Klassikkopelin leffauusinto yrittää, vaikka ulkopuolinen paine näkyy – arvostelussa Mortal Kombat (2021) Kommentit pois päältä artikkelissa Klassikkopelin leffauusinto yrittää, vaikka ulkopuolinen paine näkyy – arvostelussa Mortal Kombat (2021)

Mortal Kombat, oranssit hyvikset, siniset pahikset

Mortal Kombat (2021)

6 / 10
Hyvää Josh Lawsonin Kano, Hiroyuki Sanadan Scorpion, hupaisa toiminnallisuus ja nostalgiset viittaukset peliin. Huonoa Elokuvaa varten tehty Cole Young, joka vie tilan miltei kaikelta mikä olisi tehnyt elokuvasta hyvän. Yleisesti Mortal Kombat (2021) yrittää olla hyvä ja tietyllä tavalla kaikessa väkivaltaisessa ilottelussaan se onkin sitä, mutta ongelmat muistuttavat kiusallisella tavalla siitä miten markkinat ohjailevat elokuvateollisuutta.

Erityisesti viihde-elokuvista keskusteltaessa yksi kestopuheenaihe on ulkopuolisten viihdetuotteeseen kohdistama paine. Tämän paineen nimi on samaistuttavuus, johon erityisesti tämän mittakaavan elokuvaan rahaa satsaavat haluavat panostaa, ja tietenkin painostaa.

Ongelma nimeltään Cole Young

Elokuvateollisuudessa on kolme markkinaa. Yhdysvallat, Kiina ja niin edelleen. Aikaisemmin markkinoita oli kaksi. Kahden markkinan mallissa elokuvan sankariksi olisi sopinut loistavasti Johnny Cage ja mikäli tilanne olisi edelleen tämä, varsin karismaattisen Mechad Brooksin esittämä Jax. Koko elokuvan varsinainen kantava voima, Josh Lawsonin esittämä Kano sopii pahikseksi, koska hän ei ole kotoisin kahdesta ensimmäisestä markkinasta. Ja onhan Kano toki aina ollut pahis.

Sonya Bladen ja Jaxin kohdalla valinta olisi ollut toki helppo, mutta videopelielokuville Kiina on äärimmäisen tärkeä markkina, joten tämän takia vain ’olisi.’

Siksi meillä on Cole Young. Hänet tuotiin tähän maailmaan palvelemaan tasan tarkkaan yhtä tarkoitusta. Tuottamaan ongelmaton päähenkilö joka sopii sekä Yhdysvaltojen liberaaleille että Kiinan koservatiivisemmille elokuvamarkkinoille. Tämä seikka on käynyt melko selväksi suurelle osalle faneja, jotka ovat myös kritisoineet päähenkilön kehittämistä elokuvaa varten.

Ongelma nimeltään tarina

Elokuva on tehty siinä kolmen ja neljänkympin hujakoilla oleville ihmisille, jotka muistavat Mortal Kombatin pääasiassa kaksiulotteisena. Cole Young on sinänsä oiva huijaus, koska esimerkiksi kohdeyleisöön kuuluvana en tunne uusia hahmoja ja Cole voisi olla helposti yksi niistä.

Uuden hahmon nostaminen keskiöön tekee valitettavasti tarinasta semmoisen, että kaikki kiinnostava tapahtuu poissa valokeilasta. Elokuva on täynnä loistavia hahmoja joiden taustatarinaan on kiinnitetty huomiota ja koko elokuvan avaava Sub-Zeron ja Scorpionin taistelu tuntuu eräänlaiselta elokuvantekijöiden pahoittelulta ja tunnustukselta siitä mitä tämä olisi voinut olla jos sen olisi vain saanut tehdä vapaasti. Ehkä se oli yksi niitä osia elokuvasta, johon kapitalismin punakynä ei ole koskenut.

Uskon Cole Youngin tulleen (käsikirjoittamisprosessin aikana) tarinaan mukaan varsin myöhään, koska osa hahmojen kasvusta tuntuu jäävän varsin puutteelliseksi ja päähenkilön kasvutarina tuntuu irralliselta ja normatiiviselta. Jos Cole Young olisi ollut Tähtien sotien Reyn tapaan nainen, olisi meillä taas joku ihme gate päällä. Uuden, täysin tarpeettoman ja vain tuottoja palvelevan hahmon lisääminen maailmaan on vaikuttanut hyvin moneen osaan kokonaisuudessa ja sen vuoksi suurin osa sankareista ovat vain joko ”olen hyvis koska haluan pelastaa maailman” ja pahikset taas ovat ”lol chaos reigns maailma palaa”. Vaihtoehtoisesti pahikset haluavat joko rahaa tai vain orjuuttaa muita maailmoja, että voivat laittaa miljoonat alamaiset rakentamaan jotain ihmeen ziggurateja, joiden päällä istutaan ja nauretaan samaisille alamaisille.

Ne hyvät jutut

Mainitsin aikaisemmin Kanon. Mainitsen kaverin vielä uudestaan, sillä Josh Lawsonin esittämä palkkasotilas on pääsyy minkä takia elokuvalle kannattaa antaa tilaisuus. Toinen ovat tietysti lukuisat, varsin osuvat viittaukset itse peliin. Jopa toistuvaa jalkojen alta pyyhkäisyyn perustuvaan tekniikkaan viitattiin ja se hymyilytti.

Elokuva on myös varsin hauska kokemus lystikkään ultraväkivaltansa kanssa, joten ei kai tässä mitään väärää ole. Tai, on paljonkin väärää, mutta tekijöitä tuskin voi syyttää siitä, että tämä(kin) kuvastaa aikaa jossa elämme.

Kommentoi

Esimakua Mortal Kombat -elokuvaan – Ensimmäiset minuutit nyt katsottavissa Kommentit pois päältä artikkelissa Esimakua Mortal Kombat -elokuvaan – Ensimmäiset minuutit nyt katsottavissa

Samannimiseen videopelisarjaan perustuva elokuva saa odotetun ensi-iltansa 23. päivä huhtikuuta. Innokkaimmille faneille on nyt julkaistu maistiainen, kun elokuvan ensimmäiset seitsemän minuuttia ovat nähtävillä alapuolella.

Rauhallisesti käynnistyvä pätkä loppuu Scorpionin ja Sub-Zero kohtaamiseen. Fanien onneksi jatkoa videolle on luvassa kokonaisen elokuvan muodossa perjantaina. Hieman yli kuukausi sitten Simon McQuoidin ohjaama Mortal Kombat sai ensimmäisen trailerinsa, joka sai faneilta ylistävän vastaanoton. Traileri on tehnyt nyt historiaa katsotuimpana lapsilta kielletyn elokuvan trailerina peitoten suositut elokuvat kuten Deadpool ja Logan. Elokuvan onkin lupailtu pysyvän uskollisena pelisarjalle ja ottavan kaiken irti ikärajoituksestaan.

Olemme aiemmin uutisoineet esimerkiksi elokuvaan uudistetusta tunnusmusiikista, joka on kuunneltavissa täältä.

Kommentoi

Tältä kuulostaa Mortal Kombat -elokuvaan päivitetty tunnusmusiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Tältä kuulostaa Mortal Kombat -elokuvaan päivitetty tunnusmusiikki

Mortal Kombat

Tunnettu Techno Syndrome -kappale on saanut päivityksen vuoteen 2021, kun tulevasta -elokuvasta julkaistaan lisää sisältöä. Yksi suosituimmista videopelisarjojen tunnusmusiikeista on kiistatta Mortal Kombat -sarjan tunnari ”Techno Syndrome”. Nyt legendaarinen kipale on saanut päivityksen Mortal Kombat -elokuvaan ja on kuunneltavissa alla olevalla videolla.

Päivitetty versio on elokuvasäveltäjä Benjamin Wallfiscin käsialaa, joka on aiemmin säveltänyt musiikkia elokuviin kuten ”Blade Runner 2049”, ”Shazam!”, ”The Invisible Man” sekä ”Hidden Figures”. Elokuvan soundtrack ja tunnusmusiikki julkaistaan WaterTower Music -levy-yhtiön toimesta, joka on Warner Bros. -studion omistuksessa toimiva levy-yhtiö. WaterTower Music on vastuussa elokuvien kuten ”Justice League” ja ”Godzilla vs. Kong” alkuperäisistä sävellyksistä.

”Techno Syndrome” tehtiin alunperin mainokseen, mutta päätyikin videopelisarjaan ja nyt vuosien saatossa siitä on tehty useita versioita ja parodioita. Alkuperäisen kappaleen tekivät Praga Khan ja Olivier Adams eli ”The Immortals”. Molemmat ovat Lords of Acid -yhtyeen jäseniä. Kappaletta on käytetty myös ensimmäisessä Mortal Kombat -elokuvassa vuonna 1995.

Mortal Kombat julkaistaan 23. päivä huhtikuuta

Kommentoi