Laihaa yhden viikonlopun hupia – arvostelussa Lego Brawls Kommentit pois päältä artikkelissa Laihaa yhden viikonlopun hupia – arvostelussa Lego Brawls

LEGO Brawls

Lego Brawls (Nintendo Switch)

4 / 10
Hyvää Kaunis kakku päältä. Brawls-pelin idea on hauska. Huonoa Liiankin yksinkertainen tuurilla seilaava laiva. Käy hyvinkin nopeasti tylsäksi. Tarjoilee liian vähän mielenkiintoista tekemistä, eikä koukuta muiden vastaavien pelien tavoin juuri ollenkaan.

Alunperin vuonna 2019 mobiililaitteille ilmestyneessä Lego Brawlsissa pelaajat muokkaavat itselleen oman hahmon ja taistelevat sillä tutuissa maisemissa. Taisteluvälineenä voi käyttää kaikkea aina patongista piirakkapyssyyn sekä mankasta rakettinyrkkeihin.

Pelissä on laajat moninpelitilat ja pelata voi joko paikallisesti tai verkossa kahdeksan pelaajan voimin. Mukana on myös neljän pelaajan co-op tila. Mitään mullistavaa ei edes yritäkään tarjota, sillä samaisessa sarjassa painivia pelejä on etenkin konsoleille saapunut suurissa määrin aikaisemminkin. Yhtenä kuuluisana esimerkkinä mainittakoon Nintendon maailmasta tutun Super Smash Brosin, joka ajaa asiansa aina vain vuosienkin jälkeen.

Mitä uutta Lego Brawlsilla on sitten tarjota konsoleille jo julkaistuihin saman painisarjan peleihin verrattuna?

Ensin hymyilytti, mutta sitten….

Aloittaessaan Lego Brawls nappaa pelaajansa hyvin lyhyeen alkututoriaaliin, jossa pelin hyvin lyhyet- sekä yksinkertaiset liikkeet ja näppäinyhdistelmät käydään lävitse. Tämän jälkeen pejaaja heitetäänkin suoraan asiaan. Pelaajalla on valittavanaan vaatimattomat kaksi pelitilaa. Brawl-tila, joka on pelin perinteisempi online-moodi nopeaa matsaamista varten, kun taas pelin toinen ”Party-tila” on tarkoitettu enemmänkin paikallispelejä varten kutsulinkkeineen, tai miksei toki niinkin, että vieressäsi sohvalla istuu ihan aito ihminen jakamassa kanssasi pelikokemuksesi.

Kummassakin pelitilassa on valittavanaan vaatimattomasti vain kaksi erilaista ottelytyyliä. Vapaaottelu- sekä tiimitila. Vapaaottelussa mäiskitään lyhykäisyydessään hyvin pienellä taistelukentällä keskenään, kun tiimitila taasen sisältää pelikenttää hieman laajemminkin, mutta tarjoaa myöskin erilaisia tehtäviä, joita toteutetaan joukkueittain. Peliin on saatavilla teemoja kuten esimerkiksi Jurassic World, Lego Ninjago, Pirates jne jne, jotka tuovat ihan kivan lisän tasojen visuaaliseen puoleen.

Alkuun Lego Brawls vaikuttaa oikeinkin hupaisalta tapaukselta, mutta valitettavasti hupi alkaa lässähtämään kasaan hyvinkin nopeasti. Pelistä todellakin huomaa, että se on alunperin tarkoitettu mobiililaitteilla, eikä uudelleentulemiseen ole sen kummempiin tehty sen suurempia muutoksia konsoleita, tai PC:täkään varten. Pelin taistelut ovat sekavia, tuurilla seilaavia laivoja, ja tämän kaiken lisäksi vielä turhankin yksinkertaisia.

Kun yksinkertaiseksi tarkoitettu on vähän liiankin yksinkertaista

Toiminnaltaan Lego Brawls ajaa sinäänsä asiansa. Mekaniikat ovat yksinkertaisuudessaan kuitenkin toimivat, vaikkei niissä olekaan lähdetty tavoittelemaan kuuta taivaalta. Lego-sarjan peleille uskollisesti Lego Brawls on visuaalisesti kaunista katseltavaa, vaikka taistelut itsessään käyvätkin usein varsin sekaviksi. Silmäkarkkia halajaville paketti on kunnossa ja mainittakoon erikseen myös Lego Brawlsin äänimaisemat, jotka ovat onneksi taattua Lego-sarjan laadukasta tasoa. Valitettavasti pakettia ei voida pelastaa muilla tekijöillä, kun itse pelaaminen on tehty niin kovin latteaksi kokemukseksi.

Täyteen lähes 40 euron hintalappuun nähden Lego Brawls on röyhkeän tuntoinen rahastus, joka ei tarjoa tarpeeksi mielenkiintoista tekemistä, jotta sen parissa viihtyisi yhtä viikonloppua pidempään. Kun konsoleille on tarjolla useita saman tyylisiä huomattavasti paremmin toteutettuja kilpailijoita, jää Lego Brawls valitettavasti näiden pelien varjoon odottamaan sitä ihanaa päivää, kun kaupan myyjä siirtää kaikki kopiot kyseisestä pelistä kaupan alelaariin. Tuona kauniina päivänä Lego Brawls saattaa olla ehkä hieman enemmän ”rahansa väärti”.

Juhlat Nintendo Switchin aikakaudella ovat ohi – arvostelussa Super Mario Party Jamboree Kommentit pois päältä artikkelissa Juhlat Nintendo Switchin aikakaudella ovat ohi – arvostelussa Super Mario Party Jamboree

on tuonut markkinoille -konsolinsa kolmannen ja täten myös viimeisen Mario Party -pelin, joka pyrkii tarjoamaan sarjan suurimman sisältöpaketin. Jamboree sekoittaa menestyksekkäästi edeltäjiensä parhaat puolet, mutta onko tämä kaikki jo siltikin hieman liikaa?

Super Mario Party Jamboreen ydin on edelleen tuttu lautapeli, jossa neljä pelaajaa kilpailee tähdistä heittämällä noppaa, keräämällä kolikoita ja pelaamalla minipelejä. Tällä kertaa tarjolla on seitsemän lautaa, joista viisi uutta ja kaksi klassikkoa Nintendo 64 -ajalta. Uudet laudat ovat sarjan parhaimmistoa: Goomba Lagoonin vuorovesi ja tulivuorenpurkaukset sekä Rainbow Gallerian kolmikerroksinen ostoskeskus tarjoavat strategista syvyyttä ja vaihtelevia pelikokemuksia.

Harhaanjohtava totuus

Merkittävin uudistus on Jamboree Buddies -järjestelmä. Laudoilla ilmestyvät apuhahmot voivat käänteen tekevällä tavalla muuttaa pelin kulkua: niiden avulla voi ostaa kaksi tähteä kerralla tai häiritä muiden pelaajien etenemistä. Kaikkea mukavaa hybdridivaikuttamista siis, millä saa vieruskaverin puhisemaan!

Nintendo mainostaa Jamboreen sisältävän ennätykselliset 112 minipeliä, mutta totuus on hieman harhaanjohtava, jos näin voisi sanoa. Minipelien jaottelu eri pelimoodeihin on tehty niin, että esimerkiksi kotona perinteisessä pelimoodissa homma käy pitkillä sessioilla erittäinkin toistavaksi, sillä tässä moodissa pelattavana on ehkä vain noin puolet mainostetusta määrästä. Tämä tekee ehkä hommasta liian toistavaa.

Uusista pelimuodoista kahdeksan pelaajan yhteistyöhön perustuva Bowser Kaboom Squad ja 20 pelaajan Koopathlon ovat kiinnostavia. Rhythm Kitchen tarjoaa hauskan rytmipelielämyksen, mutta muut liikeohjattavat tilat kuten Paratroopa Flight School ja Toad's Item Factory ovat näihin verrattuna keskinkertaisia kokeiluja.

Yksinpelaajille suunnattu Party Planner Trek on tervetullut lisä ainakin meille yksinäisille vuoroviikko-faijoille, joka antaa mahdollisuuden tutustua rauhassa pelin sisältöön. Hiljaa kaikessa yksinäisyydessä….

Audiovisuaalisesti Jamboree loistaa. Värikylläiset grafiikat, orkestraaliset sovitukset ja hahmojen ilmeikkäät animaatiot luovat iloista tunnelmaa. Teknisesti peli toimii moitteetta television ruudulla.

Kun pelin vikoja, ja sen tuomaa iloa punnitaan vaa'alla

Suurin kompastuskivi on pelin minimipeliaika, etenkin näin perhemiehelle: kymmenen kierroksen peli kestää noin 90 minuuttia, eikä lyhyempää vaihtoehtoa ole tarjolla. Itse olen pelannut vuositolkulla lasteni kanssa pelisarjan aiempia teoksia, ja pelilaudan kesto perheen pienimmille on ollut juuri sopiva 45 minuutin kestolla. Näin vanhuuden kynnyksellä kun on enää vaikea saada ikäistään peliseuraa sohvalle.

on kuin se porukan miellyttäjätyyppi, joka yrittää pitää huolen, että kenellekään ei jäisi pahaa mieltä. Oma sielu on sen vuoksi unohdettu. Siitä huolimatta, se onnistuu ylittämään itsensä sen positiivisilla puolilla, tarjoten kotisohville unohtamattomia ja naurua aiheuttavia pelihetkiä, jotka yhdistävät (tai repivät?) perhettä ja kaveripiiriä.

Ehkä kyseessä ei ole pelisarjan kunniakkain mahdollinen päätös Nintendo Switchin aikakaudelle, mutta naurut vieköön voiton…

Super Mario Party Jamboree (Nintendo Switch)

8 / 10
Hyvää +Viihdyttävät pelilaudat, joista pieni osa tuo myös nostalgisia muistoja +Jamboree Buddies-järjestelmä on raikas uudistus +Audiovisuaalisesti upea +Saa helposti hymyn huulille +Verkkopeli (joka jäi itselläni silti pintaraapaisuksi) Huonoa -Mainostettu 112 minipelin määrä on harhaanjohtava -Perinteisessä pelimoodissa minipelit käyvät toistaviksi -Peliaika on liian pitkä (min. 90 min), eikä lyhyempää vaihtoehtoa ole -Osa liikeohjattavista tiloista on keskinkertaisia -Yrittää miellyttää kaikkia, minkä vuoksi oma persoonallisuus kärsii

Sega poistaa 60 klassikkopeliä Steamistä – nyt kannattaa napata ne Kommentit pois päältä artikkelissa Sega poistaa 60 klassikkopeliä Steamistä – nyt kannattaa napata ne

Sega on vuosien varrella tuonut kymmeniä Master System-, Genesis-, Saturn- ja muiden konsoleidensa pelejä nykyaikaisiin pelikauppoihin. Nyt kuitenkin nämäkin klassikot ovat katoamassa, ja niiden hankkiminen voi tulevaisuudessa maksaa enemmän.

Ne, jotka ovat ostaneet yli 60 -peliä Steamista, Xboxista, Nintendon -kaupasta tai Storesta, saavat ne 26. joulukuuta 2024 klo 23.59 Tyynenmerenaikaan asti. Sen jälkeen ne poistetaan myynnistä, eikä niitä enää voi ostaa. Online -palvelun laajennuspakettiin kuuluvat pelit säilyvät.

Kuten PC Gamer on ehdottanut, tämä näyttää siltä, että Sega valmistautuu tarjoamaan uusia klassikkokokoelmia näissä kaupoissa. Aiemmin Sega poisti -pelit verkkokaupoista ja julkaisi sitten Sonic Origins -kokoelman.

Sega tarjoaa jo muutamia kokoelmia Steamissä, kuten and ja Dreamcast Collection. Niiden ostajat säilyttävät pääsyn peleihin, vaikka Sega julkaisisikin uusia kokoelmia.