Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World Kommentit pois päältä artikkelissa Moderni lännenelokuva, perinteisillä aineksilla – arvostelussa News of the World

News of the World

8 / 10
Hyvää: - Vanhan aiheen uudenaikainen käsittely - Näyttelijäsuoritukset Huonoa: - Pituus - Paikoin laahaava kerronta

Elokuvan Captain Philips ohjaajan Paul Greengrassin moderni lännenelokuva kertoo entisestä sotilaasta Kapteeni Kiddistä (Tom Hanks), joka kiertää kaupungista kaupunkiin lukemassa uutisia lukutaidottomalle kansalle, Amerikan sisällissodan jälkeisessä Lännessä. Kidd päätyy kuljettamaan Kiowien kaappaamaan valkoisen Johannan (Helena Zengel) takaisin sukulaistensa luo halki vaarallisen rajaseudun. Lapsena intiaanien kaappaama Johanna on unohtanut englannin kielen ja omaksunut Kiowien tavat, mikä tuottaa niin jännitettä että kommelluksia kaksikon tehdessä matkaa päämääräänsä.

Alkuperäisasukkaiden kynsistä pelastettujen kalpeanaamojen lasten ja heidän perheidensä yhdistämistä on käsitelty useita kertoja varsinkin 1960-luvulta eteenpäin. Kuitenkin realistiseen tapaan, jolla News of the World teemaa käsittelee, on yltänyt lähestulkoon vain John Fordin klassikko He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together 1961). Fordin leffan tavoin News of the World kuvaa raadollisesti traumatisoituneita lapsia, jotka ovat kokeneet valtavan menetyksen jouduttuaan kaapatuksi ja pelastuttuaan. Todellisuudessakin tämänkaltaiset kohtalot olivat yleisiä, kuten kuuluisa Olive Oatman, joka ei koskaan sopeutunut takaisin valkoisten yhteiskuntaan.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijäsuoritukset, joista Kapteeni Kidd ja Johannan nousevat ylitse muiden. Tom Hanks on takuuvarma väkivaltaisen menneisyyden varjostamana, mutta sympaattisena ukkona. Hanks vetää melko samanlaista kaavaa kuin muissakin rooleissaan, mutta hän on kypsän iän tuoman pehmeyden johdosta oivallinen Kapteenin rooliin. Nuoresta iästään huolimatta Helena Zengel tuo traumatisoituneen Johannan rooliin syvyyttä ja raadollisuutta. Kahden hahmon välinen dynamiikka on myös ensiluokkaista, ja on kiinnostavaa seurata heidän suhteensa kehittymistä alkukankeudesta yhteisen kielen löytämiseen.

News of the World pyrkii realistiseen esitystapaan 1960-1970-luvun revisualistisen lännenelokuvan tavoin ja sitä voi kutsua moderniksi westerniksi. Kaunistelematon tyyli laittaa vain miettimään, pyrkiikö elokuva niin sanotusti miellyttämään kaikkia teeman sympaattisella esitystavalla. Realismiin pyrkiminen tosin onnistuu kohtalaisen hyvin, koska elokuva ei pyri kaunistelemaan joidenkin Amerikan intiaanien hirmutekoja, vaan korostaa kahden kulttuurin yhteentörmäystä.

Tarinavetoisessa elokuvassa ei ole paljoa toimintaa, mutta niissä harvoissa toimintakohtauksissa ei säästellä ruutia. Yksi mieleenpainuvimpia toimintakohtauksia on Kapteeni Kiddin ja tyttöä tavoittelevien lainsuojattomien kohtaaminen autiomaassa. Kapteenin kuudestilaukeavasta loppuu luodit ja Johanna keksii korvata lintujen metsästykseen tarkoitetut pienet haulit viiden sentin kolikoilla. Kohtaus tuo hieman mieleen elokuvan Pat Garrett ja Billy the Kidin (Pat Garrett and Billy the Kid, ohjannut Sam Peckinpah 1973) kuuluisan vankilapakokohtauksen, ja veri lentääkin kuin Peckinpahilla konsanaan.

Hieman runsaammat toimintakohtaukset  olisivat tuoneet leffaan lisäpontta, koska ensimmäisen puoliskon jälkeen jarrutellaan. Jaksossa käsitellään hieman liian perusteellisesti tapahtumien jälkimaininkeja, kun Johanna ei viihdykään ”uusien” sukulaistensa luona. Parituntinen elokuva on pituudeltaan siedettävä, vaikka keskeisimmän olisi saanut kerrottua lyhyemmässäkin ajassa.

Elokuva News of the World on moderni western, mikä tuo vanhan teeman uuteen valoon ennennäkemättömällä realismilla. Kaiken kaikkiaan onnistuneesti perinteistä kerrontaa ja modernia estetiikkaa yhdistävä News of the World on kelpo viihdettä, mikä erottuu edukseen yltäkylläisestä Netflixin tarjonnasta. Vaikka uusi lännenelokuva on itsessäänkin piristävää 2020-luvulla, on hienoa nähdä nykywestern, mikä ei ole suttuinen indie-halpis, vaan kunnon budjetin, vanhan ajan seikkailu.

Kommentoi

Army of the Dead traileri nähtävissä – tältä näyttää ryöstökeikka zombien keskellä Kommentit pois päältä artikkelissa Army of the Dead traileri nähtävissä – tältä näyttää ryöstökeikka zombien keskellä

Zack Snyderin tuleva actionelokuva ”Army of the Dead” on saanut toiminnantäyteisein trailerin, joka on katsottavissa alapuolelta.

Elokuvan pääosaa näyttelee painilegenda ja Marvelin Guardians of the Galaxy -elokuvasarjasta tuttu Dave Bautista. Mies joutuu syrjäisen ravintolan keittiöstä takaisin sotaan zombeja vastaan, kun ympärille kasatun joukkion on tarkoitus ryöstää casino elävien kuolleiden valtaamassa Las Vegasissa. Ettei homma menisi liian helpoksi täytyy sankarin pelastaa myös tyttärensä zombien kynsistä. Vastassa tosin ei ole täysin normaaleja zombeja, vaan ne pystyvät esimerkiksi ratsastamaan hevosilla sekä suunnittelemaan strategiaa Dave Bautistan ryöstöjoukkoa varten. Luvassa on myös zombietiikeri, jotta zombiegenre pysyisi mahdollisimman kiinnostavana vielä tänäkin päivänä.

Rooleissa nähdään myös Michael Cassidy, Theo Rossi, Omari Hardwick, Ana De La Reguera, Nora Arnezeder, Matthias Schweighofer, Garret Dillahunt, Hiroyuki Sanada, Tig Notaro, Raul Castillo, Huma S. Qureshi, Samantha Win ja Richard Cetrone.

Ensi-ilta on Netflixissä 21. päivä toukokuuta.

Kommentoi

Netflix aikoo julkaista Gundam -aiheisen elokuvan Kommentit pois päältä artikkelissa Netflix aikoo julkaista Gundam -aiheisen elokuvan

Gundam

on ilmoittanut julkaisevansa suositun Gundam -anime aiheisen elokuvan.

Kyseessä on ensimmäinen näytelty Mobile Suit Gundam -aiheinen elokuva ja sen ohjaa Jordan Vogt-Roberts (Kong: Skull Island, The Kings of Summer). Elokuvan käsikirjoituksen parissa tulee työskentelemään Brian K. Vaughan (Saga, Y: The Last Man).

Lue myös: Gundam-faneille tarjolla herkkua: 70-luvun alkuperäinen Mobile Suit Gundam -sarja streamattavissa Crunchyrollissa

Gundamin on alunperin luonut Yoshiyuki Tomino ja Sunrise animaatiostudio vuonna 1979. Mobile Suit Gundam -sarja on sittemmin synnyttänyt lukuisia jatko-osia, spinoffeja, pelejä, leluja sekä paljon muuta.

Vielä ei ole varmaa milloin Gundam -elokuva ilmestyy.

Kommentoi