Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum Kommentit pois päältä artikkelissa Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum

Ad Infinitum

Ad Infinitum (PlayStation 5)

5 / 10
Hyvää Kiehtova idea. Pelattavuus. Huonoa Graafisesti todella vaihteleva. Liikkumavapauden puute. Kiehtova idea, joka ei lopulta ollut mieleenpainuva, eikä oikeastaan edes pelottava. Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä.

Ensimmäisen maailmansodan raakuus ja kaaos elävät voimakkaasti NACONin julkaisemassa ja PAN Visionin jakelemassa -pelissä, joka sukeltaa syvälle sodan kauhuihin ja yhden sotilaan traumatisoituneeseen mieleen. Pelin maailma on synkkä, piinaava ja paikoin sekava, tarjoten pelaajalle kokemuksen, joka on yhtä aikaa sekä jännittävä, ja ainakin yrittää parhaansa ollakseen myöskin mentaalisesti raskas kokemus.

Ad Infinitum vie pelaajan ensimmäisen maailmansodan pelottaviin tapahtumiin, jossa nuoren saksalaissotilaan kautta paljastuu sotatilanteen armottomuus ja mielenterveyden rakoilu. Sotilaan silmin nähdään paitsi juoksuhaudat, myös perhe, ystävät ja koti – ja kaikkea varjostaa jatkuva kuoleman pelko sekä sotatoimien järkyttävät tapahtumat.

Peli ei tyydy kuitenkaan vain esittelemään sotaa ulkoisena kauhuna, vaan sukeltaa myös sotilaan sisäiseen taisteluun ja psyykkeen järkkymiseen. Mieleen hiipivät painajaiset, unen ja todellisuuden rajamailla liikkuminen sekä jatkuva epävarmuus omasta hahmottamisestaan luovat intensiivisen ja mieleenpainuvan pelikokemuksen.

Toiminnan, ongelmanratkaisun ja painajaismaisen seikkailun sekoitus tekee Ad Infinitumista vaikeasti määriteltävän genrensä suhteen. Pelaaja joutuu vaihtamaan strategiaa ja lähestymistapaa usein – joskus ratkaisu saattaa löytyä pakenemisesta, toisinaan hiljainen tarkkailu tai arvoituksen ratkaiseminen ovat avain eteenpäin.

Vaikka pelin pelattavuus itsessään oli pätevää ja pelaaja ohjattiin sujuvasti läpi traumatisoituneen sotilaan mielenmaiseman, Ad Infinitum ei pysty lunastamaan lupauksiaan aidosta kauhukokemuksesta. Möröt, vaikkakin friikkejä, eivät tarjoa sydäntä raastavaa pelkoa ja vaikka painajaismaisesti vääristyneet maailmat toivat eteerisen värinän pelaajien niskavilloihin, pelko jäi pintapuoliseksi.

Elämää juoksuhaudoissa

Graafinen anti tarjosi valitettavasti varsin kirjavan kirjon. Välillä pelaaja saattoi ihastella yksityiskohtaisia ympäristöjä ja painajaismaisia olioita, kun taas toisinaan oli vaikea ymmärtää, miten samassa pelissä saattoi olla PS1-tason tekstuureja.

Vaikka juoksuhaudoissa rämpiminen voi tuntua osuvalta pelin teemaan ja siihen tuomaan realismiin, sen jatkuva toistaminen muuttui ajan kanssa uuvuttavaksi. Kävelysimulaattori, ajatus, joka välissä pyörii mielessä. Toiveissa oli enemmän liikkumisvapautta ja mahdollisuutta tutkia synkkiä maisemia omilla ehdoilla. Pelin lineaarisuus, jota vielä korostivat näkyvyyden ongelmat, toivat ärsytyksen hetkiä, jotka valitettavasti vaimensivat immersiota.

Yksi omalaatuinen piirre, taskulamppumekaniikka, onnistui luomaan enemmänkin turhautumista kuin pelkoa. Siinä missä pelaajan olisi pitänyt kokea pelkoa ja jännitystä, oltiinkin kiinni omassa ärsytyksessämme, kun lamppu ei toiminut haluamallamme tavalla.

Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä. Se ei ole pelkkä kauhupeli, mutta se ei myöskään ole seikkailu, joka pitäisi pelaajaa otteessaan alusta loppuun. Siinä, missä se ottaa askeleita syvälliseen ja merkitykselliseen tarinankerrontaan, se kompuroi pelattavuuden ja grafiikan saralla, jättäen pelaajan toivomaan, että se olisi voinut olla enemmän.

Yhteenvetona Ad Infinitum on kelvollinen lisäys genreen, mutta se ei tarjoa erityisen mieleenpainuvaa kokemusta. Se vaeltelee jossakin keskinkertaisen ja potentiaalisesti kiinnostavan välimaastossa, antaen aihetta miettiä, mitä olisi voinut olla, jos kaikki olisi loksahdellut kohdilleen.

Ad Inifinitum on saatavilla PlayStation 5Xbox Series X ja S -konsoleille sekä PC:lle. Pelin ikäraja on PEGI 16.

Arvostelu: J.Jaatinen

Test Drive Unlimited -kehittäjä puolustaa peliä: ”Steam-numerot eivät kerro koko totuutta” Kommentit pois päältä artikkelissa Test Drive Unlimited -kehittäjä puolustaa peliä: ”Steam-numerot eivät kerro koko totuutta”

Test Drive Unliimited Solar Crown

Viime aikoina pelimaailmassa on puhuttu paljon yhdestä mittarista, kuinka monta pelaajaa on yhtä aikaa kirjautuneena Steamissa. Tätä lukua käytetään usein arvioimaan pelin menestystä. Mutta kehittäjä Naconin mukaan tämä on harhaanjohtavaa.

on ehdottomasti suurin yhteisömme. -numerot eivät ole edustavia, vaikka monet seuraavat niitä, koska ne ovat ainoat julkiset luvut. – Test Drive Unlimited: Solar Crownin kehityksestä vastaava Sebastien Waxin kommentoi asiaa suoraan.

Pelin Steam-huippu oli 5 305 yhtäaikaista pelaajaa, mikä monen mielestä viittaa keskinkertaiseen menestykseen. Mutta ei julkaise vastaavia lukuja, joten PS5:n todellinen pelaajamäärä on salaisuus ja kehittäjän mukaan selvästi paljon suurempi.

myös myöntää, että peli ei julkaisuhetkellä ollut parhaassa iskussa, mutta pitkä päivitystiekartta lupaa korjausta. Heinäkuussa julkaistava Season 4 tuo peliin mm. kasinon, uusia autoja (kuten Aston Martin DB11 Volante ja DeLorean Alpha5), uusia pelimuotoja ja käyttöliittymäparannuksia. Vuonna 2026 on luvassa vielä isompia uudistuksia, kuten klassiset taksikeikat, Housing-ominaisuus sekä PvP-keskittymiä Hongkongiin ja Ibizalle.

Vaikka -tilastot saavat eniten huomiota, Waxin painottaa, että todellinen menestys näkyy konsolipuolella ja etenkin PS5:llä. Toisin sanoen: älä tuomitse kirjaa Steam-kansien perusteella.

Patapon 1+2 Replay tuo rytmimarssin takaisin – nyt saatavilla konsoleille ja PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Patapon 1+2 Replay tuo rytmimarssin takaisin – nyt saatavilla konsoleille ja PC:lle

Rummut pärisee jälleen – rakastettu -heimo on palannut marssimaan rytmin tahdissa! on nyt saatavilla maailmanlaajuisesti :lle, Nintendo Switchille ja :lle Steamin kautta. Tämä remasteroitu paketti sisältää sarjan kaksi ensimmäistä osaa, jotka ilmestyivät alun perin :lle 2000-luvun lopulla. Mukana on paranneltu grafiikka, uusia vaikeustasoja ja paikallinen moninpeli Switchillä.

Rytmi vie taisteluun matkalla kohti Earthendiä

Patapon 1+2 Replay -pelissä pelaaja astuu jälleen ”Mahtavan” rooliin – salaperäisen voiman, joka johtaa Patapon-heimoa rummuttamalla käskyjä rytmissä. Heimo, joka oli hylätty ja ajautunut maailman laidalle, on odottanut tätä hetkeä pitkään. Nyt kun rummut soivat jälleen, on aika lähteä matkalle halki oudon maailman, kohdata monenlaisia vihollisia ja suunnata kohti myyttistä Earthendiä.

Pelin ydin yhdistää rytmipohjaisen toiminnan ja reaaliaikaisen strategian 2D-muodossa. Ohjaus on helppo oppia, mutta rytmitaju ja taktiikka nousevat avainasemaan, kun taistelut vaikeutuvat. Matkan varrella pelaaja avaa käyttöönsä uusia yksiköitä, kuten jousilla ampuvan Yumiponin, hevosen selässä rynnivän Kibaponin ja aina etulinjassa lipun kanssa etenevän Hataponin.

Rakenna oma heimosi ja pelaa yhdessä

Remaster-versiossa on mukana yli 400 erilaista asetta ja varustetta, joiden avulla voit rakentaa juuri omanlaisesi Patapon-joukon. Kentiltä kerättävillä harvinaisilla materiaaleilla voit kehittää ja vahvistaa yksiköitäsi, jotta selviydyt vaativammista haasteista. Lisäksi -versiossa voit pelata jopa neljän pelaajan paikallisessa moninpelissä – täysin uusi lisäys sarjaan.

Patapon 1+2 Replay tuo takaisin alkuperäispelien tarttuvan rytmin, persoonallisen tyylin ja luovan pelattavuuden – nyt modernisoituna ja uusia sekä vanhoja faneja ajatellen.

Patapon 1+2 Replay on nyt saatavilla Playstation 5 ja Nintendo Switch -konsoleille sekä PC:lle.