Modaaja loi Super Nintendosta konsolin, joka kykenee pyörittämään PlayStation-pelejä Kommentit pois päältä artikkelissa Modaaja loi Super Nintendosta konsolin, joka kykenee pyörittämään PlayStation-pelejä

Kaikkea sitä näkee, kun vanhaksi elää. YouTube-modaaja James Channel on luonut SNES-konsolin, joka pystyy pyörittämään -pelejä. Tämä Frankensteinin luomuksen kaltainen projekti on kieltämättä kunnianhimoinen osoitus moderoijan nokkeluudesta ja intohimosta aihetta kohtaan.

Projekti sai inspiraationsa surullisenkuuluisasta ”Nintendo PlayStation” -prototyypistä, jonka Sony ja Nintendo kehittivät varhaisina 1990-luvun vuosina. Vaikka tuo yhteistyö lopulta kariutui, James Channel vei konseptin askeleen pidemmälle integroimalla PlayStation-emolevyn onnistuneesti Super Famicomin (japanilainen SNES) kuoreen.

Tuloksena oleva laite sisältää pystysuuntaisen levyaseman, joka korvaa Super Famicomin pelikasettipaikan. Vaikka muunnettu SNES näyttää epätavalliselta, on huomionarvoista, että James Channel on onnistunut tekemään siitä toimivan. Hattu täten siis päästä!

YouTube-videossa, joka dokumentoi luomisprosessia, James Channel selittää yksityiskohtaiset vaiheet, jotka hän otti muuttaakseen Super Famicomia ja integroidakseen PlayStation-komponentit. Hän myös esittelee, miten muunnettu SNES käynnistyy ja lataa PlayStation-pelejä.

Videon voit ottaa haltuun tästä alta:

PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti

Konsolisodat saivat hiljattain uuden, koomisen käänteen, kun yksi PlayStationin ikonisimmista peleistä, futuristinen kaahailupeli , ilmestyi täysin yllättäen myyntiin Microsoftin Xbox-kauppapaikalle. Moni hieraisi silmiään ihmetyksestä: olivatko vanhat kilpakumppanit ja Microsoft tehneet salaa sovinnon? Todellisuus oli kuitenkin paljon yksinkertaisempi ja samalla häpeämättömämpi.

Kyseessä ei suinkaan ollut virallinen julkaisu, vaan peli oli naamioitu nimellä ”Anti-Gravity Racing WipEout”. Todellisuudessa paketti sisälsi heikosti emuloidut versiot alkuperäisestä -pelistä Wipeout sekä sen jatko-osasta. Tämän luvattoman käännöksen takana oli tuntematon pelitalo LLS Games, joka oli paitsi käyttänyt luvatta Sonyn omistamaa peliä, myös ”lainannut” YouTubesta fanin tekemän modernisoidun intro-videon ja liittänyt sen osaksi peliään.

Huijaus ei kuitenkaan kestänyt kauan. Pelialan teknisiin analyyseihin keskittyvä Digital Foundry -kanava julkaisi videon, jossa se paljasti karun totuuden pelin surkeasta teknisestä toteutuksesta. Peli pyöri heikosti, kärsi graafisista ongelmista ja oli kaikin puolin huonompi versio rakastetusta klassikosta. Videon myötä tieto laittomasta porttauksesta levisi kulovalkean tavoin pelaajien keskuudessa.

Kun asia nousi julkisuuteen, reaktio oli nopea. Microsoft poisti pelin ripeästi kauppapaikaltaan, ja Sonyn tavaramerkkiä rikkonut peli katosi yhtä äkkiä kuin oli ilmestynytkin. Vaikka monet fanit ovat vuosien varrella haaveilleet Wipeoutin saapumisesta muillekin alustoille, tämä röyhkeä yritys rahastaa klassikolla ei ollut se tapa, jolla sen toivottiin tapahtuvan. Tapaus jää historiankirjoihin huvittavana esimerkkinä siitä, kuinka digitaalisilla kauppapaikoilla voi joskus nähdä mitä kummallisimpia yllätyksiä.

PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista

Sony

Muistatko ajan, jolloin tuntui puskevan uutta peliä joka kuukausi? No, ne ajat ovat rakkaat kansalaiset nyt takanapäin. Uusi analyysi paljastaa, että Sonyn omien studioiden tekemien ensimmäisen osapuolen (first-party) pelien määrä on laskenut yli 70 % :n kulta-ajoista.

:n aikana (2006–2013) Sony julkaisi peräti 91 omaa peliä, mukana oli jättihittejä kuten , ja , mutta myös kokeellisia pieniä helmiä, joita harva enää muistaa. Verrattuna siihen :llä julkaistiin enää 34 ensipeliä, ja :llä tähän mennessä vain 18. Tahti on kuin hidastetusta videosta.

Mutta mistä oikein on kyse? Ei huonosta menestyksestä tai laiskuudesta, päinvastoin. Jokainen uusi peli on nykyisin jättihanke, jonka tekemiseen saattaa kulua jopa seitsemän vuotta ja yli 270 miljoonaa euroa, kuten :n tapauksessa. Sony on siirtynyt vähemmän, isompia, parempia -strategiaan, panostetaan jättipeleihin, jotka viedään myös :lle ja ehkä valkokankaalle.

Tämä muutos ei ole pelkästään numeroita, se vaikuttaa siihen, miltä PlayStation tuntuu. Ennen tarjolla oli yllätyksiä, outouksia ja pientä hulluutta. Nyt painopiste on elokuvamaisissa jättiseikkailuissa. Laatu on yhä huipussaan, mutta vaihtelu, luovuus ja yllättävyys ovat kutistuneet.