Kurkkaus kristallipalloon: Tässä ovat vuoden odotetuimmat elokuvat Kommentit pois päältä artikkelissa Kurkkaus kristallipalloon: Tässä ovat vuoden odotetuimmat elokuvat

Vuosi 2022 meni ohitse varsin nopeaa ja tuona aikana saimme katsottavaksemme useita toinen toistaan upeampia elokuvia. Nyt luoksemme on kuitenkin saapunut uusi vuosi, sekä uudet elokuvamaailman kujeet. Toimituksessamme otettiin myös asiaksemme kaivaa esille tuo kuuluisa kristallipallo, joka näyttää meille mitä tuleman pitää vuodelle 2023. Tästä kristallipallosta toimittajamme valitsi myös omat kymmenen suosikkiansa.

THE SUPER MARIO BROS. MOVIE

Shigeru Miyamoton luoma ikoninen Mario-hahmo on pyörinyt kuluttajien ruuduilla jo vuodesta 1983 pääasiassa pelien muodossa. Tänä vuonna Marion seikkailuihin on määrä tulla jatkoa elokuvan muodossa. Elokuva on täysin animoitu, mutta hahmojen ääninäyttelijöinä toimivat ihmiset, mm. Chris Pratt (Mario), Anya Taylor Joy (Princess Peach) Sekä Charlie Day (Luigi). Ohjaajina toimivat Aaron Horvath sekä Michael Jelenic.

Chris Pratt on saanut negatiivista palautetta Marion roolistaan, sillä hän otti alkuperäisen Mario-äänen, Charles Martinetin paikan elokuvasta.

Elokuvan ensi-ilta on 7. huhtikuuta 2023.

 

Jalmari Helanderin käsikirjoittama sekä ohjaama kotimainen elokuva saa ensi-iltansa alkuvuonna 2023. Pääosia näyttelee palkittu Jorma Tommila (Aatami Korpi) sekä Aksel Hennie (Bruno Helldorf).

Elokuva kertoo Lapin sodan aikaisesta ajasta, jolloin kullankaivaja Aatami Korpi lähtee kuljettamaan kultasaalistansa kaupunkia kohti, mutta joutuukin pian pakenemaan n. 30-hengen SS Obersturmführer natsiryhmää ympäri miinoitettua ja tuhottua lappia.

Elokuva on palkittu Sitgesin elokuvajuhlilla parhaan elokuvan palkinnolla, joten luultavasti luvassa on laadukasta kotimaista toimintaa.

Yksi maailman suosituimmista kauhuelokuvasarjoista saa kuudennen jatko-osansa Matt Bettinelli-Olpinin sekä Tyler Gillettin ohjaamana. Elokuvan on määrä ilmestyä alkukeväästä vuonna 2023. Elokuvan tarina jatkuu viimeisimmän Ghostfacen suorittaman murha-aallon selviytyjien parissa. Elokuvassa siskokset Samantha ja Tara Carpenter sekä kaksoset Mindy ja Chad Meeks lähtevät New Yorkiin karistaakseen Woodsboron kauhupölyt jaloistaan ja aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä vain huomatakseen, että uusi Ghostfacen murha-aalto on alkamassa.

Elokuvan pääosia näyttelemässä Jenna Ortega (Tara Carpenter), Courtney Cox (Gale Weathers), Melissa Barrera (Sam Carpenter), Jasmin Savoy Brown (Mindy Meeks) sekä Mason Gooding (Chad Meeks).

Vuonna 2023 ensi-iltansa saava elokuva on sarjan viides osa. Elokuvan on ohjannut Indiana Jones-elokuvien ensikertalainen, muttei suinkaan vähäinen – James Mangold (edellisiä elokuvia mm. Le Mans 66-täydellä teholla sekä Wolverine). Myös käsikirjoittajat ovat vaihtuneet legendaarisesta Indiana Jones-tarinoijasta ja Star Warsin luojasta George Lucaksesta hieman tuntemattomampaan kaksikkoon, Jez- ja John-Henry Butterworthiin, mutta myös ohjaaja James Mangold on yksi käsikirjoittajista! Elokuva on yksi vuoden 2023 odotetuimmista, ja viimeistä kertaa valkokankaalla Indiana Jonesina esiintyvä Harrison Ford sekä muu kasti ei suurella todennäköisyydellä jätä ketään kylmäksi.

Elokuvassa on käynnissä vuosi 1969, ja Yhdysvalloilla ja Neuvostoliitolla on käynnissä suuri avaruuskilpa. Samaan aikaan 70-vuotias Indiana Jones lähtee hänen kummityttönsä Helenan kanssa etsimään artefaktia, jolla olisi resursseja muuttaa koko maailmaa, mutta heidän harmikseen myös muut tahot havittelevat tätä maagista esinettä.

Elizabeth Banksin ohjaama ja Jimmy Wardenin käsikirjoittama elokuva Cocaine Bear-elokuva pohjautuu vuonna 1985 säväyttäneeseen tositapahtumaan, jossa tuomittu salakuljettaja ja entinen huumepoliisi Andrew C Thornton II heitti liian täyteen lastatusta putoavasta lentokoneesta kuolettavasti ulos itsensä sekä monta tusinaa kokaiinia, jonka imuroi sisuksiinsa huono-onninen ja jo valmiiksi vaarallinen eläin – mustakarhu.

Hullunkurisessa trillerissä yli 30-kiloa kokaiinia kiskaissut verta janoava peto, teinit, poliisit, turistit ja rikolliset samoilevat keskenään pitkin georgialaisia metsiä, joten vauhdikkaan vaarallista toimintaa on takuulla luvassa. Elokuvan pääosissa näyttelee mm. jo edesmennyt Ray Liotta (Mafiaveljet) sekä O´Shea Jackson (Straight Outta Compton), Alden Ehrenreich (Hail, Caesar!) ja Jesse Tyler Ferguson (Moderni Perhe).

Leluyritykselle robotteja suunnittelevan älykön, Gemman luoma M3GAN-nukke on aidonoloinen ja ihmeellinen tekoälyn uusi tulokas, joka on ohjelmoitu lapsien ystäväksi sekä vanhempien kasvatusapuriksi. Yllättäen sisarentyttären, Cadyn jäätyä orvoksi ja Gemman jouduttuaan hänen huoltajakseen, tekee Gemma ratkaisun Cadyyn ja M3GAN-nukkeen liittyen, jolla on verrattain kamalia seurauksia.

Elokuvan on ohjannut Gerard Johnstone ja käsikirjoittanut Akela Cooper, pääosia näyttelemässä mm. Allison Williams (Gemma) ja Violet McGraw (Cady).

Kauhuntäyteistä elokuvaa ei tarvitse kauaa odottaa, sillä sen ensi-ilta on jo 13. tammikuuta!

Samuel D. Hunterin tunnustuksia saaneen näytelmän pohjalta muodostettu elokuva THE WHALE kertoo vakavasti ylipainoisesta ja erakoituneesta englanninopettajasta (Brendan Fraser), joka yrittää uudelleenrakentaa suhdetta hänestä vieraantuneeseen tyttäreensä.

Yhdysvalloissa taivaisiin saakka kehuttu elokuva saa suomen ensi-iltansa 9. maaliskuuta 2023. Elokuvan on ohjannut Darren Aronofsky, ja muita rooleja Fraserin lisäksi elokuvassa tähdittää mm. Sadie Sink sekä Hong Chau.

”Now, I am become Death, the destroyer of the worlds”. -Robert Oppenheimer

Uraauurtavan Christopher Nolanin (mm. Interstellar ja The Dark Knight elokuvien ohjaaja.) ohjaama ja käsikirjoittama superodotettu elokuva kertoo fyysikko Robert Oppenheimeristä, joka johti toisen maailmansodan aikaan pahamaineisen ensimmäisen ydinaseen kehittämistä ja rakentamista. Pääosaa näyttelee elokuvassa Cillian Murphy (Robert Oppenheimer), ja muissa rooleissa mm. Emma Dumont (Jackie Oppenheimer) sekä Florence Pugh (Jean Tatlock). Elokuvan ensi-ilta on 21. heinäkuuta.

Hallitsija Napoleon Bonaparten suuruudenhullusta elämästä sekä vallan kahvaan tarttumiseen johtavista askeleista kertova historiallinen draamaelokuva ”NAPOLEON” on kerrottu ilmestyvän vuonna 2023. Elokuvan tapahtumat ja käänteet ovat kuvattu hyvin pitkälti läpi käyttäen Napoleonin ja hänen rakastajattarensa, Keisarinna Josephinen tulista ja ailahtelevaa suhdetta pääperspektiivinä. Ohjaajana toimii palkintoja ja titteleitä haalinut elokuvamaailman legenda Ridley Scott, elokuvan pääosia ovat puolestaan näyttelemässä Joaquin Phoenix (Napoleon), Vanessa Kirby (Keisarinna Josephine) sekä Tahar Rahim (Paul Barras).

Legendaarisen Fast & Furious-elokuvasarjan kymmenennen ja toiseksi viimeisen osan on määrä ilmestyä toukokuussa 2023. Luvassa on etenevissä määrin edellisistä elokuvista tuttua eeppistä toimintaa ja vauhtia, tätä lupailee myös elokuvan päätähuimaava yli 300 miljoonan dollarin budjetti. Ohjaajana elokuvassa toimii sarjan näkökulmasta hieman tuntemattomampi ranskalainen Louis Leterrier, Elokuvan näyttelijäkaarti on taas kaikille F&F faneille varmasti tutumpi. Näyttelemässä mm. Vin Diesel (Dominic Toretto), Jordana Brewster (Mia Toretto), Jason Statham (Deckard Shaw) sekä Sung Kang (Han Lue).

Teksti: Elia Nevalainen

Oppenheimer teki selvää jälkeä Oscar-gaalassa Kommentit pois päältä artikkelissa Oppenheimer teki selvää jälkeä Oscar-gaalassa


Christopher Nolanin elokuva hallitsi 96. -gaalaa voittaen yhteensä seitsemän palkintoa, mukaan lukien parhaan elokuvan. Elokuva voitti vahvat kilpailijat, kuten ja .

Nolan voitti parhaan ohjauksen, kun taas Cillian Murphy sai parhaan miespääosan palkinnon roolistaan J. Robert Oppenheimerina. Robert Downey Jr. voitti parhaan miessivuosan palkinnon, vahvistaen elokuvan näyttelijäosaamista. Oppenheimer menestyi myös teknisissä kategorioissa voittaen parhaan leikkauksen, parhaan alkuperäisen musiikin ja parhaan kuvaamisen.

Oscar-ennakkoasetelmat selkeät: Vedonlyöjät vahvasti Oppenheimerin takana Kommentit pois päältä artikkelissa Oscar-ennakkoasetelmat selkeät: Vedonlyöjät vahvasti Oppenheimerin takana

Unibetin vedonlyöntikertoimet ennakoivat vahvasti Oppenheimerin menestystä 96. -gaalassa. Elokuvaa povataan voittajaksi monessa kategoriassa, kuten parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan ja miessivuosan sarjoissa.

Oppenheimerin vahvuutta kuvastaa sen saama matala kerroin parhaan elokuvan kategoriassa, vain 1,01. Kertoimen mukaan elokuvan voitto näyttäisi jo etukäteen lähes varmalta.

Unibetin vedonlyöntikertoimet ovat osoittautuneet luotettaviksi ennustajiksi Oscar-voittajien suhteen 2020-luvulla, ja Oppenheimerin vahva ennakkosuosikki-asema heijastaa osaltaan myös tänä vuonna vallitsevia odotuksia gaalan suhteen.

Vaikka vedonlyöntikertoimet eivät aina osukaan täysin nappiin, ne antavat silti hyvän kuvan siitä, mitä Oscar-gaalassa voi odottaa. Tämän vuoden voittajat selviävät kuitenkin vasta gaalan loppuhetkillä, joten jännitys säilyy viimeiseen saakka.