Laatu näkyy ja kuuluu – Arvostelussa Logitech G333 K/DA LTD Edition-Nappikuulokkeet Kommentit pois päältä artikkelissa Laatu näkyy ja kuuluu – Arvostelussa Logitech G333 K/DA LTD Edition-Nappikuulokkeet

on julkaissut virallisen -tuoteryhmänsä, josta sain arvosteltavakseni valikoiman nappikuulokkeet.

Pakkauksesta paljastuu vaihtopäät korvanappeihin, USB-C sovitin tietokoneelle ja mobiililaitteelle, säilytyspussi sekä itse -teemaiset limited edition kuulokkeet. Vaihdettavia korvanappeja tulee matkassa kolmea eri kokoa, joista löytyy todennäköisesti sopiva koko jokaiseen korvaan. Korvanapit eristävät erinomaisesti ulkopuoliset äänet, nimittäin kesken pelin nämä päässä ei kuule edes vieruskaverin selityksiä. Napit eivät myöskään rasita korvia käytön aikana, nämä korvilla saattoi kulua huomaamatta useita tunteja ilman tarvetta käyttää näitä välillä pois korvista. Vetoketjullinen säilytyspussi on valmistettu hyvin hengittävästä kankaasta. Aluksi tuntui hieman vastenmieliseltä pyöritellä kuulokkeet tiukaksi keräksi säilytyspussiin mutta kuulokkeet tuntuvat suhteellisen jykeviltä, hajoamista tuskin siis tarvitsee pelätä.

Kuulokkeiden kontrollipaneeli ei valitettavasti toimi muilla laitteilla kuin PC:llä ja mobiililla USB-C sovittimen kanssa, äänenvoimakkuuden joutuu säätämään laitteiden ja konsoleiden sisäisistä asetuksista. Paneelista sen sijaan löytyy erinomainen mikrofoni, joka kuuluu kirkkaasti ja selkeästi niin läheltä kuin kaukaa.

Kuulokkeiden bassoa sekä midejä ja loweja varten on kaksi erillistä kaiutinta. Kuulokkeille olisi hyvä olla olemassa erillinen sovellus josta bassoa voisi säätää, nimittäin tietyissä tilanteissa basso tuli esiin vähän liiankin selvästi. Muu äänimaailma on oikein hyvin balanssissa ja kuulokkeet kuulostavat erittäin hyviltä ~50e hintalapun kuulokkeiksi. Äänimaailma paranee aina vain entisestään juurikin kuulokkeiden mainion eristävyyden vuoksi.

Kuulokkeet ovat hintaluokkaansa nähden varsin loistavat kuulokkeet, jotka eivät rasita korvia ja jotka tarjoavat oikein mahtavan soundin. En sitten tiedä mikä kuulokkeista tekee varsinaiset ”pelikuulokkeet”, hyvä mikrofoni kenties?

Kommentoi

Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni Kommentit pois päältä artikkelissa Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni

Blue Yeti X -mikrofoni

9 / 10
Hyvää Mainio äänenlaatu. Naurettavan helppo käyttöönotto. Suuntakuvioiden ja äänitasojen helppo säätäminen suoraan mikrofonista. Hinta-laatu kohtaa Huonoa Myyntipakkaukseen olisi kaivannut mukaan ehkä filterin, ellei kaksikin. Mikrofonin ohjelmistojen asentaminen G Hubin kautta osoittautui hankalaksi ohjelman omien teknisten ongelmien vuoksi.

Blue on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle Blue saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, -videoiden puheosuuksiin sekä YouTube-videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.

Blue Yeti X on ensiluokkainen USB-lippulaivamikrofoni ammattilaistason pelaamiseen, suoratoistoon ja podcast-lähetyksiin. Yeti X:ssä on upouusi nelikapselinen kondensaattori: sen neljän monipuolisen suuntakuvion tuottama Bluen legendaarinen lähetysääni on tarkempi ja selkeämpi kuin koskaan ennen. Valaistulla, monitoimisella älysäätimellä ja korkearesoluutioisella, 11-lohkoisella LED-mittaroinnilla voit tarkkailla ja säätää äänenvoimakkuutta joten äänilähetys on aina tarkkaan hallittu. Yeti X:n tuottamasta äänestä saa itselleen mieluisen Blue VO!CE -tekniikalla (vaatii G HUB -ohjelmiston). Yeti X on tämän päivän luovien tekijöiden mikrofoni.

Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.

Tyylikkyydestä tinkimättä

Laatikosta paljastui vaikuttavan oloinen mikrofoni ja mikä tärkeintä, myös vankkaa tekoa oleva sellainen. Kokoa ja painoa Yeti X:ltä löytyy, joten se seisoo tukevasti jaloillaan eikä täten horjahda kovinkaan helposti sijoiltaan. Mittaa mikforonilta löytyy 110 x 122 x 289 mm ja painoa ilman ylimääräisiä härpäkkeitä 0,519 kg.

Yeti X:n yläpaneeli on peitetty verkkometallisäleiköllä, jonka alapuolella on säädin, jolla säädetään vahvistusta ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Yeti X:n LED-valot näyttävät reaaliajassa kummankin säädön tasot. Säätönupikkaa voi käyttää myös sekoittamaan esimerkiksi kuulokkeissa kuuluvan äänen ja mikrofonin äänen tasoa. Säätimen painaminen mykistää tai poistaa mikrofonin mykistyksen ja täten LED: toimivat tasojen mittarina äänittäessäsi materiaalia tai suoratoistaessasi, mikä taasen auttaa välttämään mikrofonin turhaa ylikuormittamista.

Takapaneelissa on painike eri suuntakuviolle, joita ovat hertta, stereo, kahdeksikko ja pallo. Näitä vaihtamalla voidaan taata paras äänitysvaihtoehto eri käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi podcastin tekoon, jossa ympärillä on useampikin puhuja. Asetuksilla, sekä mikrofonin oikealla sijoituksella on käyttötarkoituksissaan väliä, sillä tarpeettoman taustahälyn riisuminen on useinkin tarpeellista. Streamaamisessa etenkin näppäimistöjen äänet- sekä hiirien klikkaukset saattavat vuotaa tarpeettomankin hyvin lävitse kanssapelaajillesi.

Kuva: Digiosaamiesella työelämään -hanke

Miellyttävää äänenlaatua

Blue Yeti X:n äänenlaatu on yllättävänkin tasokasta. Yeti X voi tallentaa jopa 48 kHz/24-bittistä ääntä taajuusalueella 20 Hz – 20 kHz – tämä taajuusalue koskee myös sisäistä kuulokevahvistinta. Tämän lisäksi mikrofonin käyttöönotto on naurettavan helppoa, etenkin Logitechin omaa G Hub-ohjelmistoa käyttäen (Jos G Hub vain toimisi aina kun pitäisi), joten mikään miksauskopin äänimestari sinulla ei tarvitse olla, jotta pääset Yetillä heti tositoimiin. Äänenlaatu on valmiiksi jo tasokasta käyttötarkoitukseensa, mutta sitä voi toki parantaa jälkikäsittelyllä joko edellä mainitulla Logitechin ohjelmistolla, tai muulla äänityöskentelyyn tarkoitetulla ohjelmistolla. Testikäytössämme kyseisen ohjelman kunnian sai lopulta Adoben Audition, jolla lopullinen ”miksaaminen” sujui kuin rasvattu.

Vaikkakin Yeti X on pääsääntöisesti luotu ajamaan asiansa streamauksessa, podcastauksessa ja pelaamisessa, on siinä yllättävänkin hyvin potkua myös laajempaankin käyttöön. Hyvin eristetyssä tilassa sillä äänittää esimerkiksi videospiikkauksia, johon X:n ei kuitenkaan varsinaisesti mainosteta olevan ”se tuote”.

Yeti X kävi testauksessa läpi myös etäkokouksien ja webinaarien pitämisen, jonka jälkeen ”vanhaan normaaliin” käytössä olevaan tekniikkaan palaaminen tuntui lattealta. Kuten edelläkin mainittiin, Yeti X poimii tarkasti kaiken taustahälyn, joten suuntakuvioiden ja sijoittelun merkitys on kaikki kaikessa. Siksi mikrofonin näppärä pikainen asetuksien muokattavuus onkin kaikki kaikessa, ja saa täten suuren ylistyksen nopeasta ja kätevästä asetuksien muutoksesta.

Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Rahalle vastinetta

Kuten useimmat aikaisemmat Blue- sarjan mikrofonit, Yeti X on DSP-vapaa mikrofoni, joten puhtaan signaalin saa ilman EQ:ta tai kompressiota. Helppoa ja vaivatonta, eikös vain? Näin on Yeti X:n kohdalla monenkin tekijän kohdalla ja siksi sitä uskaltaakin suositella heittämällä aiemmin mainittuihin käyttötarkoituksiin. Arvosteluhetkellä Yeti X maksoi eräässäkin verkkokaupassa vaivattomat 133€, joka on jo naurettavan halpa hinta kokonaisuudesta, mitä se tarjoaa. Yleinen hintataso taitaa kuitenkin olla lähemmäs 170€, mutta täytyy kyllä kehaista, että eipäs se juurikaan kirpaise tällaisesta kokonaisuudesta moistakaan hintaa juuri maksella.

Kommentoi

Edullisempaa ergonomiaa – arvostelussa Logitechin Lift -pystyhiiri Kommentit pois päältä artikkelissa Edullisempaa ergonomiaa – arvostelussa Logitechin Lift -pystyhiiri

Logitech Lift Vertical Ergonomic Mouse

Logitech Lift

8.5 / 10
Hyvää Hintaansa nähden laadukas ergonominen hiiri. Hiiren mukana kulkeva Bolt -dongle on kätevä. Huonoa Toimii pattereilla, ladattavan akun sijaan. Horisontaalinen vieritysrulla olisi plussaa.

Ergonomisten hiirten historia kantautuu aina 90-luvun alusta ja ulkoisesti ne ei ole muuttunut kovinkaan paljon. on tarjonnut ergonomisia tuotteita jo pitkään ja nykyisestä mallistosta löytyy useampaa erilaista ergonomista hiirtä pystymalleista aina pallohiiriin.

Tällä kertaa arvostelemme Logitechin uutukaisen Lift -hiiren, joka on MX Verticalin pienikokoisempi ja edullisempi versio.

Lift on suunnattu erityisesti pienille ja keskikokoisille käsille, pitkiin sessioihin sekä helpottamaan ranteeseen kohdistuvaa painetta. Hiiren kerrotaan myös parantavan yläkropan asentoa.

Kuten MX Vertical, myös Lift on kuin perinteinen hiiri, joka on käännetty 57° kulmaan. Ranne asettuu normaalimpaan pystyasentoon ja peukalo lepää sille tarkoitetulla pedillä.

Lift käyttää Logitechin Advaned Optical Tracking -sensoria, jonka tarkkuus on enimmillään 4000 dpi:tä. Painikkeita hiirestä löytyy yhteensä 6 kappaletta. Perinteisten näppäimien ja rullan lisäksi hiiressä on eteen ja taaksepäin napit sekä kaksi keskinäppäintä.

Yhteys onnistuu joko Bluetoothin tai Logi Bolt USB-vastaanottimen avulla, joka kulkee kätevästi mukana paristokotelon sisällä. Kantamaksi luvataan 10 metriä. Hiiren virta saadaan yhdestä AA-paristosta, jonka kestoksi luvataan 24 kuukautta.

Logi Options -sovelluksen avulla käyttäjät voivat kustomoida hiiren painikkeita eri sovelluksille sopiviksi. Hiiren alta löytyy myös näppäin, jonka avulla voi vaihtaa käytevästi yhteyttä kolmen eri laitteen välillä.

Logitech Lift & MX Master 3
Tältä Lift näyttää rinnallaan Logitechin MX Master 3 -hiiren kanssa.

Lift tuntuu kädessä luonnolliselta ja siirtyminen perinteisemmästä hiirestä ottaa muutaman päivän. Varsinkin käden siirtäminen näppäimistöltä hiirelle ja toisinpäin saattaa alussa kaataa korkeamman hiiren kumoon.

Peukalonäppäinten ohessa voisi olla toinen horisontaalinen vieritysrulla, mutta tätä ei löydy edes arvokkaammasta MX Vertical -mallista.

Hinnaltaan Lift on noin 40 euroa edullisempi kuin MX Vertical, joka nousee samaan hintaluokkaan Logitechin lippulaivamallin MX Master 3 -hiiren kanssa.

Tekniset tiedot

LiftMX VerticalMX Master 3
Pituus71 mm78,5 mm124,9 mm
Leveys70 mm79 mm84,3 mm
Korkeus108 mm120 mm51 mm
Paino125 g135 g141 g
Hinta (ovh)79,99 €129,99 €139,99 €

Kommentoi