! – striimauspalveluissa on miljoonia feikki-kappaleita Kommentit pois päältä artikkelissa Korva tarkkana! – striimauspalveluissa on miljoonia feikki-kappaleita

, , , .. Viimeaikainen tutkimus paljastaa, että striimauspalvelut ovat täynnä feikki-kappaleita suosikkiartisteilta. Kappaleita on modifioitu juuri sen verran, että ne pääsevät algoritmin läpi, eikä niitä tunnisteta alkuperäisen artistin kappaleiksi. Esimerkiksi kappaletta hidastetaan tai sävelkorkeutta muutetaan karvan verran, niin, ettei kuuntelija kuitenkaan huomaisi helposti eroa. Näin ollen kappaleiden esittäjille ei niiden kuunteluista kerry rojalteja, vaan manipuloituja versioita kyhäävät tahot saavat niistä artisteille kuuluvat palkkiot. Pex nimisen yhtiön perehtyessä asiaan tuli ilmi, että joidenkin kappaleiden kohdalla kuuntelumäärät saattoivat olla jopa yli 25 miljoonaa kertaa. Pex on erikoistunut striimauspetoksien tutkintaan.

Striimauspalvelut ovat alkaneet yrittää korjata tilannetta, mutta modifioitujen kappaleiden määrä tekee työstä erittäin haastavaa. Ole siis korva tarkkana, kun kuuntelet suosikkikappaleitasi, ettet tule tukeneeksi tekijänoikeusrikkomuksilla itseään elättäviä tahoja.

Yli 80% musiikista suoratoistopalveluissa keräsi alle 1000 kuuntelua vuonna 2023 Kommentit pois päältä artikkelissa Yli 80% musiikista suoratoistopalveluissa keräsi alle 1000 kuuntelua vuonna 2023

Musiikkia tehdään ja julkaistaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Striimausjätti rikkoi hetki sitten 100 000 päivittäisen uuden kappaleen julkaisun rajapyykin, mutta suurin osa suoratoistopalveluihin ladatusta musiikista jää vailla kuulijoita.

Luminaten julkaisemassa vuosiraportissa selvisi, että vuonna 2023 82,6 % kaikesta suoratoistopalveluihin ladatusta musiikista keräsi alle 1000 kuuntelua vuonna 2023. Peräti 24,8% musiikista keräsi pyöreät nolla kuuntelukertaa. Tämä tarkoittaa noin 45,6 miljoonaa kappaletta.

Kehittyneen äänitysteknologian ansiosta yhä suurempi osa ihmisistä voi äänittää musiikkia kotonaan ja julkaista niitä suoratoistopalveluihin erilaisten jakelijoiden kuten Distrokidin kautta. Valtava määrä uutta musiikkia ei kuitenkaan valitettavasti onnistu keräämään kuuntelijoita suurten levy-yhtiöiden dominoidessa listoja ja suosituksia.

Kehitys on huolestuttava siinäkin mielessä, että hetki sitten Spotify otti käytäntöön mallin, jossa kappale alkaa tuottaa rojalteja tekijöilleen vasta sen jälkeen, kun kappale on kerännyt 1000 kuuntelijaa.