E-urheilu on noussut valtavaan suosioon viime vuosina, ja lajin virallistaminen olympialaisiin vuodelle 2025 on vahvistanut sen asemaa entisestään. Suosion kasvun myötä myös kyberrikollisten kiinnostus e-urheilua kohtaan on kasvanut, ja turnauksia vastaan tehdyt hyökkäykset uhkaavat lajin uskottavuutta sekä taloudellista tulevaisuutta.
Videopeliteollisuuden arvo on noussut ennennäkemättömiin lukemiin, ja sen odotetaan saavuttavan 455 miljardin dollarin liikevaihdon vuonna 2024. Samaan aikaan kun rahaa liikkuu valtavasti, ovat myös kyberrikolliset lisänneet iskujaan. Tapausten määrä kasvaa jatkuvasti, ja yhä useampi e-urheiluturnaus on joutunut hyökkäysten kohteeksi.
Esimerkiksi Capcom, CD PROJEKT RED ja Electronic Arts ovat kokeneet kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiä, jotka ovat aiheuttaneet miljoonien dollarien tappiot. Myös suosittu GTA VI -peli joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi, kun hakkeri yritti kiristää pelin kehittäjiä. Kyberhyökkäysten kustannukset eivät rajoitu vain rahallisiin menetyksiin, vaan ne voivat myös vahingoittaa yritysten mainetta ja johtaa asiakkaiden luottamuksen menettämiseen.
E-urheilu erityisen haavoittuva
E-urheilussa kyberhyökkäykset voivat ilmetä monin eri tavoin. DDoS-hyökkäykset (Distributed Denial of Service) ovat yleisiä ja voivat keskeyttää turnauksia ja suoratoistoja. Tällainen hyökkäys kohdistui tänä vuonna LoL Champions Korea (LCK) -turnaukseen ja tunnettuun T1-joukkueeseen, aiheuttaen otteluiden siirtoja ja suuria taloudellisia menetyksiä.
Pelaajien pelitilit ovat myös alttiina hyökkäyksille, jotka voivat johtaa henkilökohtaisten tietojen ja arvokkaiden pelinsisäisten esineiden menettämiseen. Lisäksi huijaukset ja vilppi ovat yleisiä, kun hakkerit käyttävät laittomia ohjelmistoja saadakseen etua turnauksissa. Esimerkiksi Apex Legends -turnauksessa tapahtunut hyökkäys johti kahden tunnetun striimaajan maineen kyseenalaistamiseen.
Varautuminen on avainasemassa
Kyberturvallisuus on kriittinen tekijä e-urheilun menestykselle. Turnausjärjestäjien, joukkueiden ja pelaajien on panostettava ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten DDoS-suojauksiin ja säännölliseen koulutukseen. Lisäksi pelaajien on varmistettava tilinsä vahvoilla salasanoilla ja kaksivaiheisella todennuksella.
”Hyökkäysten lisääntyessä on välttämätöntä, että kaikki toimijat ottavat kyberturvallisuuden vakavasti,” sanoo Check Point Software Technologiesin Suomen ja Baltian maajohtaja Viivi Tynjälä. ”Vain riittävä suojautuminen varmistaa, että e-urheilu voi jatkaa kasvuaan turvallisesti kohti olympialaisia, houkutellen samalla faneja, ei rikollisia.”
Vinkkejä suojautumiseen
- Keskitä resurssit ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, erityisesti DDoS-hyökkäysten torjumiseen.
- Kouluta henkilöstöä ja pelaajia jatkuvasti uusista kyberuhista ja turvakäytännöistä.
- Ole erityisen valppaana loma-aikoina, jolloin organisaatioiden reagointikyky voi olla heikompi.
- Suojaa viestintäkanavat ja varmista tietojen säännöllinen varmuuskopiointi.
- Käytä vahvoja salasanoja ja ota käyttöön kaksivaiheinen todennus kaikilla tileillä.
E-urheilun ja sen tuomien mahdollisuuksien kasvaessa, myös uhkien torjuminen nousee entistä tärkeämpään rooliin. Tämä varautuminen on avainasemassa, kun e-urheilu valmistautuu ottamaan paikkansa olympialaisissa.