Massiivinen mestariteos – arvostelussa Elden Ring Kommentit pois päältä artikkelissa Massiivinen mestariteos – arvostelussa Elden Ring

Elden Ring

Miten vaikeaa on edes aloittaa arvostelu From Softwaren uusimmasta pelistä? on vuosia odotettu merkkiteos jonka tällä hetkellä tietävät jotakuinkin kaikki noin kuukausi julkaisusta. Peli on myynyt hurjat yli 12 miljoonaa kappaletta, joten helposti voi olettaa, että suurin osa pelialaa seuraavista tietävät mistä puhutaan. Onko se vaikea? On, mutta ei epäreilusti. Yritän kertoa mahdollisimman hyvin tästä teoksesta sadankahdenkymmenen tunnin ja yhden läpäisyn perusteella. Lyhyesti, on tehnyt massiivisen mestariteoksen joka ei tingi periaatteistaan, mutta samalla luo pohjan valtavalle määrälle uusia pelaajia. 

Heti alkuun myös tunnustus, ennen Elden Ringiä en koskaan päässyt sisään ns. soulslike-peleihin. Soulsit? Ei kiitos. ja Sekiro? Ei riittänyt kiinnostus alkua pidemmälle. Missään vaiheessa pään hakkaaminen seinään pomomatseissa ei tuonut onnistumisen tai etenemisen iloa, kaukana siitä. Liikkeiden ulkoaopettelu ja Sekiron rytmipelimäinen taistelu tuntui kaikelta siltä, mitä en peleistä halua. Peleissä ei kuitenkaan tällöin ole vika, vaan ihan itse pelaajassa. Kaikki pelit eivät sovi kaikille, ja tämä tulee helposti esiin myös Elden Ringissä. Mikä sitten erottaa Elden Ringin näistä ”edeltäjistään”? Vapaus. 

Ja se vapaus muuttaa kaiken, pysyvästi. 

Suurin muutos on jo mainittu vapaus ja pelin avoin maailma. The Lands between on koko pelin tähti ja malliesimerkki vapaasta maailmasta mikä vain toimii. Entisistä laveista putkijuoksuista siirrytään  syystä hehkutettuun avoimeen maailmaan yllättävän luontevasti. Lands between tullaan muistamaan Skyrimin ja Hyrulen tapaisena pelien ja pelisuunnittelun merkkiteoksena. Noin viidenkymmenen pelitunnin jälkeen, kun nousin uudelle alueelle jättimäisellä hissillä, tajusin että pelialuetta on vielä yli puolet tutkimatta. Ensimmäinen reaktio oli epäuskoinen nauru ja sen jälkeen tajuaminen että tätä saa lisää ja paljon. 

Massiivinen, se on sana joka kuvaa Elden Ringin maailmaan parhaiten. Jättimäinen Erdtree luo varjonsa kaikkialle ja suuret korkeuserot tekevät tutkimisesta mielenkiintoista. Ja sitä tutkittavaa riittää. On vanhoista Soulseista muistuttavia ”Legacy dungeoneita”, raunioita, viisi täysin erilaista ympäristöä, satoja pieniä yllätyksiä ja vihollisia. Paljon vihollisia. Lands between on vaarallinen paikka pelaajalle. Jos eksyy alueelle jossa on liian vahvoja vihollisia, tämän kyllä huomaa nopeasti. Tärkeimpänä pelin maailma tuntuu siltä miltä pitääkin, eli pelin maailmalta. Tämä maailma on tehty juuri tätä peliä varten, kaikella on merkityksensä ja kaikella on paikkansa. Ubisoftin peleistä tai Just Causesta tuttu Ctrl+c -tunne ei missään vaiheessa hiivi takaraivoon, paitsi luolastoissa, mutta siitä enemmän myöhemmin. Koon tunne on kuitenkin koko ajan massiivinen, on kyse sitten maailmasta, aseista, taioista tai vihollisista. Tämä peli on massiivinen. 

Ja se taistelu, sitä riittää. Souls-veteraanit ovat varmasti heti kuin kotonaan, mutta meille uusille taistelusysteemi ja sen hienoudet avautuvat yllättävän nopeasti ja helposti. Tähän kaikkeen auttaa juurikin mainittu avoin maailma. Tiukka pomotaistelu jossa tulee turpaan niin että tukka lähtee? Tutki muualta, kehitä hahmoa, löydä uusi ase ja taistelutyyli. Itse menin pitkälti aluksi Astrologilla, eli maagilla, mutta tietyn vuorella olevan jättiläisen takia respeccasin itseni ja kykyni melee-voittoiseksi strenghtiin perustuvaksi taistelijaksi, jolla pelasinkin loppupelin. Meleevoittoinen taistelutyyli tuntui ainakin itselleni antavan enemmän, joten tietyn tarinavaiheen jälkeen tuleva kykyjen respec-mahdollisuus tuli todella tarpeeseen. Lyhyesti, loistaa taistelullaan ja mahdollisuuksilla pelata kuten haluaa. 

Sitten tullaan siihen miksi Miyazakin uusin teos ei sovi kaikille. ei todellakaan kerro mitä on tekeillä ja mitä seuraavaksi helposti. Itse jopa päädyin pitämään muistiinpanoja kuten ”vanhoina hyvinä aikoina”. Pelin Soulseista tutut nuotiot ovat tällä kertaa Site of Graceja ja niistä näkyy valosilta suuntaan minne pitää mennä. NPCt puhuvat usein arvoituksin ja on usein ystävä. Taistele, kuole, nosta leveleitä ja kehitä kykyjä ja seuraa Gracen valoa, siinä se lyhyesti. Joka alueella on yksi tai kaksi isompaa juonta edistävää ”luolastoa” jonne ohjataan hienovaraisesti. Joka alueella on myös piilotettu kykyjä ja legendaarisia aseita jne. useisiin luolastoihin, joten tutkiminen palkitaan aina. Myös aseita ja summoneita parantavat esineet ovat usein luolastoissa. Jälleen kerran tullaan jo mainittuun, maailma on pelin tähti. 

Negatiivisia asioita on myös helppo luetella. Kamera ei toimi kunnolla aina, luolastoissa kierrätetään grafiikkoja, pomoja kierrätetään ja grafiikka ei ole huipputasoa. Päämäärättömyys voi myös helposti iskeä pelaajille, jos ei tutki alueita kunnolla. Joskus nämä kaikki kuitenkaan vaikuta liikaa, vaan peli on enemmän kuin osiensa summa ja tätä on. From Softwaren massiivinen mestariteos mitä on odotettu. Se ei sovi kaikille, mutta jos antaa pelille mahdollisuuden, voi saada hienoimman pelikokemuksen vuosiin. Ristiriitainen peli, mutta mestariteos kaikkineen. Siksi myös täydet pisteet. 

Kirjoittanut: Mikko Mäkinen

Kommentoi

Tältä Elden Ring näyttäisi Game Boy -pelinä Kommentit pois päältä artikkelissa Tältä Elden Ring näyttäisi Game Boy -pelinä

Elden Ring x Game Boy

Demaket, eli versioinnit miltä nykypelit näyttäisivät menneiden aikojen konsoleilla ovat olleet varsin suosiossa viime aikoina. Nyt Elden Ringistä on saatu versiointi, miltä peli näyttäisi alkuperäisellä Game Boy -käsikonsolilla.

Tekeleen taustalla on Shintendo -niminen kehittäjä ja striimaaja, jonka tarkoituksena on tehdä täysin toimiva peli. Käytössä on retropelien tekoon tarkoitettu GB Studio 3.0.

Aluksi Shintendo aikoo saada pelin Limgrave alueen valmiiksi ja päättää sen jälkeen onko koko peliä mahdollista saada ahdettua Game Boy -muistikortille.

Aiemmin on tehty näyttämään alkuperäisen PlayStation -konsolin versiolta.

Kommentoi

Elden Ring saa epävirallisen tuen VR-laitteille tällä viikolla Kommentit pois päältä artikkelissa Elden Ring saa epävirallisen tuen VR-laitteille tällä viikolla

Elden Ring

Suursuosittu Elden Ring -pelin PC-versio on saamassa epävirallisen tuen VR-laitteille tällä viikolla. Modin taustalla on lukuisista VR-modeista tunnettu Luke Ross.

Ross on aiemmin tuonut VR-tuen epävirallisesti mm. GTA V, Red Dead Redemption 2, II, 2077 sekä Horizon Zero Dawn -peleihin.

Ross kertoo REAL VR Patreon sivullaan, että VR-modi tulee olemaan keskeneräinen vielä pitkään, mutta ensimmäinen versio ilmestynee jo tällä viikolla.

Arvostelimme hiljattain Elden Ringin Errorin toimittajan toimesta, voit lukea koko arvostelun täältä.

Elden Ring on saatavilla 4, PlayStation 5, ja S sekä Xbox One -konsoleille, että PC:lle.

Kommentoi