Lucasfilmiä syytetään luvattomasta Grand Moff Tarkinin uudelleenluomisesta Rogue One: A Star Wars Story -elokuvassa Kommentit pois päältä artikkelissa Lucasfilmiä syytetään luvattomasta Grand Moff Tarkinin uudelleenluomisesta Rogue One: A Star Wars Story -elokuvassa

-yhtiön tytäryhtiö on oikeudenkäynnin kohteena Grand Moff Tarkinia näytelleen Peter Cushingin kuvan uudelleenluomisen vuoksi elokuvassa Rogue One: A Story. The Times -lehden mukaan Cushingin ystävä väittää, ettei Disneyllä ollut lupaa käyttää näyttelijän kuvaa erikoistehosteiden avulla Rogue One -elokuvassa. Disney yritti turhaan saada oikeudenkäynnin hylätyksi jo toistamiseen 9. syyskuuta 2024.

Kantajana toimiva haastaa Lucasfilmin elokuvatuotantoyhtiönsä Tyburn Film Productionsin kautta. Oikeusjutussa on myös muita asianomistajia, mukaan lukien Rogue One -elokuvan tuottaja , Cushingin kuolinpesän aiemmat hoitajat ja Cushingin agentuuri .

Francis väittää, että hänellä on oikeus antaa lupa Cushingin kuvan uudelleenluomiseen sopimuksen perusteella, jonka hän teki näyttelijän kanssa vuonna 1993, vuotta ennen Cushingin kuolemaa 81-vuotiaana. Lucasfilm puolestaan väittää, ettei sen mielestä se tarvinnut lupaa Cushingin kuvan uudelleenluomiseen alkuperäisen Star Wars -elokuvan (vuoden 1977 elokuva, joka myöhemmin nimettiin Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo) sopimuksen ja erikoistehosteiden luonteen vuoksi. Lucasfilm maksoi myös noin 37 000 dollaria Cushingin kuolinpesälle, kun näyttelijän agentti otti heihin yhteyttä kuvan uudelleenluomisen vuoksi.

Oikeuden varatuomari hylkäsi Lucasfilmin valituksen 9. syyskuuta ja totesi, että asia tulisi käsitellä oikeudessa. ”En ole myöskään vakuuttunut siitä, että oikeusjuttu on niin kiistattomasti perusteeton, että se pitäisi hylätä kokonaan”, hän lisäsi. ”Koska kyseessä on kehittyvä oikeudenala, on erittäin vaikeaa määrittää rajoja ilman perusteellista tosiseikkojen selvitystä.”

Star Wars -saaga kattaa useita aikakausia, ja vuodesta 1977 alkaen elokuvissa on nähty näyttelijöitä uransa eri vaiheissa. Erikoistehosteita on käytetty muun muassa Mark Hamillin nuorentamiseen Luke Skywalkerin roolissa, ja tätä teknologiaa on hyödynnetty myös kuolleiden näyttelijöiden elokuvissa esiintymiseen.

Tämä koskee tietenkin Cushingin esittämää Tarkinia, mutta myös Carrie Fisherin prinsessa Leiaa. Näyttelijä kuoli vuonna 2016, kun vain kaksi kolmesta Sequel Trilogy -elokuvasta oli kuvattu. Disney käytti erikoistehosteita aiemman kuvausmateriaalin rinnalla sisällyttääkseen hänet elokuvaan Star Wars: Episodi IX – .

May the 4th Be With You – Päätoimittaja pisti Skywalker-saagan paremmuusjärjestykseen Kommentit pois päältä artikkelissa May the 4th Be With You – Päätoimittaja pisti Skywalker-saagan paremmuusjärjestykseen

May the Fourth be with you – rakkaat lukijat! -päivän kunniaksi päätin listata kaikki Skywalker-saagan yhdeksän episodia puhtaasti sen mukaan, mitä niistä tekee eniten mieli katsoa, ja mitä taas tulee katsottua vahvan facepalmauksen kera. Tämä ei siis ole objektiivinen totuus tai kriitikkopisteiden kooste, vaan täysin henkilökohtainen, katseluhaluun perustuva järjestys. Mikä sykähdyttää, mikä puuduttaa, ja mikä saa saa aivot räjähtämään typeryydellään.

Star Wars -elokuvat ovat olleet osa populaarikulttuurin ydintä jo yli neljä vuosikymmentä. Kyseiset filmit ovat tarjonneet suuria hetkiä, unohtumattomia hahmoja, ja välillä myös hieman hämmentävää kerrontaa. Tässä arvioin episodit I–IX kokonaisuuden ja elokuvallisen laadun perusteella, kuitenkin pienellä pilkkeellä silmäkulmassa.

1. Episode V – The Empire Strikes Back

Yksinkertaisesti sarjan mestariteos. Synkkä, vaikuttava ja tarinallisesti syvenevä jatko-osa, joka vie hahmot uusiin ulottuvuuksiin ja kasvattaa galaksin panoksia. Vaderin paljastus on yhä yksi elokuvahistorian ikonisimmista hetkistä.

2. Episode IV – A New Hope

Alkuperäinen seikkailu, joka muutti elokuvamaailman. Klassinen sankaritarina, nerokas rytmitys ja hahmot, joihin kiintyy hetkessä. Yksinkertainen mutta toimiva, juuri siksi niin tehokas.

3. Episode VI – Return of the Jedi

Vaikka Ewokit jakavat yhä mielipiteitä, elokuva sitoo alkuperäisen trilogian kauniisti yhteen. Vaderin lunastus ja keisarin kaatuminen ovat sarjan emotionaalisia kohokohtia. Hyvällä tavalla päätösosa.

4. Episode III – Revenge of the Sith

Esiosien kruunu. Anakin Skywalkerin traaginen käänne ja keisarikunnan nousu saavat kunnollisen painoarvon. Visuaalisesti näyttävä ja ajoittain jopa koskettava, dialogin kömpelyydestä huolimatta.

5. Episode VII – The Force Awakens

Energinen ja viihdyttävä paluu tuttuun galaksiin. Nojaa vahvasti alkuperäisen trilogian rakenteeseen, mutta esittelee myös uutta. Rey, Finn ja Kylo Ren lupaavat paljon, ja elokuva onnistuu herättämään vanhan kipinän. Vaikkakin kyseessä oli vähän liiankin laskelmoitu lämmittely, herätti se silti vahvaa toivoa tulevasta. Kuinkas sitten kävikään?

6. Episode I – The Phantom Menace

Esiosatrilogian aloitus ei ole niin katastrofaalinen kuin muistetaan, mutta ei myöskään erityisen vahva. Jar Jar ja byrokraattiset juonikuvioinnit eivät palvele tarinaa, vaikka Duel of the Fates ja Qui-Gon Jinn tuovat paljon hyvää. Ja Darth Maul! (tähän sulkuihin sydänemoji)

7. Episode II – Attack of the Clones

Yksi sarjan visuaalisesti kunnianhimoisimmista osista, mutta kompastuu kömpelöön rakkaustarinaan ja CGI-ylikuormaan. Obi-Wan loistaa, mutta Anakinin ”hiekkapuhe” jää elämään aivan väärällä tavalla.

8. Episode VIII – The Last Jedi

Kunnianhimoinen ja visuaalisesti komea elokuva, joka yrittää uudistaa Star Warsin rakennetta. Lopputulos on ristiriitainen: osa katsojista näkee tuoreutta, toiset hahmojen väärinkäyttöä ja epäjohdonmukaisia valintoja. Kunnioitettava yritys, mutta kompuroi useassa kohdassa.

9. Episode IX – The Rise of Skywalker

Trilogian päätösosa hukkaa suunnan täysin. Juoni ryntää eteenpäin ilman selkeää logiikkaa, Palpatinen paluu on selittämätön, ja koko elokuva tuntuu yrittävän korjata edellisen osan ratkaisuja ilman selkeää visiota. Valitettavan hajanainen lopetus koko saagalle. Ja aivan vitun typerä….

Star Wars: Episodi III – Sithin Kosto porskuttaa uudelleenjulkaisussa kassamenestykseen Kommentit pois päältä artikkelissa Star Wars: Episodi III – Sithin Kosto porskuttaa uudelleenjulkaisussa kassamenestykseen

teki odottamattoman paluun valkokankaille jymymenestyksellä. Uudelleenjulkaisu toi pelkästään Pohjois-Amerikan teattereissa huimat 25,2 miljoonaa dollaria 2 775 elokuvateatterissa, mikä nosti elokuvan suoraan viikonlopun toiselle sijalle Yhdysvaltojen lipputilastoissa — vain Ryan Cooglerin vampyyrielokuva keräsi enemmän.

Yhteensä elokuva kahmi globaalisti 42,2 miljoonaa dollaria, kun mukaan lasketaan kansainväliset 17 miljoonaa. Tämä nostaa Sithin Koston yhdeksi kaikkien aikojen tuottoisimmista uudelleenjulkaisuista, heti : A New Hopen (1997, 36 miljoonaa) ja Leijonakuninkaan 3D-version (2011, 30 miljoonaa) jälkeen.

Alun perin vuonna 2005 julkaistu Sithin Kosto on George Lucasin Star Wars -esiosatrilogian päätösosa, joka kertoo Anakin Skywalkerin traagisen käänteen Darth Vaderiksi. Elokuva keräsi aikanaan maailmanlaajuisesti noin 850 miljoonaa dollaria.