Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World Kommentit pois päältä artikkelissa Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World

News of the World

8 / 10
Hyvää: - Vanhan aiheen uudenaikainen käsittely - Näyttelijäsuoritukset Huonoa: - Pituus - Paikoin laahaava kerronta

Elokuvan Captain Philips ohjaajan Paul Greengrassin moderni lännenelokuva kertoo entisestä sotilaasta Kapteeni Kiddistä (Tom Hanks), joka kiertää kaupungista kaupunkiin lukemassa uutisia lukutaidottomalle kansalle, Amerikan sisällissodan jälkeisessä Lännessä. Kidd päätyy kuljettamaan Kiowien kaappaamaan valkoisen Johannan (Helena Zengel) takaisin sukulaistensa luo halki vaarallisen rajaseudun. Lapsena intiaanien kaappaama Johanna on unohtanut englannin kielen ja omaksunut Kiowien tavat, mikä tuottaa niin jännitettä että kommelluksia kaksikon tehdessä matkaa päämääräänsä.

Alkuperäisasukkaiden kynsistä pelastettujen kalpeanaamojen lasten ja heidän perheidensä yhdistämistä on käsitelty useita kertoja varsinkin 1960-luvulta eteenpäin. Kuitenkin realistiseen tapaan, jolla News of the World teemaa käsittelee, on yltänyt lähestulkoon vain John Fordin klassikko He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together 1961). Fordin leffan tavoin News of the World kuvaa raadollisesti traumatisoituneita lapsia, jotka ovat kokeneet valtavan menetyksen jouduttuaan kaapatuksi ja pelastuttuaan. Todellisuudessakin tämänkaltaiset kohtalot olivat yleisiä, kuten kuuluisa Olive Oatman, joka ei koskaan sopeutunut takaisin valkoisten yhteiskuntaan.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijäsuoritukset, joista Kapteeni Kidd ja Johannan nousevat ylitse muiden. Tom Hanks on takuuvarma väkivaltaisen menneisyyden varjostamana, mutta sympaattisena ukkona. Hanks vetää melko samanlaista kaavaa kuin muissakin rooleissaan, mutta hän on kypsän iän tuoman pehmeyden johdosta oivallinen Kapteenin rooliin. Nuoresta iästään huolimatta Helena Zengel tuo traumatisoituneen Johannan rooliin syvyyttä ja raadollisuutta. Kahden hahmon välinen dynamiikka on myös ensiluokkaista, ja on kiinnostavaa seurata heidän suhteensa kehittymistä alkukankeudesta yhteisen kielen löytämiseen.

News of the World pyrkii realistiseen esitystapaan 1960-1970-luvun revisualistisen lännenelokuvan tavoin ja sitä voi kutsua moderniksi westerniksi. Kaunistelematon tyyli laittaa vain miettimään, pyrkiikö elokuva niin sanotusti miellyttämään kaikkia teeman sympaattisella esitystavalla. Realismiin pyrkiminen tosin onnistuu kohtalaisen hyvin, koska elokuva ei pyri kaunistelemaan joidenkin Amerikan intiaanien hirmutekoja, vaan korostaa kahden kulttuurin yhteentörmäystä.

Tarinavetoisessa elokuvassa ei ole paljoa toimintaa, mutta niissä harvoissa toimintakohtauksissa ei säästellä ruutia. Yksi mieleenpainuvimpia toimintakohtauksia on Kapteeni Kiddin ja tyttöä tavoittelevien lainsuojattomien kohtaaminen autiomaassa. Kapteenin kuudestilaukeavasta loppuu luodit ja Johanna keksii korvata lintujen metsästykseen tarkoitetut pienet haulit viiden sentin kolikoilla. Kohtaus tuo hieman mieleen elokuvan Pat Garrett ja Billy the Kidin (Pat Garrett and Billy the Kid, ohjannut Sam Peckinpah 1973) kuuluisan vankilapakokohtauksen, ja veri lentääkin kuin Peckinpahilla konsanaan.

Hieman runsaammat toimintakohtaukset  olisivat tuoneet leffaan lisäpontta, koska ensimmäisen puoliskon jälkeen jarrutellaan. Jaksossa käsitellään hieman liian perusteellisesti tapahtumien jälkimaininkeja, kun Johanna ei viihdykään ”uusien” sukulaistensa luona. Parituntinen elokuva on pituudeltaan siedettävä, vaikka keskeisimmän olisi saanut kerrottua lyhyemmässäkin ajassa.

Elokuva News of the World on moderni western, mikä tuo vanhan teeman uuteen valoon ennennäkemättömällä realismilla. Kaiken kaikkiaan onnistuneesti perinteistä kerrontaa ja modernia estetiikkaa yhdistävä News of the World on kelpo viihdettä, mikä erottuu edukseen yltäkylläisestä Netflixin tarjonnasta. Vaikka uusi lännenelokuva on itsessäänkin piristävää 2020-luvulla, on hienoa nähdä nykywestern, mikä ei ole suttuinen indie-halpis, vaan kunnon budjetin, vanhan ajan seikkailu.

Miksi uutta Beverly Hills Cop -elokuvaa odotettiin lähes 30 vuotta? Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi uutta Beverly Hills Cop -elokuvaa odotettiin lähes 30 vuotta?

Eddie Murphyn paluu ikoniseen Axel Foleyn rooliin : Axel F -elokuvassa on tapahtumassa aivan piakkoin, 30 vuoden odotuksen jälkeen. Miksi näin pitkä viive elokuva? Syynä on useiden tekijöiden yhdistelmä, mukaan lukien Murphyn halu lunastaa sarja uudelleen ja hänen uransa nousukauden ajoittuminen oikeaan aikaan.

Murphy ei ollut tyytyväinen jatko-osiin

Vaikka alkuperäinen Beverly Hills Cop nosti Murphyn supertähdeksi, jatko-osat eivät menestyneet yhtä hyvin kriitikoiden silmissä. Murphy itse ei ollut niistä lainkaan fani, mikä sai hänet pysymään erossa sarjasta jatko-osastoiveista huolimatta.

Hutilyönti: Beverly Hills Cop -televisiosarja

Toivo paluusta heräsi 2010-luvun alkupuolella. Beverly Hills Cop -televisiosarjasta kuvattiin pilottijakso, jossa Murphy teki vierailevan tähden roolin. Valitettavasti sarjaa ei kuitenkaan koskaan tilattu tuotantoon sen heikohkon pilottijakson vuoksi.

Murphyn viimeaikaiset menestykset vauhdittavat paluuta

Murphyn paluu huipulle striimaushiteillä kuten on sytyttänyt uudelleen kiinnostuksen hänen uraansa kohtaan. Tämä menestys lienee vaikuttanut myös :n ajoitukseen ja houkutellut elokuvaan myös vahvan tukiroolin näyttelijäkaartin.

Eddie Murphy tahtoo jättää jäähyväiset rakastetulle hahmolleen?

Tässä uransa vaiheessa Murphy ei välttämättä palaa hahmoon enää koskaan. Tämä tietoisuus on saattanut innostaa Murphyn palaamaan ja mahdollisesti jopa päättämään elokuvasarjan heti kerrallaan, luoden tyydyttävän lopun sekä hänelle itselleen että faneille.

Joten oletettavasti Beverly Hills Cop 4:ää ei ole odotettu vain pelkästään nostalgian vuoksi. Se on yhdistelmä Murphyn halua kontrolloida elokuvasarjan tarinaa, hänen uransa suuntaa ja mahdollisuutta saada rakastetulle hahmolle arvoisensa päätöksen.

Beverly Hills Cop: Axel F julkaistaan heinäkuussa – uusin traileri on saanut fanit innostumaan

julkaisi torstaina koko trailerin tulevalle jatko-osalle . Neljännessä osassa suosittua Beverly Hills Cop -sarjaa nähdään jälleen suorapuheisena Detroitin poliisina Axel Foleynä.

Traileri esittelee Murphyä ikonisen roolinsa parissa yhdessä muiden tuttujen näyttelijöiden John Ashtonin, Judge Reinholdin ja Paul Reiserin kanssa. Luvassa on intensiivisiä toimintakohtauksia, Murphyn tavaramerkkihuumoria ja tietenkin unohtumaton tunnusmelodia.

Elokuva julkaistaan Netflixissä maailmanlaajuisesti 3. heinäkuuta 2024.

Just Cause -elokuva tulossa – Blue Beetlen ohjaaja tarttuu toimeen Kommentit pois päältä artikkelissa Just Cause -elokuva tulossa – Blue Beetlen ohjaaja tarttuu toimeen

Just Cause

Pitkien huhujen jälkeen -elokuva on vihdoin toteutumassa.
ja yhdistävät voimansa luodakseen elokuvaversion Avalanche Studiosin räjähdysmäisestä avoimen maailman pelisarjasta Just Cause. The Hollywood Reporterin mukaan toimintakomedian ohjaa -elokuvan ohjaaja Ángel Manuel Soto. Elokuvan juonesta tai julkaisupäivämäärästä ei ole vielä tietoa.

Elokuvan tuottajina toimivat – ja -elokuvien tuottajapari Kelly McCormick ja David Leitch -tuotantoyhtiön kautta. Mukana on myös Story Kitchenin Dmitri M. Johnson, Mike Goldberg ja Timothy I. Stevenson. Dan Jevons toimii projektin vastaavana tuottajana.

87Northin Max Jacoby valvoo yhtiön puolesta tuotantoa. Yhtiön tuotantokehityksen johtaja Ryan Jones ja kehitysjohtaja Tony Ducret osallistuvat myös projektiin.

Just Cause

Jos Just Cause -elokuva on edes vähän samanlainen kuin Square Enixin ja Avalanchen pelisarja, faneja odottaa erityisen räväkkä adaptaatio. Saariympäristössä seikkaileva pelisarja keskittyy Rico Rodrigueziin, aseistautuneeseen palkkasoturiin, joka liikkuu käyttämällä laskuvarjoa ja rannekkeeseen kiinnitettyä kiipeilykoukkua. Vuoden 2006 ensimmäisestä Just Cause -pelistä, vuoden 2018 peliin asti sarja on tunnettu massiivisista toimintakohtauksistaan ja räjähdysmäisestä taistelusta.

Elokuvaa on kehitetty jo jonkin aikaa. Ensimmäiset huhut elokuvasta levisivät vuonna 2009, mutta sen jälkeen uutisia on tullut niukasti. Game of Thrones- ja Aquaman-tähti Jason Momoa oli aiemmin mukana projektissa, mutta ei ole varmaa, ketkä näyttelevät elokuvassa nyt.

Just Cause liittyy kasvavaan videopeleistä tehtyjen elokuvien joukkoon. Tuoreita lisäyksiä tähän listaan ovat esimerkiksi The Super Mario Bros. Movie, Sonic the Hedgehog ja Five Nights at Freddy's. Koska fanit haluavat nähdä suosikkipelejään valkokankaalla, studiot ovat jo pyrkineet tekemään enemmän elokuvia ikonisiin pelisarjoihin perustuen. Esimerkiksi Sonic the Hedgehog 3 saapuu teattereihin vielä tänä vuonna, ja myös Five Nights at Freddy's 2:n, The Legend of Zelda – ja Minecraft -elokuvien on määrä ilmestyä tulevaisuudessa.

Lähde: IGN