Korealainen Oscar-ehdokas Parasite – Spoileriton arvostelu Kommentit pois päältä artikkelissa Korealainen Oscar-ehdokas Parasite – Spoileriton arvostelu

10 / 10
Hyvää Ohjaus, näyttelytyö, kuvaus, leikkaus, käsikirjoitus, lavastus, kaikki yksityiskohtiaan myöten. Mestarillinen ja omaperäinen tunnelma. Tarkkaan harkittu mutta rennolla otteella tehty. Huonoa Ei oikeastaan mikään, mutta hypetetyn elokuvan ensimmäinen katselukerta tuskin tekee sille täyttä oikeutta. Yleisesti Taiteellisesti korkeatasoinen ja pisteliäs, mutta silti tavattoman viihdyttävä elokuva luokkaeroista, joka luultavasti vain paranee myöhemmillä katselukerroilla.

Miten kirjoittaa elokuvasta, josta vallitsee kaksiosainen konsensus: 1) että se ansaitsee viisi tähteä ja jopa vähän väljähtäneen sanan mestariteos 2) että on sitä parempi mitä vähemmän siitä tietää etukäteen?

Aloitetaan jälkimmäisestä. kertoo köyhästä perheestä, jolle avautuu mahdollisuus parempaan, mutta siitä alkaa arvamaaton tapahtumaketju. Tämä arvaamattomuus on luotu tavalla, joka tuntuu sekä yllättävältä että johdonmukaiselta aiemmin nähdyn perusteeella. Elokuva etenee vaivattomasti otosta ja kohtauksesta toiseen. Sen veto on oudon vastustamaton.

Samalla siinä on hyvin erikoinen tunnelma. Parasite on parhaimmillaan hauska, mutta huumori on sitä vaikeata lajia, jota kutsutaan nimellä “uneasy laughter”. Tekee mieli nauraa, mutta ei sittenkään tiedä voisiko ja saisiko. Samainen jännite kulkee oikeastaan läpi koko elokuvan: tunnetilat ovat harvoin selviä. Moni kohtaus on vähemmän kuluneen fraasin puutteessa sietämättömän keveä, ihastuttavan hyvin sommiteltu ja viihdyttävä. Yksikään taiteellinen ratkaisu ei tunnu alleviivaavalta tai halvalta.

Parasite on paikoin myös jännittävä, lähes sietämättömän jännittävä. Kuten mainitsin, se on täynnä jännitteitä eikä aina ole selvää, mitä sen kanssa tuntee. Kaikki tunteet eivät ole helppoja tai miellyttäviä. Bong Joon-hon ohjaustyö on niin tarkkaa ja hallittua, näyttelijäntyö kautta linjan niin tasokasta, vaihtelevaa ja vivahteikasta (tuntuisi väärältä nostaa yhtäkään erinomaisista näyttelijöistä toisen yläpuolelle), että tunnelma on selkeästikin osaavan ohjaajan tulos. Eikä se huumoristaan huolimatta ole hyvänmielenelokuva.

Näin ollen on helppo todeta, että se on mestariteos sanan varsinaisessa mielessä: se on osoitus Bong Joon-hon ammattitaidosta. Se ei kuitenkaan tarkoita teknistä ja konemaista suoritusta, vaan kokeneen taiteilijan varmuutta ja rentoutta. Mitä enemmän Parasitea miettii, sitä enemmän sen jokainen elementti tuntuu harkitulta ja tarpeelliselta. Se on viihdyttävä elokuva, joka on myös elokuvataiteellisesti ihailtava.

Omalla kohdallani elokuvan tehoa jonkin verran söi muutaman kuukauden odotus ja siitä kuullut huhut. Näinkin arvioituna se silti on erinomainen kokonaisuus ja kaikki merkit osoittavat siihen suuntaan, että se vain paranee uusintakatseluiden myötä.

(Päivitetty 16.02. toisen katselukerran jälkeen, nostettu pisteet täyteen kymppiin. Harvinaisen sujuva, taitava ja viihdyttävä elokuva.)

Ryan Gosling, Slash ja muut Barbie tähdet esiintyivät Oscar-gaalassa Kommentit pois päältä artikkelissa Ryan Gosling, Slash ja muut Barbie tähdet esiintyivät Oscar-gaalassa

Ryan Goslingin tähdittämä I'm Just Ken -esitys hurmasi tähtikirkkaalla loistollaan Oscar-gaalassa 2024. veti koko salin mukaansa 96. Oscar-gaalassa korkea energisellä esityksellään kappaleesta I'm Just Ken, hittielokuvasta .

Gosling, joka oli ehdolla parhaan musiikin (alkuperäinen sävellys) Oscar-palkinnosta elokuvasta, ei ollut yksin lavalla. Häntä seurasivat elokuvan muut Ken-hahmot, mukaan lukien Simu Liu sekä yllätysvierailija Guns N' Rosesin . Margot Robbie ja America Ferrera. Jopa ohjaaja Greta Gerwig osallistui esitykseen, muuttaen Dolby-teatterin vaaleanpunaiseksi unimaailmaksi.

Vaikka I'm Just Ken ei voittanutkaan parhaan laulun palkintoa, toinen Barbie kappale eli Billie Eilishin What Was I Made For?, oli selkeä kohokohta illassa voittaen filmin ainoan Oscar-palkinnon.

Oscar-ennakkoasetelmat selkeät: Vedonlyöjät vahvasti Oppenheimerin takana Kommentit pois päältä artikkelissa Oscar-ennakkoasetelmat selkeät: Vedonlyöjät vahvasti Oppenheimerin takana

Unibetin vedonlyöntikertoimet ennakoivat vahvasti Oppenheimerin menestystä 96. Oscar-gaalassa. Elokuvaa povataan voittajaksi monessa kategoriassa, kuten parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan ja miessivuosan sarjoissa.

Oppenheimerin vahvuutta kuvastaa sen saama matala kerroin parhaan elokuvan kategoriassa, vain 1,01. Kertoimen mukaan elokuvan voitto näyttäisi jo etukäteen lähes varmalta.

Unibetin vedonlyöntikertoimet ovat osoittautuneet luotettaviksi ennustajiksi Oscar-voittajien suhteen 2020-luvulla, ja Oppenheimerin vahva ennakkosuosikki-asema heijastaa osaltaan myös tänä vuonna vallitsevia odotuksia gaalan suhteen.

Vaikka vedonlyöntikertoimet eivät aina osukaan täysin nappiin, ne antavat silti hyvän kuvan siitä, mitä Oscar-gaalassa voi odottaa. Tämän vuoden voittajat selviävät kuitenkin vasta gaalan loppuhetkillä, joten jännitys säilyy viimeiseen saakka.