Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World Kommentit pois päältä artikkelissa Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World

News of the World

8 / 10
Hyvää: - Vanhan aiheen uudenaikainen käsittely - Näyttelijäsuoritukset Huonoa: - Pituus - Paikoin laahaava kerronta

Elokuvan Captain Philips ohjaajan Paul Greengrassin moderni lännenelokuva kertoo entisestä sotilaasta Kapteeni Kiddistä (Tom Hanks), joka kiertää kaupungista kaupunkiin lukemassa uutisia lukutaidottomalle kansalle, Amerikan sisällissodan jälkeisessä Lännessä. Kidd päätyy kuljettamaan Kiowien kaappaamaan valkoisen Johannan (Helena Zengel) takaisin sukulaistensa luo halki vaarallisen rajaseudun. Lapsena intiaanien kaappaama Johanna on unohtanut englannin kielen ja omaksunut Kiowien tavat, mikä tuottaa niin jännitettä että kommelluksia kaksikon tehdessä matkaa päämääräänsä.

Alkuperäisasukkaiden kynsistä pelastettujen kalpeanaamojen lasten ja heidän perheidensä yhdistämistä on käsitelty useita kertoja varsinkin 1960-luvulta eteenpäin. Kuitenkin realistiseen tapaan, jolla News of the World teemaa käsittelee, on yltänyt lähestulkoon vain John Fordin klassikko He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together 1961). Fordin leffan tavoin News of the World kuvaa raadollisesti traumatisoituneita lapsia, jotka ovat kokeneet valtavan menetyksen jouduttuaan kaapatuksi ja pelastuttuaan. Todellisuudessakin tämänkaltaiset kohtalot olivat yleisiä, kuten kuuluisa Olive Oatman, joka ei koskaan sopeutunut takaisin valkoisten yhteiskuntaan.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijäsuoritukset, joista Kapteeni Kidd ja Johannan nousevat ylitse muiden. Tom Hanks on takuuvarma väkivaltaisen menneisyyden varjostamana, mutta sympaattisena ukkona. Hanks vetää melko samanlaista kaavaa kuin muissakin rooleissaan, mutta hän on kypsän iän tuoman pehmeyden johdosta oivallinen Kapteenin rooliin. Nuoresta iästään huolimatta Helena Zengel tuo traumatisoituneen Johannan rooliin syvyyttä ja raadollisuutta. Kahden hahmon välinen dynamiikka on myös ensiluokkaista, ja on kiinnostavaa seurata heidän suhteensa kehittymistä alkukankeudesta yhteisen kielen löytämiseen.

News of the World pyrkii realistiseen esitystapaan 1960-1970-luvun revisualistisen lännenelokuvan tavoin ja sitä voi kutsua moderniksi westerniksi. Kaunistelematon tyyli laittaa vain miettimään, pyrkiikö elokuva niin sanotusti miellyttämään kaikkia teeman sympaattisella esitystavalla. Realismiin pyrkiminen tosin onnistuu kohtalaisen hyvin, koska elokuva ei pyri kaunistelemaan joidenkin Amerikan intiaanien hirmutekoja, vaan korostaa kahden kulttuurin yhteentörmäystä.

Tarinavetoisessa elokuvassa ei ole paljoa toimintaa, mutta niissä harvoissa toimintakohtauksissa ei säästellä ruutia. Yksi mieleenpainuvimpia toimintakohtauksia on Kapteeni Kiddin ja tyttöä tavoittelevien lainsuojattomien kohtaaminen autiomaassa. Kapteenin kuudestilaukeavasta loppuu luodit ja Johanna keksii korvata lintujen metsästykseen tarkoitetut pienet haulit viiden sentin kolikoilla. Kohtaus tuo hieman mieleen elokuvan Pat Garrett ja Billy the Kidin (Pat Garrett and Billy the Kid, ohjannut Sam Peckinpah 1973) kuuluisan vankilapakokohtauksen, ja veri lentääkin kuin Peckinpahilla konsanaan.

Hieman runsaammat toimintakohtaukset  olisivat tuoneet leffaan lisäpontta, koska ensimmäisen puoliskon jälkeen jarrutellaan. Jaksossa käsitellään hieman liian perusteellisesti tapahtumien jälkimaininkeja, kun Johanna ei viihdykään ”uusien” sukulaistensa luona. Parituntinen elokuva on pituudeltaan siedettävä, vaikka keskeisimmän olisi saanut kerrottua lyhyemmässäkin ajassa.

Elokuva News of the World on moderni western, mikä tuo vanhan teeman uuteen valoon ennennäkemättömällä realismilla. Kaiken kaikkiaan onnistuneesti perinteistä kerrontaa ja modernia estetiikkaa yhdistävä News of the World on kelpo viihdettä, mikä erottuu edukseen yltäkylläisestä Netflixin tarjonnasta. Vaikka uusi lännenelokuva on itsessäänkin piristävää 2020-luvulla, on hienoa nähdä nykywestern, mikä ei ole suttuinen indie-halpis, vaan kunnon budjetin, vanhan ajan seikkailu.

Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset Kommentit pois päältä artikkelissa Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset

Viikonlopun -bileet ympäri kotimaatamme on pian taas täällä. Mikä olisikaan halloweenin hengessä parempaa kuin uppotua kauhuelokuvien pariin ja antaa niiden viedä sinut mennessään. Errori.net on koonnut teille listan elokuvista, jotka saavat sinut kurkkimaan niskasi taakse ja illalla katsomaan sänkysi alle.

Listauksen voit tarkistaa trailereiden kera tästä alta:

The Exorcist (1973)

Manaaja (1973) on kauhuklassikko William Friedkinin ohjauksessa, perustuen Blattyn samannimiseen romaaniin. Elokuvassa tarkastellaan paitsi riivausta, myös perhedynamiikan murtumista teini-ikäisen Reganin muuttuessa. Vuonna 2000 julkaistiin pidennetty versio sisältäen mm. kuuluisan hämähäkkikävelyn. Katolisen kirkon päämanaaja pitää elokuvaa todenmukaisena, mutta huomauttaa liioitelluista erikoistehosteista.

Halloween – Naamioiden yö (1978)

John Carpenterin (1978) esitteli kauhufaneille ikonisen sarjamurhaajan, Michael Myersin. Elokuva on tunnettu modernin slasher-genren pioneerina ja asetti perustan koko Halloween-elokuvasarjalle. Kuuluisa teemasävelmä on ohjaajan itsensä käsialaa. Vuonna 2007 Rob Zombie uudelleenfilmatisoi klassikon, pyrkien palauttamaan elokuvasarjan alkuperäiseen pelottavaan loistoonsa.

The Shining (1980)

Stanley Kubrickin (1980) on kauhuelokuva perustuen Stephen Kingin 1977 romaaniin. Elokuva kertoo kirjailija Jack Torrancesta (Jack Nicholson), joka ottaa pestin Overlook-hotellissa, ja hänen poikansa Dannysta (Danny Lloyd), jolla on erityisiä psyykkisiä kykyjä. He jäävät hotelliin eristyksiin lumimyrskyn takia, ja paikan yliluonnolliset voimat alkavat vaikuttaa Jackiin. Pian Danny ja hänen äitinsä Wendy (Shelley Duvall) ovat vaarassa Jackin mielen järkkyessä.

The Thing (1982)

John Carpenterin ohjaama (1982) on yksi kauhuelokuvien klassikoista, joka on säilyttänyt pelottavuutensa vuosikymmenten saatossa. Elokuva vie katsojan Etelämantereen tutkimusasemalle, jossa miehistö joutuu taistelemaan tuntematonta, muodonmuutoksia taitavaa olentoa vastaan.

The Grudge (2004)

Kauna, tunnetaan myös nimellä The Grudge – kirous”, on Takashi Shimizun ohjaama kauhuelokuva vuodelta 2004, joka perustuu hänen aikaisempaan japanilaiseen teokseensa Ju-On: The Grudge” (2003). Elokuvalle on tuotettu kaksi jatko-osaa vuosina 2006 ja 2009. Se on saanut parodiahahmoittelun ”Scary Movie 4” -elokuvassa.

Mirrors (2008)

(2008) on yliluonnollinen kauhuelokuva Alexandre Ajan ohjauksessa, pääosissa Kiefer Sutherland, Paula Patton ja Amy Smart. Alun perin nimeltään ”Into the Mirror”, elokuva sai nimensä myöhemmin muutettua. Kuvaukset alkoivat toukokuussa 2007 ja elokuva saapui Yhdysvaltojen teattereihin elokuussa 2008.

The Conjuring (2013)

The Conjuring (2013) on James Wanin ohjaama kauhuelokuva ja ensimmäinen osa ”Conjuring-universumista”. Elokuvassa Patrick Wilson ja Vera Farmiga näyttelevät Ed ja Lorraine Warrenia, jotka tutkivat paranormaaleja tapahtumia Perronin perheen maalaistalossa vuonna 1971. Elokuva sai ensi-iltansa 2013, keräsi yli 318 miljoonaa dollaria ja on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kauhuelokuvista.

The Witch (2015)

Robert Eggersin ohjaama The Witch (2015) on tummasävyinen folk-horror-elokuva, joka vie katsojan 1600-luvun Uuteen Englantiin. Elokuva kertoo nuoresta perheestä, joka karkotetaan uskonnollisesta yhteisöstään ja joutuu selviytymään yksinäisessä metsässä. Kun perheen nuorin tytär katoaa, alkaa tapahtua outoja ja pelottavia asioita.

IT (2017)

(2017) on Andy Muschiettin ohjaama kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin. Bill Skarsgård näyttelee pelottavaa Pennywise-klovnia. Elokuva sai ensi-iltansa syyskuussa 2017 ja rikkoi useita box office -ennätyksiä, keräten yli 700 miljoonaa dollaria. Tämä teki siitä kaikkien aikojen tuottoisimman R-luokitellun kauhuelokuvan, ohittaen ”Manaajan”, joka piti ennätystä 44 vuotta. Elokuvaa ylistettiin laajalti ja sitä pidetään yhtenä parhaista Stephen Kingin teoksiin perustuvista filmatisoinneista. Jatko-osana ”IT: Toinen luku” julkaistiin vuonna 2019.

Us (2019)

Us (2019) on Jordan Peelen kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, jossa nähdään tähtinä Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss ja Tim Heidecker. Tarina keskittyy Adelaide Wilsoniin (Nyong'o) ja hänen perheeseensä, jotka joutuvat vaarallisten kaksoisolentojen kohteeksi.

The Invisible Man (2020)

Näkymätön mies (2020) on Leigh Whannelin kirjoittama ja ohjaama tieteiskauhuelokuva, joka ammentaa inspiraationsa HG Wellsin klassikosta sekä vuoden 1933 samannimisestä elokuvasta. Elokuvassa Elisabeth Moss esittää naista, joka on vakuuttunut siitä, että hänen muka kuollut ex-poikaystävänsä (Oliver Jackson-Cohen) stalkkaa ja terrorisoi häntä käyttäen hyväkseen kykyään olla näkymätön. Muissa rooleissa nähdään Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer ja Michael Dorman.

Smile (2022)

(2022) on Parker Finnin kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, joka on hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa. Elokuva pohjautuu hänen aiempaan lyhytelokuvaansa ”Laura Hasn't Slept” (2020). Tarinassa terapeutti Rose Cotter (Sosie Bacon) todistaa potilaansa erikoista itsemurhaa ja sen jälkeen kokee kasvavasti kauhistuttavia tapahtumia, jotka saavat hänet uskomaan yliluonnolliseen. Muissa päärooleissa ovat Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Kal Penn, Rob Morgan ja Caitlin Stasey, joka toistaa roolinsa lyhytelokuvasta.

M3GAN (2022)

on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut tieteis-kauhuelokuva, joka yhdistää modernin teknologian ja perinteisen kauhuelokuvan elementit. Elokuva kertoo Gemmasta, leluyritykselle robotteja suunnittelevasta naisesta, joka luo M3GANin – aidonoloisen nuken, joka on ohjelmoitu lapsen parhaaksi ystäväksi.

Kun Gemma ottaa M3GANin huostaansa veljentyttärensä kuoleman jälkeen, nukesta tulee tytön paras ystävä. M3GAN oppii ja kehittyy nopeasti, mutta samalla sen tekoäly alkaa käyttäytyä yhä ennakoimattomimmalla tavalla. Pian nukesta tulee uhka sekä tytölle että kaikille, jotka tulevat liian lähelle.

The First Omen (2024)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka toimii prequelina klassikkokauhuelokuvasarjalle The Omen. Elokuva vie katsojan syvemmälle paholaisen syntymyksen synkkiin salaisuuksiin ja esittelee tapahtumia, jotka johtivat ikonisen antikristuksen syntymään.

Alien: Romulus (2024) (Saapunut ostettavaksi digitaalisiin palveluihin)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut tieteiskauhuelokuva, joka vie katsojan takaisin Alien-universumin alkuperäisiin juuriin. Elokuva sijoittuu alkuperäisen Alien-elokuvan ja Aliensin väliin ja kertoo ryhmästä nuoria avaruusmatkailijoita, jotka löytävät itsensä hylätyltä avaruusasemalta.

Netflixin uusi ominaisuus antaa tallentaa ja jakaa suosikkikohtauksia Kommentit pois päältä artikkelissa Netflixin uusi ominaisuus antaa tallentaa ja jakaa suosikkikohtauksia

Netflix x YouTube

on julkaissut uuden Moments-ominaisuuden, jonka avulla käyttäjät voivat tallentaa ja jakaa suosikkikohtauksiaan sosiaalisessa mediassa. Kyseinen uudistus saapuu juuri ennen -sarjan toisen kauden julkaisua, joka nähdään Netflixissä 26. joulukuuta.

Moments-ominaisuuden avulla katsojat voivat tallentaa suosikkikohtauksiaan mobiililaitteellaan ja lisätä niihin aikaleiman, jolloin kohtaukset löytyvät helposti myöhemmin My Netflix -välilehdeltä. Kohtauksia voi myös jakaa Instagramissa, WhatsAppissa, SnapChatissa ja Messengerissä. Netflix ei ole vielä vahvistanut, onko Moments tulossa saataville myös televisiosovellukseen tai selaimelle, mutta aikoo laajentaa ominaisuutta tulevaisuudessa.