Microsoftin mukaan yhtiö ei ole tehnyt koskaan voittoa Xbox -konsoleilla Kommentit pois päältä artikkelissa Microsoftin mukaan yhtiö ei ole tehnyt koskaan voittoa Xbox -konsoleilla

Xbox Series X

Tieto siitä, että valmistajat myyvät pelikonsoleita tappiolla on ollut jo pitkään esillä. Varsinkin uuden konsolin julkaisun aikaan valmistajat varautuvatkin tappioihin jokaisen myydyn konsolin kohdalla ja nähtävästi onkin hyvin epätodennäköistä, että laitteiden myynti olisi yhtiölle koskaan täysin kannattavaa. Menetetty raha tehdäänkin takaisin oheistuotteilla sekä palveluilla.

Applen ja Epic Gamesin välinen oikeudenkäynti on paljastanut uusia tietoja Microsoftin -konsolien myynnistä. Xboxin liiketoiminnan kehityspäälikkö Lori Wright toimii oikedenkäynnissä kolmannen osapuolen todistajana. Epic Gamesia edustava lakiemies kysyi oikeudenkäynnissä Wrightilta, onko Xbox -konsoleiden myynti tuottavaa liiketoimintaa yhtiölle. Wright vastasi kysymykseen, että yhtiö ei tee laisinkaan voittoa myydyistä konsoleista. ”Kuinka paljon Microsoftille jää voittoa myydyistä Xbox -konsoleista?” Epic Gamesin lakimies Wes Earnhardt kysyy. ”Ei yhtään, sillä myymme konsoleita tappiolla” Wright vastaa. Kysyttäessä onko yhtiö tehnyt koskaan voittoa myydyistä konsoleista Wright vastaa kieltävästi. Wrightin mukaan myytyjen konsolien tappio saadaan hyvitettyä pelimyynneillä sekä tilauspalveluilla, joka tekee toiminnasta kannattavaa.

Oikeusasiakirjojen mukaan teki noin miljardin voitot myydyillä ohjelmistoilla ja palveluilla. Vuonna 2019. Vastaavasti Sony teki voittoa noin 4.1 miljardia ja taas 2.3 miljardia samana vuonna. Saman asiakirjan mukaan Microsoft raportoi noin 1.7 miljardin dollarin tappiot myydyistä laitteista, mutta teki tulosta noin 2.3 miljardin verran. Myös uusia PS5 ja Xbox Series X -konsoleita myydään tappiolla tällä hetkellä, mutta myynnin odotetaan kääntyvän voitolliseksi vielä tulevaisuudessa. Poikkeuksena sääntöön on Nintendo, joka tekee voittoa myydyistä laitteistaan.

”Vuotajat ovat pahinta saastaa” – pelisuunnittelija Hideki Kamiya arvostelee ”paskoja vuotajia” Switch 2:n julkistuksen jälkeen Kommentit pois päältä artikkelissa ”Vuotajat ovat pahinta saastaa” – pelisuunnittelija Hideki Kamiya arvostelee ”paskoja vuotajia” Switch 2:n julkistuksen jälkeen

Pelisuunnittelija on avannut sanaisen arkkunsa -konsolin julkistuksen jälkeen, kutsuen tietovuotajia ”kurjiksi roskasakiksi”. Kamiya totesi myös, että heidän ”pitäisi olla kirottuja”.

Tänään esitteli vihdoin pitkään odotetun ja huhutun 2 -konsolin. Julkistusta edelsi kuukausia kestänyt vuotojen ja spekulaatioiden aalto.

Kamiya, joka tunnetaan muun muassa , Bayonettan ja Devil May Cryn suunnittelijana, jakoi pettymyksensä sosiaalisessa mediassa, hyökkäämällä niitä vastaan, jotka vuotivat tietoja ennen virallista julkistusta.

”Toivon, että kaikki, jotka vuotivat -tietoja tai auttoivat vuotamaan niitä, kirottaisiin niin, että heidän kengänpohjissaan on aina kakkaa heidän tullessaan kotiin,” hän aloitti humoristisessa sävyssä (konekäännöksen kautta).

Kamiya viittasi myös viime vuoden -tapahtumassa yllätyksenä julkistettuun Okamin jatko-osaan. ”Nyt kun olen saanut nauttia Okamin yllätysjulkistuksesta käyttäjien kanssa, uskon todella, että kaikki nämä kirotut vuotajat pitäisi kirota,” hän lisäsi.

”Vuotajat ovat pahinta saastaa”

Kamiya ei säästellyt sanojaan, kun hän kuvaili vuotajia. ”Paskavuotaja toimii vain oman nautintonsa ja itsekeskeisen tyydytyksensä vuoksi. Hän ei hyödytä ketään, hän aiheuttaa valtavia mahdollisuuksien menetyksiä ja tekee vain asioita, joita ei voi ylpeänä esitellä kenellekään,” hän kirjoitti. ”Hän on pahinta saastaa, ja hänet pitäisi peittää paskalla päästä varpaisiin, heittää pois ilmakehästä… ja jättää ajelehtimaan ikuisesti.”

Kamiya ilmaisi myös huolensa siitä, miten vuotajien toiminta vaikuttaa alan sisällä. Hänen mukaansa vuotajat eivät kunnioita vastuutaan luottamuksellisten tietojen kanssa.

”Heillä on pääsy tietoon, joka on vain harvojen ja valittujen tiedossa. Silti he käyttävät sitä ainoastaan likaisen hyväksynnänhalunsa tyydyttämiseen. He ovat häpeällisiä ihmisiä, eikä heidän toimistaan pitäisi syyttää valmistajia, joiden salaisuudet ovat vuotaneet, vaan näitä kirottuja ihmisiä. Heidät pitää murskata mahdollisimman pian,” hän päätti purkauksensa.

Vuodot jatkuva ongelma pelialalla

Kamiya on tunnettu suorista ja usein provosoivista lausunnoistaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka hänen julkaisunsa alkoi kepeällä huumorilla, viesteissä on myös aito turhautumisen sävy.

Vuodot ovat viime vuosina muodostuneet merkittäväksi ongelmaksi pelialalla. Monet suuret julkaisut, kuten Nintendon ja muiden studioiden pelit, ovat vuotaneet ennen aikojaan. Tällä viikolla entiset Nintendo-työntekijät kertoivat yhtiön olleen ”erittäin, erittäin vihainen” Switch 2 -vuotojen aiheuttamasta häiriöstä.

Kamiyan Okamin jatko-osa sen sijaan onnistui pysymään salassa ennen virallista julkistusta. Peliä kehittää hänen uusi studionsa .

Switch 2:lle ei ole vielä vahvistettua julkaisupäivää, mutta konsoli paljastettiin tänään yhdessä uuden Mario Kart -pelin kiusoittelun kanssa.

Apple keskeyttää tekoälyn tuottamat uutistiivistelmät ”keksittyjen otsikoiden” vuoksi Kommentit pois päältä artikkelissa Apple keskeyttää tekoälyn tuottamat uutistiivistelmät ”keksittyjen otsikoiden” vuoksi

on päättänyt väliaikaisesti poistaa käytöstä uuden tekoälyominaisuutensa, joka tuottaa tiivistelmiä uutisten push-ilmoituksista. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun ominaisuus tuotti toistuvasti virheellisiä ja harhaanjohtavia otsikoita, mikä herätti vastustusta uutisorganisaatioiden ja lehdistönvapautta puolustavien ryhmien keskuudessa.

Torstaina Apple julkaisi kehittäjille beta-ohjelmistopäivityksen, joka poistaa tekoälyominaisuuden käytöstä uutis- ja viihdeotsikoiden osalta. Yhtiö aikoo myöhemmin julkaista päivityksen kaikille käyttäjille ja työstää samalla parannuksia tekoälyominaisuuteen. Apple suunnittelee ottavansa ominaisuuden uudelleen käyttöön tulevassa päivityksessä.

BBC valitti Applelle teknologiasta joulukuussa, kun se loi valheellisen otsikon väittäen United Healthcaren toimitusjohtajan murhasta syytetyn Luigi Mangionen ampuneen itsensä. Toisessa tapauksessa yhdisti kolme New York Timesin artikkelia yhdeksi push-ilmoitukseksi, joka virheellisesti väitti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun tulleen pidätetyksi.

Vielä keskiviikkona tekoälyominaisuus tiivisti Washington Postin ilmoituksen täysin väärin väittäen virheellisesti ”Pete Hegsethin tulleen erotetuksi, Trumpin tullien vaikuttaneen inflaatioon, ja Pam Bondin sekä Marco Rubion tulleen vahvistetuiksi”. Mikään näistä väitteistä ei pitänyt paikkaansa.

Lehdistönvapautta puolustavat ryhmät, kuten Toimittajat ilman rajoja ja kansallinen toimittajaliitto NUJ, ovat korostaneet tiivistelmien vaaroja kuluttajille, jotka etsivät luotettavaa tietoa. Ne ovat vaatineet tekoälytiivistelmien poistamista.

Applen tekoälyongelmat eivät ole ainutlaatuisia. Suositut tekoälymallit kuten ChatGPT tuottavat usein niin sanottuja ”hallusinaatioita” eli itsevarmasti esitettyjä, mutta keksittyjä vastauksia. Heinäkuussa 2024 julkaistu Cornellin, Washingtonin yliopiston ja Waterloon yliopiston tutkimus osoitti, että huippuluokan tekoälymalleihin ei voi vieläkään täysin luottaa niiden taipumuksen takia keksiä tietoa.

Osana tulevaa päivitystä Apple aikoo korostaa selvemmin, että tiivistelmät ovat tekoälyn tuottamia, viestien samalla että ne saattavat joskus tuottaa epätarkkoja tuloksia.