Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World Kommentit pois päältä artikkelissa Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World

News of the World

8 / 10
Hyvää: - Vanhan aiheen uudenaikainen käsittely - Näyttelijäsuoritukset Huonoa: - Pituus - Paikoin laahaava kerronta

Elokuvan Captain Philips ohjaajan Paul Greengrassin moderni lännenelokuva kertoo entisestä sotilaasta Kapteeni Kiddistä (Tom Hanks), joka kiertää kaupungista kaupunkiin lukemassa uutisia lukutaidottomalle kansalle, Amerikan sisällissodan jälkeisessä Lännessä. Kidd päätyy kuljettamaan Kiowien kaappaamaan valkoisen Johannan (Helena Zengel) takaisin sukulaistensa luo halki vaarallisen rajaseudun. Lapsena intiaanien kaappaama Johanna on unohtanut englannin kielen ja omaksunut Kiowien tavat, mikä tuottaa niin jännitettä että kommelluksia kaksikon tehdessä matkaa päämääräänsä.

Alkuperäisasukkaiden kynsistä pelastettujen kalpeanaamojen lasten ja heidän perheidensä yhdistämistä on käsitelty useita kertoja varsinkin 1960-luvulta eteenpäin. Kuitenkin realistiseen tapaan, jolla News of the World teemaa käsittelee, on yltänyt lähestulkoon vain John Fordin klassikko He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together 1961). Fordin leffan tavoin News of the World kuvaa raadollisesti traumatisoituneita lapsia, jotka ovat kokeneet valtavan menetyksen jouduttuaan kaapatuksi ja pelastuttuaan. Todellisuudessakin tämänkaltaiset kohtalot olivat yleisiä, kuten kuuluisa Olive Oatman, joka ei koskaan sopeutunut takaisin valkoisten yhteiskuntaan.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijäsuoritukset, joista Kapteeni Kidd ja Johannan nousevat ylitse muiden. Tom Hanks on takuuvarma väkivaltaisen menneisyyden varjostamana, mutta sympaattisena ukkona. Hanks vetää melko samanlaista kaavaa kuin muissakin rooleissaan, mutta hän on kypsän iän tuoman pehmeyden johdosta oivallinen Kapteenin rooliin. Nuoresta iästään huolimatta Helena Zengel tuo traumatisoituneen Johannan rooliin syvyyttä ja raadollisuutta. Kahden hahmon välinen dynamiikka on myös ensiluokkaista, ja on kiinnostavaa seurata heidän suhteensa kehittymistä alkukankeudesta yhteisen kielen löytämiseen.

News of the World pyrkii realistiseen esitystapaan 1960-1970-luvun revisualistisen lännenelokuvan tavoin ja sitä voi kutsua moderniksi westerniksi. Kaunistelematon tyyli laittaa vain miettimään, pyrkiikö elokuva niin sanotusti miellyttämään kaikkia teeman sympaattisella esitystavalla. Realismiin pyrkiminen tosin onnistuu kohtalaisen hyvin, koska elokuva ei pyri kaunistelemaan joidenkin Amerikan intiaanien hirmutekoja, vaan korostaa kahden kulttuurin yhteentörmäystä.

Tarinavetoisessa elokuvassa ei ole paljoa toimintaa, mutta niissä harvoissa toimintakohtauksissa ei säästellä ruutia. Yksi mieleenpainuvimpia toimintakohtauksia on Kapteeni Kiddin ja tyttöä tavoittelevien lainsuojattomien kohtaaminen autiomaassa. Kapteenin kuudestilaukeavasta loppuu luodit ja Johanna keksii korvata lintujen metsästykseen tarkoitetut pienet haulit viiden sentin kolikoilla. Kohtaus tuo hieman mieleen elokuvan Pat Garrett ja Billy the Kidin (Pat Garrett and Billy the Kid, ohjannut Sam Peckinpah 1973) kuuluisan vankilapakokohtauksen, ja veri lentääkin kuin Peckinpahilla konsanaan.

Hieman runsaammat toimintakohtaukset  olisivat tuoneet leffaan lisäpontta, koska ensimmäisen puoliskon jälkeen jarrutellaan. Jaksossa käsitellään hieman liian perusteellisesti tapahtumien jälkimaininkeja, kun Johanna ei viihdykään ”uusien” sukulaistensa luona. Parituntinen elokuva on pituudeltaan siedettävä, vaikka keskeisimmän olisi saanut kerrottua lyhyemmässäkin ajassa.

Elokuva News of the World on moderni western, mikä tuo vanhan teeman uuteen valoon ennennäkemättömällä realismilla. Kaiken kaikkiaan onnistuneesti perinteistä kerrontaa ja modernia estetiikkaa yhdistävä News of the World on kelpo viihdettä, mikä erottuu edukseen yltäkylläisestä Netflixin tarjonnasta. Vaikka uusi lännenelokuva on itsessäänkin piristävää 2020-luvulla, on hienoa nähdä nykywestern, mikä ei ole suttuinen indie-halpis, vaan kunnon budjetin, vanhan ajan seikkailu.

Arnold Schwarzeneggerin valinta huonoimmaksi Terminator-elokuvaksi ei yllätä: ”Siinä ei ole mitään järkeä” Kommentit pois päältä artikkelissa Arnold Schwarzeneggerin valinta huonoimmaksi Terminator-elokuvaksi ei yllätä: ”Siinä ei ole mitään järkeä”

Monien mielestä -elokuvasarja huipentui jo varhain kahteen ensimmäiseen osaan: The Terminator (1984) ja Terminator 2: Judgment Day (1991) ovat edelleen scifin klassikoita. Mutta mitä tulee muihin jatko-osiin, fanit ovat jo pitkään kiistelleet siitä, mikä niistä on heikoin. Nyt itse pääperkele, , on ottanut asiaan kantaa ja hänen vastauksensa ei yllätä varmaankaan ketään?

Vieraillessaan Watch What Happens Live with Andy Cohen -ohjelmassa uuden FUBAR-sarjan toista kautta mainostaessaan, Schwarzenegger nimesi vuoden 2009 elokuvan Terminator Salvation sarjan huonoimmaksi osaksi. Syy? Hän ei ollut mukana.

”Miten tehdään Terminator-elokuva ilman että minä olen mukana? Siinä ei ole mitään järkeä. Se on mahdotonta!”

Terminator Salvation sijoittuu tulevaisuuden sotaan ihmisten ja koneiden välillä, ja pääosissa nähdään Christian Bale ja Sam Worthington. Vaikka elokuvaan saatiin digitaalisesti luotu nuori Schwarzenegger hetkellisesti, mies itse ei esiintynyt fyysisesti lainkaan. Elokuva sai vaisun vastaanoton ja jäi myös taloudellisesti odotettua heikommaksi.

Schwarzenegger jopa vitsaili, että olisi kuvernöörinä halunnut säätää lain, joka kieltäisi huonojen elokuvien tekemisen.

”Soitin heti ja sanoin: 'Aion säätää lain, joka kieltää huonot elokuvat!'”

hän naureskeli.

Vaikka T2:n jälkeen julkaistut jatko-osat eivät ole onnistuneet samaan fanien sydämiä, Salvation jää monien mieliin kaikkein pahimpana epäonnistumisena ja myös Arnoldin mielestä. Elokuva yritti suunnata sarjaa uuteen suuntaan, mutta ilman sarjan ikonisinta hahmoa se ei saanut jalansijaa.

James Cameron palasi tuottajaksi Terminator: Dark Fate -elokuvaan vuonna 2019 ja sanoi olevansa ”kohtalaisen tyytyväinen” lopputulokseen. Myöhemmin hän kuitenkin totesi, että elokuva olisi voinut toimia paremmin ilman alkuperäisiä tähtiä – mukaan lukien Schwarzenegger.

Vuonna 2022 Cameron vihjasi uuden Terminator-elokuvan olevan ”keskustelun alla”, mutta siitä ei ole kuultu mitään sen jälkeen.

Guillermo del Toron Frankenstein-traileri sai kansalaiset vaatimaan elokuvateatteriesitystä Kommentit pois päältä artikkelissa Guillermo del Toron Frankenstein-traileri sai kansalaiset vaatimaan elokuvateatteriesitystä

julkaisi hiljattain ensimmäisen trailerin Guillermo del Toron kauan haaveilemastaan -elokuvasta, ja reaktio on ollut sekä haltioitunut että turhautunut – monet fanit ihmettelevät, miksei tämä elokuvamainen mestariteos saa ensi-iltaa valkokankailla.

Oscar Isaac esittää tohtori Frankensteinia, Jacob Elordi on hirviö ja Mia Goth nähdään tohtorin kihlattuna. Visuaalisesti vaikuttava traileri esittelee goottilaisia maisemia ja jopa napajäätiköitä – viitaten siihen, että del Toro aikoo vihdoin tuoda valkokankaalle koko Frankensteinin alkuperäisromaanin tarinan, mukaan lukien harvoin nähdyn kehyskertomuksen.

”Tämä kuuluu teatteriin”

YouTuben suosituimmat kommentit trailerin alla jakavat saman viestin.

Tämä ei ole Netflix-materiaalia – tämä kuuluu elokuvateatteriin. Kaikki, mitä tekee, on taidetta. Tämä ei ansaitse vain striimausta – tämä ansaitsee yleisön. – Eräs käyttäjä tiivisti tunnelman.

Ironista kyllä, juuri Netflix mahdollisti tämän projektin – rahoitti sen, kun muut studiot eivät tarttuneet tilaisuuteen. Del Toro on puhunut Frankenstein-unelmastaan jo vuodesta 2007 ja sanoi vuonna 2016, että pelkkä ajatus siitä, että hän tekisi lopullisen version, on niin suuri, että sitä on vaikea kohdata.

Jos teet sen, et voi enää uneksia siitä. – Del Toro sanoi.

Netflixin päätös julkaista Frankenstein yksinoikeudella suoratoistossa on herättänyt samanlaista keskustelua kuin aiemmin Road House-remaken kohdalla: kun elokuva näyttää hyvältä, fanit haluavat sen valkokankaalle. Kun elokuva on keskinkertainen, se kelpaa striimattavaksi.

Frankenstein julkaistaan Netflixissä marraskuussa 2025. Vaikka elokuvalla todennäköisesti on rajoitettu teatterilevitys palkintokelpoisuuden vuoksi, monien mielestä se ei riitä näin merkittävälle teokselle – etenkin kun Robert Eggersin on osoittanut, että kauhuklassikko voi edelleen menestyä lippuluukuilla.

Netflix oli aiemmin mukana myös Maggie Gyllenhaalin The Bride -projektissa ( -filmatisointi), mutta päätyi luopumaan siitä. julkaisee sen ensi vuoden maaliskuussa – elokuvateattereissa, totta kait.