Logitech tarjoaa elokuvamaisen valaistuksen sisällöntuottajille ja vaikuttajille Kommentit pois päältä artikkelissa Logitech tarjoaa elokuvamaisen valaistuksen sisällöntuottajille ja vaikuttajille

Logitech Litra Glow

Maailman johtavimpiin oheislaitteiden valmistajiin kuuluva on tuomassa myyntiin suoratoistovalaisimen, joka tuo valoa kuvauskohteelle elokuvamaisella väritarkkuudella.

for Creators -tuotemerkin alla julkaistu Litra Glow -suoratoistovalaisin on suunnattu ensisijaisesti vaikuttajille ja sisällöntuottajille auttamaan laadukkaiden videoiden ja striimien luomisessa. Korkeatasoinen led-valaisin tuottaa tasapainoista ja neutraalia valoa TrueSoft-teknologian avulla. Näin saadaan aikaiseksi elokuville ominainen valaistus ja väritarkkuus, jotka tuovat kuvattavan kohteen esiin upealla tavalla.

”TrueSoft-teknologiaa hyödyntävä on helpoin ja laadukkain valaistusratkaisu mille tahansa työpöydälle. Suunnittelimme valaisimen ratkaisemaan sisällöntuottajien ja vaikuttajien arkipäiväisen ongelman eli vaatimattoman valaistuksen sekä liian kirkkaista valoista syntyvät terävät varjostukset. Litra Glow’n luonnollinen ja laajan sironnan valaistusteknologia takaa elokuvamaisen väritarkkuuden, joka saa kuvauskohteen suorastaan säteilemään silmiä rasittamatta.”

kommentoi Logitechin tuotepäällikkö Jasmine Apolinar

Valaisimessa on mullistava reunaton diffuusori, jonka ansiosta valaistuksen kohde näkyy pehmeässä ja imartelevassa valossa. Se puolestaan korostaa kuvauksen ammattimaisuutta. Olipa kyse YouTube-videosta, -striimauksesta tai videopuhelusta, oikeanlainen ja luonnollisenkaltainen valaistus tekee ihmeitä. Hyvin kohdistettu valaisin saa kuvauskohteen näyttämään säteilevän upeana teräviä varjoja luomatta. TrueSoft-teknologian laaja valosironta tekee valaistuksesta pehmeän. Se korostaa luonnollisia värejä, mutta ei rasita silmiä. onkin läpäissyt tiukimmatkin testit, joten valaisimen käyttö on turvallista silmille myös pitkissä sessioissa.

Logitech on myös äärettömän helppo ottaa käyttöön, sillä valaisin on käyttövalmis vain liittämällä usb-johto tietokoneeseen tai muuhun jännitelähteeseen. Valaisimessa on viisi oletusasetusta, joista löytyy erilaisia vaihtoehtoja värilämpötilalle ja kirkkaudelle valaistustarpeen mukaan. Eri asetuksia voidaan säätää suoraan valaisimen painikkeilla. Valaistuksen tarkempi hienosäätö onnistuu helposti G HUB -ohjelmistolla, josta voidaan säätää värilämpötilaa ja kirkkautta sekä määrittää omia valmisasetuksia. Halutessaan näiden asetusten vaihtaminen onnistuu esimerkiksi Logitech G -hiirillä ja -näppäimistöillä omilla pikakomennoillaan. Tämä mahdollistaa valaistusasetuksen säädön vaikka kesken videolähetyksen parilla painalluksella.

Valaisimessa on myös monipuolisesti kiinnitettävä jalusta, jonka avulla valaisin voidaan asettaa esimerkiksi tietokonenäytön päälle tai erilliseen kuvausjalustaan. Jalustan avulla voidaan helposti säätää valaistuksen kulmaa ja korkeutta.

Hinta ja saatavuus

Litra Glow -suoratoistovalaisin on saatavilla parhaillaan 69 euron suositushintaan.

Kommentoi

Helppokäyttöinen suoratoistovalaisin, jossa hinta-laatusuhde kohtaa – arvostelussa Logitechin Litra Glow Kommentit pois päältä artikkelissa Helppokäyttöinen suoratoistovalaisin, jossa hinta-laatusuhde kohtaa – arvostelussa Logitechin Litra Glow

Logitech Litra Glow

Logitech Litra Glow

8.4 / 10
Hyvää Paljon valinnanvaraa kirkkauden ja valon lämpötilan suhteen. Mahdollisuus käyttää ilman G Hub ohjelmistoa. Hyvät kiinnitysmahdollisuudet mm. 1/4" kierre (Mahdollisuus kolmijalka kiinnitykseen). Parantaa paljon web-kameran kuvan tasoa. USB Type-C Huonoa Ei mahdollisuutta muuttaa värilämpötilaa kelvinasteikolla. Diffuusori ei pehmennä valoa tarpeeksi. Kaareva näyttö saattaa aiheuttaa vaikeuksia valon sijoittamiseksi. Sisäisen akun puuttuminen.

Maailman johtavimpiin oheislaitteiden valmistajiin kuuluva on tuonut myyntiin suoratoistovalaisimen, joka luo laadukkaan valaistuksen videoita ja suoratoistoa varten pienellä vaivalla.

on striimaajille ja sisällöntuottajille suunniteltu valaisin. Sen kompaktin koon ansiosta valaisimen saa pienempäänkin tilaan vaivattomasti. Valaisin toimii USB-C johdolla. Valon asetuksia on helppo vaihtaa Logitechin omalla G Hub-sovelluksella. Mikäli et halua asentaa sovellusta, onnistuu säätöjen muokkaaminen myös valon takana olevista napeista. Vaikkakin valo on kompakti, se antaa muovisen vaikutelman ja sen kiinnitys on varsin hutera varsinkin kaareville näytöille. Valon kiinnityksessä on pidike johdolle, jotta se saadaan pois näkyvistä. Valon voi onneksi irroittaa alkuperäisestä kiinnityksestä ja se on mahdollista laittaa vaikkapa kolmijalkaan.  

Vaikka valo on suunniteltu striimaamiseen, sen ominaisuudet ovat kuitenkin erityisesti pelistriimajien eduksi. Hyvä lisäys olisi akkukäyttöisyys, mutta myöskin se, että valon saisi vaivattomasti kiinnitettyä esimerkiksi suoraan kameraan. Tuolloin pienellä lisäyksellä taipuisi huomattavasti monipuolisempaan käyttöön . Tähän hintaluokkaan ei oikein muita vastaavia löydy, mutta sijoittamalla vähän lisää löytyy vastaavanlaisia valoja paremmilla ominaisuuksilla.  

Logitech Litra Glow
Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

for Creators -tuotemerkin alla julkaistu Litra Glow -suoratoistovalaisin on suunnattu ensisijaisesti vaikuttajille ja sisällöntuottajille auttamaan laadukkaiden videoiden ja striimien luomisessa. Valaisimessa on reunaton diffuusori, joka pehmentää valon ja poistaa terävät varjot valaistuksen kohteesta. Logitech on helppo ottaa käyttöön, sillä valaisin on käyttövalmis vain liittämällä usb-johto tietokoneeseen tai muuhun jännitelähteeseen. Valaisimessa on viisi oletusasetusta, joista löytyy erilaisia vaihtoehtoja värilämpötilalle ja kirkkaudelle valaistustarpeen mukaan. Eri asetuksia voidaan säätää suoraan valaisimen painikkeilla. Valaistuksen tarkempi hienosäätö onnistuu helposti Logitech G HUB -ohjelmistolla, josta voidaan säätää värilämpötilaa ja kirkkautta sekä määrittää omia valmisasetuksia.

250 lumenin enimmäisteho riittää kohtalaisen hyvin valaisemaan kohteen, kunhan valaisinta ei aseteta liian kauaksi. Mukana tuleva 1,5 metrin USB-C – USB-A -johto jää helposti lyhyeksi, jos vapaata USB-porttia ei löydy valaisimen läheisyydestä. Valaisimen säädöt sai helposti miellyttäviksi, eikä valo juurikaan häikäissyt pidemmässäkään käytössä. Valaisimessa on myös monipuolisesti kiinnitettävä jalusta, jonka avulla valaisin voidaan asettaa esimerkiksi tietokonenäytön päälle tai erilliseen kuvausjalustaan. Jalustan avulla voidaan helposti säätää valaistuksen kulmaa ja korkeutta.

Logitech Litra Glow
Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Vaikkakin :n runko on heppoisen oloinen, on sen kompaktius ja hyvä valovoima hyvä lisä striimeihin. Litra Glow on saatavilla tällä hetkellä esimerkiksi Verkkokaupasta ja Logitechin omilta verkkosivuilta noin 70 euron hintaan. Sisäisen akun puuttuminen vähentää valaisimen käyttötarkoituksia, mutta kaikesta huolimatta Litra Glow on helppokäyttöinen tuote, joka parantaa minkä tahansa kameran tasoa.

Arvio: Digiosaamisella työelämään -hanke

Kommentoi

Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni Kommentit pois päältä artikkelissa Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni

Blue Yeti X -mikrofoni

9 / 10
Hyvää Mainio äänenlaatu. Naurettavan helppo käyttöönotto. Suuntakuvioiden ja äänitasojen helppo säätäminen suoraan mikrofonista. Hinta-laatu kohtaa Huonoa Myyntipakkaukseen olisi kaivannut mukaan ehkä filterin, ellei kaksikin. Mikrofonin ohjelmistojen asentaminen G Hubin kautta osoittautui hankalaksi ohjelman omien teknisten ongelmien vuoksi.

Blue on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle Blue saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, Twitch-videoiden puheosuuksiin sekä YouTube-videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.

Blue Yeti X on ensiluokkainen USB-lippulaivamikrofoni ammattilaistason pelaamiseen, suoratoistoon ja podcast-lähetyksiin. Yeti X:ssä on upouusi nelikapselinen kondensaattori: sen neljän monipuolisen suuntakuvion tuottama Bluen legendaarinen lähetysääni on tarkempi ja selkeämpi kuin koskaan ennen. Valaistulla, monitoimisella älysäätimellä ja korkearesoluutioisella, 11-lohkoisella LED-mittaroinnilla voit tarkkailla ja säätää äänenvoimakkuutta joten äänilähetys on aina tarkkaan hallittu. Yeti X:n tuottamasta äänestä saa itselleen mieluisen Blue VO!CE -tekniikalla (vaatii Logitech G HUB -ohjelmiston). Yeti X on tämän päivän luovien tekijöiden mikrofoni.

Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.

Tyylikkyydestä tinkimättä

Laatikosta paljastui vaikuttavan oloinen mikrofoni ja mikä tärkeintä, myös vankkaa tekoa oleva sellainen. Kokoa ja painoa Yeti X:ltä löytyy, joten se seisoo tukevasti jaloillaan eikä täten horjahda kovinkaan helposti sijoiltaan. Mittaa mikforonilta löytyy 110 x 122 x 289 mm ja painoa ilman ylimääräisiä härpäkkeitä 0,519 kg.

Yeti X:n yläpaneeli on peitetty verkkometallisäleiköllä, jonka alapuolella on säädin, jolla säädetään vahvistusta ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Yeti X:n LED-valot näyttävät reaaliajassa kummankin säädön tasot. Säätönupikkaa voi käyttää myös sekoittamaan esimerkiksi kuulokkeissa kuuluvan äänen ja mikrofonin äänen tasoa. Säätimen painaminen mykistää tai poistaa mikrofonin mykistyksen ja täten LED:it toimivat tasojen mittarina äänittäessäsi materiaalia tai suoratoistaessasi, mikä taasen auttaa välttämään mikrofonin turhaa ylikuormittamista.

Takapaneelissa on painike eri suuntakuviolle, joita ovat hertta, stereo, kahdeksikko ja pallo. Näitä vaihtamalla voidaan taata paras äänitysvaihtoehto eri käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi podcastin tekoon, jossa ympärillä on useampikin puhuja. Asetuksilla, sekä mikrofonin oikealla sijoituksella on käyttötarkoituksissaan väliä, sillä tarpeettoman taustahälyn riisuminen on useinkin tarpeellista. Streamaamisessa etenkin näppäimistöjen äänet- sekä hiirien klikkaukset saattavat vuotaa tarpeettomankin hyvin lävitse kanssapelaajillesi.

Kuva: Digiosaamiesella työelämään -hanke

Miellyttävää äänenlaatua

Blue Yeti X:n äänenlaatu on yllättävänkin tasokasta. Yeti X voi tallentaa jopa 48 kHz/24-bittistä ääntä taajuusalueella 20 Hz – 20 kHz – tämä taajuusalue koskee myös sisäistä kuulokevahvistinta. Tämän lisäksi mikrofonin käyttöönotto on naurettavan helppoa, etenkin Logitechin omaa G Hub-ohjelmistoa käyttäen (Jos G Hub vain toimisi aina kun pitäisi), joten mikään miksauskopin äänimestari sinulla ei tarvitse olla, jotta pääset Yetillä heti tositoimiin. Äänenlaatu on valmiiksi jo tasokasta käyttötarkoitukseensa, mutta sitä voi toki parantaa jälkikäsittelyllä joko edellä mainitulla Logitechin ohjelmistolla, tai muulla äänityöskentelyyn tarkoitetulla ohjelmistolla. Testikäytössämme kyseisen ohjelman kunnian sai lopulta Adoben Audition, jolla lopullinen ”miksaaminen” sujui kuin rasvattu.

Vaikkakin Yeti X on pääsääntöisesti luotu ajamaan asiansa streamauksessa, podcastauksessa ja pelaamisessa, on siinä yllättävänkin hyvin potkua myös laajempaankin käyttöön. Hyvin eristetyssä tilassa sillä äänittää esimerkiksi videospiikkauksia, johon X:n ei kuitenkaan varsinaisesti mainosteta olevan ”se tuote”.

Yeti X kävi testauksessa läpi myös etäkokouksien ja webinaarien pitämisen, jonka jälkeen ”vanhaan normaaliin” käytössä olevaan tekniikkaan palaaminen tuntui lattealta. Kuten edelläkin mainittiin, Yeti X poimii tarkasti kaiken taustahälyn, joten suuntakuvioiden ja sijoittelun merkitys on kaikki kaikessa. Siksi mikrofonin näppärä pikainen asetuksien muokattavuus onkin kaikki kaikessa, ja saa täten suuren ylistyksen nopeasta ja kätevästä asetuksien muutoksesta.

Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Rahalle vastinetta

Kuten useimmat aikaisemmat Blue- sarjan mikrofonit, Yeti X on DSP-vapaa mikrofoni, joten puhtaan signaalin saa ilman EQ:ta tai kompressiota. Helppoa ja vaivatonta, eikös vain? Näin on Yeti X:n kohdalla monenkin tekijän kohdalla ja siksi sitä uskaltaakin suositella heittämällä aiemmin mainittuihin käyttötarkoituksiin. Arvosteluhetkellä Yeti X maksoi eräässäkin verkkokaupassa vaivattomat 133€, joka on jo naurettavan halpa hinta kokonaisuudesta, mitä se tarjoaa. Yleinen hintataso taitaa kuitenkin olla lähemmäs 170€, mutta täytyy kyllä kehaista, että eipäs se juurikaan kirpaise tällaisesta kokonaisuudesta moistakaan hintaa juuri maksella.

Kommentoi