Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World Kommentit pois päältä artikkelissa Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World

News of the World

8 / 10
Hyvää: - Vanhan aiheen uudenaikainen käsittely - Näyttelijäsuoritukset Huonoa: - Pituus - Paikoin laahaava kerronta

Elokuvan Captain Philips ohjaajan Paul Greengrassin moderni lännenelokuva kertoo entisestä sotilaasta Kapteeni Kiddistä (Tom Hanks), joka kiertää kaupungista kaupunkiin lukemassa uutisia lukutaidottomalle kansalle, Amerikan sisällissodan jälkeisessä Lännessä. Kidd päätyy kuljettamaan Kiowien kaappaamaan valkoisen Johannan (Helena Zengel) takaisin sukulaistensa luo halki vaarallisen rajaseudun. Lapsena intiaanien kaappaama Johanna on unohtanut englannin kielen ja omaksunut Kiowien tavat, mikä tuottaa niin jännitettä että kommelluksia kaksikon tehdessä matkaa päämääräänsä.

Alkuperäisasukkaiden kynsistä pelastettujen kalpeanaamojen lasten ja heidän perheidensä yhdistämistä on käsitelty useita kertoja varsinkin 1960-luvulta eteenpäin. Kuitenkin realistiseen tapaan, jolla News of the World teemaa käsittelee, on yltänyt lähestulkoon vain John Fordin klassikko He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together 1961). Fordin leffan tavoin News of the World kuvaa raadollisesti traumatisoituneita lapsia, jotka ovat kokeneet valtavan menetyksen jouduttuaan kaapatuksi ja pelastuttuaan. Todellisuudessakin tämänkaltaiset kohtalot olivat yleisiä, kuten kuuluisa Olive Oatman, joka ei koskaan sopeutunut takaisin valkoisten yhteiskuntaan.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijäsuoritukset, joista Kapteeni Kidd ja Johannan nousevat ylitse muiden. Tom Hanks on takuuvarma väkivaltaisen menneisyyden varjostamana, mutta sympaattisena ukkona. Hanks vetää melko samanlaista kaavaa kuin muissakin rooleissaan, mutta hän on kypsän iän tuoman pehmeyden johdosta oivallinen Kapteenin rooliin. Nuoresta iästään huolimatta Helena Zengel tuo traumatisoituneen Johannan rooliin syvyyttä ja raadollisuutta. Kahden hahmon välinen dynamiikka on myös ensiluokkaista, ja on kiinnostavaa seurata heidän suhteensa kehittymistä alkukankeudesta yhteisen kielen löytämiseen.

News of the World pyrkii realistiseen esitystapaan 1960-1970-luvun revisualistisen lännenelokuvan tavoin ja sitä voi kutsua moderniksi westerniksi. Kaunistelematon tyyli laittaa vain miettimään, pyrkiikö elokuva niin sanotusti miellyttämään kaikkia teeman sympaattisella esitystavalla. Realismiin pyrkiminen tosin onnistuu kohtalaisen hyvin, koska elokuva ei pyri kaunistelemaan joidenkin Amerikan intiaanien hirmutekoja, vaan korostaa kahden kulttuurin yhteentörmäystä.

Tarinavetoisessa elokuvassa ei ole paljoa toimintaa, mutta niissä harvoissa toimintakohtauksissa ei säästellä ruutia. Yksi mieleenpainuvimpia toimintakohtauksia on Kapteeni Kiddin ja tyttöä tavoittelevien lainsuojattomien kohtaaminen autiomaassa. Kapteenin kuudestilaukeavasta loppuu luodit ja Johanna keksii korvata lintujen metsästykseen tarkoitetut pienet haulit viiden sentin kolikoilla. Kohtaus tuo hieman mieleen elokuvan Pat Garrett ja Billy the Kidin (Pat Garrett and Billy the Kid, ohjannut Sam Peckinpah 1973) kuuluisan vankilapakokohtauksen, ja veri lentääkin kuin Peckinpahilla konsanaan.

Hieman runsaammat toimintakohtaukset  olisivat tuoneet leffaan lisäpontta, koska ensimmäisen puoliskon jälkeen jarrutellaan. Jaksossa käsitellään hieman liian perusteellisesti tapahtumien jälkimaininkeja, kun Johanna ei viihdykään ”uusien” sukulaistensa luona. Parituntinen elokuva on pituudeltaan siedettävä, vaikka keskeisimmän olisi saanut kerrottua lyhyemmässäkin ajassa.

Elokuva News of the World on moderni western, mikä tuo vanhan teeman uuteen valoon ennennäkemättömällä realismilla. Kaiken kaikkiaan onnistuneesti perinteistä kerrontaa ja modernia estetiikkaa yhdistävä News of the World on kelpo viihdettä, mikä erottuu edukseen yltäkylläisestä Netflixin tarjonnasta. Vaikka uusi lännenelokuva on itsessäänkin piristävää 2020-luvulla, on hienoa nähdä nykywestern, mikä ei ole suttuinen indie-halpis, vaan kunnon budjetin, vanhan ajan seikkailu.

Quentin Tarantinon käsikirjoittama Once Upon a Time in Hollywood -jatko-osa tulossa Netflixiin Kommentit pois päältä artikkelissa Quentin Tarantinon käsikirjoittama Once Upon a Time in Hollywood -jatko-osa tulossa Netflixiin

Elokuvamaailma kuhisee: ja ovat yhdistäneet voimansa tuodakseen valkokankaalle -jatko-osan. itse on kirjoittanut käsikirjoituksen, ja on ostanut sen 20 miljoonalla dollarilla.

Jatko-osan tarina juontaa juurensa Tarantinon aiemmin hyllyttämään -projektiin, jonka käsikirjoitus on sittemmin muovautunut uudeksi elokuvaksi. Alun perin Tarantinon oli tarkoitus tehdä The Movie Critic viimeiseksi elokuvakseen, mutta nyt David Fincher on tarttunut ohjaksiin ja tekee siitä uuden Once Upon a Time in Hollywood -tarinan.

Varmaa on, että Brad Pitt palaa stuntmies Cliff Boothin rooliin, mutta Leonardo DiCaprion Rick Daltonia ei jatko-osassa nähdä. Kuvaukset alkavat Kaliforniassa heinäkuussa, ja elokuvan budjetin kerrotaan nousevan 200 miljoonaan dollariin.

Alkuperäinen Once Upon a Time in Hollywood ilmestyi vuonna 2019 ja sai sekä kriitikoilta että katsojilta ylistystä. Tarantinon samanniminen romaani vuodelta 2021 syvensi tarinaa, erityisesti Cliff Boothin menneisyyttä. Jää nähtäväksi, kuinka paljon tämä jatko-osa ammentaa tuosta materiaalista.

Tarantino-fanit voivat odottaa mielenkiinnolla, miten Fincher tarttuu legendaarisen ohjaajan materiaaliin ja miten Once Upon a Time in Hollywood -universumi laajenee entisestään.

Netflix uskoo, että tulevaisuuden pelaajat eivät haaveile enää konsolipelaamisesta Kommentit pois päältä artikkelissa Netflix uskoo, että tulevaisuuden pelaajat eivät haaveile enää konsolipelaamisesta

Netflix x YouTube

Netflixin peliosaston johtaja Alain Tascan on kyseenalaistanut perinteisten pelikonsolien tulevaisuuden. Tascan uskoo, että nuoret pelaajat eivät enää unelmoi uusimmista laitteista, kuten vaikkapa tulevasta PlayStation 6 -konsolista.

on jo laajentanut pelitarjontaansa mobiililaitteille ja aikoo panostaa yhä enemmän helppokäyttöisiin peleihin, jotka eivät vaadi erillisiä pelikonsoleita tai kalliita lisälaitteita. Tascanin mukaan pelien lataaminen, ohjainten hankkiminen ja kallis laitteisto ovat esteitä, joista pelaajat haluaisivat päästä eroon.

Vaikka Netflix investoi vahvasti pelialalle, se on myös kokenut takaiskuja, yhtiö esimerkiksi sulki AAA-pelistudionsa vuonna 2024. Samaan aikaan perinteiset pelijätit kuten Sony, Microsoft ja Nintendo eivät ole hidastamassa tahtiaan. Erityisesti Nintendon odotettu Switch 2 -konsoli on herättänyt paljon kiinnostusta, ja siitä kuullaan lisää jo tällä viikolla

Onko Netflixin visio pelialan tulevaisuudesta oikeassa, vai jatkavatko konsolit hallitsemista? Aika näyttää!