Kilpa-ajon huumaa omasta olohuoneesta käsin – Jimm’s PC-Storen vinkit simracingiin Kommentit pois päältä artikkelissa Kilpa-ajon huumaa omasta olohuoneesta käsin – Jimm’s PC-Storen vinkit simracingiin

Simracing

Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri Jimm's -Store kertoo, millaista on ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lajista innostuu tosissaan.

Simracing (tai digital racing) on kilpa-ajamisen tarkkaa simulointia. Simulaatiossa otetaan huomioon kaikki ajamiseen liittyvät muuttujat, kuten sään vaikutus ajamiseen, polttoaineen ja renkaiden kuluminen, auton säädöt ja niiden vaikutus auton käyttäytymiseen sekä kolareista aiheutuneet vauriot. Simulaattori mahdollistaa realistisen kilpa-autoiluelämyksen ilman oikean kilpa-autoilun rajoitteita, kuten teknisen osaamisen kynnystä tai aika- ja rahainvestointia. Harrastajia lajissa kiehtoo realismi ja tiimikilpailut.

Haastattelimme -kilpapelitiimin toimitusjohtajaa Lasse Salmista ja simracing-manageri Simo Rautavirtaa. Kun HAVU heinäkuussa 2022 otti Inertia Simracingin siipiensä alle, oli lajiin mukaan lähteminen organisaatiolle uusi aluevaltaus. Kysyimme Salmiselta, mikä sai HAVUn kiinnostumaan juuri simracingista.

”Olen ollut kiinnostunut simracingista siitä lähtien, kun laji on ollut millään tavalla esillä. Simon kanssa meitä yhdisti yhteinen innostus ja rakkaus lajia kohtaan sekä vahva tahtotila viedä asioita eteenpäin. Taustalla ei ollut pelkkää bisneskulmaa, vaan myös se, miten voimme auttaa näitä junnuja pääsemään mahdollisimman pitkälle ja juuri se oli minulle henkilökohtaisesti merkityksellinen asia, kun lähdimme päätöksiä tekemään.”

Salminen paljastaa.

HAVUlle yhteistyö on ollut erityisen mieluisa tuodessaan etenkin -joukkueestaan tunnetulle organisaatiolle uutta näkökulmaa sekä mahdollisuuksia myös laajentua ja tavoittaa uusia tahoja. HAVUn simracing-tiimi pitää tällä hetkellä kokoonpanossaan noin 20 henkeä, joista noin 7-8 kuskia ajaa maailman kovimmalla tasolla -simulaatiopelissä. Vaikka rosterin ydinhenkilöt ovat edelleen samoja kuin Inertian aikoina, on liittyminen HAVUun mahdollistanut myös uusia rekrytointeja, kuten esimerkiksi hallitsevan Suomen mestarin Tomi Katilan.

HAVUn simracing-manageri Simo Rautavirta kertoo toimineensa Suomen simracing-skenessä kaiken kaikkiaan noin 12–14 vuotta. Rautavirtaa voi siis pitää eräänlaisena Suomen simracingin keulahahmona tai kuten Salminen häntä kutsuu, ”simracing-faijana”. Rautavirta oli aikoinaan ensimmäisenä Suomessa perustamassa simracing-tiimiä organisaation alle.

”Koko homma lähti siitä, kun vuonna 2016 perustimme Inertia Simracingin. Suomessa ei ollut sellaista organisaatiota, joka olisi tehnyt samaa. Itse ajoin vielä silloin maailman kovimpia sarjoja. Nyt junnut ovatkin menneet jo ohi osaamisessa ja siinä, kuinka paljon he voivat omistaa aikaa kilpailuille.”

Rautavirta taustoittaa.

Omista kisamuistoistaan Rautavirta muistelee erityisen lämmöllä voittoaan iRacingin ensimmäisissä 24 tunnin kisoissa. Hänen tiiminsä ajoi McLaren GT3:lla, joka vastaa ominaisuuksiltaan suuresti myös nykyaikaisia kilpa-autoja. 24 Hours of Daytona eroaa tavanomaisista yksilösprinttikisoista siten, ettei niissä fokus ole esimerkiksi siinä, kenen auto on nopein kymmenen kierroksen ajan. Sen sijaan keskeisintä on saada auto toimimaan 24 tuntia eri lämpötiloissa sekä suunnitella tiimille kisastrategia. Lisäksi on tärkeää säätää auto siten, että se on kaikkien kuskien ajettavissa, sillä tavanomaisesti kuskien tottumukset ja tarpeet autolle voivat erota toisistaan suurestikin. Siksi tämänkaltaisissa kestävyys- ja tiimikisoissa korostuu etenkin tiimityö, taktikointi ja yhteisen sävelen löytäminen.

Suomessa kisataan paitsi verkossa, myös paikan päällä. Lyhyessä ajassa suuren suosion saavuttanut Rengas Turku 24h oli pari vuotta koronapandemian vuoksi tauolla, mutta vuoden 2022 tammikuussa koottiin jälleen kuljettajat ja tallit yhteen. Siitä huolimatta, että etäisyyttä jouduttiin pitämään muutama vuosi, on simracing kuitenkin hyötynyt koronasta valtavasti. Urheilutapahtumien peruuntumiset ja yleisötapahtumien rajoitukset toivat myös oikean maailman autoilla ajavia kilpakuskeja lisää simulaattoreiden pariin, mikä puolestaan nosti lajin suosiota roimasti. Virtuaaliradoilla nähtiinkin mm. Max Verstappenin ja Kalle Rovanperän kaltaisia taitureita. Tätä Rautavirta pitää tärkeänä merkkinä siitä, kuinka uskollisesti laji jäljittelee todellisuutta.

Simracingissa alkuun riittävät pelkkä ratti ja polkimet

Rautavirran mukaan yhteisö simracingin ympärillä on kehittynyt ja harrastajakunta on kasvanut ja monipuolistunut kuluneiden vuosien aikana. Laji on aikaisemmin ollut suosituin yli 30-vuotiaiden miesten keskuudessa, mutta nykyisin se tavoittaa myös nuoria ihmisiä ja oikean elämän kilpakuskeja.

Kysyimme myös, minkälaisilla varusteilla huipputasolla ajetaan ja mitä siellä menestyminen vaatii. Rautavirran mukaan maailman kovimmalla tasolla oikeastaan kaikilla kuskeilla on alumiinirigi eli ajoteline, jossa on alustassa kiinni ajopenkki, polkimet, ratti sekä näyttö tai näytöt. Moni kuski suosii kolmen näytön kokonaisuutta. Jotkut kuskit ajavat myös VR-laseilla, mutta toistaiseksi kyseessä on vielä selkeä vähemmistö. Lajista kiinnostunut aloittelija pääsee helposti alkuun myös perinteisellä ratin ja polkimien yhdistelmällä.

”Parhaimmat laitteet maksavat edelleen todella paljon, mutta halvemmillakin laitteilla voitettiin vielä muutama vuosi sitten maailmanmestaruuskisoja.”

Rautavirta kommentoi

Kaiken kaikkiaan laji on ottanut asemansa niin maailmalla kuin ennen kaikkea Suomessa. Harrastajakunta vaihtelee varhaisteineistä aina eläkeläisiin asti, ja ainakin kansallisesta kärjestä löytyy niin koululaisia kuin kokeneita konkareitakin. Myös aloittelijat ovat tervetulleita mukaan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lajin ympärillä toimii aktiivinen FiSRA-yhteisö. Ainakaan toistaiseksi lajille ei ole ruutulippua näkyvissä.

Tutustu Jimm's PC-Storen Simracing tuotteisiin

EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia Kommentit pois päältä artikkelissa EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia

EA Sports F1 25

on julkaissut ensimmäisen pidemmän pelikuvavideon tulevasta -pelistä, joka jatkaa virallisena FIA Formula One World Championship -pelinä. Videon juontavat F1-piireistä tutut Alex Jacques ja Matt Gallagher, ja se käy läpi peliin tehtyjä uudistuksia, jotka lisäävät aitouden tuntua viikonlopun kisakokemukseen. Uudistuksiin kuuluvat mm. LIDAR-teknologian avulla mallinnetut radat, enemmän oikeita tiimiradioviestejä ja uusitut podium-seremoniat.

Erikoisuutena F1 25:ssä nähdään myös ensimmäistä kertaa pelisarjassa käänteisiä ratoja. Silverstone, Zandvoort ja Red Bull Ring ovat nyt ajettavissa väärään suuntaan Grand Prix-, Time Trial-, Multiplayer- ja Career-tiloissa. Reverse-radat eivät ole pelkkiä peilikuvia — ne on muokattu huolella: DRS-alueet, tekoäly, sektorijaot, lähtöruudukko ja varikkopaikat on kaikki suunniteltu uusiksi.

Videolla käydään tarkemmin läpi viisi päivittynyttä rataa: Bahrain, Miami, Melbourne, Suzuka ja Imola. LIDAR-teknologia mahdollistaa aiempaa tarkemman radan mallinnuksen, aina rakennusten ja mainostaulujen sijainnista asfaltin pienimpiin epätasaisuuksiin. Ratojen yksityiskohdat on napattu suoraan F1-viikonloppujen aikana, mikä näkyy visuaalisessa tarkkuudessa.

Codemastersin luova johtaja Gavin Cooper kommentoi, että LIDAR-teknologian ansiosta pelaajat pääsevät entistä lähemmäs kisatunnelmaa. Reverse-radat valittiin huolella, jotta ne toisivat peliin jotain uutta ja mielekästä ilman, että pelituntuma kärsii.

EA Sports F1 25 julkaistaan 30. toukokuuta :lle, |S:lle ja :lle. Ennakkotilaajat voivat napata itselleen Iconic Editionin, joka tuo mukanaan kolme päivää etumatkaa julkaisusta, erikoissisältöä Lewis Hamiltonilta ja tulevasta F1 The Movie -leffasta sekä 2025 kauden ulkoasuja jo F1 24 -pelin Time Trial -tilaan. Jos omistat jo F1 23 tai F1 24 -pelit, saat 15 % alennuksen Iconic Editionista.

-jäsenet pääsevät peliin käsiksi jo 27. toukokuuta viiden tunnin kokeilun muodossa. Mukana tulee myös kuukausittainen XP-bonus ja aleja digitaalisista ostoksista, mukaan lukien PitCoinit ja lisäsisällöt.

Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä

Muistatko vielä ne lapsuuden hetket, kun hiekkalaatikolla rakennettiin linnoja, teitä ja kokonaisia valtakuntia muovikauhalla ja mielikuvituksella? Nyt voit palata noihin fiiliksiin – mutta tällä kertaa ohjaimessa on vähän järeämpää kalustoa. on rakennussimulaatio, joka tuo lapsuuden hiekkaleikit nykyaikaan realistisella otteella ja isoilla koneilla.

Pelin lähtökohta on yksinkertainen mutta tehokas: korjataan maailmaa katastrofien jäljiltä. Tulvat, hiekkamyrskyt ja muut luonnonmullistukset ovat pyyhkäisseet kaupunkeja ja rakennelmia, ja nyt tarvitaan osaavia käsiä – sekä puskutraktoreita, nostureita ja kaivinkoneita – pistämään paikat taas kuntoon. Olipa kyse siltojen rakentamisesta, tehtaiden kunnostamisesta tai raunioiden raivaamisesta, RoadCraftin ydin on tekemisen meininki.

Eikä tässä ole kyse pelkästä nappien painelusta. RoadCraftissa koneiden käyttö nojaa tarkkaan fysiikanmallinnukseen, joka tekee jokaisesta nostosta, kaivusta ja purkuliikkeestä juuri sopivan painavan ja palkitsevan. Tässä pelissä ei ole kiire – tärkeämpää on saada homma tehtyä kunnolla ja nauttia siitä, miten kaaoksesta syntyy järjestystä omilla käsillä.

Pelin vahvuus ei ole pelkästään sen realistisessa simulaatiossa. RoadCraft nimittäin yhdistää hienosti kaksi maailmaa: se tarjoaa aikuiselle pelaajalle fiiliksen, kuin olisi taas hiekkalaatikolla, mutta tällä kertaa ei tarvitse tyytyä ämpäriin ja pikkuautoihin. Mukana on luovuutta, rauhallista etenemistä ja vapauden tunnetta, joka syntyy avoimen pelimaailman tarjoamista mahdollisuuksista.

RoadCraft julkaistaan 20. toukokuuta :lle, /S:lle ja :lle. Ikärajaksi on merkitty PEGI 3, eli tämä sopii ihan jokaiselle rakentelun ystävälle – oli sitten kyseessä hiekkalaatikkoveteraani tai tuore työkoneintoilija.