”May The Fourth Be With You” – äänestä suosikki Star Wars -peliäsi Kommentit pois päältä artikkelissa ”May The Fourth Be With You” – äänestä suosikki Star Wars -peliäsi

Toukokuun 4. päivä tunnetaan yleisesti -päivänä. Tämä juontaa juurensa siitä, että ”May the Fourth” (suomeksi ”Toukokuun neljäs”) kuulostaa englanniksi hyvin samalta kuin Star Wars -elokuvissa käytetty tunnettu lausahdus ”May the Force be with you” (suomeksi ”Voima olkoon kanssasi”). Tämän vuoksi Star Wars -faneille ympäri maailman 4. toukokuuta on erityinen päivä, jota juhlistetaan eri tavoin esimerkiksi katsomalla elokuvia tai järjestämällä teemabileitä.

Me Errorilla pyrimme pysymään myös teemapäivällä uskollisena järjestämällä eri Star Wars-aiheisia äänestyksiä. Ensimmäisenä kysymme mielipidettäsi parhaimmasta Star Wars -pelistä kautta aikojen. Jos listalta puuttuu jokin titteli, annathan kommenttiosiossa heti risuja!

Äänestämään pääset alta:

Paras Star Wars -peli on?

Lucasfilmiä syytetään luvattomasta Grand Moff Tarkinin uudelleenluomisesta Rogue One: A Star Wars Story -elokuvassa Kommentit pois päältä artikkelissa Lucasfilmiä syytetään luvattomasta Grand Moff Tarkinin uudelleenluomisesta Rogue One: A Star Wars Story -elokuvassa

-yhtiön tytäryhtiö on oikeudenkäynnin kohteena Grand Moff Tarkinia näytelleen Peter Cushingin kuvan uudelleenluomisen vuoksi elokuvassa Rogue One: A Story. The Times -lehden mukaan Cushingin ystävä väittää, ettei Disneyllä ollut lupaa käyttää näyttelijän kuvaa erikoistehosteiden avulla Rogue One -elokuvassa. Disney yritti turhaan saada oikeudenkäynnin hylätyksi jo toistamiseen 9. syyskuuta 2024.

Kantajana toimiva haastaa Lucasfilmin elokuvatuotantoyhtiönsä Tyburn Film Productionsin kautta. Oikeusjutussa on myös muita asianomistajia, mukaan lukien Rogue One -elokuvan tuottaja , Cushingin kuolinpesän aiemmat hoitajat ja Cushingin agentuuri .

Francis väittää, että hänellä on oikeus antaa lupa Cushingin kuvan uudelleenluomiseen sopimuksen perusteella, jonka hän teki näyttelijän kanssa vuonna 1993, vuotta ennen Cushingin kuolemaa 81-vuotiaana. Lucasfilm puolestaan väittää, ettei sen mielestä se tarvinnut lupaa Cushingin kuvan uudelleenluomiseen alkuperäisen Star Wars -elokuvan (vuoden 1977 elokuva, joka myöhemmin nimettiin Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo) sopimuksen ja erikoistehosteiden luonteen vuoksi. Lucasfilm maksoi myös noin 37 000 dollaria Cushingin kuolinpesälle, kun näyttelijän agentti otti heihin yhteyttä kuvan uudelleenluomisen vuoksi.

Oikeuden varatuomari hylkäsi Lucasfilmin valituksen 9. syyskuuta ja totesi, että asia tulisi käsitellä oikeudessa. ”En ole myöskään vakuuttunut siitä, että oikeusjuttu on niin kiistattomasti perusteeton, että se pitäisi hylätä kokonaan”, hän lisäsi. ”Koska kyseessä on kehittyvä oikeudenala, on erittäin vaikeaa määrittää rajoja ilman perusteellista tosiseikkojen selvitystä.”

Star Wars -saaga kattaa useita aikakausia, ja vuodesta 1977 alkaen elokuvissa on nähty näyttelijöitä uransa eri vaiheissa. Erikoistehosteita on käytetty muun muassa Mark Hamillin nuorentamiseen Luke Skywalkerin roolissa, ja tätä teknologiaa on hyödynnetty myös kuolleiden näyttelijöiden elokuvissa esiintymiseen.

Tämä koskee tietenkin Cushingin esittämää Tarkinia, mutta myös Carrie Fisherin prinsessa Leiaa. Näyttelijä kuoli vuonna 2016, kun vain kaksi kolmesta Sequel Trilogy -elokuvasta oli kuvattu. Disney käytti erikoistehosteita aiemman kuvausmateriaalin rinnalla sisällyttääkseen hänet elokuvaan Star Wars: Episodi IX – .

Jäähyväiset lapsuuteni äänelle: James Earl Jones on poissa Kommentit pois päältä artikkelissa Jäähyväiset lapsuuteni äänelle: James Earl Jones on poissa

Näyttelijä , yksi elokuvahistorian ikonisimmista äänistä, on kuollut 93-vuoden iässä. Jones oli arvostettu ja monipuolinen näyttelijä, mutta monille meistä Jones oli lapsuutemme kantava ääni miehen kahden merkittävän roolin vuoksi. Ja kumpikaan näistä rooleista ei ole miehen fyysistä roolisuoritusta.

Jonesin syvä ja voimakas ääni herätti eloon hahmoja, joista on tullut kulttuurisia ikoneita. Hän antoi äänensä ikoniselle Darth Vaderille -elokuvissa. Hahmon pelottava läsnäolo oli tehokas nimenomaan James Earl Jonesin äänityön vuoksi. Kyseinen roolisuoritus on kantanut omassa elämässäni vahvasti lapsuudesta lähes tähän päivään – ja tälle ei tule todennäköisesti koskaan loppua.

Samoin hänen roolinsa Mufasana Leijonakuninkaassa on jättänyt pysyvän jäljen – Mufasan viisaat sanat ovat kaikuneet aina 90-luvun puolivälistä, aina tähän päivään saakka.

Ääninäyttelemisen lisäksi James Earl Jonesilla oli pitkä ja menestyksekäs ura teatterin ja elokuvan parissa, ja hän keräsi uransa aikana lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Hänen taiteellinen panoksensa ylitti sukupolvet, ja hänen äänensä inspiroi ja koskettaa edelleen.

Yksi viihdemaailman ikonisimmista äänistä on vaiennut, mutta sen kaiku elää meidän (nörttien) sydämissämme ikuisesti. Lepää rauhassa, James Earl Jones.