Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum Kommentit pois päältä artikkelissa Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum

Ad Infinitum

Ad Infinitum (PlayStation 5)

5 / 10
Hyvää Kiehtova idea. Pelattavuus. Huonoa Graafisesti todella vaihteleva. Liikkumavapauden puute. Kiehtova idea, joka ei lopulta ollut mieleenpainuva, eikä oikeastaan edes pelottava. Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä.

Ensimmäisen maailmansodan raakuus ja kaaos elävät voimakkaasti NACONin julkaisemassa ja PAN Visionin jakelemassa -pelissä, joka sukeltaa syvälle sodan kauhuihin ja yhden sotilaan traumatisoituneeseen mieleen. Pelin maailma on synkkä, piinaava ja paikoin sekava, tarjoten pelaajalle kokemuksen, joka on yhtä aikaa sekä jännittävä, ja ainakin yrittää parhaansa ollakseen myöskin mentaalisesti raskas kokemus.

Ad Infinitum vie pelaajan ensimmäisen maailmansodan pelottaviin tapahtumiin, jossa nuoren saksalaissotilaan kautta paljastuu sotatilanteen armottomuus ja mielenterveyden rakoilu. Sotilaan silmin nähdään paitsi juoksuhaudat, myös perhe, ystävät ja koti – ja kaikkea varjostaa jatkuva kuoleman pelko sekä sotatoimien järkyttävät tapahtumat.

Peli ei tyydy kuitenkaan vain esittelemään sotaa ulkoisena kauhuna, vaan sukeltaa myös sotilaan sisäiseen taisteluun ja psyykkeen järkkymiseen. Mieleen hiipivät painajaiset, unen ja todellisuuden rajamailla liikkuminen sekä jatkuva epävarmuus omasta hahmottamisestaan luovat intensiivisen ja mieleenpainuvan pelikokemuksen.

Toiminnan, ongelmanratkaisun ja painajaismaisen seikkailun sekoitus tekee Ad Infinitumista vaikeasti määriteltävän genrensä suhteen. Pelaaja joutuu vaihtamaan strategiaa ja lähestymistapaa usein – joskus ratkaisu saattaa löytyä pakenemisesta, toisinaan hiljainen tarkkailu tai arvoituksen ratkaiseminen ovat avain eteenpäin.

Vaikka pelin pelattavuus itsessään oli pätevää ja pelaaja ohjattiin sujuvasti läpi traumatisoituneen sotilaan mielenmaiseman, Ad Infinitum ei pysty lunastamaan lupauksiaan aidosta kauhukokemuksesta. Möröt, vaikkakin friikkejä, eivät tarjoa sydäntä raastavaa pelkoa ja vaikka painajaismaisesti vääristyneet maailmat toivat eteerisen värinän pelaajien niskavilloihin, pelko jäi pintapuoliseksi.

Elämää juoksuhaudoissa

Graafinen anti tarjosi valitettavasti varsin kirjavan kirjon. Välillä pelaaja saattoi ihastella yksityiskohtaisia ympäristöjä ja painajaismaisia olioita, kun taas toisinaan oli vaikea ymmärtää, miten samassa pelissä saattoi olla PS1-tason tekstuureja.

Vaikka juoksuhaudoissa rämpiminen voi tuntua osuvalta pelin teemaan ja siihen tuomaan realismiin, sen jatkuva toistaminen muuttui ajan kanssa uuvuttavaksi. Kävelysimulaattori, ajatus, joka välissä pyörii mielessä. Toiveissa oli enemmän liikkumisvapautta ja mahdollisuutta tutkia synkkiä maisemia omilla ehdoilla. Pelin lineaarisuus, jota vielä korostivat näkyvyyden ongelmat, toivat ärsytyksen hetkiä, jotka valitettavasti vaimensivat immersiota.

Yksi omalaatuinen piirre, taskulamppumekaniikka, onnistui luomaan enemmänkin turhautumista kuin pelkoa. Siinä missä pelaajan olisi pitänyt kokea pelkoa ja jännitystä, oltiinkin kiinni omassa ärsytyksessämme, kun lamppu ei toiminut haluamallamme tavalla.

Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä. Se ei ole pelkkä kauhupeli, mutta se ei myöskään ole seikkailu, joka pitäisi pelaajaa otteessaan alusta loppuun. Siinä, missä se ottaa askeleita syvälliseen ja merkitykselliseen tarinankerrontaan, se kompuroi pelattavuuden ja grafiikan saralla, jättäen pelaajan toivomaan, että se olisi voinut olla enemmän.

Yhteenvetona Ad Infinitum on kelvollinen lisäys genreen, mutta se ei tarjoa erityisen mieleenpainuvaa kokemusta. Se vaeltelee jossakin keskinkertaisen ja potentiaalisesti kiinnostavan välimaastossa, antaen aihetta miettiä, mitä olisi voinut olla, jos kaikki olisi loksahdellut kohdilleen.

Ad Inifinitum on saatavilla PlayStation 5Xbox Series X ja S -konsoleille sekä PC:lle. Pelin ikäraja on PEGI 16.

Arvostelu: J.Jaatinen

PSVR2 -laseille on tulossa joulukuussa sellaiselta vaikuttava uutuus, että kakka menee takuulla housuun Kommentit pois päältä artikkelissa PSVR2 -laseille on tulossa joulukuussa sellaiselta vaikuttava uutuus, että kakka menee takuulla housuun

Yksi virtuaalitodellisuuden suosituimmista kauhupelistä saa jatko-osan. Five Nights at Freddy’s: Help Wanted 2 suuntaa virallisesti PSVR 2:lle ensi kuussa, luvaten suuria parannuksia alkuperäiseen verrattuna.

Peli saapuu virallisesti PSVR 2:lle 14. joulukuuta. PS-blogikirjoituksen mukaan peliin tulee kuusi eri minipelimoodia: Backstage, Fazcade, Staff Only, Food Prep, Ticket Booth ja erityinen kategoria, joka sisältää uusia VR-versioita Five Nights at Freddy’s: Sister Locationin pelattavuudesta.

Trailerin tulevasta kauhukokemuksesta voit ottaa haltuun alta:

Tammikuussa ilmestyvän Tekken 8:n PC-versio tekniset tiedot varmistuivat Kommentit pois päältä artikkelissa Tammikuussa ilmestyvän Tekken 8:n PC-versio tekniset tiedot varmistuivat

Tekken 8


on vahvistanut :n -vaatimukset taistelupelin Steam-sivulla.

Kaikkein kiireellisin tieto tässä on todennäköisesti pelin 100 gigatavun tallennustilan vaatimus, mutta on myös huomionarvoista, että vähimmäisvaatimuksissa tarvitaan 8 gigatavua RAM-muistia, kun taas suositellut vaatimukset edellyttävät 16 gigatavua RAM-muistia.

Bandai Namco on lisähuomautuksessaan maininnut Tekken 8:n kuvan sekunnissa -lukeman. Näiden teknisten tietojen perusteella ”vakaa yli 60” on ilmeisesti ”taattu” ja valittu oletuksena grafiikka-asetuksissa, kun peli käynnistetään ensimmäistä kertaa. Kuitenkin Bandai Namco varoittaa, että ruudunpäivitysnopeus saattaa laskea, kun muita sovelluksia käynnissä taustalla. Tekken-pääohjaaja Katsuhiro Harada on myös vakuuttanut, ettei Tekken 8:aan ole suunniteltu lisättävän kiisteltyä Denuvo-anti-piratismiohjelmistoa.

Bandai Namco Studios Inc:n kehittämässä pelissä on uusia ominaisuuksia kuten uusi Arcade Quest -tila, joka tarjoaa yksinpelissä harjoituskentän taitojen parantamiseen.

Tekken 8 ilmestyy tammikuun 26. päivänä 2024 , ja S -konsoleille sekä PC:lle Steamin kautta. Ennakkotilaukset ovat parhaillaan avoinna Standard-, Deluxe- ja Ultimate Edition -versioille.