Klassikkopelin leffauusinto yrittää, vaikka ulkopuolinen paine näkyy – arvostelussa Mortal Kombat (2021) Kommentit pois päältä artikkelissa Klassikkopelin leffauusinto yrittää, vaikka ulkopuolinen paine näkyy – arvostelussa Mortal Kombat (2021)

Mortal Kombat, oranssit hyvikset, siniset pahikset

Mortal Kombat (2021)

6 / 10
Hyvää Josh Lawsonin Kano, Hiroyuki Sanadan Scorpion, hupaisa toiminnallisuus ja nostalgiset viittaukset peliin. Huonoa Elokuvaa varten tehty Cole Young, joka vie tilan miltei kaikelta mikä olisi tehnyt elokuvasta hyvän. Yleisesti Mortal Kombat (2021) yrittää olla hyvä ja tietyllä tavalla kaikessa väkivaltaisessa ilottelussaan se onkin sitä, mutta ongelmat muistuttavat kiusallisella tavalla siitä miten markkinat ohjailevat elokuvateollisuutta.

Erityisesti viihde-elokuvista keskusteltaessa yksi kestopuheenaihe on ulkopuolisten viihdetuotteeseen kohdistama paine. Tämän paineen nimi on samaistuttavuus, johon erityisesti tämän mittakaavan elokuvaan rahaa satsaavat haluavat panostaa, ja tietenkin painostaa.

Ongelma nimeltään Cole Young

Elokuvateollisuudessa on kolme markkinaa. Yhdysvallat, ja niin edelleen. Aikaisemmin markkinoita oli kaksi. Kahden markkinan mallissa elokuvan sankariksi olisi sopinut loistavasti Johnny Cage ja mikäli tilanne olisi edelleen tämä, varsin karismaattisen Mechad Brooksin esittämä Jax. Koko elokuvan varsinainen kantava voima, Josh Lawsonin esittämä Kano sopii pahikseksi, koska hän ei ole kotoisin kahdesta ensimmäisestä markkinasta. Ja onhan Kano toki aina ollut pahis.

Sonya Bladen ja Jaxin kohdalla valinta olisi ollut toki helppo, mutta videopelielokuville on äärimmäisen tärkeä markkina, joten tämän takia vain ’olisi.’

Siksi meillä on Cole Young. Hänet tuotiin tähän maailmaan palvelemaan tasan tarkkaan yhtä tarkoitusta. Tuottamaan ongelmaton päähenkilö joka sopii sekä Yhdysvaltojen liberaaleille että Kiinan koservatiivisemmille elokuvamarkkinoille. Tämä seikka on käynyt melko selväksi suurelle osalle faneja, jotka ovat myös kritisoineet päähenkilön kehittämistä elokuvaa varten.

Ongelma nimeltään tarina

Elokuva on tehty siinä kolmen ja neljänkympin hujakoilla oleville ihmisille, jotka muistavat Mortal Kombatin pääasiassa kaksiulotteisena. Cole Young on sinänsä oiva huijaus, koska esimerkiksi kohdeyleisöön kuuluvana en tunne uusia hahmoja ja Cole voisi olla helposti yksi niistä.

Uuden hahmon nostaminen keskiöön tekee valitettavasti tarinasta semmoisen, että kaikki kiinnostava tapahtuu poissa valokeilasta. Elokuva on täynnä loistavia hahmoja joiden taustatarinaan on kiinnitetty huomiota ja koko elokuvan avaava Sub-Zeron ja Scorpionin taistelu tuntuu eräänlaiselta elokuvantekijöiden pahoittelulta ja tunnustukselta siitä mitä tämä olisi voinut olla jos sen olisi vain saanut tehdä vapaasti. Ehkä se oli yksi niitä osia elokuvasta, johon kapitalismin punakynä ei ole koskenut.

Uskon Cole Youngin tulleen (käsikirjoittamisprosessin aikana) tarinaan mukaan varsin myöhään, koska osa hahmojen kasvusta tuntuu jäävän varsin puutteelliseksi ja päähenkilön kasvutarina tuntuu irralliselta ja normatiiviselta. Jos Cole Young olisi ollut Tähtien sotien Reyn tapaan nainen, olisi meillä taas joku ihme gate päällä. Uuden, täysin tarpeettoman ja vain tuottoja palvelevan hahmon lisääminen maailmaan on vaikuttanut hyvin moneen osaan kokonaisuudessa ja sen vuoksi suurin osa sankareista ovat vain joko ”olen hyvis koska haluan pelastaa maailman” ja pahikset taas ovat ”lol chaos reigns maailma palaa”. Vaihtoehtoisesti pahikset haluavat joko rahaa tai vain orjuuttaa muita maailmoja, että voivat laittaa miljoonat alamaiset rakentamaan jotain ihmeen ziggurateja, joiden päällä istutaan ja nauretaan samaisille alamaisille.

Ne hyvät jutut

Mainitsin aikaisemmin Kanon. Mainitsen kaverin vielä uudestaan, sillä Josh Lawsonin esittämä palkkasotilas on pääsyy minkä takia elokuvalle kannattaa antaa tilaisuus. Toinen ovat tietysti lukuisat, varsin osuvat viittaukset itse peliin. Jopa toistuvaa jalkojen alta pyyhkäisyyn perustuvaan tekniikkaan viitattiin ja se hymyilytti.

Elokuva on myös varsin hauska kokemus lystikkään ultraväkivaltansa kanssa, joten ei kai tässä mitään väärää ole. Tai, on paljonkin väärää, mutta tekijöitä tuskin voi syyttää siitä, että tämä(kin) kuvastaa aikaa jossa elämme.

Kommentoi

Uncharted -elokuvan ensimmäinen traileri on nyt katsottavissa Kommentit pois päältä artikkelissa Uncharted -elokuvan ensimmäinen traileri on nyt katsottavissa

Uncharted

Ensi vuoden puolelle siirretty jo kovasti odotettu Uncharted -elokuva on saanut ensimmäisen trailerin, jonka voit katsoa alta.

Elokuvan piti ilmestyä alunperin helmikuun 11. päivä ja nyt uudeksi ensi-iltapäiväksi on ilmoitettu helmikuun 18. päivä. Alunperin elokuvan piti ilmestyä jo kesäkuussa 2021, mutta julkaisuajankohtaa siirrettiin alkuvuodesta.

Uncharted -elokuva perustuu vuonna 2007 ilmestyneeseen Uncharted: Drake’s Fortune -peliin. Elokuvassa pääosan nuorta Nathan Drakea näyttelee Tom Holland ja muissa rooleissa nähdään mm. Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophie Ali ja Tati Gabrielle.

Elokuvan ohjaaja on ehtinyt vaihtua jo seitsemään otteeseen. Viimeisimpänä ohjaajana on toiminut Ruben Fleischer (Zombieland, Venom).

Uncharted -elokuva ilmestyy helmikuun 18. päivä 2022.

Kommentoi

Esimakua Mortal Kombat -elokuvaan – Ensimmäiset minuutit nyt katsottavissa Kommentit pois päältä artikkelissa Esimakua Mortal Kombat -elokuvaan – Ensimmäiset minuutit nyt katsottavissa

Samannimiseen videopelisarjaan perustuva elokuva saa odotetun ensi-iltansa 23. päivä huhtikuuta. Innokkaimmille faneille on nyt julkaistu maistiainen, kun elokuvan ensimmäiset seitsemän minuuttia ovat nähtävillä alapuolella.

Rauhallisesti käynnistyvä pätkä loppuu Scorpionin ja Sub-Zero kohtaamiseen. Fanien onneksi jatkoa videolle on luvassa kokonaisen elokuvan muodossa perjantaina. Hieman yli kuukausi sitten Simon McQuoidin ohjaama sai ensimmäisen trailerinsa, joka sai faneilta ylistävän vastaanoton. on tehnyt nyt historiaa katsotuimpana lapsilta kielletyn elokuvan trailerina peitoten suositut kuten Deadpool ja Logan. Elokuvan onkin lupailtu pysyvän uskollisena pelisarjalle ja ottavan kaiken irti ikärajoituksestaan.

Olemme aiemmin uutisoineet esimerkiksi elokuvaan uudistetusta tunnusmusiikista, joka on kuunneltavissa täältä.

Kommentoi