Marvel’s Spider-Man 2 valloittaa vuoden 2023 PlayStation 5 -kruunun ehdottomalla ylivertaisuudellaan Kommentit pois päältä artikkelissa Marvel’s Spider-Man 2 valloittaa vuoden 2023 PlayStation 5 -kruunun ehdottomalla ylivertaisuudellaan

Spider-Man on pian valmis räiskimään seittejänsä pitkin pitäjiä, kun kauan odotettu PS5-yksinoikeus Marvel's Spider-Man 2 julkaistaan 20.10.

Marvelin Spider-Man 2 nousee uusiin korkeuksiin supersankaripelaamisessa tarjoten kiehtovan jatko-osan, joka määrittelee uudelleen genren ja vakiinnuttaa asemansa vuoden 2023 PS5-pelinä.

on mestarillisesti luonut kiehtovan kertomuksen, joka tutkii sankaruuden kaksinaisuutta, ihmissuhteiden monimutkaisuuksia ja symbiootin muuntavaa voimaa, samalla kun se työntää seuraavan sukupolven pelaamisen rajoja henkeäsalpaavien visuaalien, immersiivisen fysiikan ja mullistavan DualSense-integraation avulla.

Peli kutoo sulavasti yhteen Peter Parkerin ja Miles Moralesin tarinat, syventäen heidän välejään Hämähäkkimiehinä samalla kun se korostaa niitä haasteita, joita he kohtaavat tasapainotellessaan henkilökohtaisten elämien ja poikkeuksellisten vastuidensa kanssa. Peterin kamppailu symbiootin kanssa, parasiittisen avaruusolion, joka tehostaa hänen kykyjään mutta uhkaa myös kuluttaa hänet, tarjoaa vaikuttavan emotionaalisen ytimen tarinalle, kun taas Miles kamppailee oman identiteettinsä ja hänelle asetettujen odotusten kanssa nuorena sankarina.

Marvelin New Yorkin avoin maailma ei ole koskaan tuntunut elävämmältä ja värikkäämmältä, täynnä yksityiskohtia ja luonnetta käyttäen PS5 -konsolin tarjoamat tehot täydellä kapasiteetillaan. Kaupungin vilkkaiden katujen halki liitäminen ja korkeiden pilvenpiirtäjien yllä leijuminen on ehdoton ilo, kiitos liikemekaniikan parannetun tarkkuuden ja reagoinnin. Taistelu on hiottu vieläkin korkeammalle tasolle, antaen pelaajille mahdollisuuden vapauttaa häikäisevän määrän akrobaattisia liikkeitä, verkkoiskuja ja yliluonnollisia kykyjä.

DualSense-ohjain loistaa kirkkaimmin Marvelin Spider-Man 2:ssa, tarjoten todella immersiivisen kokemuksen, joka herättää pelin eloon. Haptinen palaute jäljittelee täydellisesti tunteen liitosta kaupungin läpi, verkkoilusta ja taistelusta, kun taas adaptoivat liipaisimet lisäävät entisestään syvyyttä kokemukseen, erityisesti symbiootin voimakkaiden kykyjen käytössä.

Visuaalisesti Marvelin Spider-Man 2 on mestariteos, näyttäen -laitteiston uskomattoman tehon. New Yorkin kaupunki on kuvattu upeissa yksityiskohdissa, jokainen rakennus, katu ja hahmo on huolellisesti luotu luodakseen todella immersiivisen ympäristön. Valaistusefektit ovat erityisen vaikuttavia, dynaamiset varjot, realistiset heijastukset ja värikkäät värit luovat upean visuaalisen spektaakkelin.

Supersankaripelien saralla Marvel's Spider-Man 2 on huikea mestariteos, joka on vaivattomasti voittanut PlayStation 5:n vuoden pelin kruunun. Tästä elokuvallisesta spektaakkelista vastannut Insomniac Games -studio on jälleen kerran ylittänyt odotukset ja tarjonnut kokemuksen, joka on sekä jännittävä että syvästi tunteisiin vetoava. Se on epäilemättä vuoden 2023 PS5-peli ja ehdottomasti pelattava Spider-Manin tai toimintaseikkailupelien faneille.

Marve's Spider-Man 2 (PlayStation 5)

9 / 10
Hyvää Visuaalisesti upea. Ottaa PS5-tehoista kaiken irti. Mekaniikat. Huonoa Sivutehtävät eivät herätä kiinnostusta. Yhteenveto Supersankaripelien saralla Marvel's Spider-Man 2 on huikea mestariteos, joka on vaivattomasti voittanut PlayStation 5:n vuoden pelin kruunun.

Valmiiksi terävä miekka teroitettiin uudelleen liian aikaisin? – arvostelussa The Last Of Us Part 2 Kommentit pois päältä artikkelissa Valmiiksi terävä miekka teroitettiin uudelleen liian aikaisin? – arvostelussa The Last Of Us Part 2

The Last Of Us Part 2 remastered (PS5)

8 / 10
Hyvää Visuaalisesti upea. Tarina on loistava. Ensikertalaiselle ja köykäiselle ampujalle tarjolla erittäin hyvä AIM assist. Huikea äänimaailma. Huonoa Tutoriaaliin olisi voinu panostaa vielä enemmän. Oliko kuitenkin liian aikaista julkaista remaster pelille, joka on alunperin julkaistu vuonna 2020?

, joka jakoi yleisönsä vuonna 2020 armottomalla brutaalisuudellaan, on palannut PS5:lle remasteroituna versiona. Mutta onko se vain jonninjoutava kiillotus jo valmiiksi voimakkaalle kokemukselle?

Pelin remasterointi vie uskollisuutta pidemmälle korkeammilla resoluutiotekstuurilla ja parannetulla valaistuksella. Suurin harppaus kuitenkin tapahtuu suorituskyvyssä. Valinta sulavien 60 ruudun sekuntinopeuden ja terävän 4K:n välillä suorituskykytilassa tai uskollisuustilassa 30 ruudun sekuntinopeudella on tervetullut lisä, joka palvelee erilaisia mieltymyksiä. Vaikka visuaalinen päivitys ei välttämättä ole mullistava, se viimeistelee jo valmiiksi melko vaikuttavan esityksen.

Ydinpelaaminen pysyy muuttumattomana, mutta on ripotellut mukaan muutamia uusia ominaisuuksia. Haptinen palaute lisää hienovaraista mutta vaikuttavaa uppoutumista, ja DualSense-ohjaimen adaptiiviset liipaisimet parantavat ampumista. ”Grounded+” -vaikeustila lisää haastetta veteraaneille, kun taas uusi ”Director's Cut” tarjoaa kulissien takaisia näkemyksiä ja poistettuja kohtauksia. Nämä ovat pieniä kosketuksia, mutta ne osoittavat sitoutumista kokemuksen rikastamiseen sekä uusille tulokkaille että paluupelaajille.

The Last of Us Part II:n kertomus pysyy edelleen jakavimpana osana. Sen synkät teemat, moraalisesti monitulkintaiset hahmot ja armoton väkivalta jatkavat keskustelun herättämistä. Kuitenkin remasterointi mahdollistaa pelaajien arvostaa mestarillista kerrontaa, moniulotteisia hahmoja ja emotionaalista syvyyttä ilman teknisiä rajoituksia. Olitpa sitten rakastanut tai vihannut tarinaa aiemmin, sen uudelleenkokeileminen PS5:llä tarjoaa uuden näkökulman.

Jos olet uusi The Last of Us Part II:ssa, tämä on ehdottomasti paras tapa kokea se. PS5:lle remasterointi tarjoaa parannettua suorituskykyä, hienovaraisia pelialan parannuksia ja viimeisteltyä esitystä, säilyttäen samalla pelin ydinvahvuudet. Kuitenkin niille, jotka jo omistavat PS4-version, päätös on hankalampi. Päivitys on havaittavissa, mutta ei mullistava. Loppujen lopuksi se riippuu siitä, arvostatko sulavampaa pelikokemusta ja visuaalista kiiltoa tarpeeksi perustellaksesi hinnan.

Arvostelu: Jarna Jaatinen

Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum Kommentit pois päältä artikkelissa Kiehtova, mutta pintapuoliseksi osoittautuva kauhuseikkailu – arvostelussa Ad Infinitum

Ad Infinitum

Ad Infinitum (PlayStation 5)

5 / 10
Hyvää Kiehtova idea. Pelattavuus. Huonoa Graafisesti todella vaihteleva. Liikkumavapauden puute. Kiehtova idea, joka ei lopulta ollut mieleenpainuva, eikä oikeastaan edes pelottava. Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä.

Ensimmäisen maailmansodan raakuus ja kaaos elävät voimakkaasti NACONin julkaisemassa ja PAN Visionin jakelemassa -pelissä, joka sukeltaa syvälle sodan kauhuihin ja yhden sotilaan traumatisoituneeseen mieleen. Pelin maailma on synkkä, piinaava ja paikoin sekava, tarjoten pelaajalle kokemuksen, joka on yhtä aikaa sekä jännittävä, ja ainakin yrittää parhaansa ollakseen myöskin mentaalisesti raskas kokemus.

Ad Infinitum vie pelaajan ensimmäisen maailmansodan pelottaviin tapahtumiin, jossa nuoren saksalaissotilaan kautta paljastuu sotatilanteen armottomuus ja mielenterveyden rakoilu. Sotilaan silmin nähdään paitsi juoksuhaudat, myös perhe, ystävät ja koti – ja kaikkea varjostaa jatkuva kuoleman pelko sekä sotatoimien järkyttävät tapahtumat.

Peli ei tyydy kuitenkaan vain esittelemään sotaa ulkoisena kauhuna, vaan sukeltaa myös sotilaan sisäiseen taisteluun ja psyykkeen järkkymiseen. Mieleen hiipivät painajaiset, unen ja todellisuuden rajamailla liikkuminen sekä jatkuva epävarmuus omasta hahmottamisestaan luovat intensiivisen ja mieleenpainuvan pelikokemuksen.

Toiminnan, ongelmanratkaisun ja painajaismaisen seikkailun sekoitus tekee Ad Infinitumista vaikeasti määriteltävän genrensä suhteen. Pelaaja joutuu vaihtamaan strategiaa ja lähestymistapaa usein – joskus ratkaisu saattaa löytyä pakenemisesta, toisinaan hiljainen tarkkailu tai arvoituksen ratkaiseminen ovat avain eteenpäin.

Vaikka pelin pelattavuus itsessään oli pätevää ja pelaaja ohjattiin sujuvasti läpi traumatisoituneen sotilaan mielenmaiseman, Ad Infinitum ei pysty lunastamaan lupauksiaan aidosta kauhukokemuksesta. Möröt, vaikkakin friikkejä, eivät tarjoa sydäntä raastavaa pelkoa ja vaikka painajaismaisesti vääristyneet maailmat toivat eteerisen värinän pelaajien niskavilloihin, pelko jäi pintapuoliseksi.

Elämää juoksuhaudoissa

Graafinen anti tarjosi valitettavasti varsin kirjavan kirjon. Välillä pelaaja saattoi ihastella yksityiskohtaisia ympäristöjä ja painajaismaisia olioita, kun taas toisinaan oli vaikea ymmärtää, miten samassa pelissä saattoi olla PS1-tason tekstuureja.

Vaikka juoksuhaudoissa rämpiminen voi tuntua osuvalta pelin teemaan ja siihen tuomaan realismiin, sen jatkuva toistaminen muuttui ajan kanssa uuvuttavaksi. Kävelysimulaattori, ajatus, joka välissä pyörii mielessä. Toiveissa oli enemmän liikkumisvapautta ja mahdollisuutta tutkia synkkiä maisemia omilla ehdoilla. Pelin lineaarisuus, jota vielä korostivat näkyvyyden ongelmat, toivat ärsytyksen hetkiä, jotka valitettavasti vaimensivat immersiota.

Yksi omalaatuinen piirre, taskulamppumekaniikka, onnistui luomaan enemmänkin turhautumista kuin pelkoa. Siinä missä pelaajan olisi pitänyt kokea pelkoa ja jännitystä, oltiinkin kiinni omassa ärsytyksessämme, kun lamppu ei toiminut haluamallamme tavalla.

Ad Infinitum tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen sodan ja mielen hajoamisen synkkiin maisemiin, mutta kompastuu omiin jalkoihinsa yrittäessään tasapainoilla useiden eri elementtien välillä. Se ei ole pelkkä kauhupeli, mutta se ei myöskään ole seikkailu, joka pitäisi pelaajaa otteessaan alusta loppuun. Siinä, missä se ottaa askeleita syvälliseen ja merkitykselliseen tarinankerrontaan, se kompuroi pelattavuuden ja grafiikan saralla, jättäen pelaajan toivomaan, että se olisi voinut olla enemmän.

Yhteenvetona Ad Infinitum on kelvollinen lisäys genreen, mutta se ei tarjoa erityisen mieleenpainuvaa kokemusta. Se vaeltelee jossakin keskinkertaisen ja potentiaalisesti kiinnostavan välimaastossa, antaen aihetta miettiä, mitä olisi voinut olla, jos kaikki olisi loksahdellut kohdilleen.

Ad Inifinitum on saatavilla PlayStation 5Xbox Series X ja S -konsoleille sekä PC:lle. Pelin ikäraja on PEGI 16.

Arvostelu: J.Jaatinen